Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 17 tulosta

Veepee
maalis 3, 2022, 12.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Tämä on muuten ensimmäinen artikkeli koskaan, jossa näen käytettävän termiä "soete", joka on puolestaan taidossa (ja Gensei-ryussa) jatkuvassa käytössä oleva ilmaus.
Veepee
helmi 25, 2022, 12.29
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Lasse Candé kirjoitti: helmi 20, 2022, 15.07 Itse pidän vaakahikiteä johdonmukaisimpana tapana toteuttaa Wadoa, koska siitä seuraa suoremmat lyönnit, jolloin lyhyimmän reitin periaate (Wadossa tärkeä periaate) toteutuu paremmin. Ohgami sensei ei koskaan korjannut minulta tuota asiaa ja olen demonnut leireillään ainakin Pinan Shodanin, Pinan Sandanin ja Naihanchin. Hänen lähestymisensä ei siis ole olut että sen pitää olla tietyllä tavalla, vaan se mitä luultavammin perustui toiminnallisuuteen.

Suzuki senseillä hikite oli alempana ja olen käsityksessä, että Shiomitsu senseillä on tästä asiasta muotoiltu opetus. Käsittääkseni tämän videon Fong sensei toistaa tuon opetuksen. Itse olen kuullut tästä opeuksesta vain toisen käden tietoa, mutta tämän videon sisältö on kuulemani kanssa yhtenevää. Shiomitsu sensein opetusta paremmin tuntevat voivat vahvistaa tai kumota:



Videon sanoma on, että korkeus on sellainen, että lyönnin alussa pidetään kyynärpään kulma ja sitten aletaan ojentamaan siitä kohtaa kun ojennuksesta seuraa suora lyönti. Ongelma jonka hän esittää vaakahikitessä ei mielestäni ole todellinen. Yksinkertaisesti lyö vain. Ei sille mitään voi että ihmisen kehon realiteetit ovat mitä ovat. Analyysinsä on faktojen kannalta tietenkin oikea, mutta siitä ei seuraa, että vaakahikitessä olisi mitään ongelmaa.

Wadokaissa näyttäisi siltä, että Arakawa sensei piti vaakana ja Hakoishi sensei alempana. Nämä ovat olleet korkeimmat auktoriteetit. Ilmeisesti Takagi sensei opetti vaakaversiota. Hänen opetuksensa taas on ollut vahva linjaaja Wadokaissa viime aikoina.

Tiivistäisin asian niin, että melko suurella varmuudella vaakahikite ei ole väärin, suosittelen sitä henkilökohtaisesti ja alempi hikite saattaa olla väärin. Opettajan ehdoilla mennään. Vaakahikite on erittäin suosittu tapa.
KD:ssa hikite on suosiolla lantiolla, mutta taidon puolella sitä opetetaan ylempänä. Shukumine antoi hikiten paikalle kolme eri selitystä, jotka eivät kyllä käy täysin yksiin ( :D ), mutta minulla on ainakin niin pitkät kädet, että en pysty kämmenpohjaa viemään vaakahikiteen ilman, että kyynärpäät alkavat lepattaa sivuille. Valitettavasti en nyt suoraan muista, mihin Gensei-ryussa opetettiin hikiten paikka, enkä sitä pysty myöskään juuri nyt tarkistamaankaan.
Veepee
joulu 11, 2020, 07.11
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Videon aiheena näyttäisi olevan 24 Ura-kumitea, jotka on viimeisin lisäys Wadon paritekniikkaan. Nappaan noista teksteistä esmes sellaista kuin "Liike kehon sisältä Wado-ryun olemuksena", "hyökkäyskulmat", "ideaalisen kumiten tarkastelu" jne.

