Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Haku löysi 35 tulosta

MtJ
marras 3, 2017, 13.55
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Mulla on tämmöinen ajatus, jota olen pyöritellyt näihin liittyen. Kun väkivallan määrä laskee yhteiskunnassa sitä mukaa, mitä sivistys "etenee", sen harvemmin näemme näitä terroritekoja ja joukkotappoja. Kuitenkin on niin, että emme voi estää niitä tapahtumasta, koska nyky-yhteiskunnassa on niin monen tason yksilöitä, ettei sivistys ja asiallinen käytös milloinkaan tavoita kaikkia.

Lisäksi maailmassa on monen tasoisia yhteiskuntia, joissa on totuttu ratkaisemaan asiat väkivallalla. Mitä väkivaltaisempi aiempi sosiaalinen ympäristö on ja mitä enemmän kauheuksia on tapahtunut, sen todennäköisempää on, että yksilö turvautuu väkivaltaan, sillä näkee sen realistisena ratkaisumallina ja tilalle ei ole tarjottu mitään muuta. Ei ole tietä ulos siitä kuviosta.

Joidenkin yksilöiden kohdalla on mahdotonta estää kauheuksia tapahtumasta mielenterveydellisistä syistä. Mutta uskoisin, että näitä on vähemmän. Kuitenkin enemmän, kuin "ei yhtään".

On tietysti itsestään selvää, että meilläkin on monenlaista yksilöä maassa. Kuitenkin se tausta, josta yksilö ammentaa toimintamalleja, sekä se, mitä vaihtoehtoja tarjotaan yksilölle selvitä kriiseistä, tarjoaa sitten sen lopullisen ratkaisun sen välille, lähteekö yksilö toteuttamaan AMOK-juoksua vai ei. Monesti laajan yksilönvapauden maissa yksilölle annetaan myös kova vastuu siitä, että hoitaa asioitaan eteenpäin. Ja tässä ratkaisussa on hyvät puolensa. Kuitenkin yksilölle, joka tippuu auttamisen tuolle puolen taustastaan tai muista asioista johtuen, voi olla ainoa järkevä ratkaisumalli se terroriteko. Sillä siis saadaan itselleen ääni ja huudetaan ikuisuuteen oma nimi. Terroriteko ja joukkosurma ovat pelkästään yksilölle se helppo tapa. Ja niinkuin on nähty, niin sehän houkuttelee joitakin yksilöitä.

Nyt yhteiskunta etsii ratkaisua ensitason ratkaisuista. Mielenterveyden resursseista. Aselaista. Turvapaikkalainsäädännöstä. Rangaistuksista. Sosiaalipuolelta. Mistä tahansa.

Ei kuitenkaan etsitä niinkään paljon ratkaisua sieltä, missä se voisi auttaa. Tekijästä uutisoidessa on sivuttu asiaa, siis yksilön omia ongelmia. Mutta ei pureuduttu kuitenkaan lopulta siihen, mitkä ovat joukkosurmaa edeltäneet hetket ja mikä on se viimeinen asia, joka sai päätöksen kauheuksien tekemisestä varmistumaan. Koska mielestäni se on yksi tärkeimmistä hetkistä, mihin voisi ehkä vaikuttaa, edes jollakin tasolla.

Mielestäni joukkosurmaaja kypsyy kuin hedelmä. Hetki hetkeltä se kypsyminen on lähempänä, kunnes jälleen tapahtuu. Jos siihen tilaan, jossa tuo kypsyminen kauheuksien tekemisestä on vasta ajatuksen tasolla ja saisi vaikutettua ennalta yksilöön siten, että joku taho tarjoaisi ulospääsyn, se saattaisi vaikuttaa tuleviin tapahtumiin ja kenties estää joitakin joukkosurmia.

