Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 7 tulosta

Veepee
helmi 14, 2019, 16.16
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23350

Okinawalainen ti

TimoS kirjoitti: helmi 14, 2019, 16.09 No se kieli ei kyllä todista mitään, mutta joo, pitänee vähön perua puheitani, taisi tuo udundia sittenkin olla. Aiemmin katsoin vain vähän alusta puhelimen ruudulta, joten en oikein osannut sanoa mitä se oli, koska ei huvittanut tihrustaa.
Motobu Kenpoa ei taida pystyä oppimaan juuri muualta kuin Motobulta itseltään Japanista (dojonsa on muutenkin tosi pieni), eikä hän ymmärtääkseni taida puhua kuin japania. Lisäksi tietooni ei ole koskaan tullut, että Motobu Kenpoa harjoiteltaisiin Okinawalla missään muodossa. Udundia sen sijaan löytyy.
Veepee
helmi 14, 2019, 16.04
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23350

Okinawalainen ti

TimoS kirjoitti: helmi 14, 2019, 15.58
Veepee kirjoitti: helmi 14, 2019, 15.43 Jokin luottamani lähde, joko Ulf tai Andreas Quast tai Naoki Motobu, on kirjoittanut/sanonut jossain, että okinawan kielessä "tii" on tarkoittanut paitsi kättä, myös kamppailutaitoa yleisesti, vähän saman tapaan kuin Kiinassa "quan"/nyrkki on tarkoittanut kamppailutaitoa vaikka siihen kuuluivatkin potkut, heitot ja vääntelyt.
Tuossa on minun mielestä järkeä. Silti, se ei ole todiste mistään, ainakaan jostain täysin erillisestä lajista
Totta. Voi jopa olla - ja melkeinpä todennäköisempää onkin - että "tii" on vain vanha nimi sille, mitä nyt sanotaan "karateksi".
Veepee
helmi 14, 2019, 15.48
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23350

Okinawalainen ti

TimoS kirjoitti: helmi 14, 2019, 10.57

Videota en katsonut kokonaan, mutta veikkaan, että tuo on Motobu ryu karatea, joka on eri juttu kuin udundi. Ne ovat ilmeisesti nykyään enemmän tai vähemmän sekoittuneet keskenään, johtuen siitä, että niillä on sama päämies, mutta kuitenkin ne ovat eri asioita ja tulleet eri opetuslinjoista. Karate on Choki Motobun pojan tyyli, joka perustuu siihen mitä isältään oppi (ja luultavasti myös muualta saatuun oppiin) kun taas udundilla ei ole väitetyn historiansa mukaan mitään tekemistä Choki Motobun kanssa
Kyllähän tuossa ihan puhdasta udundia tehtiin. Kielikin taisi olla okinawaa.
Veepee
helmi 14, 2019, 15.43
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23350

Okinawalainen ti

Jokin luottamani lähde, joko Ulf tai Andreas Quast tai Naoki Motobu, on kirjoittanut/sanonut jossain, että okinawan kielessä "tii" on tarkoittanut paitsi kättä, myös kamppailutaitoa yleisesti, vähän saman tapaan kuin Kiinassa "quan"/nyrkki on tarkoittanut kamppailutaitoa vaikka siihen kuuluivatkin potkut, heitot ja vääntelyt.
Veepee
tammi 15, 2019, 15.13
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23350

Juko ryu

Andy kirjoitti: tammi 15, 2019, 15.04 Mitä tämä "ti" siis käytännössä olisi?

Laji jota 1800-luvun okinawalaiset kamppailijat treenasivat ilman myöhemmin tehtyjä muutoksia?
"Tii" (手) on okinawan kieltä kädelle. Se tarkoittaa myös vanhassa okinawalaisessa kielenkäytössä (käytännössä ennen 1930-lukua) aseetonta kamppailutaitoa ja -metodia yleisesti. Se on aika lailla verrattavissa kiinalaisten "nyrkkiin" (quán, 拳), joka nimestään huolimatta sisältää kaikkea muutakin mitä tappelemiseen kuuluu: potkut, heitot, väännöt, lukot.

Nähtävästi karatessakin - kuten kaikissa muissakin perinteisten kamppailulajien piireissä - muinaisuuteen, vanhaan ja (lähes unohdettuun) perinteeseen vetoaminen on arvokasta vintagea ja lisää automaattisesti prestiisiä ja mystisyyden auraa mihin vain. Vanha Tii on voinut olla oikeastaan mitä vaan (ei oikeastaan tiedetä, mitä se on ollut) mutta sillä ei oikeastaan ole väliä, kunhan se on vanhaa.
Veepee
tammi 15, 2019, 13.38
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23350

Juko ryu

TimoS kirjoitti: tammi 15, 2019, 13.32
Veepee kirjoitti: *köh* Shinjinbukan *köh* Yoshimitsu Onaga *köh*
Ota hyvä mies yskänlääkettä.
Onaga saa väittää opettavansa ti:tä, mutta ei se siitä sellaista tee. Hän on ”vain” yksi opettaja Chibanan linjan karatessa. Hänen opettajansa oli Yuchoku Higa, jonka dojoa, Kyudokania, johtaa nykyään Minoru Higa, Yuchoku Higan veljen/siskonpoika ja sillä dojolla opetetaan karatea. Voinhan minäkin sanoa treenaavani Chan Migwa ti:tä, mutta silti treenaan Seibukan karatea. Toinen vaihtoehto on sanoa, kuten ilmeisesti ainakin Zenryo on aikonaan sanonut, että kukin kata on oma ”ti”, eli esim. Seisan-di. Silti se ei muuta sitä, että kyseessä on karate, jota voidaan markkinoida toisella nimellä.
Tarkoitin siis nimenomaan sitä, että Onaga markkinoi karateaan ti:nä, vaikka se onkin enimmäkseen varsin tavallista okinawan-karatea. Ihan hauskoja speziaalijuttuja heillä seassa näyttäisi olevan aina siellä täällä, mutta että voiko niitä sanoa ti:ksi on Aivan Eri Asia. Hyvä kun jaksoit saarnata nuo historiatkin, se voi olla asiaan vähemmän perehtyneille selkeyttävää tietoa. Itsehän tiesin nuo ennestään, totta kai.

Minähän treenaan Kishimoton ti:tä. ;) Mutta se on pelkkä nimi. Ulf selittää syyn nimivalinnalle siinä haastattelussa, jonka linkkasin jo aiemmin.
Veepee
tammi 15, 2019, 13.11
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23350

Juko ryu

TimoS kirjoitti: tammi 15, 2019, 09.41 ”Aitoa” ti:tä ei ole ollut olemassa enää pitkään aikaan, olisko enää edes 1800 luvulla. Kyllä se on karatea Okinawalla ollut jo pitkän aikaa, vaikka joku sitä omaansa voi nykyäänkin markkinoida ”ti”:nä.
*köh* Shinjinbukan *köh* Yoshimitsu Onaga *köh*