Onks tää video ollut muuten täällä?

https://www.youtube.com/watch?v=-IEYqC03sHs

Kazutaka Otsuka vetää leiriä/semmaa ja puhuu ranskaa, näyttää tekniikoita ja puhuu lisää ranskaa; lopuksi laitetaan kevyet hanskat päälle ja nyrkitellään rennossa bokrailumielessä ja lopuksi puhutaan taas ranskaa. Hyvä video!
Veepee
elo 28, 2020, 07.14
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

flammee kirjoitti: elo 27, 2020, 21.34 Mites tää body expansion...?
Laajentuminen keskivartalostahan on aika perusbudomatskua. Onhan taidossakin hokein kymmenen elementin alla 伸縮と剛柔, jossa 伸縮/shinshuku on kait lyhenne sanoista 伸張/shinchuu,laajentuminen ja 縮減/shukugen, kutistuminen (tai sitten se on vain molemmat kanjit yksittäin, mutta merkitys ei silloinkaan muutu).
Veepee
heinä 25, 2020, 06.59
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Minua on työtehtävissä - muistaakseni uudenvuodenaattona 2016 tai 2017 - Helsingin päärautatieaseman Burger Kingin WC-tilojen edessä tartuttu molemmista ranteista. Irroittauduin pyörivällä käsien liikkeellä, jota en muistaakseni ole oppinut missään.

Ranteista irroittautumiset ovat munkin mielestä ihan käyttökelpoinen harjoitustyökalu niin ip-hommiin (mekaanisesti yksinkertainen, matalan riskin uhka vasta-alkajille) sekä budomaisempiin harjoituksiin (hyvä alusta opetella rakenteen ja sillan löytämistä, tunnustelua ja manipulointia).
Veepee
helmi 14, 2019, 15.28
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Tuohan on kuro-obi waardon tekemän Wado-dokumentin mainos. Aiotko ostaa? :D

Nagasu, noru ja inasu ovat japanin kielen sanoja, jotka tarkoittavat tiettyjä asioita (virtaaminen jne.). Millä tavalla Wadossa käytetään tuota terminologiaa? Ja mikä asema Ohtsuka nuorimmalla on Wado-maailmassa? Hänen kotisalinsa näyttää aika pieneltä pytingiltä.
Veepee
loka 12, 2016, 15.35
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Lasse Candé kirjoitti:Mulla ei ole varsinaista teoriaa, kun ongelmia tulee jo riittävässä faktankeruussa.
Faktoja kuitenkin on, että Otsuka oli kymmenisen vuotta Funakoshin opissa, treenasi Mabunin alaisuudessa ja sanoi itse ottaneensa Naihanchin Motobulta.
Tämäpä mua ihmetyttikin. Otsuka oli Funakoshin oppilaana niinkin pitkään, mutta hänen Naihanchinsa ei ole Funakoshin.


Noin muuten mä kyllä Lasse ihailen sun kärsivällisyyttä antaa tyhjentäviä ja informatiivisia selityksiä. Olipa taas perhanan hyvää settiä! :D
Veepee
loka 12, 2016, 11.24
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Mikäs oli Lassen teoria Wado-Naihanchin juureksi?

Taas Naihanchi-asioilla liikun.

Veepee
heinä 23, 2016, 22.17
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Lasselle:

Siis joo. Wadosta on nyt molemmissa treenisessioissa paistanut läpi isosti "tyylille ominainen kehonkäyttö"-ilmiö, mikä minulle on aina korkealaatuisen kamppailun merkki: jos laji pyrkii opettamaan jotain "luonnollista" arkiliikkumista tehokkaampaa tai spesifimpää liikettä, minä kiinnostun. Siksi Wado on ollut mulle tavallista urheilukaratea kiinnostavampaa ja kehittyneemmän oloista.
Lasse Candé kirjoitti: Tärkein selitys meillä on soolokatassa se, miten liike tehdään. Aluksi tämä tarkoittaa oikeita karkeita liikeratoja, suorituskorkeuksia sekä oikeita asennonvaihtoja ja asentoja. Myöhemmin fokus siirtyy siihen kuinka tämä tulee saada aikaiseksi, eli lajinomaiseen kehonkäyttöön ja ajattelutapaan. Tässä voi käyttää välineenä simppeleitä selityksiä ja pariharjoitteita.
Mulle ja Jussille sun ei kauheesti niitä ihan perusperusjuttuja edes opettakaan, kun meininki oli suht tuttua jo valmiiksi... :D Mutta kyllä mulle ainakin näkyi, että miten wadossa mitkäkin liikkeet erityisesti tehdään, ja millä perusteella. Viimeisimmässä treenissä tehtiin kyllä selkeästi enemmän tekniikkakohtaisempaa/lineaarisempaa matskua (alku-loppu ja kaikki mitä siinä katassa välillä on) Wado-linssien läpi, kun taas Naihanchisessiossa mietittiin vaan enemmän keholähtöistä liikkeen vaikuttavuuden parantamista.