Nykyään Suomessakin on tarjolla monen tason toimijaa, jotka tarjoavat periaatteessa apua. Mutta avun hakemiseen tarvitaan se ensi askel, jota ei moni aio edes koskaan ottaa. Kuka mistäkin syystä se askel jää ottamatta. Lisäksi nykyiseen aikakauteen kuuluu olennaisena osana "hienotunteisuus". Kaikki pyrkivät neutraaliin kanssakäymiseen toisten kanssa ja sen vuoksi yksilölle jää taas se oma vastuu vaatia enemmän hoidolta/ennalta ehkäisevältä hoidolta. Resurssipula on myös yksi asia tässä, nimenomaan kentällä (sairaanhoito, mielenterveys, jne).

Meiltä puuttuu paitsi uskallusta, myös resursseja ja jokin tapa, millä vaikuttaa tuleviin tapahtumiin edes vähäisellä tasolla. Prosessi, jolla nykyisellään joukkosurmia miettiville saadaan se toinen vaihtoehto ajoissa näkyviin. Se, että estetään näitä tapahtumia suorilla toimenpiteillä, on hyvin vajavainen toimintatapa ja tuottaa tulevaisuudessakin joukkosurmia.

Tiivistettynä kysymys kuuluu, millä saada yhteys tulevaan joukkosurmaajaan, jota emme tunne? Millä tarjota tälle yksilölle muitakin malleja saada oma ääni kuuluville, ennenkuin on myöhäistä? Koska nykyisellään sitä mallia, jolla tuodaan se yksilön ääni kuuluviin tarpeellisin osin, ei niitä oikeasti ole.

Me vaan keskitytään estelyyn ja jälkiviisasteluun, kun pitäisi keskittyä estämiseen ennalta.
MtJ
loka 6, 2017, 07.56
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Juu, itsekin luin, että jonkinlainen viesti oli. Liekö siitä selvinnee asian osalta lisää? Tuo lääkeasia on ainakin omasta mielestäni sellainen, josta voi löytyä jonkinlainen selitys tapahtumille.
MtJ
loka 5, 2017, 08.19
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Pahasti tuntuu tällä hetkellä siltä, että mitään tietoa motiiveista ei saada ikinä selville... Ellei sitten ollut jotain viestiä motiivista tms.
MtJ
elo 1, 2016, 08.56
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Ja miksi esimerkiksi Kiinassa samat asiat tehdään toisella tekovälineellä;
https://en.wikipedia.org/wiki/School_attacks_in_China_(2010%E2%80%9312" onclick="window.open(this.href);return false;)

Onko syynä vain se, että aseita ei ole saatavana?

Ja mistä me tiedämme, ettei tuo Myyrmäen räjähdys ollut samanlainen copy-cat?
http://www.slate.com/blogs/crime/2012/12/18/bath_school_bombing_remembering_the_deadliest_school_massacre_in_american.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Mä en vaan itse pysty näkemään tätä toimintaa kapean sektorin copy-cat tapahtumana, vaan laajempana ongelmana, johon syyllistytään mitä erilaisimmissa ympäristöissä, kaikin välinein, mitä on saatavilla.
MtJ
elo 1, 2016, 08.12
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Itse en vaan niin varmasti menisi sanomaan tuosta kauppakeskuksen tapahtumasta, mikä sen lähtökohtana oli. Koska tekijän motiiveista ei ole tietoa, miksi sen pitäisi olla jollakin tavoin erilainen?

Räjähteitä on käytetty aiemmin myös kouluissa, nykyisellään mitä verkosta löytyy, räjähteiden käyttö on keskittynyt erityisesti Kiinaan, jossa vuodelta 2004 löytyy yksi tapaus, missä henkilö räjäytti lastentarhassa pommin. Tuolta lisää;
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_attacks_related_to_primary_schools" onclick="window.open(this.href);return false;

Miksi siis tekoväline määrittäisi näitä ihmisiä?
MtJ
heinä 29, 2016, 14.59
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Koska ainoa asia mitä tuossa jää jäljelle on samankaltaisuus, mikä nimenomaan aiheuttaisi sen, että ko. tapaus poikkeaisi yleisestä linjasta? En itse näe noissa mitään eroa toisiinsa nähden, ellei tekovälinettä oteta huomioon.

