Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 9 tulosta

Mappe
tammi 18, 2021, 14.14
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet



Tämä kannattaa myös katsoa! Mielestäni melkoisen hyvää pohdintaa tähänkin ketjuun. :D :jepa:
Mappe
touko 30, 2019, 01.28
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

flammee kirjoitti: touko 29, 2019, 20.03
Andy kirjoitti: touko 29, 2019, 11.04 Voimaa potkuissa ei ole ollenkaan, minkä näkee jo siitä, että pelkkä läpyskä pysäyttää ne.
Öööö, ei, läpyskä ei pysäytä potkua. Läpyskään potkaistaan sillä tavalla että jalka pysähtyy osuttuaan. Tai voi siitä läpikin potkaista, mutta sitten palautus pitää tehdä pyörähtämällä. Hieman sama kuin väittäisi että ilmanvastus pysäyttää potkunyrkkeilijän lyönnin tämän treenatessa varjonyrkkeilyä. ;)

Ja samalla tapaa vaikkapa takasuoraa lyödessä jokainen lyönti ei yleensä ole sellainen että jos nyrkki ei kohtaa vastusta, niin kroppa seuraisi perässä...
Jepuleisson juuri näin! Andyltä taas kerrassaan mahtava havainto! Alla olevalta videolta vielä käytännön havainto josta jokainen voi todeta saman. Anthony Joshuan löynneissä ei ole voimaa ollenkaan minkä näkee jo siitä, että pelkkä pistari pysäyttää ne.
Alla olevan videon kaveri taas lyö, niin että valtava säkki heiluu ja lisäksi sekaan vielä nuo kiven kovat läpi asti viedyt rautaiset kiertopotkut! :D



Mappe
touko 28, 2019, 10.30
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Andy kirjoitti: touko 27, 2019, 21.10 Miten sillä pohkeella tuotetaan voimaa, jos nilkka ei ojennu?
Siinä onkin sinulle pieni kotiläksy opiskeltavaksi. Suosittelen perehtymään siihen miten ihmiskeho toimii.
Miten voimannostaja voi tuottaa voimaa jalkakyykyn ala-asennossa ennen kuin ponnistaa ylöspäin? Vastaus mietippäs sitä, tai ota vaihtoehtoisesti tanko niskaasi ja kokeile samalla saattaa selvitä myös vastaus.

Andy kirjoitti: touko 27, 2019, 21.48 Oletko vakavissasi sitä mieltä, että jotkut harrastelijat potkivat yhtä hyvällä tekniikalla kuin ammattilaisottelijat?
Ei tietenkään potki. Itse vertaan tietysti aina eri lajien parista tulleiden harrastajien tasoa suhteessa suunnilleen saman tasoisiin ja yhtä kauan treenanneisiin oman lajini edustajiin. Näiden Taekwondokisoihin osallistuneiden Thaikkuottelijoiden joita olen nähnyt ihan tarkkoja meriittejä omassa lajissaan en valitettavasti tiedä. Mistään maailmanmestareista ei toki ole ollut kysymys. Yhtä aikanaan haastattelin kun sattui matsaamaan oman seuran ottelijaa vastaan. Sm-tasolla sanoi omassa lajissaan ottelevansa, mutta ei ainakaan silloin vielä ihan oman sarjansa terävintä kärkeä ollut. Sain kaverin puheista käsityksen, että korkeammalla tasolla hän joka tapauksessa kilpaili Thaikussa kuin Taekwondossa. Taekwondon harrastesarjoissa kun ottelijat ovat suurimmaksi osaksi sellaisia muutaman vuoden treenanneita ottelijoita. Sm-tasolla otteleminen vielä itsessään ei välttämättä kerro paljoakaan ottelijasta lajeissa jotka Suomessa edustaa kuitenkin markinaalia. Näin ollen ymmärrän hyvin, että Suomenmestarin ja Sm-kilpailussa kolmanneksi sijoittuvan ottelijan kesken voi todellisuudessa olla melkoinen tasoero. Kaikin puolin suorituskykyiseltä kaveri kyllä vaikutti fysiikaltaan ja varmasti omassa lajissaan otteli selkeästi korkeammalla tasolla. En usko että kyseisellä kaverilla oli mitään tarvetta valehdella minulle asiasta

Eizei kirjoitti: touko 27, 2019, 21.53 Okei tohon ottelukuvaukseeni pieni takaisinveto.

