Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 22 tulosta

Susikukko
elo 21, 2018, 16.09
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Panssareissakin on niin huimia eroja kautta-aikain ja harrastusten. Keskiajalla sotapanssari oli kait yleensä hyvin kevyt, liikkuva ja avoin koska oli tärkeää liikkua ja jaksaa, toki löytyy esimerkkejä hyvinkin raskaasta sotavarustuksesta.

Olen itse saanut suht vahvan kuvan eri lähteistä ja keskusteluista, että turnauksissa ja harjoituksissa keskiajalla varustuksen raskaus kasvoi kokoajan varhaiskeskiajalta myöhäiskeskiajalle. Tämä johtui varmaan turvallisuudesta, kun huomattiin, että tässähän voi käydä höpsösti jo ihan treenatessa ja nettikaupassa ei ole polvitukia (joskin kyllä kaikenmaailman ortooseja on tehty jo silloinkin mm. käsi sormineen löytyy tuolta naapurin kuninkaan linnasta).

moderni Buhurt varustus on noudattanut suurin piirtein samaa kaavaa, riippuen toki vähän ottelijasta. Moni aloittaa aika raskaalla ja kattaavalla setillä kunnes huomaa, että on pakko tehdä jotain kompromisseja turvallisuuden ja liikkuvuuden välillä. Osa toki tunnistaa ongelman ja jatkaa silti turvallisella setillä koska turvallisuus.

Mutta joo, uskomattoman paljon se haarniska hidastaa ja vaikeuttaa juttuja. Jos päätarkoitus on mennän turnauksiin kannattaa omat tekniikat toki suhteuttaa siihen mitä pystyy tekemään ja mitä ei. Omalla suht pitkällä haarniska kokemuksella olen huomannut, että pitkällä ja osin puuduttavalla optimoinnilla ja säätämisellä pääsee aika paljon parempaan liikkuvuuteen kun vaan jaksaa tutkia omaa settiää ja muita vaihtoehtoja, turvallisuuden kuitenkaan liikaa vaarantumatta. Oma buhurt ja buhurt single (1vs1 kevyempi setti, koska ei ole riskiä saada polesta selkään tms.) alkaa olla omasta mielestä liikkuvampi kuin koskaan, mutta myös osin turvallisempi kuin koskaan, mutta tämä on vaatinut paljon työtä.
Susikukko
elo 21, 2018, 14.23
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Vanhimman ja suurimman lajiliiton säännöt: http://botn.info/en-rules-regulations

Osin kilpailevan, lähes yhtä suuren lajiliiton säännöt: https://docs.wixstatic.com/ugd/fb7ddd_3 ... 34d6b4.pdf

Hyvä, että on tavallaan kilpailua koska se luo kehitystä.

Aika pieniä eroja noissa lopulta on käytännön kannalta. Aidassa roikkuminen ehkä suurin ero, mutta sekään ei ole IMCF:ssä täysin kielletty. IMCF 1vs1 säännöt ovat vähän "rajummat" kuin HMB singlet.

