Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

Lieto
marras 28, 2019, 15.01
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely
Vastaukset: 29
Luettu: 8446

Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely

YJT kirjoitti: marras 28, 2019, 14.27 En tosiaan huomannut, että tässä ei puhuttukaan itsepuolustuksesta vaan kamppailu-urheilusta.
Tässä ketjussa on nyt tosiaan alettu puhua kahdesta, ellei kolmestakin aiheesta, jotka näyttäisi nopealla silmäilyllä olevan nämä:

1. Mun gradu
2. Mun mahdollinen gradunjälkeinen elämäni
3. Se mitä alkuperäisessä viestissä kysyin

*Graduni* ei siis käsittele itsepuolustusta kuin sivumennen, ja siinäkin sivumenossa painopiste on kamppailuyhteisön uskomuksilla. Tämän vuoksi akateeminen rigoriteetti ei ole niin nöpönuukaa, vaan eksperttinäkemyksissä ja ei-akateemisessa kirjallisuudessa ilmenevät uskomukset ovat riittävä lähde (akateemisten puuttuessa).

En mielelläni lähde sen enempää graduni varsinaisesta aiheesta keskustelemaan, mutta voin kyllä tyrkätä sen johonkin jakoon jahka se on hyväksytty. Gradu menee tarkistukseen luultavasti jo tämän vuoden puolella: itse tutkimus on jo tehty, data analysoitu, tulokset raportoitu.

Oon kyllä ihan iloinen kaikista lukuvinkeistä, joita oon saanut, ne on relevantteja vähintäänkin ylläolevan listan kohdan 2 kannalta!
Lieto
marras 27, 2019, 15.08
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely
Vastaukset: 29
Luettu: 8446

Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely

AlexMachine kirjoitti: marras 26, 2019, 16.56 Rory Miller jo mainittiinkin. Saman kirjoittajan kirjassa Facing Violence: Preparing for the Unexpected, käydään läpi miten väkivalta tilanteet alkavat ja eskaloituvat ja miten välttää niitä. Myös siitä miten uhri valitaan ym.
Hitsi, tämä kuulostaisi just siltä mitä etsin, mutta valitettavasti ei löydy mistään kirjastoista.
Antti kirjoitti: marras 27, 2019, 11.29 Oletko kohdentanut artikkelihakua sellaiseen julkaisuun kuin Journal of interpersonal violence?
En ollut kuullut tuosta, mutta tuohan voikin olla melko hyvä, kiitti! Ja kirjakin vaikuttaa oikein relevantilta.
Kari Aittomäki kirjoitti: marras 27, 2019, 02.16 Mihin tarvitset sitä täsmällistä analyysia?
Kuten mainitsin jo aiemmin, niin tarvitsen graduani varten.
Antti kirjoitti: marras 27, 2019, 11.29 Kannattaa ehkä erikseen huomioida, että on olemassa myös sellaista väkivaltaa, jossa ei välttämättä ole tuota eskaloitumisvaihetta (predatory violence). Kun nyt siis ilmeisesti haluat voida lähteistetysti sanoa, että nämä ovat vähemmistössä mitä tulee hätävarjelutilanteisiin eli hyökkäyksen kohteeksi joutumisessa, pitäisi edelleen tietää, missä yhteydessä ja millaisen tutkimuskysymyksen (taustoittamisen) puitteissa haluat tämän seikan gradussasi sanoa. Suoralta kädeltä arvioisin, että jos foorumikeskustelun katsotaan kelpaavan viitteeksi ei kyseessä vaikuta olevan mikään keskeinen asia.
Jep, asia ei ole gradussani kovinkaan keskeisessä osassa ja tulee pohdintaosioon. Mun pääaineeni on kognitiotiede, ja gradussa tutkin ensimmäisen hyökkäyksen merkitystä MMA-ottelussa. Teoreettisena frameworkina on käytetty momentum-ilmiötä, josta esim. hot hand -ilmiö koripallossa on yksi esimerkki. Nämä taas ei liity nyt relevanttiin kontekstiin muulla tavalla kuin sillä, että vertailen pohdinnassa sitten konsensuaalista ja ei-konsensuaalista väkivaltaa: pohdiskelen, mikä mahtaa olla ensimmäisen hyökkäyksen vaikutus itsepuolustustilanteessa, jos sen vaikutus on X kilpailullistetussa kamppailussa. Kamppailu-urheilu ja itsepuolustus kun melko läheisiä aiheita toisilleen ovat. Tietenkin tässä on myös portti siihen, että voi väittää et "further research is needed". :D (Ja joo, on pohjustettu introssa.)
Antti kirjoitti: marras 27, 2019, 11.29 Ja näin sivumennen lisäisin, että viittaaminen foorumikeskusteluun olisi nähdäkseni ok, jos et halua sanoa, että "näin on", vaan että "foorumilla keskustelevien asiantuntijoiden mielestä näin on", jolloin foorumikeskustelu olisi primäärilähde jollekin asiantuntijoiden näkemyksiä kartoittavalle tutkimukselle.
Joo, ei mun oo pakko voida sanoa että "näin on", ja juurikin tuo "asiantuntijoiden mielestä näin on" myös riittää (myös graduohjaajani mielestä)!

