Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 5 tulosta

tapsaattori
touko 29, 2018, 18.11
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Muoviton maaliskuu
Vastaukset: 86
Luettu: 3354

Muoviton maaliskuu

Pidän tästä jutusta. Kerrankin vastaääni jo puuduttavalta tuntuvalle muovi kauhistelulle. Hyvä pointti tuo muovipakkausten merkitys ruoan säilönnässä.

En oo ihan samaa mieltä tuosta muovien inerttiydestä. Riippuu muovista ja olosuhteista. Ja muovi voi välillisesti vaikuttaa ympäristöönsä, vaikka olisikin itsessään kemiallisesti inerttiä.
tapsaattori
huhti 19, 2018, 08.54
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Muoviton maaliskuu
Vastaukset: 86
Luettu: 3354

Muoviton maaliskuu

Tämän uutisen mukaan vahingossa löytynyt entsyymi hajottaa PET muovia ja vois olla ratkaisu valtavaan muovijäteongelmaan.

Onks täällä biologeja? Olis jännä pohtia millaisen ekosysteemin tuo bakteeri vois kehittää tyynenmeren jätepyörteeseen jos se oikein pääsis kukoistamaan siellä.

https://www.sciencealert.com/scientists ... -pollution
tapsaattori
maalis 17, 2018, 15.31
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Muoviton maaliskuu
Vastaukset: 86
Luettu: 3354

Muoviton maaliskuu

Makean veden rajallisuus ja loppuminen on yksi nykyajan kauhistuksista ja aivan todellinen sellainen. Tähän liittyy myös tuo puuvillan epäekologisuus - kasteluveden tarve on,, kuormittava. Muovit ja puuvillatuotteet kuormittaa ympäristöä vähän eri tavoin, joten niitten suora vertaaminen ei oo niin yksiselitteistä. Näin alueellisesti tarkasteltuna muovi on ongelma siellä mihin se kertyy.. vesistöt kärjessä. Puuvilla kuormittaa siellä missä raaka-aine viljellään: kaikki tietää Aral-järven surullisen tarinan.

Hiilijalanjäljen ohella pitäisin ruoan vesijalanjälkeä aivan yhtä tärkeänä. Yks tapa pienentää sitä on syödä perunaa riisin ja pastan sijaan. Lisäksi mahdollisuus tukea kotimaisia viljelijöitä. Mun mielestä peruna myös maistuu paremmalta.. tai edes joltain.

Daddy: tuo muovin kierrätys ei toteudu varsinkaan lainsäädännöllisistä ja taloudellisesta syistä aasian maissa ja käsittääkseni tyynellä merellä on joku älyttömän kokoinen muovipyörre. Asenteet on kans yks juttu. Ehkä sekin, että roskiksia ei vaan yksinkertaisesti ole tarpeeksi eikä kaatiksia ja jätteidenlajittelukeskuksia (eli resurssit)

Joku mainitsi että PVC ei ole käytössä juuri lainkaan? Ainakin euroopassa on tärkeä muovi ja käyttömäärältään kärkipäässä heti erilaisten polyetaanien ja propaanien jälkeen.
tapsaattori
maalis 14, 2018, 06.22
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Muoviton maaliskuu
Vastaukset: 86
Luettu: 3354

Muoviton maaliskuu

Daddy kirjoitti:
maalis 13, 2018, 11.40
Ei se muovin lajittelu välttis olekaan kovin fiksua, mikäli on luottamista tähän helsinkiläiseen terveydenhuollon erikoislääkäriin ja Helsingin yliopiston epidemiologian dosenttiin:

"Eurooppa on vienyt puolet muovijätteestään Kiinaan, jossa siitä ovat huolehtineet pienet kontrolloimattomat yritykset, jotka polttavat avotulella kierrätykseen usein kelpaamatonta muovia tai sitten ne ovat päätyvät vieressä virtaavaan jokeen ja lopulta mereen."
Erilliskerätty muovi päätyy valaan kitaan - sekajätepussin muovi päätyy turvallisesti polttoon

Tämä on vähän samaa settiä kuin se, että biojätteet ajetaan samaan läjään sekajätteen kanssa kun kompostointi ei joko onnistu, tai kompostoitu tavara ei kelpaa kenellekään. Paitsi että tällä kertaa lajiteltu muovi päättyy valtameriin aiheuttaen tunnettuja - ja vakavia - haittavaikutuksia.a
Mä nyt siteeraan suoraan kun en osaa paremmin tätä sanoa:
"Kierrätyksellä voidaan säästää luonnonvaroja ja vähentää muitakin muovijätteestä aiheutuvia ympäristövaikutuksia, kuten roskaantumista sekä maa-että meriympäristössä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että kierrätysmateriaaleilla ja -tuotteilla korvataan neitseellisiin raaka-aineisiin pohjautuvaa tuotantoa ja samanaikaisesti minimoidaan kierrätysprosesseista syntyvä ympäristökuormitus."
syke.fi -sivustolta muovien kierrätyksen tilanne ja haasteet julkaisu.

Eli onhan tuo erikoislääkärin näkemys aika outo.. lukenut mies ja kaikkea. Siinä asiassa hän on kyllä jäljillä, että kierrätykseen liittyy monenlaisia ongelmia. Teknisiä, lainsäädännöllisiä, taloudellisia ja asenteellisia.
tapsaattori
maalis 14, 2018, 06.03
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Muoviton maaliskuu
Vastaukset: 86
Luettu: 3354

Muoviton maaliskuu

muovijätteen kierrättämisessä on ainakin tämmöisiä ongelmia:

-pakkaus sisältää eri muovilaatuja -> ei voi kierrättää suoraan, vaan vaatii käsittelyä ja lajittelua
-muovijätteessä on keskenään sopimattomia muovilaatuja uusiokäyttöä varten. Esim. pienikin määrä PVC:tä PET-muovin seassa tekee sen, että uusio-PET:n laatu huononee.
-Erilaisia muovien tunnistus ja lajittelumenetelmiä yhdistämällä saadaan parempaa ja tasalaatuisempaa uusiomuovia, mutta maksaa
-Muovien pesu ja kuivauts ennen uusiokäyttöä on hidasta ja kallista.
-lainsäädäntö rajoittaa joidenkin muovien kierrättämistä, vaikka toisaalta myös luo paineita kierrätykselle. Esim. raskasmetalleja sisältävien muovien kierrätys
-Uusiomuovin puhtaus ja tasalaatuisuus pitäis saada paremmaksi. Rajoittaa käyttökohteita nykyisellään.

Pakkausmateriaaleista tosiaan syntyy isoin osa muovijätteestä. Mun mielestä tuossa olis säädöksissä ym. kiristämisen varaa:
-Miksi jotain kaupan (ei suojakaasupakattuja) leivoksia ym. myydään muovipakkauksissa?. Pelkkää koristelua ja tuotteen esilletuomista. Pahviloota kelpais yhtä hyvin.
-Miksi leegopaketissa ne pikku-ukot pitää olla omissa pikku muovipusseissaan ja pitkät leegot omissaan? Yks pahviloota riittäis tässäkin tapauksessa.
-Ja miksi karkkipussin karkit vielä kääritään omiin pikku muoveihinsa.