Voihan olla, että siinä tkd miestä ulos ajellessaan thaikkulassa loppuu peliaika, eikä vastustajalle ole saanut kerättyä pakittelustaan tarpeeksi miinusta/diskausta erien puitteissa.

Voi myös olla, että nämä nopeat potkut, joilla "ei thaikkumieheen ole vaikutusta", menevät läpi, koska niiden torjumiseen puuttuu vaikutussyistä orientaatio, eli ne tuottavatkin karkuunjuoksijalle pisteitä.

Eli juu, voihan peli mennä tkd pelaajalle. Selviytymisen näkökulmasta homman näkisin näyttävän kuitenkin takaa-ajolta jossa toinen ajaa ja toinen räpiköi.

Mut joo. Kunnioitusta kaikkiin leireihin.
Vieläkin on aivan väärä analyysi. Oikea analyysi on se että Taekwondo-ottelija nakuttaa potkuja hetken aikaa kuin Singerin ompelukone ja tuomari viheltää pelin poikki ottelun yksipuolisuuden vuoksi. Tyrmäyskin on näiden seurauksena vallan mahdollinen. Toinen skenaario voi tietysti myös olla se, että Thaikkumies ei halua menettää kasvojaan ja lataa ottelussa Taekwondosääntöjen vastaisia tekniikoita esim polvipotkuilla tai lyönneillä päähän ja sitten pudistelee päätään kun hänet diskattiin tällaisessa turhan päiväisessä ämmien lajissa.

flammee kirjoitti: touko 27, 2019, 22.31 Joo, määkin tahtoisin kyllä tietää että miten sillä tukijalalla sitä voimaa tuotetaan potkuun. Jos kukaan ei vastaa, niin tulkitsen että kukaan ei tiedä. ;)
Kiertopotkun voima on itseasiassa aina monen asian summa. Andy on siinä oikeassa, että tukijalka tekee kierron aikana kyllä samalla ponnistavan liikkeen, mutta toisin kuin Andy tässä nyt perään huutelee ei tukijalan nilkan tarvitse kokeneella potkijalla kuitenkaan ojentua potkun aikana mihinkään ääriasentoon. Kantapään ei siis tarvitse nousta ilmaan kynmmentä senttiä kunhan tukijalan päkijällä on staattinen jännitys potkua tehdessä.



Minulla ei sinällään ole varmasti tähän keskusteluun enää paljoa enempää annettavaa ja itselleni se ei ole elämän ja kuoleman kysymys saanko tässä ketjussa sanotuksi sen viimeisen sanan. Etenkin kun tiedostan sen tosiseikan, että Andy ei vielä yhdessäkään nettikeskustelussa ole keskustelun aikana tunnustanut olevansa missään asiassa väärässä. :D Asioiden selventäminen tekstin muodossa ei aina ole kovinkaan helppoa, mutta toivottavasti joku nyt sai jotain selkoa näistä. Nyt pitää lähteä työkeikalle!

Ps. Jos Andy oikeasti joskus haluat käydä sparrin muodossa testaamassa Taekwondopotkujen tehoa ottelutilanteessa sovi vaikka joskus Etelä-Suomessa vierailessasi kanssasi saman painoluokan ja samaa ikäluokkaa edustavan Taekwondo-ottelija Teemu Heinon kanssa pieni Taekwondon sparrailusessio. Tuskin tuo mitenkään hirveän hankalasti olisi järjestettävissä eikä varmasti Teemun viikkorytmiä pahasti sotkisi muutama “ystävyysottelumainen” sparrierä salilla vierailevan treenaajan kanssa. Vielä kun muistat ennen sanoa, että vedetään urku auki ja säästelemättä niin hyvä tulee. Kieltämättä hieman koomisia vanhojen Vale tudo matsien sävyjä tulee aina tällaisista, mutta jos nyt ihan oikeasti on halua ottaa asiasta selvää konkreettisesti niin uskoisin, että tällaiset lajivierailut hyvässä hengessä on lopulta ihan järjestettävissä! :jepa: :)
Mappe
touko 27, 2019, 18.18
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Onhan tämä keskustelu hieman luisunut raiteiltaan, mutta se on sinällään ihan ymmärrettävää kun eri lajien edustajat ovat keskustelussa lauteilla. Olen edellisissä viesteissäni jo oikeastaan sanonut sanottavani ja suurimmalle osalle se lienee auennut mitä olen hakenut takaa.

