Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

AriJ
joulu 20, 2020, 10.28
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Helpossa olevat danit
Vastaukset: 322
Luettu: 40392

Helpossa olevat danit

Andy kirjoitti: elo 18, 2016, 10.52 Man Seer Kung Pai -keskustelussa oli juttua Soke Gilberto Paucillosta jolla oli yhteensä 360 dania eri lajeista. Lienee selvää, että nämä ovat kunnia- tai lahjavöitä eikä vyökokeissa suoritettuja. Olkoon tämä aihe niille.

Joitain aikoja sitten sain erään marginaalilajin (en halua nimetä sitä, ilmeisesti jonkinlainen länsimaisen jujutsun variantti) eurooppalaiselta mestarilta, jota en ole koskaan tavanut Facebookissa kysymyksen että haluaisinko tienata hieman rahaa. Kysyin että mistä on kyse niin tarjosi suoraan lajissaan 2. dania ja opetuslisenssiä, kun alkaisin vetää lajia Oulussa. Tekniikat olisi helppo oppia, minkä kyllä uskon. :D

En ollut oikein kiinnostunut jo senkään takia että jos haluaisin tehdä rahaa kamppailulajien opettamisella niin opettamalla potkunyrkkeilyä - jota oikeasti jopa osaan - sitä saisi enemmän kuin jotain marginaalihojoilua lahjavyö päällä ja tilittäen provikoita päämajaan. Puhumattakaan sitten muista negatiivisista vaikutuksista maineeseen Suomen kamppailupiireissä.
Kävin itsekin muistutukseksi lukemassa [mention]Andy[/mention]n avauksen :jepa:
AriJ
joulu 13, 2020, 12.49
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Helpossa olevat danit
Vastaukset: 322
Luettu: 40392

Helpossa olevat danit

Andy kirjoitti: joulu 13, 2020, 12.25 Lähes kaikissa lajeissahan on systeemi, jossa korkeimmat danit annetaan lajin edistämisansioista, eikä niistä pidetä vyökoetta. Joku 9. danin vyökoe lienee melko harvinainen tapahtuma. Näitäkään ei normaalisti nimitetä kunniadaneiksi vaan ihan vaan daneiksi/vyöarvoiksi.
Meilläkin (Bujinkan Dojo Budo Taijutsu) hyvin harvinaisia, mutta olen sattunut kerran paikalle kun oli 10. Danin koe (olin itse saanut juuri 9:n). Se oli semmoinen "näytä mitä osaat" tilanne, täysin yllättäen kokelaalle, hyökkääjät valitsivat tilanteen johon kokelaan tuli puolustautua. Ei tainnut tulla ns. helpolla se....

Useimmiten Judaniin päädytään sillä lajin eteen tehdyllä työllä vanhempien opettajien arvioimana.
AriJ
joulu 13, 2020, 11.50
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Helpossa olevat danit
Vastaukset: 322
Luettu: 40392

Helpossa olevat danit

Kai tää jotenkin tätä keskustelua liippaa, kun tästä mieleen tuli...

Aikoinaan Lappeenrannassa eräs kaveriporukka päätti perustaa Ninjutsu-koulukunnan ("...otetaan karate, aseet, ja mystistä liikkumista" perusteluksi miksi oli käypä ratkaisu).

Käytiin siellä - silleen vaan ihan kevyesti - "dojoarashaamassa"... ihan vaan verbaalisesti (oli meillä tietty Plan B jos olisivat halunneet matsata).

Jossain vaiheessa keskustelua tuli puheeksi vyöarvot; heillä oli systeeminä että oppilaat arvioivat oliko tyylin perustaja kehittynyt, ja voitiinko hänelle uusi vyöarvo myöntää... oltiin vähän kummissamme... mutta ei kuulemma saanut niitä helpolla, sillä heillä oli tosi tiukka vihreävöinen kaveri joka kyllä osasi sanoa onko aiheellista korottaa vai ei...

Itse koen "saaneeni" monet vyöarvoni helpolla; tarvinnut vain harjoitella ahkerasti, käydä silloin tällöin Japanissa osoittamassa että yhä niin teen. Se ongelma on minusta mitä teet sen jälkeen kun taas uuden vyöarvon olet saanut. Tästä aikoinaan meillä viidennen asteen testissä onkin sanottu, että se on testi sille mitä tapahtuu testin jälkeen... eli miten jatkat siitä eteenpäin....

Ja tämä pätee minusta jokaiseen vyöarvoon... ensimmäisestä viimeiseen....
AriJ
joulu 12, 2020, 11.53
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Helpossa olevat danit
Vastaukset: 322
Luettu: 40392

Helpossa olevat danit

Lasse J kirjoitti: joulu 12, 2020, 11.31 Mites teillä menevät mahdolliset minimi ikärajat ja aikarajat vyöarvojen saamisessa eri lajeissa/tyyleissä? Ainakin ennen vanhaan niillä oli jonkinasteinen korrelaatio. Esim. Karateliitolla oli sääntönä, että 1. danin saadakseen piti olla 18 vuotta täyttänyt. Ja 1. danista ylöspäin vöiden välissä oli MINIMISSÄÄN saman verran vuosia kuin seuraavan danin arvo (eli 1>2 raja 2 vuotta, 2 > 3 raja 3 vuotta jne.).
Itse noudatan vuonna kivi&kirves saamaani ohjetta (lajina Bujinkan Dojo Budo Taijutsu);

Shodan*; 3-4 vuotta
Nidan - Yondan; 1-2 vuotta arvojen välissä (oppilaalle annettava mahdollisuus tarkistuttaa kerran vuoteen, parin vuoden välein jo syytä vähän puskeakin tarkistuttamaan)
Godan; tämä vaatii erityisjärjestelyt isommin lajikuvioissa
Rokudan - Kyudan; 1-2 vuotta arvojen välissä (oppilaalle annettava mahdollisuus tarkistuttaa kerran vuoteen, parin vuoden välein jo syytä vähän puskeakin tarkistuttamaan)
Judan; tämä vaatii erityisjärjestelyt isommin lajikuvioissa

* alkuaste
AriJ
elo 11, 2017, 21.48
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Helpossa olevat danit
Vastaukset: 322
Luettu: 40392

Helpossa olevat danit

Meillä kun on oikeastaan vain se yksi vyökoe (5. Dan tai Godan-testi tai Sakki-testi) niin kyllä siinä näyttää hylsyjä olevan aikalailla 50/60 mitä viimeaikoina nähnyt. Valitettavan usein tuntuu jäävän kiinni niistä ihan perusasioiden hanskaamisesta eli asennosta ja liikkumisesta :(