Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Haku löysi 4 tulosta

MtJ
loka 31, 2013, 20.51
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tietotekniikka kouluaineena
Vastaukset: 46
Luettu: 3208

Tietotekniikka kouluaineena

Itse kiinnostuin koodauksesta vasta sitten, kun siihen tuli jotain järkevää käytännön sovellusta näkyville. Sitä ennen, kun olisi pitänyt väsätä jotain hikistä komentoriviä, niin ei olisi voinut vähempää napata. Sama asia siis periaatteessa, kuin jsv:kin kertoilee.

Jsv; meillä on sama lähestymiskulma, mutta itse ajattelen Javaa yksinkertaisena tapana lähestyä ohjelmointia. Sehän ei oikeasti ole mitään vaikeata oppia. Tai oikeastaan... Paremminkin niin, että en ymmärrä, miksi ohjelmointikielistä nostetaan esille nimenomaan C tai C++, joiden avulla kynnys tehdä pieniä skriptejä itse nostetaan jo valmiiksi taivaisiin asti. Nehän on aivan hirvittäviä tapoja aloittaa ohjelmointiopetusta.

Mutta siis, ettei mene liian ohjelmointipainotteiseksi, niin jätän tämän ohjelmointikeskustelun tähän.
MtJ
loka 31, 2013, 19.53
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tietotekniikka kouluaineena
Vastaukset: 46
Luettu: 3208

Tietotekniikka kouluaineena

mrumlei kirjoitti: MtJ mietti ohjelmointikielen valintaa. Mun mielestä pitäis keskittyä enemmän ohjelmoinnin opetteluun yleisesti kuin siihen, mikä kieli on tasapaksuin ja oletettavasti hyödyllisin suurimmalle osalle oppilaista.
Niin siis tämä ei ollut ajatukseni, vaan se, että mistä nopeimmin pääsisi itse toteamaan jotakin realistista ja se kiinnostus heräisi asian osalta. Esim. Android Java tai vaikka Javakin ovat kieliä, joissa jopa ihan yksinkertaisilla tempuilla pääsee "kikkailemaan" ja "pätemään", koska tulokset näkyvät heti ja ovat sovellettavissa johonkin, jota nuoremmat jo muutenkin käyttävät. Kuten älypuhelimiin. Ideana siis oli, että mitä nopeammin saa jotain näkyvää ja toimivaa aikaiseksi, sen kiinnostavampaa se saattaisi olla. Tuodaan se ohjelmointikieli lähelle todellisuutta.

Ok, C++:lla saat aikaan käyttöliittymään (esim. Windowsin komentoriville) vaikka nelilaskimen tai kirjoitettua ihan ohjelmallisesti "Hello World". Tällaisista ohjelmista ei ole pitkä matka koodauksen täyteen torjumiseen ja inhoamiseen. Tein itsekin niin nuorempana, en voinut käsittää sitä yhteyttä, mikä C++:lla ja todellisuudella oli. Ketä kiinnostaa joku laskenta kämäisellä komentorivillä :D
MtJ
loka 31, 2013, 07.43
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tietotekniikka kouluaineena
Vastaukset: 46
Luettu: 3208

Tietotekniikka kouluaineena

Minkälainen setti tietokannoista MtJ:n (tai jonkun muun) mielestä olisi hyvä sisällyttää lukioon?
Jonkinlainen perustieto esim. juuri relaatiotietokannoista olisi hyvä saada läpi. Eihän tietokantojen osalta tarvitsisi välttämättä mennä aivan sinne tietokantayhteyksiin asti kuin perustasolla, esim. joitakin kuvilla selkiytettyjä esimerkkejä tietokantojen ja ohjelmien toiminnasta. Joku kiinnostava asia voisi olla esim. facebookin käyttöliittymän ja takana pyörivän tietokannan toiminta. Vastaavia löytyy paljonkin, myös esim. CMS-järjestelmän ulkoasu ja takana pyörivä tietokanta yleensä ovat sellaisia, jotka tuovat konkreettisesti jokaisen todettavaksi, mihin tietokantaa nykyään käytetään (eli verkkosivut, keskustelupalstat, jne). Ohjelmointi + tietokannat voisi olla juuri se paketti, jossa asioita käsitellään.

Ymmärrän toisaalta tuon C++:n tarpeen, mutta tähän voisi tietenkin harkita myös jotain sellaista kieltä alkuun, joka on ehkä vähän helpompi oppia ja siirtyä siitä sitten eteenpäin myös C++:aan ym. C++ on omalla tavallaan irrotettu käytännön sovelluksista ainakin niissä koulutehtävissä, joita joskus kävin itse läpi. Kiinnostuksen säilymisen kannalta voisi olla hyvä opetella jotain uudenaikaisempaa kieltä ensin ja sitten syventää tietämystä C++:sta (joka tosin on The ohjelmointikieli).

Ehkä hyviä ohjelmointikieliä opeteltavaksi olisi vaikkapa Java tai C#? Tai mobiiliaikakaudella jokin mobiililaitteisiin tarvittava kieli? Näillä ainakin voisi kuvitella saatavan koodauksessa tarvittavaa mielenkiintoa, kun ohjelmointikieli tavallaan tulee "lähelle omaa elämää". Toisaalta C# ja Java ovat myös niitä ohjelmointikieliä, joita tarvitaan mobiililaitteissa.

Opeteltava ohjelmointikieli voisi olla varmaankin olio-ohjelmointia? Skriptikielet ovat tietysti kevyt tapa siirtyä tekemään jotain "omaa juttua", mutta mutta... Niissä oppii niin kovin helposti kaikenlaista, jota ei sitten tarvita olio-ohjelmointikielissä. Mutta toisinpäin ajateltuna olio-ohjelmointikielissä opetetaan sellaisia asioita, jotka olisi hyvä tietää myös skriptikielissä (esim. PHP, Javascript, sitten näitä sovellettuja skriptikielen tapaisia eli AJAX, jQuery)

Relaatiotietokannoissa ei tarvitse mennä ihan hirveän syvälle ja yksi kohtuullinen opetusväline on minun mielestäni MS Access, perusasioiden opetusta varten. Siinä kun näytetään visuaalisesti ne tietokantojen yhteydetkin taulujen välillä. Tai ainakin aiemmin näytettiin.
MtJ
loka 30, 2013, 07.07
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tietotekniikka kouluaineena
Vastaukset: 46
Luettu: 3208

Tietotekniikka kouluaineena

Kun tietotekniikkaa mietitään, niin mielestäni yksi aivan liian vähälle painotukselle jäävä asia on tietokannat. Niitä tarvitaan lähes kaikkialla, jopa siinä hehkutetussa pelien kehittämistyössä.

Tietysti taulukkolaskenta on tavallaan tietokannan alkeita, mutta varsinaisia tietokantoja tulisi painottaa opetuksessa myös. Voihan toisaalta olla, että asia on muuttunut ja nykyään tietokannat ovat luonteva osuus tietotekniikan opetuksesta.