Yleisimmät Pro Fight (1vs1 "vapaaottelu") säännöt: https://www.wmfc-knights.com/rules-eng
Suomen 2018-2019 Liigan poikkeukset:
(Suomessa ottelut koostuvat kolmesta 2 minuutin erästä, joiden väleissä on 1,5 minuutin tauot. Naisilla kolme 1,5 minuutin erää 1,5 minuutin tauoilla.) Sormille / vastustajan hanskaan / nyrkkiin saa lyödä, mutta se ei tuo pisteitä.
Vastustajaa horjuttava isku kilvellä, aseen terällä, jalalla, polvella tai nyrkillä antaa taistelijalle 2 pistettä. (Suomessa ei käytössä)
Aseen menettämisestä menettää 3 pistettä. (Suomessa aseen menettämisestä menettää 1 pisteen.)
Käytettyjen 1h-aseiden tasapainosääntö: M * L on suurempi tai yhtä suuri kuin 25,5. M on aseen kokonaismassa kilogrammoina, L on etäisyys väistimestä senttimetreinä aseen tasapainoon + 5 senttimentriä. (Suomessa on käytössä vain 1300 gramman painoraja, ei tasapainosääntöä)
Susikukko
elo 20, 2018, 15.17
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Kenties touhusta saisi enemmän irti, jos ymmärtäisi enemmän säännöistä? Ilmeisesti siis ottelija putoaa pelistä, jos hän kaatuu mistä tahansa syystä? Onko tähän joku määritelmä, tyyliin "mikä tahansa paitsi jalkapohja koskee maata"?
Juu, ihan sama mistä syystä kolmas tukipiste (käsi, kilpi, ase, takamus, pää) osuu maahan, niin pelaaja on ulkona. Ainoa poikkeus on ase ja kilpi, jonka hipaisu ei haittaa, mutta jos sillä tukee itseään tai estää kaatumasta niin on taas ulkona. Myös tilanne jossa kaataja kaatu, myös, mutta ei osu maahan ja nousee helposti heti ylös kaadon jälkeen (esim. Polvi käy kaadetun mahalla). Ja toki jos kaato tilanteessa rikottiin sääntöjä voi tuomari nostaa kaadetun pystyyn.
Sitten ilmeisesti vain haarniskoituihin osiin saa lyödä? Käytännössä kuitenkin moni isku näytti "vahingossa" osuvan vastustajaa esim suojaamattomaan takareiteen, mikä näytti aika ikävältä.
Saa lyödä haarniskoimattomiin osiin, mutta niskaan, kallonpohjaan, haaroväliin, jalkapöytään ja polvitaipeisiin ei saa lyödä. Polveen ei saa potkia mistään suunnasta.
Vastustajan lyömisestä ei ilmeisesti sinänsä ole kuitenkaan mitään iloa, koska matsi jatkuu niin kauan kunnes vastustajat on saatu pois pelistä kaatamalla ne maahan? Myös asetta saa vaihtaa kesken matsin? Miksi jotkut ovat valinneet aseikseen esimerkiksi yhden käden miekkoja, vaikka selvästikään niillä ei tee mitään? Eikö kaikkien kannattaisi käyttää jonkinlaisia pollaxeja, joilla saataisiin aikaan kovempia osumia?
On iloa jos osuu hyvin ja tekniikka on kunnossa. Asetta saa vaihtaa. Kaikilla ei ole tekniikka tms. Osaamista käyttää varsiaseita, joten tyytyvät miekkoihin tai sitten vain tykkäävät enemmän miekoista. Itsellä ei esim. Ole kovin erinomaista tai hyvää tekniikka mihinkään aseeseen, ihan vain perus taidot ja tiedot, mutta tykkään käyttää kaikkia aseita, mutta painopiste on pitkään ollut selkeästi varsiaseiseissa, juurikin tuon voimakkaan iskun hakemiseksi sekä oma mieltymys.
Näin siis jonkin naisten 3 vs 3 näytösottelun, sekä SM-pronssimatsin ja finaalin. Olihan se Suomen mestaruus, käsitinkö oikein? Finaalissa siitä nimittäin skabasi muistaakseni varsinais-Suomen joukkue sekä joku virolainen jengi. Periaatteessa siis nähtävillä olisi pitänyt olla laadukkainta buhurttia, mitä Suomen maasta löytyy.
Naisten ottelu ei ollut näytös, niin kuin ei mikään muukaan. Ei ollut mitään SM-juttuja. Turnaus täytti Suomen liigan vaatimukset, joten siitä tuli liiga pisteitä oman suorituksen mukaan.
Käytännössä kaikki matsit etenivät samalla kaavalla: kummankin joukkueen kolme jäsentä taklaavat toisensa aitaa vasten, jolloin syntyy 3 kpl 1vs1 painiotteluita, joissa toinen roikkuu aidassa ja toinen hänen niskassaan. Yleensä se, jolla on jokin kahden käden ase, vetää sen sen vastustajan niskan taakse "poikittaismaila"-otteella, jolloin se toinen puolustautuu nappaamalla sen aidan siitä kainaloonsa jottei kaatuisi. Siinä sitten ähelletään minuuttitolkulla, ilman että kumpikaan osapuoli juuri edes liikkuu, saati saa mitään suorituksia aikaan, kunnes jommaltakummalta tai kummaltakin loppuu kunto. Siinä vaiheessa vastustaja saadaan revittyä tonttiin joko ihan vain riuhtomalla, tai jollain perus-kampituksella.
Suoraan niskaan ase ei saa aiheuttaa painetta / niskasta ei saa vetää maahan. Toisen käden on vähintään oltava kainalon alta tms. Niin että ase on vinossa kulmassa niskaan nähden. Käden saa laittaa toki kokonaan niskan ympäri.
Perus-kampitus harvoin riittää jos vastustaja panee vastaan tai pitää aidasta kiinni.

