Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 13 tulosta

Ôari
helmi 26, 2006, 17.45
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

Lauri Jokinen on graduoitu "11. Danin" arvoon alkuvuoden reissullaan Japanissa. Eli ensimmäinen Shoden -tason arvo Suomeen!!!!!

:wav:

edit: Shihan termin käyttö korjattu
Ôari
helmi 21, 2006, 08.15
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

Esim.
Opettaja A: Aika hyvin sä vedät... otapa tuosta yksi arvo lisää...
Oppilas B: Ei, ei, olen harjoitellut vasta n vuotta, ja edellisestä arvonnostostakin on vasta niin-ja-niin vähän aikaa....
Opettaja A: Ah, aivan....
*ja jättää siihen*

Tai....
Opettaja A: Olemme katsoneet harjoitteluasi ja mielestämme olet kehittynyt paljon edellisestä kerrasta. Mielestämme olet ansainnut tämän uuden arvon...
*ja ojentaa vyöarvon todentavan diplomin*

Jos se on - kuten eräs Japanissa pitkään asunut kanadalainen opettajakollega sanoi hyvin - "kaikenlaisia testejä turisteille" niin asia vyöarvosta jää tuohon yhteen kyselyyn - kuten ensimmäisessä "tiedustelussa". Jos taas oikeasti haluavat sen arvon antaa, niin se "ei" vain ei ole mahdollinen vastaus - kuten jäkimmäisessä tapauksessa.

On epäkohteliasta kieltäytyä lahjasta, myöskin. Mutta senkin voi tehdä niin monella tapaa, pyrkien siihen että kukaan osapuoli ei "menetä kasvojaan" - kumpaankaan suuntaan homman ratketessa :D

Itse muistan v. 1989 ekalla Japanin reissullamme, Hatsumi-sôke ilmoitti treenien alussa, että "tämän harjoituksen kuluessa tarkistamme jokaisen vyöarvon"... Vilkaisimme Mika Laitisen kanssa toisiimme ja sanomatta oli selvää että kumpikin halusi pois tästä tilanteesta. Vilkaisimme salin ovelle jossa seisoi Nagato-shihan, keskellä oviaukkoa, tukevassa asennossa, kädet puuskassa, ilme tiukkana "none shall pass".... siis siitä ovesta, ei testistä :) Siitä sitten tipahtivat Suomeen ensimmäiset Dan-arvot Bujinkan Dôjô Budô Taijutsussa (tai siis tuolloin vielä Ninpô Taijutsussa :) )...
Ôari
helmi 20, 2006, 18.17
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

TimoS kirjoitti: Voi olla että muistan väärin, mutta eikös Suomen karateliitto voi myös myöntää joitakin tyylisuunnattomia mustia vöitä ?
Voihan kuka tahansa myöntää kelle tahansa mustan vyön - tai minkä lystää, vaikka kettinkisen kilikellokoristeisen - missä tahansa lajissa. Onko sillä sitten virkaa minkä suhteen lienee eri asia.

Tätä juuri uskon Hatsumi-sôken painottavan omassa "löyhässä" vyönmyöntöpolitiikassaan - se on sen arvon saajan vastuulla olla sen saadun arvon arvoinen. Miten tuo sitten mitataan........... 8)

PS. kunhan se ei perustu henkilösuhteisiin.... politiikkaan.... ja sen sellaiseen.... tai no, miksei... jos se on semmoisesta... tai siis.... joo.. okei... mä meen :kiire:
Ôari
helmi 20, 2006, 10.22
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

Kalle Koskinen kirjoitti: Mutta koska en ole koskaan ennen kuullut bujinkan 10.daneista, niin tottahan toki se on minulle kummallista. Ja näin ollen asiasta saa varmaan kysyä?
No tietty, siksihän tämmöiset paikat mm. on, että epäselvyyksiä sadaan selvennettyä, myyttejä hälvennettyä, väärinymmärryksiä korjattua.

Nuo Dan-arvot 11.-15. ovat vähän eri asia kuin aiemmat Dan-arvot, sillä nämä ovat oikeastaan muilla nimikkeillä. Ehkä tuota "dania" voisi tuossa 11.+ tapauksessa pitää puhekielen yleistyksenä.