Sinällään sekä Wadon että KD:n Naihanchissa on paljon samaa siinä, että se sisältää kehon liikeperiaatteita melko abstraktilla tasolla, meillä tosin taitaa sitä bunkaipuolta olla enemmän (mutta kaikki bunkait toimii silti vain katan ehdoilla). Opetettavat asiat eivät vaan oo selkeästi samoja, mutta väline ja periaate on sama.

Tuo "muoto opettaa"-idea on muuten helkkarin hyvä. Otan heti myös omaan käyttöön, sillä voi selittää monia juttuja.

Mä oon aina tulkinnut Wado-matskuja siten, että lajiosaaminen yksittäisinä kataliikkeiden bunkaina ei oo koskaan ollut "se juttu", vaan että sitä kamppailukykyä rakennetaan opettamalla harrastajalle erillisten opetusmoduulien (tekniikkaharjoitteiden + pari- ja soolokatojen) kautta erikseen oikea kehonkäyttö (soolokatat) sekä yleinen etäisyyden, kulmien ja ajoituksen käyttö (parikatat). Nämä periaatteet hyviksi kehittämällä kun pystyy saavuttamaan jo aika helkkarin vaikuttavaa osaamista ja tekemään asioita vähintään yhtä hyvin kuin sellainen, joka oppii yksittäisten sovellusten kautta. Oonko ymmärtänyt oikein, Lasse?

Mä ymmärrän kyllä myös sen, miksei teillä painoteta yksittäistä bunkaita. Jos liike, kehonkäyttö ja oikea sisäänmeno ja reagointi ovat selkäytimessä, jokaisesta liikkeestä tulee toimiva tekniikka. Niinhän se Ueshibakin sanoi, että "When I move, techniques are born". :smt003

Nakedin vanhassa superviestissä tiivistetty ryūgin sisältö - hyōhō, tenouchi, waza - (tai miten mä itse sitä ajattelen: strategia -> liikkuminen -> tekniikat) on ollut mulle jo pitkään paras ohjenuora lajien analysointiin, ja Wadossa mä olen näkevinäni myös tällaisen ajattelun tuloksia.
Veepee
kesä 26, 2016, 13.00
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Täh? Tämä keskustelu on kyllä niin absurdia kettuilua ettei mitään rajaa.

Lasse selittää äärimmäisen selkeästi (niin kuin on varmaan tehnyt viimeiset viisi vuotta) Wadon lähtökohdista ja systeemistä, joka on ihan selkeästi erilainen kuin muussa karatessa. Jostain syystä ns. Oikein™ tekijöitä tämä ei tunnu kiinnostavan sitten pätkääkään, vaan tärkeämpää on esittää lähinnä tyhmiä kysymyksiä ja mukanasevia vastapalloja. Mistäköhän johtuu?

Minulle Lassen lähes blogimittaiset kirjoitukset on äärimmäisen valaisevia. En tiedä johtuuko siitä, että olen vielä nuori, mieleltäni avoin ja hyvässä kamppailuopissa, että pystyn ymmärtämään mistä hommassa on kyse.


Ja yksi juttu vielä. Seibukanin Kusankussa käsi ei tule otsalle, juu? Chibanan haarassa tulee, ja KD:ssä käsi menee takaraivolle. Entä sitten? Onko niin, että vain Seibukanissa käden paikka ei tarvitse muka minkäänlaista selittämistä?
Veepee
helmi 14, 2016, 22.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Lasse Candé kirjoitti: Ilmoitustaululle on näköjään tullut kutsu Toby Threadgillin seminaariin Hämeenlinnassa:
http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=25&t=21092" onclick="window.open(this.href);return false;

Viime kerralla olikin pari potkulaista paikalla. Nyt sama meininki! Tämä kannattaa tarkastaa omasta lajista riippumatta!

