Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

Rojola
tammi 14, 2016, 16.12
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 15287

Tunas Close Combat (TCC)

sinappi kirjoitti:
Rojola kirjoitti: Tuo lippaan irrottaminen vastustajan aseesta kesken käsikähmän on ihan täyttä p*skaa :D

Kyllähän erilaisilla asioilla voi fantasioida kun tehdään hitaasti ja maalimieskin odottelee kiltisti paikoillaan.
Kerrassaan riemastuttavasti sanottu, kun miettii asiaa siltä pohjalta, että reilu kaksi vuotta sitten DeusVultin kritisoidessa miekan pysäyttämistä shukolla, vastasit ettei kyseinen manööveri ole monimutkainen. :D

Ei kai tässä nyt vaan aseteta kaksoisstandardeja suhtautumisessa uuden lajin opetustapaan verrattuna lajeihin, joilla on jo vakiintunut ja laaja harrastajakunta, joiden sisältöä voisi samoilla perusteilla kutsua ihan täydeksi ulosteeksi. :?

Siis en minäkään pidä vastustajan aseesta lippaiden repimistä kesken käsikähmän ensisijaisena ratkaisuna kovin toteuttamiskelpoisena, mutta mielestäni olen valmis kohdistamaan tällaista toimintaa koskevan kritiikin lajista riippumatta aivan mihin tahansa muuhunkin harjoitteeseen, jossa myötämieliselle ja hitaalle ukelle tehdään hienomotorisia kommervenkkejä.
Keskustelisin mielummin itse aiheesta kuin itsestäni ja sanomisistani kaksi vuotta(?) sitten jossain ihan toisessa ketjussa ja aiheessa, mutta vastaan nyt kuitenkin kun kerran haastat.

Laittaisitko ensin linkin tuohon aiempaan keskusteluun, niin pääsen muistelemaan mistä on kyse. Nopealla shuko-haulla en nimittäin sitä löytänyt.

Tässä nyt vertaillaan omenaa ja linja-autoa, mutta mielestäni tuo lippaan irroittaminen kesken käsikähmän on p*askaa koska...

1. Rynnäkkökivääreissä on hyvin erilaisia mekanismeja lippaan vapauttamiseksi, joten mitään yleispätevää periaatetta ei voida antaa, esim. AK, AR, AUG -sukuisissa aseissa on kaikissa erilainen mekanismi

2. Vapautinsalpa on usein pienikokoinen ja siihen osuminen on hankalaa käsikähmässä, jossa voidaan olettaa liikkeen olevan ennakoimatonta repimistä suuntaan jos toiseen

Lisäksi on muita seikkoja joiden vuoksi en pidä ko. toimintaa ylipäätään järkevänä, koska...

3. Patruunapesässä on todennäköisesti patruuna, jolloinka ase on edelleen vaarallinen vaikka lipas irtoaisikin

4. Ylipäätään keskittyminen aseen näpräämiseen käsikähmässä ei ole järkevää, koska aseeseen hyökkääminen ei vaikuta uhkaajan motivaatioon millään tavalla. Kun kerran ollaan jo lähietäisyydellä, niin tulisi keskittyä sen vastustajan murjomiseen (hyökkäämällä esim silmien. tai kurkun alueelle) sekä tarvittaessa pyrkiä neutraloimaan vastustajan aseen käyttö (esim. niin että se jää nalkkiin vartaloiden väliin, tai esim kyynärvarrella rajoitetaan sen liikettä).

Tuossa tuollainen puolen pennin analyysi aiheesta.

Kuva

Jos nyt väkisin halutaan verrata tuota lippaan irroittamista miekan pysäyttämiseen niin...

1. Miekan pysäyttäminen shukoilla ei ole monimutkaista, siihen riittää tasan yksi liike eli käden ojentaminen tukirakenteen mukaisesti. Sangen yksinkertaista, mutta ei missään tapauksessa helppoa. Kyllä sitäkin pitää harjoitella, mutta se ei vaadi hienomotoriikkaa vaan oikean ajoituksen ja etäisyyden.

