Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

Luke
huhti 12, 2013, 07.54
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Krav Maga
Vastaukset: 935
Luettu: 192748

Krav Maga

Ei, itseasiassa. Tämäkin on oma tyylisuuntansa.

Tämä kaveri oli kylläkin kurssilla samaan aikaan:
" onclick="window.open(this.href);return false;

ja harjoittelee näköjään nykyisin tuota Urban Krav Magaa....
Luke
helmi 13, 2013, 10.03
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Krav Maga
Vastaukset: 935
Luettu: 192748

Krav Maga

Kiitos! :)
Luke
helmi 13, 2013, 09.30
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Krav Maga
Vastaukset: 935
Luettu: 192748

Krav Maga

Tervehdys kaikille. En ole (ainakaan muistaakseni) aiemmin kauheasti kirjoitellut tänne, mutta ajattelin antaa oman viisisenttiseni tälle Krav Maga -keskustelulle.

Olen jumppaillut Magaa Erällä 90-luvun loppupuolella ja sen jälkeen kahlannut muutaman seuran treeneissä jälkeenpäin.
Syy, miksi nyt kirjoitan, on että tässä on välillä pohdiskeltu Commando Krav Magaa (CKM) ja pystyn asiasta jotain sanomaan, koska olen käynyt siihen kuuluvan ohjaajakoulutuksen (Level 2). En tosin ole uusinut lisenssiä, joten voi olla että homma on nykyisin muuttunut.

Jos vaikka aloitetaan siitä tärkeimmästä eli tekniikoista:
- tekniikoita harjoitellaan suunnilleen samalla tavalla kuin muissakin Maga -tyyleissä. Ensin ohjaaja näyttää tekniikan, sitten sitä hiotaan hitaammalla temmolla esim. silmät kiinni, jotta saadaan oikea liikerata kuntoon (Tai Chi -tyylisesti). Sitten aletaan laittaa vauhtia enemmän ja mikä oli mielestäni ihan hyvää, oli se, että vastahyökkäykset tehtiin aina "perille", vaikkakin turvallisempaan kohtaan ihmiskehossa. Tällä tarkoitan siis, jos "oikea" osumakohde on pää, niin omat hyökkäykset tehtiin harjoitusparin olkapäähän tai rintaan. Muutamassa Maga-seurassa treenanneena tuntuu meinaan, ettei hyökkäyksiä viedä oikein ikinä perille mihinkään, vaan vain huidotaan ilmaa vastustajan silmien edessä. Ei kaikkialla eikä koko ajan, I know.

- tekniikat itsessään ovat hyvin pitkälti Ju-Jutsu -tyylisiä, esim. irroittautuminen kuristusotteesta takaa tehtiin nostamalla kädet suoraksi pään sivuun ja kääntämällä koko kehoa.

- tekniikoita on aika pieni määrä. Lyöntejä on vain muutamia, Wave-strike (eräänlainen upparina tehty avokämmenlyönti), cat strikes (käytännössä läpsimistä molemmin käsin) jne.

- CKM:stä löytyi myös passiivinen puolustusasento (tai Fence tms.), mikä ei mielestäni kylläkään ollut ihan omiaan purkamaan tilannetta. Varsinkin kun miettii että mind-set piti olla kutakuinkin:
"Our bodies tell that we don't want to fight, but our faces tell that we are dangerous"

:D

- puukkohyökkäyksistä sen verran, että alkuunsa tehtiin demoja siitä, miten aggressiivinen puukkomies tulee täydellä teholla päälle, yrittäen ihan oikeasti tikata sillä puukolla reikiä ympäri kehoa, huudellen samalla rivouksia ja ajamalla suorittajaa taaksepäin. Joillekin kurssilla tuli täytenä yllätyksenä että noinko se menee ja osa nyökytteli hyväksyvästi päätään että tosi hyvä juttu, että tää on sitä realismia. . So far so good.

Mutta sitten alettiin tekemään kuitenkin ihan perus blokkeja veitsihyökkäyksiin siten, että hyökkääjä pysyttelee potkuetäisyyden ja pitkän etäisyyden välimaastossa, eikä yritäkään tulla kunnolla iholle. Tuntui, että se realismi putosi siinä kohtaa pois, kun piti alkaa harjoittelemaan.

Entäs nämä veitsitorjunnat sitten? Käsivarsilla, muistutti mielestäni paljon perinteistä X-blokkia.

- mattokamppailu-osio oli suppea. Muutama tekninen ratkaisu guardista, niskalenkistä (sekä pystyssä että maassa) ja poistuminen mountista. Itsepuolustuksen opetteluun ei kuulemma tarvitse tietää mitään muista mattokamppailulajeista esim. BJJ:n puolelta, riittää kun osaa nuo muutamat tekniikat :)

- useamman hyökkääjän tilanteet olivat käytännössä peräkkäisiä yhden hyökkääjän tilanteita. Eli vaikka ympärillä pyöri kolme tai neljäkin vastustajaa, niin käytännössä muut odottivat kiltisti vuoroaan kunnes puolustautuja sai edellisen hyökkääjän nujerrettua.

- ampuma-aseiden kanssa pelattiin yhtä paljon kuin muissakin Magoissa. Muutamia pieniä eroja tekniikoissa, mutta ei mitään maata mullistavaa.

- CKM:ssä panostettiin todella paljon kuntopuoleen, mikä on mielestäni hyvä asia. Alun "Tai Chi" -tekniikkaosuuden jälkeen alettiin tekemään jo nopeammalla tahdilla ja aina oppitunnin lopuksi tekniikat "painetestattiin" nopeatempoisella, ns. täydellä kontaktilla tehdyillä hyökkäyksillä.

Sitten vielä politiikasta:
Moni Aizikista on joskus jonkunnäköistä puhetta keskustelupalstoilla ja muualla. Oma käsitykseni koulutuksen jälkeen on kuitenkin, että Aizik on bisnesmies, joka on keksinyt mediaseksikkään taistelujumpan, joka nimenomaan myy tällaisella elämysmatkailulla kommando-sotilaitten lajiin. Tästä kertoo paljon sekin, että harjoittelijat olivat suurimmaksi osaksi Camo-vaatteissa, joita koristeli CKM-logot. En väitä ollenkaan, etteikö kyseessä olisi ihan hyvä "taistelulaji". En ole ollenkaan varma, että Aizik itse on mikään erikoisjoukkojen sotilas/kouluttaja tms., mutta tuntuu miehellä kannattajiakin olevan ja mukava heppuhan hän on.
Olivat muuten muutamaan kertaan miettineet, että käyttävätkö "Krav Maga" -nimeä lajissaan ollenkaan laittaessaan hommaa pystyyn. Olikohan se alkuperäinen ajatus ollut Urban Survival tai joku vastaava, en muista tähän hätään.