Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

MikaelF
elo 7, 2017, 17.08
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121024

Re: Hermopistekamppailusta

"Hermopiste"-kamppailukeskustelua voi toki käydä monestakin aspektista ja eri keskustelijat valitsee tietysti keskutelun aiheeksi sen joka on omasta mielestään oleellista ja vie keskustelun hedelmällisellä tavalla eteenpäin....
MikaelF
elo 6, 2017, 14.06
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121024

Hermopistekamppailusta

Kuten jo aikaisemmin totesin niin en kaikkea nielle , tästä esimerkkinä se kuukautiskier...eikun kuun kierron herkistävä vaikutus!
Mitä tulee siihen että useamman kohteen lyömisen herkistävään vaikutukseen niin sen kohdalla voisi olla kyseessä summaationa tunnettu neurofysiologinen ilmiö - useampi saman aikainen tai peräkkäinen ärsyke laukaisee voimakkaamman vasteeen. Mythbustereitä mukaellen - theoretically plausible. Se on taas eri asia onko eroa vai ei jos kohdistetaan ne hyökkäykset kohteisiin tietyssä järjestyksessä.

Sen kyllä myönnän että monen herkän kohdan löytäminen jopa paikallaan olevasta maalista (esim triggerpisteiden hoidossa) on välillä vähintäänkin haastavaa, saatikka sitten liikkuvasta maalista.
MikaelF
elo 5, 2017, 22.42
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121024

Re: Hermopistekamppailusta

Mietin vähän aikaa viitsiikö osallistua tähän keskusteluun vai ei mutta kun oli niistä valistuneista arvauksista puhe niin en voinut vastustaa houkutusta.

Tein ensin vähän tiedonhakua Medline:sta eri hakusanoilla jotka sopisivat jos haluaa löytää sieltä löytää lääketieteellisiä artikkeleista "hermopiste"-kamppailuun. Tulos oli se että niillä hakusanoilla löytyi yksi julkaistu tutkimus aiheesta. Tutkimus liittyi pitkittyneisiin hermo-oireisiin hermoihin kohdistuvien löyntitekniikoiden harjoittelun seurauksena. Kyseessä oli oli oirekyselytutkimus, ei siis mikään rct - tuloksena oli että näitä pitkittyneitä oireita esiintyy mikä viittaisi jonkin asteisiin hermovammoihin.
Ennen kun joku innostuu tästä näytön puutteesta pitää todeta että tämähän tarkoittaa vain että asiaa ei ole tutkittu tai että siitä ei ole tehty julkaisukelpoista artikkeliä. Tilanne näyttäisi olevan tämän perusteella 0-0...

Lähimmäksi aihetta pääsee Medline:ssa tarkastelemalla julkaisuja koskien akupunktioon liittyviä haittavaikutuksia, joissa on listattu tajuttomuuksia, heikotuskohtauksia, verenpaineen heittelehtimistä ja muita merkkejä ei-tahdonalaisen hermoston ohimenevistä häiriöistä. Näiden haittavaikutusten syiksi on esitetty akupunktion aiheuttamat reflektoriset muutokset hermoston toiminnassa. Toisaalta näissäkin tapauksissa osa vaikutuksista voi myös liittyä stressiin, neulapelkoon ja noceboon. Eli tässä on vähän sellainen 1-1 tilanne puolesta ja vastaan.

Neurofysiologiassa on kuitenkin pitkään tiedetty että perifeerisillä ärsykkeillä (kuten sähköstimulaatiolla mekaanisilla, termisillä ja kemiallisilla ärsykkeillä) voidaan saada aikaan nopeitakin reflektoorisia muutoksia sympaattisen ja parasympaattisen hermoston toiminnassa - hyvä esimerkki on kaulavaltimon painereseptoreiden aktivoituminen kaulaan kohdistuvan lyönnin seurauksena. Sopivat ärsykkeet tuki ja liikuntaelimistön mekanoreseptoreihin voi aiheuttaa taas lihastoiminnan hetkellistä estymistä jopa ilman kiputuntemusta - esimerkkinä kun jalka menee alta jostain mitättömän tuntuisesta osumasta tai väännöstä.
Nämä ovat esimerkkejä valistuneista arvauksista "hermopiste"-kamppailun mahdollisista neurofysiologisista selitysmekanismeistä.

En itse kyllä nielle kaikkea mitä kuulee "hermopiste"-kamppailusta mutta en myöskään ole valmis laittamaan sitä samaan kasaan kun etätyrmäykset -jälkimmäiselle kun ei löydy mitään muuta järkevää selitysmekanismiä kuin lumevaikutus tai suggestio.

Miksi laitan ne lainausmerkit "hermopiste"-termin ympäri? Sen takia että se ei ole aina anatomisesti korrekti termi, samaan tapaan kun "hermoratahieronta" ei ole anatomisesti korrekti termi....korrekteja termejä käyttämällä kommunikaatio olisi paljon tarkempaa ja asiallisempaa, mutta siitä olen aikaisemminkin jauhanut.
MikaelF
huhti 5, 2014, 14.37
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121024

Re: Hermopistekamppailusta

Neukut....damned you autocorrect :-) :-)
MikaelF
huhti 5, 2014, 14.14
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Hermopistekamppailusta
Vastaukset: 778
Luettu: 121024

Re: Hermopistekamppailusta

Ei kai se verenkierron kääntäminen ole mitään, meikit käänsi Siperian jokien virtaussuuntaa, piece of cake siis :-)