Henkilökohtaisesti olen samaa mieltä, että 3 vs 3 usein menee juurikin tylsäksi painiksi nopeasti alun jälkeen. Myös usein HMB-turnauksissa on paljon aidasta roikkumista koska se on sallittu. Sitä toki on vaikea kieltää, koska se tapahtuu usein puolivahingossa kun ottelija taklataan aitaa vasten. IMCF säännöissä aidasta saa ottaa tukea. Mutta siitä ei saa roikkua tahi ottaa kaidetta kainaloon. Tästä tosin tulee usein vääntöä sitten tuomarien kanssa kun joku sitä mieltä ettei roikkunut. Venäjä joka on 99%sti HMB maa, käyttää monesti omissa turnauksissaan matalempaa aittaa, joka osin estää roikkumista & lopettaa painit nopeammin.
Japanissa on lähes aina häkki joten sielläkään ei voi roikkua. Itse en yrittäisi rajoittaa roikkumista säännöillä koska se on hankalaa. Aitauksen pyrkisin aina rakentamaan niin, että roikkuminen on kokonaan tai ainakin lähes mahdotonta. Kaikissa säännöissä jos paini menee tuomarin mielestä passiiviseksi, tuomari keskeyttää ja ottaa ottelijat keskelle. Tähän on myös toisinaan 10 sekunnin sääntöjä. Itse laittaisin ehkä jopa niin, että heti kun pystypaini aidalla alkaa, alkaa tuomari laskemaan kymmeneen ja jos ei ratkaisua tule niin keskelle. Jos siis ei voi tehdä roikkumatonta-aitausta (list). Mutta nämä nyt ovat vain vanhan ottelijan mielipiteitä ei koko skenen tai liiton kanta.

Aikaisempina vuosina pidimme aina 5vs5 otteluita, jotka kuitenkin usein kutistuivat 3vs3 sarjaan. Tänä vuonna kait päätettiin vetää suoraan 3vs3:sia, koska silloin saadaan mm. Enemmän joukkueita. Liigassa on myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa 3vs3 sarja, joten se ohjaa toki turnauksiakin valitsemaan 3vs3.
Se naisten matsi oli näistä kolmesta matsista ehdottomasti huonoin. Vaikutti siltä, että naiset eivät jaksa kunnolla edes liikkua haarniskoissaan, saati että jaksaisivat lyödä toisiaan. Myös heidän paininsa (kuten miestenkin) oli sitä, että toinen roikkuu kiinni siinä aidassa, ja toinen yrittää repiä sitä roikkujaa siitä aidasta irti, siinä kuitenkaan onnistumatta. Ironista kyllä, otteluiden "viihdyttävin" hetki nähtiin juuri naisten matsissa, kun ottelija otti juoksemalla vauhtia, ja taklasi toista poikittaisella mailalla niskaan. Taklauksen uhri otti hetken äksänä lukua naama siellä hiekassa, mutta ilmeisesti kuitenkin selvisi sillä kertaa ilman vakavampia vammoja.
Suoraan niskaan osunut taklaus ei ole sallittu, näin sen itse lähempää ja ei osunut niskaan, mutta hyvin lähelle.

