Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

Veepee
joulu 2, 2014, 20.10
Keskustelualue: Sauna
Aihe: McDojo
Vastaukset: 88
Luettu: 16575

Jenkkimarkkinointi

Andy kirjoitti: Veepee:

Jenkeissähän kaikki salit ovat lähtökohtaisesti yrityksiä ja niiden ideana on tehdä rahaa. Yhdistysmuotoinen toiminta on lähinnä harvinaisuus. Ajatus siitä että pitäisi opettaa "oikeaa" martial artsia että rahan tekeminen olisi hyväksyttävää, on tosiaan vähän kummallinen. Kuka ne oikeat lajit määrittää? Tuskin tuolta salilta on tulossa porukkaa UFC-häkkiin, mutta onko tuo nyt sen huonompaa kuin mitä näkee ihan normaaleilla suomalaisilla karate- tms. saleilla?
Sanotaan nyt alkuun, että Internet on pullollaan erilaisia "NÄMÄ KYMMENEN ASIAA KERTOVAT HARJOITTELEVASI MCDOJOLLA"-artikkeleita. Sieltä olen osan poiminnoistani tehnyt, ja tavallaan ne minusta kontekstissaan kertovat jo jotakin. Tiedän ja ymmärrän niiden kirjoittajien takana olevan oma agendansa, joka puhuu mielellään Perinteisten Lajien ja T3h Trve Kamppailun puolesta.

Tiedän myös, että Jenkkilässä salit ponnistavat pääsääntöisesti yrityspohjalta. Siinä mielestäni ei ole mitään pahaa, niin kauan kuin yrittäjän pyrkimyksenä on tarjota mahdollisimman laadukasta palvelua asiakkaalleen, näinhän sen markkinatalouden sääntöjen mukaan pitää mennä. Kilpailu asiakkaista pakottaa yritykset laskemaan hintoja ja parantamaan tuotetta niin että asiakkaat hyötyvät. Kamppailubisneksessä asiakaskunta ei ole valitettavasti aina valistunutta, ja siihen McDojot perustavat bisneksensä.

Kamppailu-urheilua tai itsepuolustusta tarjoavan yrityksen opetuksen pitäisi siis lähtökohtaisesti olla hyvällä tasolla. Sitten kun siitä opetuksesta joustetaan ja sisään pyritään saamaan mahdollisimman paljon maksavia asiakkaita sen itse tuotteen kustannuksella, lirvahdetaan McDojon puolelle.
Farmington Martial Artsissa opetetaan selkeästi pisteottelua eikä täyskontaktiottelua, mutta entä sitten? Onhan pisteottelua ja "ilmaan huitomista" monessa muussakin lajissa, esimerkkinä nyt vaikka taido. ;)

[Upea vastajulkaistu taido-ottelun esittelyvideo promootiotarkoituksiin]

Kovin tehokasta itsepuolustusta tuo ei tietenkään ole. Itsepuolustus on selvästikin osana markkinointia ja kyllähän tuostakin treenistä nyt varmasti jotain hyötyä siihen on, vaikka parempiakin saleja siihen maailmasta ja Detroitistakin epäilemättä löytyy.
Farmington Martial Artsissa ei opeteta pisteottelua. Siellä opetetaan kontaktitonta ottelua, suomeksi ilmaan huitomista. Ja se on minusta pahasta. Choi Kwang Do:ssa käsittääkseni kontaktia ei saa ottaa yhtään. Kaikki sparrit tehdään turvallisesti potku- ja lyöntietäisyyden ulkopuolella, ilmaan. Minusta sellainen on aika huono ottelu- tai kilpailumuoto, puhumattakaan nyt itsepuolustuksesta, tässä lajissa kun ei kilpailla...
Se että nuori poika suorittaa 2.dania ja että koe on suhteellisen lyhytei minusta kerro juuri muusta kuin että 2.dan ei tuossa lajissa ole kovin korkea vyöarvo. En ole kuitenkaan vielä löytänyt mistään määrittelyä sille, mikä on "oikea" taso minkäkin väriselle vyölle. Jos sinulla on sellainen käytössäsi niin tutustuisin siihen mielelläni.
Mielestäni se määrittely on varsin löyhä. Mustan vyön (yhä) varsin korkea statusarvo yhteiskunnassa on ehkä ainoa sellainen yhteismitallinen kriteeri, millä voi määritellä sen "oikean" tason. Nämä asiat ovat kuitenkin kulttuurisidonnaisia. Japanilainen shodan ei ole statukseltaan yhteismitallinen välttämättä suomalaisen kanssa, tai edes amerikkalaisen kanssa. Jaappaniaassa bläckbeltti on hyvä aloittelija, lännessä merkki vahvasta osaamisesta. Musta vyö on sellainen status quo, joka kertoo että "joku osaa jossain lajissa jotakin aika hyvin". Vähän sama kuin jossain kouluissa kutosen tasoiselle oppilaalle annettaisiin ysi plussa. "Meillä on eri kriteerit".

