Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

Rojola
helmi 9, 2019, 22.28
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23397

Okinawalainen ti

sinappi kirjoitti: helmi 5, 2019, 17.37Tässä nyt taas kenties ajatellaan, että epämodernilla jujutsulla eli koryu jujutsulla on väkisin joku isokin kosketuspinta sodankäyntiin. Vaikka lähes kaikki sotataidon koulukunnat Japanissa ovat syntyneet huimaavat yli 200 vuotta kestäneellä sodattomalla ajalla eikä yksikään koulukunta ei ole voinut säästyä sodattoman ajan vaikutuksilta.

Osaako Rojola kertoa, keneltä tyypillinen jujutsua harjoitteleva edo-kauden samurai katkoi käsiä poikki, että riks, rakas ja poks?
En tiedä - ehkäpä sellaiselta joka ei suosiolla muuta uskonut? Onhan tämänlaisesta toiminnasta esimerkkejä myöhemmältäkin ajalta. Karilta mainio pointti shakki, matti vaiko patti esimerkillä.

Itse lähdin keskustelun mukaan Karin määrittelemän kahtiajaottelun perusteella kirjoittaen "Varmasti on sitä kontrolliakin haettu riippuen kontekstista, mutta jos nyt sodankäyntiä ajattelee niin ei siellä ole aikaa mitään kontrollia hakea. Ylipäätään vastaan kamppailevan ihmisen kontrollointi yksin on aika hankalaa ellei vastassa ole selkeästi heikompi vihulaisuus."

Tähän sitten sekä Oari että JariR toivatkin tarkempaa nyanssia. Erityisesti tuo kontrolli jatkumona oli hyvä esimerkki.

Sodankäynti ja sodankäynnin tavat ja menetelmät ovat tietysti huomattavasti vanhempaa perua kuin yksikään formalisoitu koulukunta tai kääröihin kirjoitettu perinne. Raajoja lienee osattu väännellä Senshidon "bend it where it's not suppose to" periaatteen mukaan jo tuhansia vuosia ennen Vapahtajamme Richard Dimitrin (PBUH) syntyä.
Rojola
tammi 21, 2019, 00.56
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23397

Okinawalainen ti

TimoS kirjoitti: tammi 20, 2019, 10.36
Kari Aittomäki kirjoitti: tammi 20, 2019, 03.29 Mulla on sellanen kutina että tämä modernin jujutsun kontrolliotepainotus on myöhempää hapatusta, että alkuperäinen nivelien repiminen on ollut varsin suoraviivaista runttaamista.
Potkussa vaikuttaa muutamia koryu-lajien edustajia, heidän näkemystään tästä voi tiedustella. Vaikkapa @JariR, @Naked, @Ôari tai @Ikkyu. Miksei myös @Rojola tai @Mänzy
Minulla on myös sellainen käsitys, että tämä kontrollipainotus olisi lähinnä reeniturvallisuustekijä (joka on antanut ehkä vääränlaisen kuvan?) kun taasen vanhastaan kontrolli oli se että toiselta on käsi poikki. Varmasti on sitä kontrolliakin haettu riippuen kontekstista, mutta jos nyt sodankäyntiä ajattelee niin ei siellä ole aikaa mitään kontrollia hakea. Ylipäätään vastaan kamppailevan ihmisen kontrollointi yksin on aika hankalaa ellei vastassa ole selkeästi heikompi vihulaisuus.

Riks raks ja poks vaan, sitten tikarilla simmuun.

Erästä opettajaa lainaten... "Control...? You control shit..."