Naisille laji on tavallaan rankempi jo fysiologisista syistä sekä siitä, että varusteiden paino on suurempi prosentuaalisesti suhteessa omaan painoon. Toki ottelijan koko aina vaikuttaa haarniskan kokoonkin, mutta silti varusteiden peruspaino pyörii samoissa lukemissa.
Vaikka lähdettäisiinkin siitä, että pelin henki ja turvallisuus sulkee pois kaikki ns. oikeat taistelutekniikat, niin silti näytti siltä, että kaikenlainen taktiikka ja tekniikka loisti poissaolollaan, ja koko homman ydin oli lähinnä siinä, että kuka jaksaa kauiten roikkua kiinni siinä suoja-aidassa.
Tarvitaan tekniikkaa ja taitoa. Niitä näkyi tässäkin turnauksessa. Itse ainakin sain 1vs1 pitkämiekassa juuri HEMA:sta opituilla jutuilla hyviä torjuntoja ja iskuja. 3vs3 minut kaadettiin kaksi kertaa hyvin tehdyllä ja treenatulla kaadolla. Toisessa niistä pidin vielä aidasta kiinni ja varsiaseeni oli vastustajan selän takana, hän huomasi, että lähden vääntämään häntä kohti maata ja käytti minun omaa veto suuntaani hänen hyödykseen, väänsi kroppani samalla minulle epäedulliseen asemaan ja kaatoi niin että pysyi itse täysin pystyssä.

Tämän kokeneen ja hyvin menestyneen ottelijan kanavalla on hyviä videoita tekniikasta tässä lajissa https://www.youtube.com/channel/UCdPqCP ... wJrqgcTm7A (Osassa tekstitys englanniksi) Hän myös toisinaan kertoo miksi näin ja miksi ei, verraten historiaan, turvallisuuteen, tarkoituksen mukaisuuteen jne. Mainitsee myös välillä mikä toimii toisissa miekkailu lajeissa, mutta ei tässä sekä puhuu varusteiden historiallisuudesta tai siitä poikkeamisesta turvallisuuden takia.

Loppuun vielä huom, että nämä ovat vain minun mielipiteitä / tietoa, ei Suomen tai kansaivälisen lajiliiton.
Susikukko
kesä 17, 2018, 21.32
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Kypärän on pakko olla vähintään 2-2,5mm terästä. Voi olla pehmeää tai parempaa terästä tai karkaistua tai jopa titaania (super harvinaista.

Muiden osien pitää olla vähintään 1mm terästä, mutta 1vs1 otteluissa on toisinaan vähän alle 1mm joissain paikoissa. Yleensä kyynär ja polvikupit ovat 1,5mm vaikka muut raajan osat olisivat 1mm.

Buhurtilla ei ole mitään ehdotonta äärikriittistä totuuden julistamista mistään historian aiheesta. Buhurt on 2000-luvulla kehittynyt / uudelleen herännyt turnausmuoto, joka nyt levinnyt moderniksi urheilulajiksi ympäri maailmaa (yli 40 maata mukana). Ei miekkailu ja aseellisen kamppailun turnauksiahan on ollut paljon erilaisia kautta aikain. Moderni buhurt ilmeisesti kehittyi tarpeesta miekkailla enemmän kuin vain elävöittää historiaa tai larpata. Mitään pyhää kirjaa ei ole, missä kerrotaan totuus modernin buhurtin taustoista. Me Suomalaiset tiedämme taustoista vain mitä Venäläiset harrastajat ovat meille kertoneet ja tarina aina vähän muuttuu kertojan suussa.

Se on kyllä suurimman osan harrastajien tiedossa, että keskiajalla sotapanssari oli yleensä kevyempi ja liikkuvampi ja taas turnaus haarniska sitten raskaampi ja suojaavampi. Buhurtin säännöt eivät määrittele tästä mitään, mutta kuin, että haarniskalle on löydyttävä kaksi autenttista lähdettä. Koko settin on oltava yhdeltä alueelta ja max50 vuoden sisältä. Jossain seteissä on kuitenkin katsottu läpi esim. käden suojaa, jos setin alueelta ei ole kunnon tietoa taisteluhanskojen käytöstä. Samoin vaikka metalli lapaset (mittens) tuli vasta 1400-luvun loppupuolella (riippuen lähteestä), niin 1300-luvun seteissä on nykyään saanut olla lapasia, koska sormien turvallisuus, niissä on kuitenkin ohjattu käytäjiä valitsemaan mieluiten sormikkailta näyttävät lapaset.