2. Sama periaate soveltunee hyvin pitkälti kaikenlaisiin (aikansa ja kulttuurinsa) miekkoihin, sekä lisäksi myös moniin muihin pitkulaisiin aseisiin joilla isketään samaan tapaan kuin miekalla.

3. Etäisyys lähtötilanteessa on erilainen. Siinä missä tuossa lippaan irroittamisessa ollaan käsikähmässä, miekkatilanteessa lähdetään sellaiselta etäisyydeltä, että miekkamies hyökkää oman aseensa pituuden mukaisesti. Eli miekka täytyy jollakin tavalla hoitaa ensin tieltä, ennen kuin päästään silmiin tai kurkkuun.

Mikäli muuta ei ole tehtävissä (=pakeneminen, helpompaa miekkaa kuin luotiasetta vastaan), niin yksi ratkaisu on mennä ns. sisään (tämä periaate on myös tietääkseni about kaikissa itsepuolustuslajeissa esim. pesäpallomailalla lyöntiä vastaan). Jos kerran mennään sisään, niin sitten kannattaa itseään suojata sellaisella välineellä, joka pystyy terän ottamaan vastaan. Ideana näkisin olevan menemisen mahdollisimman lähelle vastustajan käsiä, mielummin sinne tsukan alueella kuin itse terään. Kyseessähän onkin enemmän miekan lyönnin estäminen kuin miekan (terän) estäminen, mielestäni.

Dale Seago teki moisen tempun televisiossa useaan kertaan antaen Mythbusterssissa täydelle amatöörille miekan käteen huidottavaksi. Vaatinee luottoa omaan tekemiseensä :peukku:

" onclick="window.open(this.href);return false;

01:48 ja eteenpäin.

Huomaa myös mitenkä todetaan, että kyseessä ole ensisijainen ratkaisumalli, vaan ehkäpä pakon edessä tehtävä viimeinen oljenkorsi.

Näistä edellämainituista syistä en näe, että tällä lippaan vapauttamisella ja miekan pysäyttämisellä olisi kovinkaan paljoa keskenään tekemistä. Mikäli olet Tampereen seudulla kouluttautumassa jossain vaiheessa niin olet tervetullut tutkimaan ja harjoittelemaan asiaa Reihan dojolle. Tarvittavat välineet molempiin skenaarioihin löytyvät kyllä.
Rojola
tammi 13, 2016, 12.47
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 15287

Tunas Close Combat (TCC)

Tuo lippaan irrottaminen vastustajan aseesta kesken käsikähmän on ihan täyttä p*skaa :D

Kyllähän erilaisilla asioilla voi fantasioida kun tehdään hitaasti ja maalimieskin odottelee kiltisti paikoillaan.
Rojola
tammi 12, 2016, 10.55
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 15287

Tunas Close Combat (TCC)

Vauhdikas evakuointi ja lähitaisteluharjoite.

[video][/video]
Rojola
tammi 11, 2016, 22.31
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 15287

Veitsiä vastaan toimiminen

Ehkäpä ketjua moderoidaan omaksi TCC-ketjuksi jossain vaiheessa, mutta tässä vielä aseetonta kamppailua - sparria ja painia. 2:35 alkaa painit.

Onkohan tuo musta vyö sitten kenties Sambosta, vaiko itseoikeutetusti TCC:stä...

[video][/video]
Rojola
tammi 11, 2016, 11.09
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 15287

Tunas Close Combat (TCC)

Savolaista lähestymiskulmaa opetetaan uudessa suomalaisessa Tunas Close Combat lähitaistelulajissa.

[video][/video]

Reserviläinen 8/2015 on tehnyt jutun lajin kehittäjästä.
Jarmo Seppälä, Reserviläinen 8/2015 s. 29 kirjoitti: Miksi koulutat lähitaistelua, Tuukka Natunen?

Kuopiolaisella Tuukka Natusella on takanaan tiivis vuosi. Hän kouluttaa itse kehittämäänsä TCC-taistelulajia ja on julkaissut siitä kolme opaskirjaa, toimii MPK:n Pohjois-Savon KOTU-yksikön tiedottajana, on julkaissut MPK:n markkinointioppaan ja työskentelee päivätyönään aseliikkeessä, jonka osaomistajana hän myös on.