Oikeilta nimiltään nuo arvot ovat:
  • "11."; Chi-i (Shoden)
  • "12."; Sui-i (Chûden)
  • "13."; Ka-i (Okuden)
  • "14."; Fû-i (Menkyo)
  • "15."; Kû-i (Kaiden)
Ôari
helmi 20, 2006, 09.40
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

Mänzy kirjoitti: Kyse ei todellakaan ole McDojo-meiningistä, arvo on lajin pääopettajalta saatu.
Mutta se, että vyöarvo on jonkun lajin päägurulta saatu välttämättä poista McDojomaisuutta???
:evil:
Onhan noilla McDojoillakin "päägurut" jotka vöitä myöntää, ja ihan omat organisaationsakin jotka noita pääguruuksiakin kai myöntää :D

...ja, kuten mekin hyvin tiedämme, ei se ole se vyöarvo, vaan se miten sen kanssa elää sen saamisen jälkeen :shock: Japanissa jopa usein tullaan tarjoamaan uutta vyöarvoa, ehkä jopa ekana siellä treenauspäivänäsi............ valitettavan moni putoaa tähän ansaan :(
Ôari
maalis 21, 2005, 15.25
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

Andy kirjoitti:
Ei varmaan missään lajissa pidetä vyökokeita millekään 60vee 5.dan seuran johtajalle, joka vain vetää silloin tällöin katatreenejä, järjestelee kisoja/leirejä ja välillä moikkailee frendejä salilla..
Käsittääkseni on enemmänkin sääntö kuin poikkeus lähes kaikissa dan-arvoja myöntävissä lajeissa, että ne korkeimmat danit viimeistään viidennestä alkaen ovat pitkästä työstä kertovia ansioituneisuusdaneja, joilla ei enää ole mitään tekemistä teknisen osaamisen kanssa.
Tärkeä poikkeus on taekwondo, jossa tosiaan pidetään vyökokeita ainakin kahdeksanteen, ellei yhdeksänteenkin daniin asti. siinäkin tosin on kunniadaneja, mutta ne ovat erikseen oikeista daneista.
Itse olen ollut paikalla Bujinkan Budô Taijutsun 9. Danin kokeessa.

Tuosta "60v. joka silloin tällöin moikkailee ja katatreenejä vetelee"... Muistan kun 1997 menin Japaniin treenimatkalle ja vuokraemäntäni (joka tuntee Hatsumi-sôken) varoitteli että saattaavat treenit olla vaisut kun on ollut jalka kipeänä. Nooh, ekoissa treeneissä sitten tuo silloin 66 vuotias johtaja potkii vastustajiaan päähän... Tiärä sitten miten kipiä se jalka oli...

Nooh, meitähän on niin moneksi. Siteeraan tähän (varmaan taas) tuttavaani Ruåttinmaalta - pitäisi harjoitella siten että vielä 60 vuotiaanakin voi... siis harjoitella...
Ôari
helmi 24, 2005, 14.56
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

zori kirjoitti: Nämä korkeimmat danit myönnetään pitkästä elämäntyöstä judon hyväksi. Esimerksi Suomen korkeimmat danit ovat jo yli 60-vuotiaita kavereita, joten siinä vaiheessa sekin asettaa omat rajoituksesta esim. tekniikoiden tekemiseen.
Siteeratakseni erästä opettajakolleegaani "ruottimmaalta": "I would like to be able to train even when I'm in my 60's...." eli vieläkö nämä vanhat starat opettavat?
Ôari
helmi 24, 2005, 14.05
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

TimoS kirjoitti: Menisit sitten seuran näytökseen ja siellä mainittaisiin jotain tyyliin että niin, pääopettajallamme ei ole vyöarvoa lainkaan. Miten reagoisit, varsinkin jos "naapurisalilla" opettajalla on sanotaan vaikka 5. dan ? Nämä ovat vähän monimutkaisia kysymyksiä. Itse jo jonkin aikaa näitä eri lajeja tahkonneena ymmärtäisin tuon "vyöttömyyden", mutta ymmärtäisikö joku "pystymetsästä revitty" ? En vaan oikein jaksa uskoa että suomalainen budokenttä olisi "valmis" tuollaiseen.
Niin, tässä törmätään tähän vanhaan maailmaan sijoitettuun uuteen asiaan - taistelu(urheilu)lajit ja vyöt...

Tämä Kyûdan systeemi on aikasta uutta, vanhallaan ollut siis käytössä tuo "oppitaso" systeemi. Sait opetuksen yhteen tasoon, ja kun opettaja katsoi että ymmärsit sait siitä "päästötodistuksen" ja siirryit seuraavaan tasoon. Ja niin edelleen kunnes olit kaiken oppinut.

Tuossa vaiheessa sitten oli se mahdollisuus (josta tässäkin tapauksessa on tavallaan kyse) perustaa oma koulukunta noihin oppeihin perustaen. Sinusta tuli siis tuon uuden koulukuntasi päämies, perustaja, kaikkitietävä übergurbaasi!

Tai saatoit jatkaa harjoittelua vanhan mestarisi alla vanhaa systeemiä tukien. Saatoit tietenkin aikanasi päätyä tuon vanhan systeemisi head honchoksi, mutta et mitenkään välttämättä, vaan joku nuori kolli saattoikin "ajaa mutkassa ohi" (perinteiden perimyksissä pyrittiin usein hyppäämään yhden sukupolven yli - ettei kokoajan olisi vaihto edessä ja kehitys hidastuisi). Eli ei isältä pojalle vaan vaarilta pojanpojalle.

