Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

MikaelF
huhti 24, 2009, 23.10
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Myönteinen ja kielteinen lumevaikutus (plasebo ja nosebo)
Vastaukset: 32
Luettu: 3663

Negatiivinen placebo ja suggestio

Muistaakseni olen sivunnut tätä placebo asiaa aikaisemminkin täällä potkussa, joten voi olla että toistan itseäni mutta repetitio mater studiorum est...

Placebo on valitettavasti saanut lääketieteessä turhan negatiivisen leiman - sitä on pidetty pitkään lähinnä toimenpiteen aiheuttamana vaikuttavuusharhana, vaikka se on normaalin ns laskevaan kipusäätelyyn (kuten esim endorfiini välitteinen kipusäätely) verrattavissa oleva mekanismi. Toisissa tautitiloissa placebon aiheuttama oireen lievitys voi olla haitaksi koska se voi peittää alleen oireen niin että tauti jää huomaamatta / hoitamatta.

Kroonisessa kivussa sen sijaan kaikki kivunlievityskeinot ovat kullanarvoisia myös Mikan lainauksessa mainittu dopamiini välitteinen palkitsemis-oireen lievitys järjestelmä.
Mutta kuten Mika totesi siihen ei tarvitse sekoittaa :smt114 :ja ja muita yliluonnollisia asioita. Tosin se mikä laukaisee placebo-vaikutuksen taitaa muutenkin olla persoonasta, kulttuuritaustasta ja ajatusmaailmasta kovin riippuvainen juttu. Sille insinöörille saattaisi luonnontieteeseen perustuva (vale)toimenpide aiheuttaa paremman placebovaikutuksen kuin joku yliluonnollinen juttu - vastaavasti (vale)yliluonnollinen selitys hoidolle voi taas jollekin toiselle toimia...."Rehellinen" placebo toimiskohan se????
MikaelF
huhti 24, 2009, 18.37
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Myönteinen ja kielteinen lumevaikutus (plasebo ja nosebo)
Vastaukset: 32
Luettu: 3663

Negatiivinen placebo ja suggestio

Mika kirjoitti:
Researchers at McGill University have found for the first time that novelty seeking personality types enjoy a stronger "placebo response," or pain relief caused by the administration of a sham treatment, than people with reserved personalities. The study hypothesizes that the anticipation of pain relief, in this case triggered by the administration of a placebo, is a special case of reward anticipation. Since dopamine is a key neurotransmitter in reward processing, personality traits linked to dopamine, such as novelty seeking, were studied.
[114_www]http://www.physorg.com/news159724374.html[/114_www]
Kliiniset havainnot tukevat tämän: On paljon kovemman työn takana saada "insinööri"-tyyppiselle (ironiaa jos joku insinööri ei sitä huomannut ja otti itseensä...) aikaan hoitovastetta kuin jollekin "maailmaa syleilevälle viherpiipertäjä vaihtoehtoisesti suuntautuneelle" (ironiaa jos joku maailmaa syleilevä viherpiipertäjä vaihtoehtoisesti suuntautunut otti itseensä..) :smt003
MikaelF
huhti 15, 2009, 12.36
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Myönteinen ja kielteinen lumevaikutus (plasebo ja nosebo)
Vastaukset: 32
Luettu: 3663

Negatiivinen placebo ja suggestio

Negatiivien placebo on sen verran yleinen ilmiö että sillä on oma terminsäkin: Nocebo

Aiheesta lisää kaikkitietävässä wikissä:

http://en.wikipedia.org/wiki/Nocebo" onclick="window.open(this.href);return false;