Lisätään nyt kuitenkin vielä pari seikkaa tähän, koska Andy ainakin nyt selvästi on takertunut näihin videoihin joista sinällään ajattelin että homma juuri aukeaisi. Vielä tuohon tukijalan ponnistukseen mikä tässä nyt noussut useaankertaan esille. Taekwondo-ottelija otellessaan on jatkuvasti päkijöiden varassa ja pohkeissa on koko ottelun ajan staattinen jännitys päällä jotta nopea liikkuminen ja nopeat potkusarjat ovat ylipäätään mahdollisia. Taekwondo ottelijoilla onkin aivan järjetön ruuti pohkeissaan ja sarjojat potkiessaan pystyvät tuottamaan potkuihin valtavan määrän räjähtävää voimaa silmin nähden kohtuu pienelläkin tukijalan ponnistuksella. Yksittäisen voimakiertopotkun tehdessään ja täydellisellä tukijalan ponnistuksella luonnollisesti vieläkin enemmän.

Laitetaan vielä ihan konkreettinen esimerkki. Taekwondo ottelumuotona voisi olla nimeltään potkuilu samalla tavoin kuin nyrkkeily sillä pienellä erotuksella että Taekwondossa potkuja maustetaan satunnaisilla suorilla lyönneillä. Ja pientä vertailua luonnollisesti Ranskalaisin viiruin.

- Nyrkkeilyssä ja Taekwondossa molemmissa napsitaan pisteitä ja enemmän osumia tehnyt ottelija voittaa. Ammattinyrkkeilyssä toki hieman eri kun arvostellaan yksittäin erät joten osumien määrä ei ihan yksi yhteen määrittele lopputulosta.

- Molemmissa lajeissa otellaan täydellä kontaktilla ja tyrmäys on sallittu tapa lopettaa ottelu

- Nyrkkeilyssä käytetään suurempi unssisia hanskoja muihin kehälajeihin nähden koska ajansaatossa pelkkiin löynteihin keskittyvän lajiin lyönnit ovat kehittyneet poikkeuksellisen voimakkaiksi. Sama homma Taekwondossa lajissa on suojia lisätty ajansaatossa lisää samasta syystä lisäämään ottelijoiden turvallisuutta ja mahdollistamaan tiheän ottelemisen.


- Nyrkkeilijä lyö otteluissa yksittäisten pommien sijaan ensisijaisesti sarjoja ja löynit palautetaan hallistusti takaisin otteluasentoon aivan samoin kuin Taekwondossa.

Molemmat lajit ovat siis yhteen kamppailun osa-alueeseen erikoistuneita ja näiden esimerkkien valossa olisi sangen mielenkiintoista ettei Taekwondoon pätisi samat lainalaisuudet mitä nyrkkeilyynkin. Aika harva vakavalla naamalla voi väittää ettei nyrkkeilijät ole voimakaimpia lyöntien tuottajia. Nyrkkeilyn lyöntejä tuotetaan ottelussa monesta vinkkelista katsottuna samalla periaatteella mitä potkuja Taekwondossa. Ja väliin ihan heittona Taekwondo-ottelun lyöntejä kun ei palauteta vaan ne pyritään löymään mahdollisimman läpi asti jotta mahdollinen löynti piste irtoaisi. Onko tämä siis todiste, että Taekwondo-ottelijat löyvät nyrkkeilijöitä voimakkaamman takakäden suoran. Luulen, että saisin osakseni aikamoista naurun remakkaa jos näin väittäisin. :D

On muutenkin ihan hölmöläisen logiikkaa ajatella, että lajissa missä on laaja repertuaari näyttäviä potkujen erikoistekniikoita jotka vaativat valtavan määrän räjähtävää voimaa niin samat kaverit eivät sitten tuottaisi näitä peruspotkuja kuitenkaan voimalla. Voin kertoa että noita peruspotkuja ja etenkin kiertopotkua hinkataan Taekwondossa ihan järjettömät määrät ja todella paljon myös potkutyynyihin. Sellaisen Taekwondon voimapotkun perään kun Andy kyseli, niin sellainenhan nähtiin juuri National Geographic Videolla missä näitä potkujen nopeuskia ja voimaa mitattiin. Torppasit sen kuitenkin hölynpölyksi joka ei kerro mistään mitään ilmeisesti kannaltasi epämieluisan lopputuloksen vuoksi. Sen sijaan joku kauhtunut VHS-tallenne 25-vuoden takaa jossa otellaan jossain koulun jumppasalissa Thaikkusäännöin on absoluuttinen totuus mielestäsi Taekwondopotkuista.