Ja ainahan on eri lajeissa ollut erilaiset nimityksetkin jopa noille oppitasoille joista todistuksia myönnetään. Yleisin lienee Shoden-Chûden-Okuden jne.

Taas, jos oikein muistelen (korjauksia saa heti pukata tulemaan), nuo Kyû- ja Dan-arvot liittyivät koulumailmaan - Kyût oppilailla ja Danit opettajilla....
Donn Drager kirjoitti: Jigoro Kano, founder of Kodokan Judo did not attempt to apply the classical rank system to his Judo. Instead Kano developed the Kyu–Dan system. By awarding (kyu) “class,” Kano identified his (mudansha) “ungraded” Judoka; by the (dan) “graded,” his (yudansha) “graded” Judoka.
Ôari
helmi 24, 2005, 09.23
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

zori kirjoitti: Suomen Dan-kollegio pyytää Kodokanista vahvistuksen esittämilleen dan-arvoille, jos kyseessä on korkeampi dan-arvo. Kaikki dan-arvot myös rekisteröidään Kodokaniin. Suomen Dan-kollegio ei siis yksistään päätä asiasta.
Eli ovatko siis tämän tason vyöarvot ennemmän "on tehnyt hyvää työtä lajin hyväksi" kuin johonkin konkreettisempaan taitopuoleen liittyviä?

Se selittäisi paljon... Sillä miten muuten joku "alempi" voisi myöntää - tai edes suositella - ylemmälleen vielä ylempää....
Ôari
helmi 24, 2005, 09.20
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

TimoS kirjoitti: ...mutta tässä kohtaa on sanottava että Matsuoi sensein 8. dan on myös meidän eli hänen oppilaidensa myöntämä, syystä että Matsuoi sensei erosi Zen Nippon Shorinji ryu Renshinkan Karatedo:sta ja perusti oman tyylinsä, Kokusai Shorinji ryu karatedo:n (Matsuoi sensein vyöarvo Renshinkanissa oli 6. dan)
Ah. Kuinkas tämä siis toimii? Nyt kun voidaan kuulla lähempää lähdettä olevasta lähteestä.... Ööö.... siis... :shock:
Ôari
helmi 23, 2005, 22.54
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

zori kirjoitti: Judon suomalaisista vyöarvoista päättävä Suomen Dan-Kollegio ry:n hallitus on myöntänyt viikonloppuna Finnish Openin yhteydessä Vantaalla pitämässään kokouksessa korkeita vyöarvoja ansioituneille judokoille.
Heräsi kysymys että mimmoisia tekijöitä mahtaakaan tuohon kollegioon kuulua, kun 7. Danin saattoivat myöntää...

Hmm, taas kummittelee toi 7. Dan :shock:
Ôari
helmi 23, 2005, 21.05
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

Hmm, pari ajatuksia herättävää näissä...
Andy kirjoitti: Rolf Koivumäki:
Sankukai Karate 6.dan
Sankukai jujutsu 7.dan
(Molemmat Karateliiton myöntämiä.)
Miten Karateliitto myöntää arvoja Jûjutsussa??? Hmm... Ah:
Karateliiton kotivut kirjoitti: Karateliiton tarkoitus on "edistää ja kehittää karatea ja muita samantapaisia kamppailulajeja Suomessa ja toimia näiden kamppailulajien yhdistysten valtakunnallisena keskusjärjestönä kilpa-, kunto-, nuoriso-, ja muussa kamppailulajeihin liittyvässä toiminnassa." (Suomen karateliiton säännöt 19.7.1995)
Andy kirjoitti: Tero Laaksonen 7.dan European Kyusho Jutsu Tuite (Myöntänyt omat oppilaat.)
HÖH??? Omat oppilaat? Miten tämä toimii??? Eikö hra Laaksonen ole yhteistyössä minkään "originaalin" tahon/järjestön kanssa?
Andy kirjoitti: Nina Hedkrok 7.dan ja SUURMESTARI Nidokwan "taekwondo" (Myönnetty itse.)
Oho! Siis jo Suomessakin tällaista.... Nooh, isot edellä, pienet perässä. Mutta miksi "suurmestari"? Tai 7. Dan? Hyvät perusteet lajilleen antaa kyllä saitillaan.

PS onko sattumaa että tuossa on kaksi "omamyöntämää" 7. Dania....
Ôari
helmi 23, 2005, 20.41
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Suurimmat vyöarvot Suomessa
Vastaukset: 180
Luettu: 37873

Juu, eiköhän Matsuoi-sensei ole (jo) suomalainen...

Lauri Jokinen, 11. Dan Bujinkan Budô Taijutsu

EDIT: vyöarvo korjattu v. 2006 tasolle