Autenttisuus sääntöjen tarkkuus ja valvonta nousee kokoajan. Osan mielestä mennään jo monessa asiassa historia, eikä turvallisuus edellä, mutta tämä johtuu yleensä yksittäisistä hahmoista autenttisuuskomiteassa tai oman maansa edustajana.
Susikukko
tammi 12, 2016, 12.18
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

No voi räkä tais unohtua laittaa tänne ilmoitus :( olihan siellä ja se rikkoi kaikki odotukset :) potkun facen puolella tais olla mainos? Mutta nyt lauantaina on Nosturissa maajoukkueen karsintaturnaus joka on suljettu tilaisuus, mutta voin toki ottaa potku.netin henkilöstöä sinne vieraaksi jos kiinnostaa kovasti, sekä muidenkin lajien edustajia :)

30.1. Ois sit ihan avoin turnaus Nosturissa Ensiferumin akustisen keikan lämppärinä :) siitä alkaakin sitten joka kuukausi Nosturissa toistuva cuppi! Lisä tietoa lähipäivinä ja nyt muistetaan laittaa tännekkin.
Susikukko
loka 7, 2015, 10.26
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Johan on taas juttu, oli kuulemma aloitteleva toimittaja. Viimeinen kappale on toimittajan mielipide, ei meidän lajiliiton tai harrastajien. Toivottavasti tulisi joskus semmonen uusi miekkatapaaminen johon emme aikanaan päässeet. Pidetään miekkalajit jatkossakin yhtä ja puhalletaan samaan hiileen, ilman että tuhkat lentää kaverin naamalle :) http://www.lappeenrannanuutiset.fi/arti ... enrannassa" onclick="window.open(this.href);return false;
Susikukko
helmi 7, 2015, 11.19
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista

Tossa muuten "uus" makee video Buhurtista 2013 " onclick="window.open(this.href);return false;

Jos tuomarointi muuten kiinnostaa ja sammalla "ilmaiset" tapahtumat niin http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 32#p842732" onclick="window.open(this.href);return false; saa jakaa jos tietää kiinnostuneita
Susikukko
maalis 19, 2014, 15.25
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

On varmaan selvää, mutta sanon nyt varoiks, että kukaan Suomen Buhurt (omaa sukua HMB) harrastajista (kaikki 20???) ei dissaa mitään muuta miekkalajia ja kaikki kenen kanssa olen aiheesta jutellut näkevät muiden miekkalajien tukevan joiltan osin Buhurttia. Varmaankin juuri tuo etäisyyden hallinta ja liike sekä SCA lyöminen.

Voisko moderaattori muuttaa tän ketjun nimen: Buhurt Suomessa ja keskustelua eri miekka lajeista.

Luon tässä kun ehdin oman pelkän tiedottamiseen tarkoitetun ketjun, koska tästä ei saa uusi poika enää mitään infoa itse Buhurtista.

Mutta kiitos edelleen kaikille datasta, ainakin oma tietämys on kirkastunut paljon.
Susikukko
maalis 18, 2014, 09.12
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Hienoa, mutta nyt ihan ketjun mukaista asiaa =) tai no onhan toikin. Pitänee luoda erillinen tiedotus posti ja nimetä tämä keskustelu ketjuksi tms.

Koko päivän buhurt treenit 5.4. klo 13:00 Ulappakatu 2.

Pääasiassa 1 vs. 1 sparri matseja haarniskassa ja kamppailu varusteissa. Ehkä taas 3 vs. 3 jos varusteita? Ilalla palaveria jatkosta, yhdistyksestä, yhteistyöstä ja tapahtumista.

Tervetuloa vaikka ekaa kertaa, sisäliikunta kamat on vähimmäis vaatimus ja ala- ja hammassuojilla pääseekin sitten jo parempiin "jameihin". Ota kamppailu kamat ja panssarit mukaan jos on.