(Tämä etsiskely on alkanut hieroa jollain ihan erityisellä tavalla mun akateemisia hermojani. Maksaakohan kukaan nykyään väkivallan tutkimuksesta?)
Lieto
marras 26, 2019, 16.12
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely
Vastaukset: 29
Luettu: 8446

Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely

Antti kirjoitti: marras 26, 2019, 16.03 Ymmärränkö siis oikein, että haluat lähdeviitteen sille tiedolle, että fyysistä hyökkäystä edeltää tyypillisesti eskaloitumisvaihe?
Just näin!

Nähdäkseni sellaisen voisi löytää esimerkiksi tutkimuksesta, joka tutkii itsepuolustustilanteiden tyypillistä kulkua, tai jonkin yksittäisen alan väkivaltatilanteiden tutkimuksesta (esim. psykiatria, sairaanhoito, muut mielenterveyspalveluihin läheisesti liittyvät alat). Oon tosiaan koittanut etsiä akateemisia artikkeleita aiheesta ja tälläkin hetkellä käyn hakutermejä läpi minkä kerkeän.
Lieto
marras 26, 2019, 15.54
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely
Vastaukset: 29
Luettu: 8446

Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely

kallev kirjoitti: marras 26, 2019, 15.24 ukuvinkkinä noihin väkivaltatilainteiden esileikkien nimeämisiin suosittelen Rory Millerin kirjaa Meditations of Violence. Luin rivien välissä, että olet mahdollisesti tekemässä gradua tai muuta opinnäytetyötä. Millerin kirja ei ole akateeminen lähde ja Millerin typologia on täysin anekdotaalinen. Pitäisin sitä kuitenkin varsin relevanttina lähdeteoksena mikäli nämä reunaehdot huomioidaan.
Ylös
Kiitos, tämä kuulostaa oikein relevantilta! Juurikin gradua olen tekemässä, ja etsin viitettä pohdintaosion yhden kappaleen lähteiksi. Olemassaolevien määritelmien epämääräisyyden/olemassaolemattomuuden vuoksi riittääkin myös ei-akateemiset lähteet (ainakin graduohjaajani mielestä).
Antti kirjoitti: marras 26, 2019, 15.38 Tuota mainitsemaasi esileikkiä kutsuttaneen yleisesti "eskaloitumisvaiheeksi".
Kiitos myös tästä, eskaloitumisvaihe kuulostaa oikein relevantilta termiltä! Oikeustiede ei tosiaan ole se relevantein ala, enkä siis yritä niinkään määritellä termejä kuin tapahtuman sisältöä. Gold pot ois jos joku tutkija olisi julkaistussa tutkimusartikkelissa sanonut, että "itsepuolustustilanteet kulkevat yleensä tällaisella kaavalla: [kaava]", mutta tosiaan paremman puutteessa muukin käy. Graduni on englanninkielinen, joten englanninkieliset hakutermit auttaa myös.
Lieto
marras 26, 2019, 14.42
Keskustelualue: Sauna
Aihe: Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely
Vastaukset: 29
Luettu: 8446

Itsepuolustustilanteen rajaaminen ja määrittely

Mä toivon, ettei tää oo aivan puhki asti kaluttu aihe, mutta ymmärtänette, että tällaiselta foorumilta tällaisen tiedon etsimiseen tarvittavien hakusanojen keksiminen on pikkasen haastavaa. Jos satutte tietämään, millä sanoilla löytäisi hyviä tärppejä, tai teillä on tiedossa jokin ketju jossa olisi juuri tästä puhuttu, niin otan niitäkin vastaan oikein mielelläni!

Eli potkulaiset, kaipaan apuanne! Mulla on sellainen pröbleemi, että pitäisi itsepuolustustilanne määritellä ja rajata, mutten oikeen löydä hyviä lähteitä. Erityisesti tarttisin jotain, missä puhutaan tilanteesta juuri ennen fyysistä konfrontaatiota.

Muhun on tässä oman ip-harrasteluni aikana iskostettu vahvasti, että itsepuolustustilanne alkaa jo ennen kuin kukaan käy käsiksi kehenkään, ennen kuin tappelu tai muu fyysinen väkivalta alkaa - eli siinä on se ikkuna, jolloin puhejudo ja pakoon juokseminen vielä on vaihtoehtoja. Nyt pitäisi saada jotenkin määriteltyä ja rajattua a) itsepuolustustilanne ja b) tuo ikkuna juuri ennen fyysistä osuutta. Käytännössä siis haussa on jonkun pätevän käsitys siitä, miten noi tilanteet yleensä kulkee. Lienee turvallista lähteä oletuksesta, että itsepuolustustilanne ei useimmiten synny täysin tyhjästä eksaloituen nollasta sataan ilman minkäänlaista esileikkiä.

Eli olisiko kellään tiedossa linkkivinkkejä tai kirjoja, jotka helposti saatavilla esim. Helsingin tai Helsingin yliopiston kirjastosta? Mitä akateemisempi julkaisu, sen parempi, mutta myös esimerkiksi blogikirjoitukset, aikakauslehtien artikkelit tai jopa foorumikeskustelut ja asiantuntijoiden (= jonkin IP-lajin isokiho jolla on joko turvallisuusalan kokemusta tai relevanttia akateemista krediittiä) mielipiteet kelpaa. Etua jos englanniksi, mutta osaan myös suomea.

Voin tarkentaa tarpeitani tarvittaessa, mikäli tämä oli sekava ja epäselvä rajaus. Kiitos jo etu- ja takakäteen!