Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 1 tuloksen

MikaelF
huhti 17, 2016, 21.41
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Maastaveto
Vastaukset: 131
Luettu: 38301

Maastaveto

Piti tulla katsomaan mistä täällä väännetään kättä ( tai pikemminkin selkää...). Kuten jo tässä on monasti todettu niin mave:ssa liike tulee lonkkanivelistä (lonkan koukistus jossa lantio kallistuu eteen reisiluiden päiden päällä) polvinivelistä ja nilkoista. Selkä kyllä liikkuu tilassa -kallistuu eteenpäin - mutta nikamien välistä liikettä ei pitäisi tapahtua eli selkä pysyy neutraaliasennossa. Yleensä tällä neutraaliasennolla tarkoitetaan sitä että lannerangassa on loiva notko ja rintarangassa loiva etukumaruus. Silloin kun vartalo kallistuu eteen selän lihasten pitäisi toimia staattisesti estääkseen selkää pyöristymästä (kuten tuossa videossa reippaasti pääse tapahtumaan ). Kun ei pysty taivuttamaan selkä suorana lonkista eteen ilman että selkä pyöristyy puhutaan fysioterapiassa fleksiohallinnan häiriöstä (flexion control impairment / disorder).
Oikaisuvaiheessa pitäisi keskivartalon lihakset myös ylläpitää neutraaliasentoa siten että se loiva notko säilyy eikä liikkeen lopussa ilmene yliojentumista alaselässä - sitäkin näkyi videossa. Tätä kutsutaan ekstensio hallinnan häiriöksi.
Molempien taustalla voi olla koordinaatiohäiriö ( erityisesti pienillä kuormilla), lihasten heikkous suhteessa nostettuun kuormaan,lihaskireydet sekä nivelten liikehäiriöt tai näiden "iloinen yhdistelmä".
Tuossa Jarin poistamassa videossa näkyy se selän pyöristyminen jo siinä vaiheessa kun hän lähtee hakemaan otetta eli ulkoista kuormaa ei ole - siitä on vaikea enää korjata kun kuormaa on päällä. Kun toistoja tulee niin näkee että lantio ei kallistu riittävästi eli lonkkien koukistus jää vajaaksi ja liike karkaa taas alaselkään. Oikaisuvaiheessa lonkkien ojennus jää vajaaksi jolloin lantio jää kallistuneeksi eteen ja ojennus liike tulee...alaselästä jonka piti pysyä staattisesti neutraalissa asennossa. Tämä lonkan ojennukseen puuttuminen on takareisien ja ennenkaikkea pakaralihasten laiskaa käyttöä. Mave on ns hip-hinge liike eikä back-hinge liike. Lyhyt versio sama kuin MarkkuT:n viesti tekniikka kuntoon. Lähtisin pelkällä harjan varrella treenaamaan sitä liikkeen koordinaatiota

Edit: ja kaksi urheiluteippisuikaletta pitkin alaselkää niin selkäkarvat ilmoittavat hyvin jos se selkä alkaa pyöristymään :-)