Tämäkin väite on haastettavissa. Minusta mustien vöiden antaminen liian äkkiä liian helposti lupaa joko liikaa tai sitten antaa jotain liian helposti (vaikka kysymyksessä ei koskaan pitäisi olla antaminen, vaan saavuttaminen, jos sekään). Toista mieltä saa olla.
McDojoon kuuluu minun ymmärtääkseni nimenomaan se ketjumaisuus. Eli että tehdään laaja verkosto saleja niin että koulutetaan nopeasti vähemmän päteviä ohjaajia (ja annetaan näille äkkiä korkeat vyöarvot), jotka antavat bulkkiopetusta laajalle joukolle ihmisiä. Opetus itsessään ei välttämättä ole kovin kallista vaan rahantulo perustuu siihen että isolta oppilasmäärältä tulee rahaa yhdelle päägurulle, joka ei henkilökohtaisesti opeta heitä ainakaan kovin paljon. Mahdollisesti tämä pääguru käy pitämässä vyökokeita, leirejä tms. joista ottaa sitten rahaa. Nimi McDojo tulee siis nimenomaan McDonaldsista ajatuksena että tarjotaan heikkolaatuista tuotetta ympäri maata isolle joukolle ihmisiä.
Minulla oli tästä sama näkemys kuin DeusVultilla. Lisäksi yleisesti mainittu McDojon tunnusmerkki on se, että opetus on kallista. 40 dollaria kahdelta viikolta sis. puvun, ei paha! Mutta entä sen jälkeen? Sitä ei varmasti usein mainita. Ihan jees markkinointikikka sekin.
Veepee
joulu 2, 2014, 10.47
Keskustelualue: Sauna
Aihe: McDojo
Vastaukset: 88
Luettu: 16575

Jenkkimarkkinointi

Andy kirjoitti: Tässä on sitten nuoriherra Max Schryerin Mc(?)Dojo Farmington Martial Arts, joka sijaitsee Detroitin lähiössä: http://www.fmami.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Sen nettisivut eivät ole kovin ammattimaisesti tehdyt, mutta niissä on paljon samaa kuin tuossa Karate-Americanissa. Täälläkin on valinnanvaraa lajeissa: Aikuisten ryhmät, lasten ryhmät, bojitsu, nunchaku-do ja brasilialainen jujutsu.

En osaa oikein nähdä että tämä Farmington Martial Arts olisi McDojo tai muutenkaan mitenkään huono tai edes arveluttava paikka treenata kamppailulajeja. Näyttää ihan normaalilta jenkkisalilta.
Laitan tähän pari lainausta Urban Dictionarysta:
McDojos are schools that are run and owned for the purpose of making money. Typically you are able to get a black belt in less than 2-3 years, and you are usually guranteed success on the black belt test. These schools charge outrageous amounts of money, have extensive contracts, and are sometimes cult like.
A martial arts school that is run for the purposes of making money without teaching true martial arts. The most common signs of a McDojo include a lack of sparring classes, no opportunities to compete in a tournament, outrageous fees, and a promise on having a black belt in 2-3 years. Earning the black belt in 2-3 years, depending on skill, is quite alright in many systems, as there are always highly talented pupils. However, the promise from first glance is a sure-sign.
Kursivoinnit omiani, tuo lihavoimani kohta on minunkin mielestä täysin pöhkö.

Pitää muistaa, että McDojo ja Bullshido ovat eri asioita. Ne voivat esiintyä yhdessä tai erikseen. Minun mielestäni tuo sali on varsin vahvasti ensisijaisesti McDojo. Siitä on mielestäni videolla nähtävillä varsin useita merkkejä. Joistakin näistä saa olla myös eri mieltä, eivätkä kaikki niistä ole minunkaan mielestäni välttämättä merkittäviä. Osiensa summa kuitenkin.
  • Kaikilla vyökokeeseen osallistujilla oli erivärinen asu.
  • Salilla harjoiteltavan lajin (Choi Kwang Do:n) nimi on kirjoitettu väärin.
  • Toisen asteen mustan vyön kokeeksi tuo on melko lyhyt. Lisäksi vaatimukset näyttivät olevat melko samat kuin ensimmäiselle mustalle.
  • 11-12 vuotias lapsi suorittaa toisen asteen mustaa vyötä.
  • Ovensuussa on seinällinen oheiskrääsää myynnissä.
  • Sparriharjoituksissa huidotaan ilmaa.
  • Kaikki vyöarvot on pistetty seinälle esille.
  • Sivuilla mainostetaan aikuisten kurssin olevan itsepuolustusta. Silti kunnonkohotus olevan etusijalla.
  • Tämä Steve Keckan ei käsittääkseni ole tainnut saada vyötään suoraan Rigan Machadolta. Vaikuttaisi, että sen on myöntänyt Ryan Fiorenzi-niminen tyyppi, jota jotkut ovat syyttäneet vyötehtailusta. Tämä ei vielä tietenkään kerro vielä mitään.
Tätä Choi Kwang Do:ta en kyllä osaa arvioida suuntaan enkä toiseen, enkä jaksa alkaa nyt ottamaan siitä tarkemmin selvää. Mielestäni vaikuttaa aika tavalliselta ameriikantekeleeltä.
Niin vielä huomiona että tässä on nyt McDojo. Nuo aiemmat koulut eivät sitä missään nimessä ole, koska ne eivät ole isoja ketjusaleja, mikä kuuluu McDojon tunnusmerkkeihin. Mielestäni ne eivät ole myöskään välttämättä bullshidoa, mitä noilla McDojo-kommenteilla kai todellisuudessa tarkoitetaan. Näillä käsitteillähän on selvä ero.
En ole koskaan kuullut, että ketjuluonteisuus olisi jotenkin McDojolle tyypillistä. Ei se minusta mikään vaatimus ole. Voi sitä bisnestä pitää pystyssä myös pienellä volyymilla, josta tässä minun mielestäni on yhä vahvasti kyse.
Veepee
joulu 1, 2014, 09.40
Keskustelualue: Sauna
Aihe: McDojo
Vastaukset: 88
Luettu: 16575

McDojo

Aiheeseen puoliksi liittyen. Jos olette koskaan miettinyt, miltä oikealla McDojolla näyttää, niin siellä näyttää juuri tältä:

[youtube][/youtube]