Tuohon Eizein arvioituun ottelunkulkuun Thaikkuottelijan otellessa Taekwondo-ottelussa pitää sanoa, että onhan noita ajan saatossa jokunen Taekwondokisoissa tullut nähtyäkin. Ovat ihan kokeilumielessä tulleet testaamaan millaista on otella pelkästään potkuilla. Harrastesarjoissa nuo ovat siis aina otelleet ei kukaan liikasarjaan ole lähtenyt ottelemaan. Ne jotka itse olen nähnyt ovat kieltämäti ihan nöyrällä ja hyvällä asenteella olleet kisoissa. Jalkojen liike ja nopeus noilla kavereilla ei noissa karkeloissa riitä tietysti alkuunkaan eikä nuo yleensä noita "kuoleman pommejaan" siitä johtuen ole ottelun aikana montaa ehtineet vetämäänkään ja ne vähäiset potkut mitä ovat ottelussa tehneet ei mitään yleisön kohahdusta ole voiman suhteen aiheuttaneet

Seurassamme on myös ajan saatossa käynyt jokunen Thainyrkkeilijä treenaamassa. Ihan Ok tasoisia nämä on Taekwondo treeneissäkin ( yhdeltä puolestaan sain aikanaan itse erittäin hyvää oppia oman takakäden suoraan lyöntiini) ja tietysti aloittelijoihin nähden todella hyviäkin, mutta ei nuo otteluissa eikä potkuvoimiltaankaan mitenkään erityisen kovia ole olleet. Jos itseni pitäisi potkijoista perintöprinssilaji valita, niin ehdottomasti ehdottaisin Thainyrkkeilyn sijaan Kyokushin karatea.

Nämä on vähän näitä saman sortin juttuja kun strapetsitaiteilija joka on treenannut elämänsä ajan voltteja trapetsilla kuulee sirkus-yleisön joukosta humalaisen kaljasiepon huutavan että osaatko myös kävellä strapetsilla tai ammattimuusikko joka joutuu vastaamaan joka ilta keikalla kysymykseen osaatko soittaa Paranoidin. Tähän Andyn ajatusmaailmaan taas kiteytyy melko hyvin miksi suuri osa ihmisistä on valmiita maksamaan jostain Floyd Mayweather vs Conor Mcgregor otteluista vaikka lopputuloksen sinällään pitäisi olla päivän selvää. Syy on siinä että kamppailu-urheilussa ajatellaan usein järjen sijaan tunteella ja normaalin logiikan vastaisesti. En usko että huippu kymmenottelijan ja keihäänheittäjän kohtaaminen kiinnostaisi kovinkaan monia mutta kun puhutaan kamppailu-urheilusta silmät sumenee. Sama homma on nyt hieman tässä potkukeskustelussakin. kirjoittelu näissä muuttuu nopeasti tuollaiseksi uhittelutyyppiseksi jankuttamiseksi siinä vaiheessa kun ei vaivauduta pohtimaan asiaa loogisesti.
Mappe
touko 26, 2019, 10.06
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Huomenta!

Vedetääs rauhallisesti vielä syvään henkeä ja paketoidaan pienenä yhteenvetona tämä homma. Tiedän, että sinä Andy analysoit asioita aina hyvin tarkkaan. Nyt kuitenkin katsot tätä asiaa hieman autistisen omaisesti oman lajisi lasien läpi (toki minäkin teen kyllä niin) Laitetaan nyt muutama fakta kuitenkin tähän sinällään antoisaan potkiskelukeskusteluun.