Hakkaa päälle!
Susikukko
maalis 15, 2014, 19.16
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Joeli on hieno mies (oikeesti). Oisko tosta lohtua (kevennys) http://weknowmemes.com/wp-content/uploa ... a-fuck.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Vaikka en ole kovin hurskas mies, eikä varmaan muutkaan MCSF ry:n hahmot, niin ollaan kyllä hyvin ekumeenisiä kaikkia kamppailu, varsinkin miekkailulajeja kohtaan.

Tän ketjun nimi pitäis muttaa, "anekdoottien ilotulitukseksi anakronismin tuhoamiseksi" =)
Susikukko
maalis 14, 2014, 13.01
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Susikukko kirjoitti: Suomessa lajin kattojärjestöksi perustetaan Medieval Combat Sport Finland ry yhdistys, joka aloittaa lajin kehittämisen Suomessa sekä luo yhteydet IMCF:n ja HMB:n.

MCSF ry ei halua nousta minkään muun, varsinkaan miekkailulajin yläpuolelle vaan tarjota mahdollisuuden harrastaa miekkailua ja kamppailua kiinnostavassa sekä kansaivälisessä keskiaikaisessa viitekehyksessä. MCSF kehoittaa harrastajiaan tutustumaan myös muihin miekkailulajeihin (sekä kertoo niistä avoimesti ja positiivisessa hengessä), varsinkin niiden osalta kenelle toistaiseksi yhdet treenit viikossa eivät riitä =). Muiden kamppailu, varsinkin miekkailulajien nähdään tukevan tätä lajia. Toisesta suunnasta ei toistaiseksi ole havaintoa. MCSF pyrkii kutsumaan muiden miekkailulajien edustajia vetämään jossain vaiheessa promon omasta lajistaan Suomalaisille buhurtin harrastajille.
Sama koskee myös tapahtumia, ei olla menossa eikä julkaisemassa mitään omaa "uutta testamenttia", että näin se homma meni kesikiajalla KAIKISSA sodissa, taisteluissa ja turnauksissa. Tietty tavikset tekee johtopäätöksiä siitä mitä ne näkee, mutta ne näkee myös aika paljon tv:tä ja pelejä. Ja totta kai me kerrotaan esim. messuilla tms. (jos sellaisiin joskus mennään), että mitä tää on ja mitä tää ei oo.

Mitä tulee esittely valmiuteen, niin ei mikään uusi lähde sillä liikkeellue, että sitä piilotellaan pöydän alle vaan nimenomaan sillä, että kissa nostetaan pöydälle. Laji on ihan riittävän valmis harjoitteluun ja ensimmäisiin tapahtumiin menoon. Sitten kun on ekat tapahtumat alla ja muutenkin kokemusta, niin voidaan miettiä tarkemmin mihin tapahtumiin mennään lajia promoamaan ja MITEN? Tästäkin tosin löytyy jo keskustelua, mutta on hyvä kartoittaa milloin esim. keskiaikamessuja on ja miten niihin tulisi valmistautua.
Susikukko
maalis 14, 2014, 12.36
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Joo, täytyy kyllä sanoa, että tässä ketjussa alkaa olemaan niin monta keskustelun aihetta sisällä, että ei ihme jos jollain menee jotain ohi. Ne ketkä haluavat vielä jatkaa keskustelua, kannattaa lukea kaikki 11 sivua ajatuksella läpi. Tämän jälkeen pitää huomata, että tämä on kansainvälinenlaji, joka leviää kulovalkean tavoin maailmalla, mutta Suomessa vasta alkamassa. Tämän johdosta on vähän hölmöä väntää tästä lajista täällä pikku porukalla. Tai puuttua jokaiseen pilkku virheeseen. Mekin kokoajan kehitytään, samoin kuin kansainväliset tahot.

Vaikka tapahtumissa on autenttisuus vaatimukset, niin treeneissä harvemmin on. Samoin myös jollekkin uudeelle tai vanhalle ottelijalle on voitu katsoa joku yksittäinen autenttisuus virhe läpi sormien, kuten miitenit juurikin sormien takia.
Susikukko
maalis 13, 2014, 20.12
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Wou, olipa hyvä ja pitkä info Ilkalta ja viisaita sanoja muiltakin.

