Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 3 tulosta

Olppaemi
elo 27, 2009, 21.15
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 680
Luettu: 76545

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Lievää off-topiccia:
Clancy B. kirjoitti: alla erään naiskehonrakentajan, Anne Keräsen kokemus:

"Elimistön happoemästasapaino ansaitsee mielestäni aivan oman kappaleensa, sillä viime kaudella törmäsin asiaan aivan konkreettisesti. Tiesin, että keho oli ollut jumissa jo pidemmän aikaa, oli univaikeuksia, vatsan toimimattomuutta, hiustenlähtöä ja ties mitä muita oireita, joille en tunnistanut aiheuttajaa saati sitten löytänyt ratkaisua. En ennen kuin olin käynyt ns. jäsenkorjaajalla, joka luki nuo kaikki oireet kehostani ja oli sitä mieltä että elimistöni on hapan. Vielä tuokaan ei saanut minua heräämään, vaan viikkojen päästä tutkiskelin asiaa netissä ja tein oivalluksen - niinhän se on, elimistö on happamoitunut. Happamoitumista aiheuttaa mm. elimistön runsas proteiinin saanti, kova fyysinen rasitus, dieetti… Tähän vaivaan hain avuksi luontaistuotekaupasta Valmarin - sitraattiliuosta ja apu löytyi"
Ei pahalla ketään kohtaan, mutta tuli kertomuksesta elävästi mieleen tämä "jos töpselit on väärinpäin" -artikkeli
Olppaemi
elo 27, 2009, 21.00
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 680
Luettu: 76545

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Tervapiru kirjoitti: Noissa virallisissa ravitsemussuosituksissa pistää eniten silmään tuo iänikuinen viljojen/viljatuotteiden tarjoaminen kuidun lähteinä.
Täysjyvävilja sisältää ruoka-aineista lähestulkoon eniten kuitua per 100 g, joten on ihan luonnollista että sitä tarjotaan kuidun lähteeksi.

http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2168&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;
Olen törmännyt joihinkin tutkimuksiin joissa viljakuidut jopa leimataan haitallisiksi (tämä saattaa kyllä mennä karppiuskonnon puolelle)
Jotain linkkejä näistä olisi ihan hyvä nähdä.
mutta suurin ongelma viljatuotteissa on nimenomaan niiden sisältämät nopeat hiilarit, joita löytyy yhtälailla mukaterveellisestä ruisleivästäkin.
Ruisleivän ravintoarvot:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=100&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;

Näkkileipä on vielä parempi:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=29771&lang=fi" onclick="window.open(this.href);return false;

Eli ruisleivässä tärkkelystä 53 g, sokereita 2,4 g. Aika hyvä suhde, vaikka vieläkin terveellisempiäkin ruisleipiä löytyy.
Viljatuotteet eivät myöskään sisällä mitään terveydelle välttämättömiä aineita, mitä ei muista lähteistä saisi, eli kuidut olisi kyllä parempi ottaa kasviksista ja hiilarit jostain muista lähteistä kuin viljoista, mutta milläs saat lapsen/murrosikäisen pupeltamaan puoli kiloa kasviksia päivässä?
Vitamiinit yms. saadaan toki kasviksista ihan ravintosuositustenkin mukaan.

Täysjyväviljan suuresta kuidun määrästä kerroin jo aiemmin. (hitaat) hiilihydraatit taasen on helpompi ottaa täysjyväviljasta kuin kasviksista. Tuolta finelistä voi katsella kasvisten ravintoarvoja ja huomata, että niissä useasti hiilarit on nopeassa muodossa, eikä hiilihydraattien kokonaismäärä ole lähellekään samaa tasoa täysjyväviljan kanssa.

Toki jos ei ole urheilija, niin ruokavalion koostaminen helpottuu, kuten täällä on jo todettu.
Tietysti virallisterveellisten suositusten laadinnassa on otettu myös huomioon poliittisia/taloudellisia aspekteja, mitähän Suomen maataloudellekin kävisi jos yhtäkkiä viljatuotteet julistettaisiin terveydelle haitallisiksi :)
Tää "Virallisterveellinen" on aika hauska termi. :D

Salaliitot on aina mukavia. Luulisi epäterveellisten suositusten tulevan heikon kansanterveyden takia valtiolle kalliimmaaksi.
Suomen omavaraisuus mahdollisen sodan syttyessä (viljaa voidaa tuottaa suomessa ja varastointi helppoa vrt. kasvikset tai liha)
:o

Jos näin on, niin minkä takia viljaa pitää sitten rauhan aikana syödä pois? Eikö olisi helpompaa tuottaa ja ylläpitää riittävää ruokareserviä, joka sitten otettaisiin vasta sodan aikana käyttöön? Vai yrittääkö Tarja hämätä kansaa uskottelemalla että vilja on hyvästä, niin sitten sodan aikana ei tule paha mieli. :smt003
Muuten "suomalainen puhdas ja terveellinen ruoka: peruna ja ruisleipä" on sellainen klise että silmiin sattuu sen näkeminenkin, jos ruisleipä olisi niin terveellinen ruoka kuin väitetään, miksiköhän Suomi on silti lihavuustilastoissa kärkipäässä, syödäänköhän ruisleipää sittenkin liian vähän? ;)
Hyvästä ruokavaliosta poikeaminen aiheuttaa lihavuutta, oli ruokatottumukset sitten miten tahansa koostettu. Aika suuri osa suomalaisista ei syö ravintosuositusten mukaisesti.