Itse en ajattelisi tuon Myyrmannin tekijän olevan millään kannalla, koska todisteita ei ole. Ei ainakaan tarpeeksi mihinkään johtopäätöksiin. On vaan lopputulos. Ja tietenkin tekoa edeltävät valmistelevat toimenpiteet. Ei normaali ihminen tee itse pommia ja lähde sen kanssa kävelemään kauppakeskukseen.
MtJ
heinä 29, 2016, 12.30
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Ile kirjoitti: Niin, koulusurmat ja kauppakeskusrajäyttelyt on vähän eri asioita.
Mä en oikeasti olisi kovinkaan varma asiasta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Myyrmannin_r%C3%A4j%C3%A4hdys#Petri_Gerdt" onclick="window.open(this.href);return false;
MtJ
heinä 29, 2016, 08.53
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Itse asiassa omissakin koulusurmissa oli mukana mm. polttopulloja ja taisi toisessa olla räjähdekin. Sellon kauppakeskus räjäytettiin omatekoisella pommilla. Kun aletaan kotimaisia joukkosurmia katsella tarkalla silmällä, on mukana paitsi ampuma-ase, aina jotain muutakin. Sellossa se oli pelkkä pommi.
MtJ
heinä 28, 2016, 08.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Tuosta oli se yksi pohdinta, jossa mietittiin, miten teot ruokkivat itseään. Siis kun jotain tapahtuu, niitä alkaa tapahtua muuallakin. Nythän näitä on tullut julkisuuteen aika paljon, Kuorma-auto keissi jossa meni yli 80, ampumatapauksia joissa on mennyt useita henkiä vissiinkin joka kerran (muistelisin että 2-9 uhria), Kiinassa veitsihyökkäys jossa kuoli 19...

Tiedä sitten, mutta jotenkin tuntuu, että näitä aina ryöpsähtää ja sitten on hiljaisempaa.
MtJ
kesä 22, 2016, 12.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

BTW poliisien määrä ei ole laskenut mitenkään radikaalisti, itse asiassa henkilömäärä on korkeampi vuonna 2011, kuin vuonna 2000.

Uudempaa tilastoa en nyt jaksa kaivaa.
MtJ
kesä 22, 2016, 12.50
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Määrärahat ne vaan lisääntyy, samalla kun kenttäpoliisit vähenee. Muistelen jopa sellaista, että koko 2000-luvun aikana ei ole yhtään vuotta tai max 1-2 vuotta, kun määrärahoja ei ole korotettu.

edit; valmiiksi pureksittuna määrärahat muutamalta vuodelta, tarkistakaa budjetista summat, jos lähteeseen ei luota;
http://www.mikkoniskasaari.fi/node/123" onclick="window.open(this.href);return false;
POLIISIN MÄÄRÄRAHAT VALTION BUDJETISSA

Vuosi/TALOUSARVIO/TOTEUTUNUT
Miljoonaa euroa

2005 556,9 556,9
2006 567,6 567,6
2007 607,1 610,5
2008 634,9 645,8
2009 661,9 663,4
2010 679,8 681,3
2011 687,9 697,0
2012 699,9
MtJ
kesä 22, 2016, 10.14
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Tästä tullaankin yhteen pohdintaani. Eli jos aseistettu siviili on estänyt joukkotapon aseella siten, että kuolonuhreja ei ole yhtään, niin tilastoidaanko sellaista mihinkään? Tai tilanne, jossa kuolonuhreja on alle 3 kpl? Tilastoidaanko ne henkirikos-sarakkeeseen, eikä lainkaan joukkosurmat sarakkeeseen, vaikka tilanteessa olisi mahdollisuus vaikka mihin hirveyteen?

edit; tarkoitan esimerkiksi tilannetta, jossa koulusurmaaja on tapettu ennen tekonsa loppuunvientiä.