Taekwondo-ottelijoiden harjoittelu on käytännössä lähes yksinomaan pelkkää potkutekniikoiden hiomista. Tämän päivän huippuottelijat tekevät käsittämättömän määrään fyysisiä potkujen kehittämiseen tähtääviä treenejä. Vedetään ratakierros ympäri pomppien yhden jalan varassa samalla etujalalla tökkien sivuputkua ja sama homma toisella puolella, tikataan rappusia, tehdään loikkatreenejä luonnollisesti potkitaan treeneissä järjettömät määrät potkulätkiin, potkutyynyihin sekä luonnollisesti sparraillaan siihen päälle valtavat määrät jne jne. Eli toisin sanoen Taekwondourheilijat treenaavat potkuja moninkertaisen määrän muihin lajeihin verrattuna. Taekwondon taso onkin parin viimeisen vuoden aikana nuossut aivan käsittämättömästi. Se, että Andy tuossa linkittelee jotain 25-vuoden takaisia rakeisia laji vs. laji ottelupätkiä on oikeasti ihan absurdia.

Taekwondo on laji joka on harrastajamäärältään yksi maailman eniten harrastetuista olympiastatuksen omaava ja keskittyy harjoittelussa lähes yksinomaan potkujen treenaamiseen. Näin ollen olisi kyllä sangen mielenkiintoista, että sen lajin parista ei silti löytyisi tehokkaimmat potkujen tuottajat.

Taekwondoon ei ole koskaan kuulunut kovin oleellisesti machoilukulttuuri (ainakaan viimeiseen 30 vuoteen) ja Taekwondon harrastajat ovat yleensä ihan tyytyväisiä nykyiseen urheilustatukseensa ja näin harvemmin missään huutelevatkaan kentillä lajinsa vahvuuksista millään osa-alueella. Ymmärrän että ei ole helppoa nähdä sitä tosiasiaa että hippaleikkistatuksen omaavan lajin edustaja voisi millään osa-alueella peitota ns. macholajin edustajan. Pahoittelut, mutta nyt kuitenkin haastan tätä ikiaikaista asetelmaa. Vaikka tätä asiaa miten kääntelisit niin se tosiasia ei muuksi muutu mitä tulee potkuihin, että tehokkaimmat potnailijat (navasta ylöspäin ja polvipotkut poislukien) löytyy Taekwondosta. Ei muuta kiitos! :jepa:
Mappe
touko 26, 2019, 00.27
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Andy kirjoitti: touko 25, 2019, 23.06 Ei nyt herranjestas, oletteko aivan kuutamolla?
Mappe kirjoitti: touko 21, 2019, 14.09
Katsokaa nyt tuota potkutekniikkaa. Tukijalan polvi on koukussa ja nilkka ei ojennu vaan kantapää on lattiassa kiinni tai vain luokkaa sentin ilmassa. Eihän se tukijalka silloin voi ponnistaa. Jos polvi on koukussa niin etureisi ei työskentele, koska sen anatominen tehtävä on polven ojentaminen. Ja jos nilkka ei ojennu niin pohje ei työskentele, koska sen anatominen tehtävä on nilkan ojentaminen.

Nämä kaksi liikettä muodostavat tukijalan ponnistuksen ja jos niitä ei tapahdu, niin tukijalka ei silloin ponnista. Kai tämä nyt on aivan selvä asia?

Jalassa on isoja ja voimakkaita lihaksia ja jos ne eivät työskentele potkun voimantuotossa niin potkun teho laskee. Kai tämänkin nyt pitäisi olla selvä jokaiselle, joka on joskus potkinut?

Tekniikoiden tehoa ei myöskään mitata millään mittareilla. Tai jos joku on sitä mieltä, niin voisi vaikka ensin perustella sen, mitä suuretta sen mittarin tulisi mitata ja millä perustein juuri se suure on parempi kuvaamaan potkun ihmiseen tekemää vahinkoa kuin joku toinen.

Tekwondotyylisen ja thainyrkkeilytyylisen kiertopotkun tehoerot kamppailutilanteessa on kyllä selvitetty jo vuosikymmeniä sitten ihan käytännön kokeilla. Kannattaa ajatella vähemmän ja ottaa vastaan erilaisia potkuja enemmän, niin hommat selkenee nopeammin.

En todellakaan ole kuutamolla ja potkinut olen elämäni aikana ja paljon! En nyt sinällään jaksaa kohta kohdalta lähteä analysoimaan tuota Paul Greenin videota siinä vedellään kiertopotkun eri variaatioita ja potkusarjoja joissa tietysti joka ikisessä potkussa ei ole tarkoitus välttämättä vetää ns. täpöjä. Nyrkkeilijätkään ei lyö kehässä joka ikistä lyöntiä läpi ja täysillä ja harva silti epäilee nyrkkeilijöiden lyöntien tehoa. Taekwondossa periaatteessa ihan sama juttu kun potkitaan sarjoja. Jos et todella pysty näkemään sitä räjähtävää voimaa mitä kaveri potkuissaan tuottaa ehdotan, että käyt optikolla pikaisesti tarkistamassa kakkuloiden vahvuudet.

