Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 2 tulosta

tapsaattori
heinä 9, 2019, 13.15
Keskustelualue: Niksinurkkaus
Aihe: Onko kädenvääntö kamppailulaji?
Vastaukset: 212
Luettu: 25411

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

DeusVult kirjoitti:
heinä 9, 2019, 07.30
Kuitenkin lähtökohtaisesti kamppailulaji on sellainen (johonkin pisteeseen) systematisoitu fyysinen taitokokoelma, jonka alkuperäinen tarkoitus on parantaa henkilön mahdollisuuksia selvitä tappelussa, taistelussa tai muussa vastaavassa väkivaltatilanteessa. Harjoittelun pitäisi myös jossain määrin edelleen pyrkiä täyttämään se alkuperäinen tarkoitus - pelkkä historiallinen perintö ei riitä mikäli laji on kehittynyt sellaiseksi, että alkuperäinen tarkoitus on korvaantunut jollain mitä ei enää kohtuudella voida mieltää liittyvän alkuperäiseen kontekstiin. Fyysiset pelit ja leikit, kuten vaikka sormikoukku, köydenveto, kädenvääntö ja merimiespaini eivät ole kamppailulajeja, vaikka niissä mitelläänkin voimia suoraan vastustajaa vastaan. Näin siis esimerkiksi olkapäähippa osana ip- tai potkunyrkkeilyharjoittelua on kamppailulajin harjoittelua, vaikka olkapäähippa itsessään ei ole kamppailulaji, vaikka siinä otellaan voimalla ja taidolla vastustajaa vastaan.
Kyllä, tämä on mun mielestä mainio pohja lähteä määrittelemään kamppailulajia ja edelleen sitä onko kädenvääntö kamppailulaji. Epäjohdonmukaista käyttää äänestystulosta (varsinkaan äänestystuloksen vastaisesti :D) tässä tilanteessa kun asiasta on mitä ilmeisimmin äänestetty intuitiivisesti. Foorum asettelu ei sinällään itse asiaa muuta mihinkään eikä ole merkityksellinen. Kauppias voi pisteää lohifileitä "Murot ja hiutaleet"-osastolle muttei ne ole yhtään sen enempää muroja kuin ennenkään.

Sillä perusteella, että kädenväännöllä on erittäin vähän tekemistä tappelun, taistelun tai muun vastaavan väkivaltatilanteen kanssa, olen sitä mieltä että kädenvääntö ei ole kamppailulaji. Todettakoon kuitenkin että kädenvääntö voi parantaa jotain esim. tappelussa hyödyllisiä ominaisuuksia.
Samalla perusteella esim. keihäänheitto ei ole kamppailulaji vaikka voikin suorastaan parantaa selvitytymismahdollisuuksia hyvin erityslaatuisissa väkivaltatilanteissa.
tapsaattori
heinä 9, 2019, 11.27
Keskustelualue: Niksinurkkaus
Aihe: Onko kädenvääntö kamppailulaji?
Vastaukset: 212
Luettu: 25411

Onko kädenvääntö kamppailulaji?

Nähdäkseni päättelyketju tulee mennä näin
1) Määritellään mikä on kamppailulaji
2) Tuumaillaan täyttääkö kädenvääntö kamppailulajin määritelmän
3) Päätetään onko kädenvääntö kamppailulaji

Ei näin:
1) On olemassa laji nimeltä kädenvääntö jossa on tietynlaisia piirteitä
2) Päätetään ilman kamppailulajin määritelmää onko kädenvääntö kamppailulaji


Esim. jos päätellään onko lepakko lintu niin voidaan
1) Tuumailla että lepakko lentää ja sillä on siivet ja se syö hyönteisiä
2) Päättää yhdessä tuumin että se on lintu

Tai
1) Selvittää määritelmä, että ollakseen lintu täytyy mm. munia ja olla siivet
2) Selvittää että lepakko ei muni
3) Ei ole lintu määritelmän perusteella