Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 5 tulosta

sinappi
loka 15, 2020, 12.53
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92788

Kata bunkai

Mika kirjoitti: loka 15, 2020, 11.30
sinappi, tuo upottamasi video on yli seitsemän minuuttia pitkä. Mikä kohta (mm:ss) tarkalleen pitäisi katsoa vertailuksi?
Kohta, joka alkaa, kun videota on kulunut 4 minuuttia ja 42 sekuntia. Se ilmeni kyllä viestissä. :)

Mika kirjoitti: loka 15, 2020, 11.30 Mutta kai nyt samasta tekniikasta voi olla vaikka kuinka monta eri sovellusta eli bunkaita, vai kuinka? Näinhän se tietenkin on lajissa kuin lajissa, ja kaikki täällä sen tietävät, mutta tarkoititko, sinappi, nyt jotakin ihan muuta ajatusta, jota en vain hoksaa? 🤔
Ainakin tämän ketjun alussa Jussi Häkkinen ja TimoS tuntuivat olevan sitä mieltä, että katojen tekniikoille on olemassa kullekkin yksi oikea bunkai. Tunnustan, että en kuitenkaan lukenut äsken koko vanhaa ketjua uudelleen läpi.

Olen käsittänyt, että kataa on edeltänyt kokoelma taistelutekniikoita eri hyökkäyksiä vastaan, jotka on sisällytetty yksin tehtävään kataan. Jos nyt kuitenkin otetaan yksi osa katasta, eikä tunneta alkuperäistä taistelutekniikka, silloinhan homma menee käänteiseksi insinöörityöksi ja tulos on se, että koko yksin tehtävällä katalla ei tee yhtään mitään.
MUOKKAUS: Pari viestiä oli tullut väliin, mutta ehkä kysymykseni on silti auki. Mielivaltainen on sana, jota en täysin tässä yhteydessä ymmärrä, JOS karatekat kuitenkin näkevät yhteyden alkuperäiseen tekniikkaan. Se on sitten eri asia, jos joku keksii päästään ihan puutaheinää - enkä väitä että näin olisi! - mutta se ei itsessään tee katojen sovelluksista mielivaltaista.
Mutta eiväthän he näköjään näe yhteyttä alkuperäiseen tekniikkaan, koska bunkain pitäisi olla se alkuperäinen tekniikka.

”mielivaltainen
sellainen joka on päätöksentekijän vapaan arvion tulosta täysin omien mielipiteidensä tai mieltymystensä mukaan
mielivaltainen päätös
mielivaltainen hallitsija”

Eli mielivaltain bunkai perustuu karatekan omaan arvioon siitä, millaiseen kamppailutilanteeseen katasta löytyvää kehonkäyttöä voi käyttää sen sijaan, että se perustuisi tietoon siitä, mikä kamppailullinen tekniikka alunperin on sisällytetty kataan.
sinappi
loka 15, 2020, 11.19
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92788

Kata bunkai

Jessen videossa enpin alku on heitto painiotteesta.

Hirokazu Kanazavan versiossa sama liike on potkun torjunta.

Tämän henkilön mukaan se on ristikkäisestä ranneotteesta horjutus ja lyönti genitaaleille:



Nämähän ovat täysin mielivaltaisia.
sinappi
loka 15, 2020, 11.05
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92788

Kata bunkai

Andy kirjoitti: loka 15, 2020, 00.33 Karate-Jesse esittää bunkait kymmenen eri katan aloitusliikkeille. Tekniikat vaikuttavat minusta realistitilta, mutta sitä en osaa arvioida, miten alkuperäisiä nämä bunkait ovat.

Ai karate onkin jujutsua?

Eihän tuo Jessen ensimmäisenä näyttämä enpi katan alun bunkai ole yhtään sama kuin esimerkiksi tässä videossa näytetty saman kohdan bunkai 2:42:

Jokaisella tuntuu olevan ihan eri käsitys bunkaista vaikka katat tyylistä riippumatta ovat jokseenkin samoja. Karaten kata on täysin kuollut, jos näin on. Karaten kata on aivan kuin vanha kirja, jota kukaan ei osaa enää lukea.
sinappi
huhti 29, 2015, 18.23
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92788

Kata bunkai

Lasse Candé kirjoitti: Andy, kyselit samaa 10.8. ja sait Jussilta vastauksen.
Jussihan vastasi tuolloin seuraavaa:
Jussi Häkkinen kirjoitti:
Andy kirjoitti: Mutta varmasti jokainen hyvin ymmärtää että tuollainen suora askellyönti ei ole mikään katutekniikka eikäs ellaista tapahdu koskaan. Miksi sitä harjoitellaan noin ja mitä tuon harjoituksen on tarkoitus kehittää?
Jos lähdetään siitä, että hyökkäys-puolustus ei ole if-then -kauppaa, aukeaa oitsukinkin merkitys ei-spesifisenä hyökkäysmallinteena sangen hyvin. Eli hyökkäys - ja puolustus - ovat jotain muuta kuin mitä kadulla tapahtuu (juu, sitä soveltavaa periaatesettiäkin pitää treenata paljon. Ensin vain pitää ymmärtää, mitä treenataan. Perusbunkai on juuri sitä). Aseita on näemmä tuossa klipissä otettu mukaan hivenen avaavina tekijöinä.

No, avataan vähän, koska tulee kuitenkin kysymystä...oitsukihyökkäyksen pystyy useimmiten korvaamaan työnnöllä, rinnusotteen hakemisella tai jo saadulla otteella, yhden- tai kahden käden hyökkäyksillä noin yleisesti jne. Samoin sitä voi valtaosassa tilanteista käyttää jopa koukun simulaationa (ei sellaisen kehäkoukun vaan mallia "kolmen promillen humala") kunhan vain tiedostaa puolen. Kaikkia harjoitusmuotoja kannattaa tutkia. Suora lyönti on aivan erinomainen "protohyökkäys", joka mallaa monia eri tilanteita nätisti.

Alapotkun sääriblokki - tai oikeastaan, etuviistosta tulevan raajahyökkäyksen vastaanotto säärellä - on kyllä ihan peruskauraa. Aggressiota otetaan vastaan monella tavalla.

Kun muistaa bunkaiharjoittelun olevan vahvasti periaatteellista (ja sovellusharjoittelun alkupuolella), formalisoitu hyökkäysmallikin aukeaa. Toki on tehokkaampia ja nopeampiakin tapoja saada IP-taito aikaan, mutta jos yritetään välittää järjestelmän ideaa, tapa on sangen hyvä.
sinappi
huhti 29, 2015, 13.26
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Kata bunkai
Vastaukset: 526
Luettu: 92788

Kata bunkai

Onko nyt tosiaan niin, että karatetyylisuunnan X edesmenneet pääopettajat ovat opettaneet ilmaan tehtävät liikesarjat seuraaville sukupolville, mutta jostain syystä jättäneet opettamatta näiden liikesarjojen oikeat sovellukset? Miksi muuten jokaisesta katan tekniikasta olisi olemassa tuhansia variaatioita? Vai onko bunkain tarkoitus se, että saa itse keksiä, mihin katan tekniikoita voi käytää?

Onko edes okinawalaisen karaten katojen bunkait selvillä siten, ettei tarvitse arvailla mihin mikäkin tekniikka on tarkoitettu?

Voisiko joku selvittää asiaa niin yksinkertaisesti, että idioottikin ymmärtää?