edit2: löysin muutamia esimerkkejä, mutta en tilastoa:
http://controversialtimes.com/issues/constitutional-rights/12-times-mass-shootings-were-stopped-by-good-guys-with-guns/" onclick="window.open(this.href);return false;
MtJ
kesä 22, 2016, 08.29
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Mika kirjoitti: Tämä alkaa mennä reilusti ohi aiheen, mutta onko Suomessa siis tuomittu kotirauhansa puolustaja, koska hän ei ole paennut? Kysyn (ja kysyin Jaskaltakin) koska en tiedä aiheesta mitään.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1305558549223" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012042515497532_uu.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

Ylipotkija: Ensimmäinen linkki korjattu. BBCode ei kansainvälisten sopimusten mukaan tunne skandinaavisia aakkosia.
MtJ
kesä 21, 2016, 09.20
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Selvä. Jäämme tässä erimielisiksi.
MtJ
kesä 21, 2016, 08.19
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Joukkotapot
Vastaukset: 320
Luettu: 17656

Joukkotapot

Jörri kirjoitti:
MtJ kirjoitti: Mä olen kiteyttänyt ajatuksen joukkosurmaajista seuraavanlaiseen pohdintaan;
- Jokainen asekielto tulee heikentämään henkilökohtaista yksilön turvallisuutta ja mitä tiukemmin lakia noudattavia kansalaisia holhotaan valtion taholta, sen varmemmin heille ei jää keinoja puolustautua tuliaseita vastaan mitenkään.
- Tästä on seurauksena se, että ainoat tahot, jotka käyttävät tuliaseita, ovat pahaa tarkoittavia.
- Lopputuloksena pitäisi olla huomattava turvallisuudesta vastaavien henkilöiden määrän lisäys, sekä vartijoita jokaiseen julkiseen tilaan paljon lisää. Ja heille paljon lisää toimivaltaa, sekä tuliaseita.
- Lopputuloksena on kuitenkin se, että viranomaistahoja arvostellaan jatkuvasti tuliaseen käytöstä ja pyritään vaikeuttamaan heidän työtään kaikin keinoin, etenkin kun on kyse äärimmäisistä pakkokeinoista.

Näistä asioista johtuen yleinen turvallisuus heikkenee ja joukkotappoja suunnitelevat henkilöt saavat aivan selvää etumatkaa verrattuna viranomaisiin ja laillisesti aseita omistaviin henkilöiden nähden. Yhteiskunnan toimet lisäävät turvattomuutta, koska ainoa taho, joka voisi puuttua aseelliseen väkivaltaan, ovat viranomaiset, joiden toimia suitsitaan jatkuvasti ankaralla kädellä. Vaikka pitäisi tapahtua juuri päinvastoin.

Tällaisessa ympäristössä on oletettavaa, että joukkosurmat jatkuvat. Surmaaja ei välitä lakipykälistä, vaan pyrkii päämääräänsä pitkäjänteisesti ja laista piittamatta. Laki tai asetus ei lopeta joukkosurmia, ikinä. Itse asiassa mikään ei lopeta. Ainoa asia, johon voi vaikuttaa, on kansalaisten puolustuskyvyn lisäys joko viranomaistaholta tai sitten yksityiseltä taholta (ts. kansalaiset saavat puolustaa itseään).

En näe kumpaakaan toimivista esimerkeistä tapahtuvaksi Suomessa. Sen takia seuraava kauheus vaan odottaa toteutumistaan jossakin.

Tuota... Eli siis jos Malmin Crazy Horsessa la aamuna klo 3.30 joka jannulla, joka ei saanu sitä haluamaansa lyyliä mukaansa, on joukkosurmien estämiseksi ase mukana, niin se parantaa kaikkien Malmilaisten yleistä turvallisuutta? Juu ei paranna.
Sinusta on siis realistista odottaa, että asetta vastaan voi suojautua jotenkin muuten. Miten?