Ainakin mulla ja mun tutuilla on ollut joku tämän näköinen käsitys HEMA:sta, mutta ei ehkä ihan näin tarkka kaikilla.

Olisi kyllä kiva nähdä kaikki miekkalajit sopusoinnussa keskenään ja toisiaan tukien, siis niille yksilöille joilla riittää aikaa enemmän kuin yhteen lajiin. Ja jos tämän koko viestiketjun lukee ajatusella, niin kyllä musta järkevällä päättelyllä saa sellaisen kuvan, että näin on yleisesti.

Mitä tulee Buhurtin vaarallisuuteen, niin varmasti oikeilla ja hyvillä varusteilla, amatööri ja harrastelija tasolla tämän on ihan riittävän turvallista, varsinkin HMB:n 1 vs. 1 säännöillä (kuhan on järki kädessä). Otin eilen itse 31 vuotiaana, 6x3min nyrkkeily erää 1min tauoilla 21 vuvotiasta SM-tason nyrkkeilijää vastaan, omaten itse hyvin perustason kamppailu taustan. Niin vaikka alku erissä kaikki eivät oleet sallittu (lopussa oli), niin huh huh miten vaaralliselta tuntui päässä hänen "kevyet" pusut. En ainakaan toistaiseksi ole saanut yhtä vaarallisen tuntuisia osumia Burhutissa (mutta vapaapainissa kylläkin), koska panssari, mutta enpä ole vielä päässyt matsaamtaan vastaavan tasoisten Buhurt mörköjen kanssa.
Susikukko
maalis 12, 2014, 15.42
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Waelceasig kirjoitti: Johan tässä ketjussa on käynyt selväksi, että "keskiaikainen" ei ole sama kuin keskiaikainen. Teidän omalla foorumillakin joku valitti, että pitääkö tässä alkaa opiskelemaan historiaa. Tuosta periodinmukaisuudestakin olette kirjoittaneet ihan muuta kuin mitä tässä annat ymmärtää. Mutta kahtellaan. :D
Kenellä on käyttöoikeus sanaan keskiaika ja historia? Pitäisikö koko maailmassa kaikkien vähänkään virheellisten harrastusten, yhteisöjen, pelien, kirjojen ja leffojen vaihtaa nimi, jos siellä on pienikin autenttisuus virhe??? esim. modernit miekkailuvarusteet? Jotka minusta ovat hyvä juttu, koska silloin on helpompi treenata ja varusteiden hankkimiskynnys on pienempi, kuin myös ylläpito tarve.

Ja tähän liittyen
Waelceasig kirjoitti: OKke, aina sitä oppii uutta. Minulla oli sellainen kuva,
Luulin, että juuri sinä vaadit parempaa dataa kuin, oma mielikuva tai pintapuolinen perehtyminen asiaan?

Jos yksi uusi harrastaja, "uudessa" lajissa ihmettelee mitä kaikkea pitää opiskella ja tietää, niin sehän ei tarkoita, että kaikki ovat täysin tietämättömiä ja että laji ei saisi käyttää nimeä keskiaika. Ja vastaus on vielä ei, tämä harrastus ei vaadi keskiajan opiskelua, muuta kuin oman panssarin osalta, jos haluaa käydä muuallakin kuin treeneissä. Joihin siis saa toki tulla epäautenttisella varustuksella treenien osalta, koska raha ja aloituskynnys.

Missä kohtaa on ollut eriävää tietoa kuin tossa minun nimi ja yhdistys tiedoitteessa? Ja jos on ollut johtuu sekin varmasti siitä, että tässä ollaan vielä aika lapsen kengissä, varsinkin Suomessa.

