Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 7 tulosta

sinappi
helmi 13, 2019, 18.12
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23295

Okinawalainen ti

Kari Aittomäki kirjoitti: helmi 13, 2019, 09.06 Niin, urheiluversiothan ovat toki kuuluneet asiaan jo Okinawallakin ihan tegumista l'ähtien?
Esim jenkkikaraten pioneeri Joe Lewis painotti okinawanoppejaan kovakouraisen matsityylinsä lähteenä.
Eli ottelu kuuluu asiaan ja kun pelataan sporttipelejä, juttu sujuvoituu.
Eihän tämä painilaji kuitenkaan millään anna viitteitä siitä, kuuluiko matsaaminen asiaan okinawalaisessa ti:ssä. Painia kamppailu-urheiluna on harrastettu melkein kaikkialla. Painijat ovat voineet sparrailla ja kisata, kun toisella salilla ukot ovat veivanneet kataa sekä paritekniikkaa ja hakanneet lautoja.
sinappi
helmi 9, 2019, 15.29
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23295

Okinawalainen ti

Andy kirjoitti: helmi 9, 2019, 10.49 Eikös pointti ole kuitenkin se, että suurin osa Japanin bujutsukouluista on syntynyt historiallisesti aivan ainutlaatuisen syvän rauhanajan vallitessa. Suomessakin on vallinnut todella pitkä rauhan aika, mutta silti on vielä elossa miehiä, jotka ovat omin käsin surmanneet vihollisen taistelussa.
Juuri näin. On myös huomioitava, että edes rauhaa edeltävällä sotivien valtioiden aikakaudella nämä koulut eivät olleet joukkotuotantoa varten, koska feodaaliherrat liikekannallepanivat monituhatpäisiä armeijoita ja näitä kouluja oli olemassa vain jokunen.
sinappi
helmi 8, 2019, 13.32
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23295

Okinawalainen ti

TimoS kirjoitti: helmi 8, 2019, 13.15
sinappi kirjoitti: helmi 8, 2019, 12.50 Japanissa sotataitoa tai ”sotataiteita” sentään harjoitti soturieliitti. Okinawa-saarilla meno oli toinen. Minusta onkin hätäistä hypätä johtopäätökseen, että okinawalaiset vanhat kamppailutaidot ovat syntyneet pelkästään siksi, että siellä nyt vaan oli väkivalta niin arkipäiväistä, että pakko oli osata kamppailla.
Eliitti/viranomaiset niitä Okinawallakin treenasivat. Ei tavallisella kansalla sellaiseen riittänyt aikaa
Kyllä. Tarkoitin vain sitä, että Japanissa sodattomalla ajalla yläluokkaan kuuluva virkamies oli kuitenkin nimellisesti soturi, joka kantoi aina aseita mukanaan. Käsittääkseni Okinawalla ylemmät yhteiskuntaluokat erosivat tuossa mielessä Japanin samurai-luokasta.
sinappi
helmi 8, 2019, 13.12
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23295

Okinawalainen ti

Ôari kirjoitti: tammi 24, 2019, 19.52 Jos miettii yleisesti niin se Meiji-kauden murros on saattanut olla monasti tekijä osioissa ja muutoksissa turvallisemman treenaamisenkin suhteen, tarpeet oli muuttuneet, kiinnostuksen suunnat muuttuneet, porukan määrä treeneissä kasvanut ja näin ohjannut enemmän yhdeltä-yhdelle systeemistä massaopetukseen...
Mutta jos mietitään vanhoja koulukuntia, eikö Meiji-kausi lähinnä vähentänyt niiden kiinnostavuutta ja harjoittelijamääriä? Massaopetuskin liittyi uuteen budoon.

Minä en oikein näe, että miten vakavat loukkaantumiset treeneissä olisivat pilanneet Edo-kauden puolivälissä eläneen virkamiessamurain päivän vähemmän kuin teollistuneessa yhteiskunnassa eläneen kamppailuharjoittelijan.
sinappi
helmi 8, 2019, 12.50
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23295

Okinawalainen ti

Kari Aittomäki kirjoitti: helmi 6, 2019, 03.06 Höpö.