Mitä tulee tuohon lataamaasi retrovideoon (kiitos palautit minut -90 luvulle yläasteen välituntiväittelyyn) niin totta mooses Thaikku säännöillä Thaikku ottelija vie Taekwondo-ottelijaa kuin litran mittaa. Taekwondosäännöillä oteltaessa Thaikkuottelija olisi vastaavasti samalla lailla tykinruokaa. Tuossa videossa nyt heti näki että Taikkisottelija ei ollut tottunut ottamaan vastaan alapotkuja ja siksi heti ihan kuutamolla. Tuolla sinun logiikallasi oli siis aikanaan todiste James Toneyn lyötivoiman puutteesta kun hän vapari häkissä kärsi rökäle tappion Randy Couturelle. :rok:

En nyt lähde tähän ikiaikaiseen sinällään typerään lajien väliseen vertailuun, mutta jos ja kun nuo mainitsemasi thaikkupotkut on niin kovasti tuhovoimaisempia kannattaisihan noiden Thaikkukavereiden ilman muuta käydä poimimassa Taekwondon olympiamitallit pois kuleksimasta. Sielläkin saa kyllä potkia ihan täydellä kontaktilla joten ihme ettei kukaan ole vielä keksinyt. Luulisi että Olympiamitallit kelpaisi. :jepa:
Mappe
touko 25, 2019, 20.20
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Ile kirjoitti: touko 25, 2019, 18.15 Joo, olisi mielenkiintoista tietää, miten potkaisija on valittu ja kuinka monta ”yritystä” on ollut jne...mittausteknologian analysoimisesta puhumattakaan.

Anyway Taekwondomiehen kiertari on tuossa voimantuotollisesti mielestäni parempi kokonaisuutena, erityisesti vartalonkäytön osalta. Näkyy erityisesti kun hidastuksesta katsoo vartalon asentoa osumahetkellä. Lantio ja ylävartalo on nätisti kääntyneenä (mutta palautuu sähäkästi).

Thaikkumies sen sijaan aavistuksen jäkittää ylävartaloa ja vasenta olkapäätä pystyyn, vähän kuin vetäisi matsitilanteessa. Tekijämies tottakai jne...
Oletan, että tässä on yritetty hakea jossain määrin saman kokoisia ja samantasoisia kavereita suhteessa omaan lajiinsa. Silmämääräisesti Capoiera ja Thaikkumies näyttävät fyysisesti aavistuksen isommilta mitä Taekwondo ja Karatemies. Yritysten määrällä ei sinällään varmaan merkitystä kaiken järjen mukaan yrityksiä on kaikilla ollut sama määrä ja vaikka nämä näyttää sponttaanisti livenä kuvatuilta niin harvemmin noissa TV-ohjelmissa mitään yhdellä otolla purkitetaan. Puolustuspuheena Thaikkukaverille on sanottava että hänen potkunsa osuma-alue oli enemmän säärellä ja Taikkis äijän enemmän jalkapöydällä jossa osumapinta-ala luonnollisesti pienempi mikä saattaa kenties tuoda Taekwondopotkuun lisää kilopoundeja.

Thainyrkkeilyn kiertopotkut ovat muovautuneet otteluihin joissa niitä lähetetään yksittäisinä pommeina jatkotilanteissa lyötien ja polvipotkujen mausteeksi. Kuitenki myytti siitä että Muay thain potkut olisivat jotenkin mystisen voimakkaita suhteessa muihin lajeihin on tietysti lähinnä syntynyt Van Dammen -89 ilmestyneen Kickboxer leffan myötä. :D
Mappe
touko 25, 2019, 16.47
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Andy kirjoitti: touko 24, 2019, 09.55 Mappen postaaman taekwondovideon potkuissa suoritustaso on todella kova, mutta kyseessä on nimenomaan pistepotkut, joissa ei ponnisteta tukijalalla eikä pyritä saamaan massaa läpi vastustajasta. Siksi sellaisen osuma vartaloon vain sattuu, mutta ei vahingoita. Aggressiivista vastustajaa, jolla on adrenaliinit ylhäällä, ei voi pysäyttää tuollaisilla potkuilla, oli niiden suoritustaso mikä hyvänsä. Tekniikkaa ei ole tarkoitettu siihen.

