Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

Pasi Lunden
joulu 3, 2015, 13.14
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Laiton lataaminen (ns. warettaminen)
Vastaukset: 798
Luettu: 56796

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

Nuo lienevät yritysliittymiä? Meillä kotona on tällä hetkellä Soneran kuluttajatason laajakaistaliittymä, ja siinä tuo ADSL-purkki toimii DHCP-palvelimena. Saunalahti oli muistaakseni ainakin joskus pitkäänkin käyttänyt IP-poolia joissakin kuluttajaliittymissäkin (julkisilla osoitteilla).

Ainakin silloin kun käytetään julkisia IP-osoitteita, operaattori voi joko antaa jonkun kiinteän aliverkon (huomattavasti kalliimpaa, eikä kaikille halukkaille voisi edes antaa) tai sitten jakaa käyttötarpeen mukaan vaikka max. 5 julkista IP-osoitetta DHCP:n kautta.

Vähän huonoltahan se kuulostaa lähiverkon palvelimien kannalta, jos DHCP on "ulkoistettuna". Asiakas voi tietty aina lyödä jonkun reitittimen/NAT-laitteen siihen ja lähiverkon sisäisine palvelimineen sen taakse.

edit. korjausta
Pasi Lunden
joulu 3, 2015, 11.36
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Laiton lataaminen (ns. warettaminen)
Vastaukset: 798
Luettu: 56796

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

Onhan se mahdollista, että lähiverkon IP-osoitteet näkyvät ulospäin. Lähinnä silloin kun esim. NAT on välissä, aliverkon IP-osoitteet eivät ole ulkoapäin saatavilla. NAT on toki tyypillinen kuluttajaliittymissä, muttei välttämätön.

Luulisin, että pelkästään jo NAT:in käyttö estää operaattoria näkemästä, mitä MAC-osoitteita aliverkossa on. NAT-laite kun vaihtaa allaan olevien laitteiden MAC-osoitteet omaansa. Se siis pätkäisee fyysisen verkkosegmentin. Kummallakin puolella on omat yksityiset MAC-osoiteavaruutensa.

Fyysisen verkkosegmentin ts. lähiverkon sisällä pysyttäessä (samassa broadcast domainissa), MAC lienee täysin käyttökelpoinen lähiverkkolaitteen tunnistamisessa.
Pasi Lunden
joulu 3, 2015, 10.52
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Laiton lataaminen (ns. warettaminen)
Vastaukset: 798
Luettu: 56796

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

Asiakkaan laitteiden MAC-osoitteethan näkyvät vain operaattorille, sillä paketin/framen MAC-tiedot vaihtuvat joka kerta kun siirtyvät jonkin reitittimen yli.

Operaattori saattaa asettaa esim. jotain rajoituksia MAC-osoitteen vaihtamiselle ja/tai sallittujen MAC-osoitteiden määrälle. Joka tapauksessa laitteet on tunnistettava, vähintäänkin ADSL-boksi tms., ja kirjattava ylös pelkästään laskutusta varten.

Onhan noita ihmisiä joutunut ns. liriin, kun vaikka joku naapuri on käyttänyt WiFi-verkkoa pahojaan varten, ehkäpä jopa käyttäen MAC-osoitteen vaihtoa. Siinäkinhän on periaatteessa käytetty "tuntematonta" MAC-osoitetta.

Itse olen käyttänyt MAC-osoitteen vaihtoa esim. tilanteessa, missä tuttavan kaapelinettioperaattori oli rajoittanut liittymän yhteen MAC-osoitteeseen ja piti saada oma kannettava kiinni siihen.

edit. tarkennus