Turha ankkuroida hahmotusta historian suhteessa opetusmalleihin, kun kyse on aivan arkisesta toimintavalmiudesta.

Mistä tämä kutina sinulle oikein syntyy, että modernin jujutsun kontrolliotepainotus on myöhempää hapatusta kuin alkuperäinen nivelten repiminen? Mille ajalle sinä historiassa sijoittaisit tämän alkuperäisen nivelten repimisen?

Onko sinun tarkoitus sanoa, että tuo arkinen toimintavalmius oli ennen parempi kuin modernina aikana?

Minä yritän argumentoida, että vanhat sotataidon koulukunnat Japanissa eivät syntyneet yksistään tarpeesta tosielämän kamppailullisista haasteista selviämiseen eivätkä ne myöskään aina antaneet arkista toimintavalmiutta selvitä menestyksellisesti tosielämän kamppailullisista tilanteista.

Japanissa sotataitoa tai ”sotataiteita” sentään harjoitti soturieliitti. Okinawa-saarilla meno oli toinen. Minusta onkin hätäistä hypätä johtopäätökseen, että okinawalaiset vanhat kamppailutaidot ovat syntyneet pelkästään siksi, että siellä nyt vaan oli väkivalta niin arkipäiväistä, että pakko oli osata kamppailla.

Myös historiassa kamppailulajien harjoittelemiseen saattoi olla useita syitä. Harrastelu ja ajanvietto. Esi-isien sotilasihanteiden hengissä pitäminen ja fiilistely. Mitään arkista toimintavalmiutta ei välttämättä tarvittu eikä sellaista myöskään väkisin ole ollut.
sinappi
helmi 5, 2019, 17.37
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23295

Okinawalainen ti

Kari Aittomäki kirjoitti: tammi 20, 2019, 03.29 Mulla on sellanen kutina että tämä modernin jujutsun kontrolliotepainotus on myöhempää hapatusta, että alkuperäinen nivelien repiminen on ollut varsin suoraviivaista runttaamista.
Rojola kirjoitti: tammi 21, 2019, 00.56Minulla on myös sellainen käsitys, että tämä kontrollipainotus olisi lähinnä reeniturvallisuustekijä (joka on antanut ehkä vääränlaisen kuvan?) kun taasen vanhastaan kontrolli oli se että toiselta on käsi poikki. Varmasti on sitä kontrolliakin haettu riippuen kontekstista, mutta jos nyt sodankäyntiä ajattelee niin ei siellä ole aikaa mitään kontrollia hakea. Ylipäätään vastaan kamppailevan ihmisen kontrollointi yksin on aika hankalaa ellei vastassa ole selkeästi heikompi vihulaisuus.

Riks raks ja poks vaan, sitten tikarilla simmuun.

Erästä opettajaa lainaten... "Control...? You control shit..."
Tässä nyt taas kenties ajatellaan, että epämodernilla jujutsulla eli koryu jujutsulla on väkisin joku isokin kosketuspinta sodankäyntiin. Vaikka lähes kaikki sotataidon koulukunnat Japanissa ovat syntyneet huimaavat yli 200 vuotta kestäneellä sodattomalla ajalla eikä yksikään koulukunta ei ole voinut säästyä sodattoman ajan vaikutuksilta.

Osaako Rojola kertoa, keneltä tyypillinen jujutsua harjoitteleva edo-kauden samurai katkoi käsiä poikki, että riks, rakas ja poks?
sinappi
helmi 4, 2019, 22.24
Keskustelualue: Dojo
Aihe: Okinawalainen ti
Vastaukset: 121
Luettu: 23295

Okinawalainen ti

Kari Aittomäki kirjoitti: tammi 25, 2019, 01.56 Onhan se itsestäänselvyys että siinävaiheessa kun treenistä tulee harrastelua ja ajanviettoa, taisteluaspekti väljähtyy.
Mitäs se ti-treeni Ryukyu-kuningaskunnassa sitten oli, jos ei harrastelua ja ajanviettoa? Eivät suinkaan ne treeneissä toisiltaan käsiä siellä katkoneet.