Hyvä kuitenkin, ett'ä on myös kriittistä arvostelua joka varmasti kehittää tätä lajia, eikä kaikki vain naureskele valkovenäläisille irtosormille.
Susikukko
maalis 12, 2014, 10.55
Keskustelualue: Schola Dimicantium
Aihe: Buhurt Suomessa sekä keskustelua eri miekkalajeista
Vastaukset: 194
Luettu: 42637

"Uusi" kansainvälinen täyskontaktilaji Suomessa

Suomessa lajin kattojärjestöksi perustetaan Medieval Combat Sport Finland ry yhdistys, joka aloittaa lajin kehittämisen Suomessa sekä luo yhteydet IMCF:n ja HMB:n. MCSF pyrkii viemään maajoukkueen BOTN:n Suomesta jo tänä vuonna. IMCF:n päätapahtumaan ei todennäköisesti tänä vuonna päästä osallistumaan aikatauluhaasteista johtuen. MCSF toivoo kuitenkin, että jokut Suomalaiset harrastajat pääsisivät käymään tapahtumassa katsojina ja viemään vähintään Suomen terveiset.

Yhdistyksen nimi on valittu sillä perustella, että se kuvaa lajin toimintaa parhaiten ja antaa ulkopuoliselle nopeasti käsityksen siitä mistä on kysymys. Vaikka ollaan Suomessa on lajissa kansainvälisyys niin vahvasti mukana, että nimen on hyvä olla englanniksi. Medieval, koska lajisa käytetään keskiaikaisia panssareitass, aseita ja teemoja tapahtumissa. HMB:llä on erillinen autenttisuus komitea ja lajissa pitää, ainakin isojen tapahtumien osalta käyttää autenttisia historiallisiin lähteisiin perustuvia panssareita niin, että osallistujan varausteet ovat kaikki samalta alueelta ja vielä 50 vuoden aikakauden sisältä. Joukkueella voi sitten olla eri ajalta ja eri paikasta taistelijoita, mutta tietysti muuten yhtenäiset "peliasut" kuten tunikat tms.

Combat koska laji mallintaa burhurt taisteluita (keskiaikainen turnaus jossa taisteltiin hevosen selästä, jalan, eri asein ja eri tyylein eri aikakausina). Lajin nimi pidetään Suomessa buhurttina, koska se taipuu hyvin suomeksi ja englanniksi. Buhurttilla tarkoitetaan usein joukkotaisteluita, mutta se voi olla myös 1 vs. 1 ottelu.

Sport koska vaikka lajissa on keskiaikainen teema, suuntaus ja juuret, niin käytännössä kyse on urheilusta, vaikka tapahtumissa onkin autenttisuus vaatimukset ja ulkoasu. Finland koska maailmalta löytyy muutama muu MCS niminen yhteisö.

Lopputuloksena yhdistyksen nimi on siis Medieval Combat Sport Finland ry ja lajin nimi puhekielessä buhurt. Treeneistä ja treenaamisesta voidaan hyvin puhua nimellä buhurt, (kuten lajista kertovan lehdenkin nimi on) ja tukia, tiloja, sponsoreita yms. hakiessa ja promoissa on ehkä parempi käyttää yhdistyksen nimeä, mutta tietysti ilman Finland ry:tä (koska yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus rajataan vain hallitukselle). Tarvittaessa voi myös sano suomeksi "keskiaikainen taistelu urheilu" tai "keskiaikainen täyskontakti miekkailu". Historia sanan käyttöä kannattaa välttää, jotta asia ei mene sekaisin Suomessa jo olevien muiden keskiaikaharrastusten kanssa.

MCSF ry ei halua nousta minkään muun, varsinkaan miekkailulajin yläpuolelle vaan tarjota mahdollisuuden harrastaa miekkailua ja kamppailua kiinnostavassa sekä kansaivälisessä keskiaikaisessa viitekehyksessä. MCSF kehoittaa harrastajiaan tutustumaan myös muihin miekkailulajeihin (sekä kertoo niistä avoimesti ja positiivisessa hengessä), varsinkin niiden osalta kenelle toistaiseksi yhdet treenit viikossa eivät riitä =). Muiden kamppailu, varsinkin miekkailulajien nähdään tukevan tätä lajia. Toisesta suunnasta ei toistaiseksi ole havaintoa. MCSF pyrkii kutsumaan muiden miekkailulajien edustajia vetämään jossain vaiheessa promon omasta lajistaan Suomalaisille buhurtin harrastajille.

Antaa kaikkien kukkien... Eikun Hakkaa päälle! Piti sanoa :-)