Täysjyvää syödään liian vähän heikompilaatuiseen leipään yms. verrattuna.

Clancyn linkittämillä sivuilla todettiin mm. että vehnää syödään kolme kertaa ruista enemmän:
Clancy B. kirjoitti: Hyvä linkki Suomalaiseen ruokailuun:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... ravitsemus" onclick="window.open(this.href);return false;
Olppaemi
elo 26, 2009, 18.43
Keskustelualue: Voimistelusali
Aihe: Vähähiilihydraattiset ruokavaliot
Vastaukset: 680
Luettu: 76545

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Mä en oikein ymmärrä tän keskustelun proteiini/hiilarit jaottelua,vähän ikäänkuin hiilareita syövät ei käyttäisi valkuista ollenkaan. Kyllähän normaali treenaaja vetää sen 1-2 g per painokilo proteiinia päivässä. Ylimääräisestä ei ole hyötyä eikä pelkkää rasvaakaan ihan kauheita määriä viittisi vetää, niin mistähän suuri energiantarve saadaan täytettyä jos ei hiilareista?

Sitten toinen erikoinen juttu mikä näissä vähähiilihydraattikeskusteluissa ihmetyttää on hyvien ja huonojen hiilarien sekoittaminen keskenään. Minusta ihan yhtä järkevää olisi jos proteiini-rasvadieettiä kritisoitaisiin sillä, että tyydyttynyt rasva ei ole hyvästä.
Clancy B. kirjoitti: väitän:
-Väärää hiilaria tulee syötyä helposti liikaa(=paljon energiaa) kuin huonoa proteiinin lähdettä.
Eli minusta ei vaan ole reilua vertailla hyvin koostettua vähähiilihydraattiruokavaliota huonosti koostettuun hiilihydraattiruokavalioon ja tehdä siitä päätelmiä VHH-dieetin ylivertaisuudesta.
Clancy B. kirjoitti: -Sama grammamäärä proteiinia antaa kylläisemmän olon kuin hiilihydraatit.
- proteiini rakentaa lihaskudosta enemmän kuin hiilihydraatti
Näissä ei tietääkseni ole mitään uutta. Tosin ylempään voisi lisätä, että (hitaat) hiilihydraatit antavat kylläisemmän olon kuin rasva. Lähdettä ei tosin ole ihan heti antaa kun joku sitä kuitenkin pyytää. :)

Normaalit ravitsemussuositukset sisältää riittävästi proteiinia, eli lihasten kasvussa tuskin on eroa ruokavalioiden välillä.
Tervapiru kirjoitti: Monen lajin ammattiurheilijoiden (mm. voimistelu, juoksu) kroppa on todella vähärasvainen, jonka vuoksi he varmasti tarvitsevat suorituksen aikana hiilihydraatteja, kun kehossa ei ole rasvavarastoa mitä voisi muuttaa energiaksi.
Hmm. Joku minua asiantuntevampi voisi kommentoida tuota kun kuulostaa vähän oudolta. Jos kropassa rasvaprosentti ois niinkin vähän kuin 5 %, niin 80 kiloisella urheilijalla se tekisi 4 kg rasvaa. Tuntuu vähän jännältä jos tuollainen määrä ei riitä treenin vetämiseen.

Sitten ymmärtääkseni pitkäkestoinen aerobinen treeni nimenomaan kehittää rasvan käyttöä energiaksi, mikä on tärkeää esim. maratonille treenatessa. Pitkäkestoisissa suorituksissa hiilarit loppuu jossain vaiheessa, niin sitä kehon rasvaa pitäisi pystyä käyttämään.
Clancy B. kirjoitti: Mikäli kyseessä painoluokkaurheilija ja hän ottelupainostaan kaukana niin painijat esim. pudottavat painoaan nimenomaan hiilareita vähentämällä, loppupäivät vasta nesteistä.
Niin, no. onhan se jo todettu, että urheilijat syövät paljon hiilihydraattia, niin helpoinhan se on siltä painoa pudottaa mistä energiaa saadaan eniten. Rasvaa kun ei isoja määriä välttämättä ruokavaliossa ole, niin siitä ei saada nopeaa painonpudotusta, eikä proteiien isompi vähentäminen kannata katabolian takia.