Jatkettakoon tuolla ketjussa!
Eikä jatketa! :D

Mä hyödynnän tän mahdollisuuden kysymällä nimittäin, että mitä wadoka todennäköisesti saa tuolta leiriltä irti? Tiedän kyllä hyvin, ett Ohtsukalla oli tosiaan Shindo Yoshin-ryu pohjalla ennen kuin mies alkoi treenailla karatea. Mitä osaamista keskiverto wadokalla on jo valmiiksi Shindo Yoshin-ryusta, ja mitä tällä vastavuoroisesti on jo handussa tyylistä verrattuna sekä wadoa että SYR:iä koskaan harrastamattomaan henkilöön?

Sitä vaan aloin tässä miettimään, että kuinka paljon kehonkäyttöä ja strategiaa nykypäivän wadoon on valunut "juurilta" ja millä tavoin se näkyy.
Veepee
kesä 26, 2015, 10.15
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Lasse Candé kirjoitti: Voisiko Veepee muuten tarkentaa kamaekysymystään? Huomasin viime kerralla että jäi jauhamatta, mutta en kyllä ihan tiedä mihin kamaeen viitataankaan.
Tarkennan. :D

Aikaisemmin tuli puhetta Naihanchista ja sen kamaesta (joka KishimotoDi:ssä on siis nimeltään tekko) ja siitä miten Ohtsuka nosti sen hartiatasolle korostaakseen katan kehonkäyttöä. Kushankun kamaesta KD:ssa ja Gensei-ryussa käytetään nimitystä hotate, ja sehän on siis tämä:Kuva

Gensei-ryussa alempi käsi (soete) on kuvan mukaisesti kämmen ylöspäin, KD:ssa se on pystyssä samalla tavalla kuin etukäsi (honte).

Nyt sitten Wado-ryun Kushankussa hotategamaen honte on melko korkealla, sanoisinko about yhtä korkealla kuin Naihanchissa. Aloin pohtia, onko molempien asentojen taustalla sama ajatus tietyn liikeperiaatteen korostamisesta.

Selvenikö? ;)
Veepee
kesä 25, 2015, 11.57
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

fudo kirjoitti: Samoin Shotokan-katoissa. Mikazuki geri toki muutamassa katassa, samoin hiza geri. Mutta mawashi geri on vain yhdessä katassa.
Sen tiedän, että mikazuki-gerin taisi Tekki shodaniin lisätä Gigo Funakoshi (ja onhan niitä ihan alunperinkin joissain katoissa, kuten vaikka Bassaissa), mutta missä Shotokanin katassa on mawa? :o
Veepee
kesä 22, 2015, 11.58
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Kylläpä muuten paukkuukin voimantuotto, ellei tuotannossa ole sitten ääninauhan masteria nostettu ihan kunnolla... :D

On nuo teidän Wado-katat kyllä mielenkiintoista katsottavaa. Onko Wadon Kushankussa samalla idealla kuin Naihanchissakin nostettu käsien linjaa kamaessa korkeammaksi?
Veepee
joulu 6, 2014, 15.58
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Wado-ryu karate
Vastaukset: 1551
Luettu: 288605

Wado-ryu karate

Hyvä ja laaja vastaus, valaisi hyvin paljon. Varmaa vastaustahan näihin asioihin ei varmasti ole antaa kenelläkään, mutta valistuneilla spekulaatioillakin on selittävä piirteensä. Kiitti! :)

Teidän Bassai vaikuttaakin varsin paljon yhtenäisemmältä verrattuna Kushankuun. Koska itse katson Bassaita/Passaita Kishimotodi-kiikareiden läpi, minusta sen aseman vähäisempi korostus vaikutti ensi silmään oudolta. Mutta koska tosiaan näyttä siltä, että Wadon versio ei eroa periaatteellisesti ja kehonkäytöllisesti muista tyylin tärkeistä katoista, ymmärrän nyt kyllä hyvin miksi se on saanut "vain" lisäkatan statuksen. Vertailun vuoksi Kishomotodin Tachimura no Passai näyttää tältä.