Potku päivitetään perjantaina 7.8.2020. Lue lisää täältä. 🛠️

Haku löysi 6 tulosta

sinappi
tammi 14, 2016, 17.58
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 9856

Tunas Close Combat (TCC)

Niin ja Rojola, olen täysin samaa mieltä perustelujesi kanssa siitä, miksei sitä lipasta kannata käsikähmässä tavoitella.

Moderaattoreilta ja kanssakeskustelijoilta pyydän anteeksi aiheen ulkopuolelta keskustelemisesta, ja mitä nöyrimmin pyydän, että shukoa käsittelevät viesti voisi siirtää omaksi aiheekseen, jossa voisi keskustella miekkamiehen kohtaamisesta shuko-käsipiikeillä sekä japanilaisista käsi- ja jalkapiikeistä ylipäänsä.
sinappi
tammi 14, 2016, 17.51
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 9856

Tunas Close Combat (TCC)

Rojola kirjoitti: Laittaisitko ensin linkin tuohon aiempaan keskusteluun, niin pääsen muistelemaan mistä on kyse. Nopealla shuko-haulla en nimittäin sitä löytänyt.
Toki:
keskustelussa Bujinkan-klippejä, loka 10, 2012 kirjoitti:
Rojola kirjoitti:
DeusVult kirjoitti: Siinä [eräässä kamppailulajivideossa] taas alussa tuo näppärä miekan pysäyttäminen ottamalla se vain yksinkertaisesti kädellä kiinni. :D Toki on siinä kädessä tuo mikälie piikkizydeemi, mutta tuo olisi kyllä kiva nähdä toteutettuna myös täydellä nopeudella... ;)
Niin... Kovin monimutkainen manööverihän tuo ei ole. Itse olen antanut ymmärtää, että olisi hyvä päästä lähelle ja alle, mielellään vielä niin ettei toinen ehdi viemään viiltoa ns. "viimeiseen kolmannekseen" vaan homma keskeytyy.
http://potku.net/forum/viewtopic.php?f= ... ko#p725778" onclick="window.open(this.href);return false;
Rojola kirjoitti: Jos nyt väkisin halutaan verrata tuota lippaan irroittamista miekan pysäyttämiseen niin...
1. Miekan pysäyttäminen shukoilla ei ole monimutkaista, siihen riittää tasan yksi liike eli käden ojentaminen tukirakenteen mukaisesti. Sangen yksinkertaista, mutta ei missään tapauksessa helppoa. Kyllä sitäkin pitää harjoitella, mutta se ei vaadi hienomotoriikkaa vaan oikean ajoituksen ja etäisyyden.
Shukon metallinen kämmenosa on pienikokoinen ja sillä osuminen oikealta etäisyydeltä, oikealla ajoituksella kohti tulevaan miekanterään on miltei mahdotonta, koska miekkamiehen mahdollisuuden hyökätä eri kulmista eri kohteisiin ovat käytännössä täysin ennakoimattomissa.

Tilanne, jossa motivoitunutta miekkamiestä vastaan joutuisi puolustautumaan ainoastaan kämmeniin kiinnitetyillä metallipiikeillä on niin epätoivoinen, että pidän mahdollisena, ettei kukaan japanilainen ikinä ole tehnyt niin menestyksellisesti.

Osittain keskustelun ruokkimiseksi heittäisin ilmoille vielä sellaisen hurjan arvauksen, että ninjamuseoissa esillä olevia shukoja ei ole lainkaan suunniteltu aseeksi eikä niitä ole koskaan sellaisena käytetty.

Olet kaiketi oikeassa siinä, ettei shukotorjunta ole hienomotorinen liike.
Rojola kirjoitti: 3. Etäisyys lähtötilanteessa on erilainen. Siinä missä tuossa lippaan irroittamisessa ollaan käsikähmässä, miekkatilanteessa lähdetään sellaiselta etäisyydeltä, että miekkamies hyökkää oman aseensa pituuden mukaisesti. Eli miekka täytyy jollakin tavalla hoitaa ensin tieltä, ennen kuin päästään silmiin tai kurkkuun.
Tämä tekee miekkamies vs shuko -skenaariosta monin verroin hankalamman kuin mitä rynkkypaini on. Shukomiehellä ei ole kerrassaan mitään kontrollia vastustajaansa. Käsikähmässä rynkkyä vastaan puolustautuja sentään voi kiinni pitämällä kontrolloida vastustajan asetta ja siten edistää pyrkimystää lippaan irrottamisesta - missä ei muuten ole kovasti järkeä, kuten sinäkin sen hyvin perustelit.
Rojola kirjoitti: Dale Seago teki moisen tempun televisiossa useaan kertaan antaen Mythbusterssissa täydelle amatöörille miekan käteen huidottavaksi. Vaatinee luottoa omaan tekemiseensä
En kuvailisi tuota stunttia sanoilla "antaa miekka amatöörille huidottavaksi", koska ilmeisestikään myytinmurtajalla ei ollut vapautta hyökätä parhaaksi katsomallaan tavalla (jotenkin muutenkin viillolla ylhäältä alas), eikä hän kaiketi saanut jatkaa hyökkäystä yhden lyönnin jälkeen.

