Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Haku löysi 2 tulosta

Kerkko
marras 1, 2013, 11.03
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tietotekniikka kouluaineena
Vastaukset: 46
Luettu: 2714

Tietotekniikka kouluaineena

Jussi Häkkinen kirjoitti: Jos kurssi alkaisi sillä, että jokainen kokoaa oman kurssilla käytettävän pöytäkoneensa (toki kerrotaan, että läppärissä on vastaavat sisuskalut) ja asentaa ohjelmistot, olisi hyvä peruspohja jo luotu.
Tällainen olisi hyvä, ja varmaan aika helpostikin toteutettava juttu.
Jussi Häkkinen kirjoitti: Um, kuinkas olisi ihan yksinkertaisesti logiikan opettaminen filosofian osana? (Siitä on muuten hyötyä myös esim. pelisuunnittelussa ja tekoälyohjelmoinnissa). Eli ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, se kun on jo olemassa.

Logiikka ei oppiaineena olisi ihan mädästä päästä yksinäänkään (parin kurssin verran).
Logiikan alkeitahan opetellaankin lukion filosofiassa. Kauheasti sitä edistyneemmäksi ei kannata mielestäni mennä, edistyneempi logiikka on kuitenkin aika vaikeatajuista tuon tason kouluun. Monille ei ihan perusjututkaan meinaa mennä perille. Modaalilogiikkaa vielä voisi opettaa, jos aikaa tosiaan olisi. Sitä ei tainnut lukiofilosofiassa vielä olla.
Kerkko
loka 31, 2013, 12.34
Keskustelualue: Kahvila
Aihe: Tietotekniikka kouluaineena
Vastaukset: 46
Luettu: 2714

Tietotekniikka kouluaineena

Mä en mitenkään haikaile korkean taitotason saavuttamista, eli ohjelmointeja jne. voisi olla valinnaisina kursseina, mutta ei mitenkään prioriteettina. Tietokoneissa on niin paljon sellaisia asioita, jotka ovat perusasioita, mutta jotka eivät ihmisillä ole hallussa.

Esimerkiksi kokemusteni mukaan yliopistossa opiskelevista aika harva tietää esimerkiksi wordin ominaisuuksista. Marginaalit osataan vaihtaa, mutta esim. tyylien käyttöä ei kovinkaan moni tunne. Työpaikkailmoituksissa usein pyydetään hallitsemaan yleisimmät toimisto-ohjelmistot. En usko, että kovin moni on sellaisella tasolla, että voisi oikeasti puhua näiden hallitsemisesta.

Toinen asia on kymmensormijärjestelmä. Tätä mun yläasteaikoinani sai harjoitella valinnaisella konekirjoituskurssilla, mutta en panisi pahitteeksi, vaikka kaikki sen "joutuisivat" opettelemaan. Moni osaa kirjoittaa kohtalaisen hyvin, moni vain välttävästi kaksisormijärjestelmällä.

Kolmanneksi, paljonko tiedonhakua treenataan peruskoulussa nykyään? Jostain luin, että nuoret eivät tätä kovin hyvin osaa. Somea osataan käyttää, mutta jos jotain oikeasti pitäisi selvittää, voi mennä sormi suuhun. Tiedon etsiminen netistä kuitenkin on ihan ehdottoman tärkeä juttu.

Neljäntenä sanoisin tuon Tapanin mainitseman laitteistojen ja käyttöjärjestelmien opetuksen. Mä en ole koskaan tullut oikein sinuiksi tietokoneen sisuskalujen suhteen, ja pidän tätä kyllä puutteena. Tietoturvajuttuja pitäisi myös opettaa reilusti, ja ylipäätään sitä, millaisia ohjelmia on järkevä koneelleen asentaa, millaisia ohjelmia ylipäätään on olemassa, ja mitä kaikkien pitäisi tuntea. Mitä tehdä, kun kone on hidas jne.

Nämä ovat mielestäni tärkeämpiä asioita kuin kaikenlainen oman luominen, kuten nettisivut tai ohjelmoinnit. Kuvankäsittelyä voisi kyllä opettaa.