Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 2 tulosta

_TkN_
kesä 17, 2017, 17.26
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Lengailu - Suomen romanien puukkotaito
Vastaukset: 163
Luettu: 58598

Lengailu - Suomen romanien puukkotaito

Hei vaan kaikille!

Kyllä tunnen kulttuuria. Olen kuullut vanhan kansan tarinoita puukoilla käydyistä tappeluista että tappelupukarit ovat pitäneet etukäsillä toisiaan kädestä ja takakädellä on käytetty puukkoa. Myös on tehty niin että kummaltakin osapuolelta on sidottu n. 1-2 metrin mittaisella köydellä kädet kiinni, ettei pääse vastapuoli perääntymään liian kauaksi. Sitten viellä perinteinen nyrkkitappelu missä toinen osapuoli ei enää pärjää ja nostaa puukon ja alkaa käyttämään sitä.

Tuohon Karin kysymykseen että tullaan terä esillä edestäpäin liittyy siihen että tullaan reilusti kohti että vastustajakin tietää tilanteen, eikä käytetä ns cheat-shotteja tai muita pelkurimaisia keinoja. Koska romaneille kunnia ja maine on hyvin tärkeää ja näistä pelkurimaisista tempuista saa niin sanotusti tytön maineen romaneiden keskuudessa "Se löi sitä selän takaa, niiku tytöt konsanaan". Tietysti jokainen on ihminen, niin en voi puhua kaikkien puolesta etteikö näitä cheap-shotteja käytetä.

Lengailu on käytänössä vain näyttävää puukon veitsen pyörittelyä jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä tositilanteessa. Tässä voisi käyttää vertauskuvana kamppailijaa joka salilla on teknisesti todella lahjakas ja pätevä mutta kisatilanteessa kehässä on joko keskiverto tai jopa huonompi.


Veitsen käyttöstä:

1. kahva kämmentä vasten ja etusormi lepää hamaran päällä ja ranne on suht.koht löysänä. Tällä tavoin saadaan ruoskamaisia, nopeita ja tarkkoja viiltoja vastustajaan.

2. Perinteinen vuolemisote tätä ei moni romani ilmeisesti suosi koska on kankea käyttää

3. ice pick-ote käytetään pistämiseen eli tikkaukseen jossa ns tikitetään vastustaja nopeilla pistoilla. Terä on joko itseään päin jolloin tikkaamiseen käytetään myös hieman koukkumaista liikettä ranteella ja veitsen hamaraa voi käyttää vastustajan veitsen torjumiseen. Terä vastustajaan päin, niin on sama tikkaamis tarkoitus mutta nyt voi käyttää myös viiltoja.

Ps. Anteeksi kirjoitus virheet :D
_TkN_
kesä 12, 2017, 18.21
Keskustelualue: Arot ja aavikot
Aihe: Lengailu - Suomen romanien puukkotaito
Vastaukset: 163
Luettu: 58598

Lengailu - Suomen romanien puukkotaito

Sana lengailu on vain yleistermi puukon heilutukselle/pyörittämiselle. Lengailua ei varsinaisesti opeteta vaan se opitaan itse tekemällä. Eli toisin sanoen pyöritetään puukkoa ilmaan omassa huoneessa ja oman ikäluokan kavereiden keskuudessa. Yleensä vanhemmat romanit ei katso tätä tapaa mitenkään hyvällä, koska tämä ei ole ns. niitä hyviä ja kauniita tapoja mitä romaneiden keskuudessa arvostetaan ja halutaan korostaa. Tässä on myös yksi syy miksi ei romanit ei hirveästi puhu ulkopuolisille puukkojen käytöstä.

Romani nuoret harjoittelee yleensä "lengailua" keskenään siten että käyttää puukon sijasta kampaa tai joskus jopa tussia ja pitää yllään valkoista paitaa, josta voi sitten jälkeenpäin katsoa osumat. On erittäin harvinaista että käytetään oikeita puukkoja tälläisessä "sparrissa", koska ei haluta satuttaa toista. Romanit harvemmin haluaa toisiaan puukottaa sen takia ettei tulisi mitään isompaa ja sukujen välistä riitaa, mutta jos näin tapahtuu niin kyseessä on silloin jostakin vakavammasta loukkauksesta ja tilanteesta ei voi perääntyä "kunniallisesti". Siitä sanonta "jos nostat, niin kastat".

Romaneilla ei ole ns. verikostoa vaan puhutaan sopimattomista. Eli kahdella suvulla on tullut isompi ja vakavampi riita jota ei voi tai olla voitu sopia sanallisesti (yleensä tämä vaatii henkirikoksen) ja näin ollen kummankaan suvukuhaaran edustajat eivät mene sellaisiin paikkoihin/paikkakuntiin missä voivat törmätä toisiinsa. Mutta jos näin pääsee tapahtumaan, niin se suku joka on tullut paikkaan mihin ei saisi tulla joutuu niin sanotusti väistämään.

Pahoittelut etten osannut/huomannut avata enempää asioita :)