Rojola kirjoitti: Huomaa myös mitenkä todetaan, että kyseessä ole ensisijainen ratkaisumalli, vaan ehkäpä pakon edessä tehtävä viimeinen oljenkorsi.
Rojola kirjoitti: Näistä edellämainituista syistä en näe, että tällä lippaan vapauttamisella ja miekan pysäyttämisellä olisi kovinkaan paljoa keskenään tekemistä. Mikäli olet Tampereen seudulla kouluttautumassa jossain vaiheessa niin olet tervetullut tutkimaan ja harjoittelemaan asiaa Reihan dojolle. Tarvittavat välineet molempiin skenaarioihin löytyvät kyllä.
Minä taas näen selkeän yhteyden. Kiitos kutsusta.
sinappi
tammi 14, 2016, 15.09
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 9856

Tunas Close Combat (TCC)

Rojola kirjoitti: Tuo lippaan irrottaminen vastustajan aseesta kesken käsikähmän on ihan täyttä p*skaa :D

Kyllähän erilaisilla asioilla voi fantasioida kun tehdään hitaasti ja maalimieskin odottelee kiltisti paikoillaan.
Kerrassaan riemastuttavasti sanottu, kun miettii asiaa siltä pohjalta, että reilu kaksi vuotta sitten DeusVultin kritisoidessa miekan pysäyttämistä shukolla, vastasit ettei kyseinen manööveri ole monimutkainen. :D

Ei kai tässä nyt vaan aseteta kaksoisstandardeja suhtautumisessa uuden lajin opetustapaan verrattuna lajeihin, joilla on jo vakiintunut ja laaja harrastajakunta, joiden sisältöä voisi samoilla perusteilla kutsua ihan täydeksi ulosteeksi. :?

Siis en minäkään pidä vastustajan aseesta lippaiden repimistä kesken käsikähmän ensisijaisena ratkaisuna kovin toteuttamiskelpoisena, mutta mielestäni olen valmis kohdistamaan tällaista toimintaa koskevan kritiikin lajista riippumatta aivan mihin tahansa muuhunkin harjoitteeseen, jossa myötämieliselle ja hitaalle ukelle tehdään hienomotorisia kommervenkkejä.
sinappi
tammi 12, 2016, 10.51
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 9856

Tunas Close Combat (TCC)

Ile, ei spol ole mikään erikoisjoukko! :D
sinappi
tammi 12, 2016, 10.08
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 9856

Re: Veitsiä vastaan toimiminen

Antti K kirjoitti: Tuli vaan mieleen, kun meille opetettin jo armeijassa lähitaistelukoulutuksessa aseenriistotekniikka, kun vihollinen työntää kalashnikovia selkään.

Tekniikkaan kuului hieno pyörähdys, lippaan poisto ja pesän tyhjennys. Viimeiseksi vihollinen mukiloitiin tämän omalla lippaalla.
Minä olin oppilaana samalla aliupseerikurssilla tämän TCC:n kehittäneen Natusen kanssa. Siellä eräs upseerikokelas näytti pistoolirastilla sellaisen puolustautumistekniikan, että lähietäisyydeltä rintaan osoittava pistooli vedetään molemmin käsin piippu edellä vasten omaa kroppaa. FN HP-DA -pistoolissa luisti liikkuu näin tehdessä aavistuksen taakse, estäen iskuvasaraa liikkumasta tarpeeksi laukaistakseen aseen.

Tuo ei varmaankaan ollut osa sitä virallista koulutusta, eikä liity millään lailla Natuseen tai hänen lajiinsa, mutta tulipa vain mieleen tuollainen mitä ihmettä -hetki a la puolustusvoimien varusmieskouluttajat.


Mitä tulee Natusen Tunas Close Combatiin, niin ihan ensiksi ajattelin, että onpa turhan kunnianhimoista kehittää oma lajia tuossa vaiheessa omaa harjoittelua. Sitten mietin, että jos kerran Suomessa jo harjoiteltavissa lajeissa on Natusen näkemyksistä poikkeava lähestymistapa, niin ei kai siinä sitten vaihtoehtoakaan jää. Kommandopipo-videossa jäi askarruttamaan judomiehelle lepsun näköinen kontrolli maassa makaavasta vastustajasta. Toki käsitän, jos lajissa pyritään tarkoituksella ollemaan sitomatta itseään mattoon.
sinappi
tammi 11, 2016, 18.37
Keskustelualue: Kenttä
Aihe: Tunas Close Combat (TCC)
Vastaukset: 57
Luettu: 9856

Veitsiä vastaan toimiminen

Ile kirjoitti: Mitä tarkoittaa MPK ja KOTU-yksikkö?
Ensimmäinen on maanpuolustuskoulutusyhdistys, jälkimmäinen on tähän kuuluva koulutus- ja tukiyksikkö.