Tuossa selkeä opetusvideo vaihtoaskelella tehtävästä etujalan kiertopotkusta.
Tuon tukijalan ponnistuksen suhteen olet Andy kyllä nyt melko kujalla. Laittamani videon potkuissa ja Taekwondopotkuissa ylipäätään tukijalan ponnistus on kyllä ihan keskeisessä roolissa potkuja tehdessä ja ainakin minä kyllä pystyin näkemään sen hyvin videolla. :thinking: Mitä tuohon potkun vaikutukseen tulee niin kokemuksesta sanon, että vaikutus on tietysti melko vähäinen kun lajissa on rintapanssarit käytössä. Ne kerrat kun olen sparraillut ilman panssaria niin voin sanoa että kyllä tuollainen oman kokoiseni huippukaveri kun potnasee hyvän osuman tuonne vatsan seudulle niin ilmat tyhjenee ja komiasti. Taekwondo-otteluissa kun suoritetaan paljon monen laista pikkunättiä potkukikkailua joista ropisee kisoissa paljon pisteitä, niin se on monille luonut vääristyneen kuvan etteikö taekwondon peruspotkuissa olis kaatoa takana. Ylipäätäänkin ajatus siitä, että laji joka perustuu lähes yksinomaan potkujen kehittämiseen ja on lisäksi olympialajina äärimmäisen kilpailtu, etteikö se silti olisi potkujen ja niiden suoritus tavan suhteen kilpavarustelun kärjessä.

Liitteenä vielä tämä jo melko vanha video mistä kenties voi nähdä tuon eron mikä on Taekwondo ja Thainyrkkeilyn kiertopotkussa. Thaikkupotku on hieman laajakaarisempi ja enemmän sellainen puunrunkomainen. Taekwondo potku enemmän sellainen rautapallo kettingin päässä tyyppinen.



Sinällään kyseinen video ei nyt mihinkään suoraan vertailuun kilovoimineen ja nopeuksineen ole kelvollinen Karate ja Capoeira tyypit kun tekevät eri potkunkin, mutta ehkä tuosta nyt jotain osviittaa saa suoritustapojen erosta. Suoritus tapojen eroista ja voiman tuotosta luotettavaa tilastoa saataisiin vaan jos kloonattaisiin sama ihminen treenaamaan sama määrä eri lajeja. :jepa:
Mappe
touko 21, 2019, 14.09
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet
Vastaukset: 407
Luettu: 64516

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Osallistun taas tapani mukaan keskusteluun siinä vaiheessa kun se on jo sammunut. :D Kyllä siinä tosiaan ihan vinha perä on miten kiertopotkun voiman tuotto eroaa suurestikin eri lajeissa ( säännöt muokkaa tekotapaa). Taekwondossa kiertopotku perustuu räjähtävään voimaan joka pitää osata sujauttaa terävästi tarkalle osuma-alueelle. Mielestäni tuo Thainyrkkeilyn kieropotkun viikate vertaus ei sinällään ollut ihan huono. Ei Thainyrkkeilyssä tietenkään potkuja lähetetä mihin sattuu, mutta tuollaiset torson korkeuteen suunnattavat nopeat täsmä osumat mitä Taekwondossa tehdään ei ole Thaikkumatseissa läheskään yhtä käyttökelpoisia. Olettaisin, että Thainyrkkeilyssä lienee huomattavasti tärkeämpää osata tehdä vahva kiertopotku tuonne alavartaloon.

Taekwondossa kun ei lyödä päähän se vapauttaa otteluasennon myötä potkuihin myös sellaista rentoa räjähtävyyttä mitä ei pysty toteuttamaan yhtä hyvin kun joutuu suojaamaan samalla päätä mahdollisilta löyntiosumilta. Yhtä kaikki olen vastaanottanut usean lajin harrastajan kiertopotkuja ja kyllähän ne oman lajinsa huiput tietysti kaikki potkivat aivan käsittämättömän lujaa vaikka tekotapa hieman erilainen onkin.

Oheisessa videossa Britti valmentaja Paul Green näyttää miten kiertopotkun eri variaatiot lähtevät todella haipakkaan ja joka mahdollisesta kulmasta.