- Harrastin aiemmin yli kymmenen vuotta aktiivisesti muun muassa judoa ja potkunyrkkeilyä, mutta ne ovat nyt jääneet taka-alalle. Kamppailulajeissa minua kuitenkin kiinnostaa edelleen se, että niissä voi kehittää taitojaan aina vain paremmiksi, Natunen sanoo.

Natunen suoritti varusmiespalveluksensa sotilaspoliisina Utin jääkärirykmentissä. Jo siellä hän koulutti muille varusmiehille lähitaistelulajeja ja on myöhemmin kouluttanut myös maakuntakomppanian sotilaita.Hän on myös järjestänyt nuorille itse kehittämänsä Sotilaan perustaidot -kurssin Joroisissa.

Kamppailulajien yhdistelmä

Miehen työuraan kuuluvat tehtävät vartijana, järjestyksenvalvojana ja turvallisuusvastaavana.
Oman taistelulajin luominen yhdistämällä eri tekniikoita on vaatinut paljon työtä ja kokeilua. Sen tuloksena on syntynyt TCC eli Tunas Close Combat.

-Karkeasti linjattuna lajin tekniikoista noin 40 prosenttia on aseettomia ja noin 40 prosenttia on ampuma-aseharjoitteita. Aseettomaan kamppailuun sisältyy myös veitsitekniikat. Loput 20 prosenttia on uhkatilanteiden hallintaa ja taisteluensiapua. Jokaiseen harjoitukseen kuuluu osana skenaario-harjoitteita joissa mallinnetaan erilaisia toimintatilanteita.

-Pääpiirteisesti voisi sanoa, että lajin aseettomassa kamppailussa yhdistyy Venäläisperäinen Combat Sambo ja Israelilaisten kehittämä Grav Maga. Ainakaan Suomessa ei ole juurikaan muita lajeja, jotka yhdistävät saumattomasti aseetonta-ja aseellistakamppailua.

Lajia harrastetaan pääsääntöisesti Savon-alueella. Natunen vetää viikkoharjoituksia Varkauden poliisilaitoksella sekä Kuopiossa on myös oma harjoitusryhmänsä.

TCC:ssa ei ole alkeiskursseja. Harrastajat valikoituvat lajiin laadun perusteella ja osoitettuaan potentiaalisuutensa kandidaatti otetaan mukaan harjoitusryhmään. Harjoituksiin osallistuu muun muassa aktiivireserviläisiä, poliiseja ja ammattisotilaita, jotka harrastavat myös muita kamppailulajeja, mutta ottavat oppia TCC:stä.

Kirjoja ja videoita

Uuteen lajiin kuuluvat Natusen kirjoittamat Lähtitaisteluopas 1, 2 ja 3. Lisäksi Natusen laatima veitsitekniikkaopas on saatavissa erillisenä sähköisenä kirjana.
- Lähitaisteluoppaiden teko oli aika kova puristus. Jos ja kun oppaat saavat puolustusvoimien hyväksynnän, ne tulevat PVMoodleen ilmaiseksi jakoon sitoumuksen tehneille MPK:n kouluttajille.

Youtubessa on TCC:n opetusvideoita. Natunen suunnittelee järjestävänsä myös päivän-kahden seminaareja eri kamppailulajien harrastajille, ihan vain harrastuksen vuoksi.

- Puuhaa on tosiaan ollut viime aikoina melko paljon. Tämä on tällainen elämäntapa, jossa työ ja vapaa-aika kiinnostavine harrastuksineen sekoittuvat toisiinsa.
Facebook-sivulla Tunas Close Combat on lisää tietoa lajista sekä lajia tukevista tahoista.

---

Kuka?
Nimi: Tuukka Natunen
Ikä: 26
Paikkakunta: Kuopio
Ammatti: Asekauppias, lähitaistelukouluttaja
Koulutus: Turvallisuusvalvojan perus- ja erikoisammattitutkinto
Sotilasarvo: Kersantti
Yhdistys: Kuopion Reserviläiset, Joroisten Reservialiupseerit