Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Ihotaudit ja painiminen

Kamppailu-urheilulajit eli BJJ, MMA, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily jne.

Valvoja: Valvoja

jonjon57
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 7
Lauteille: Toukokuu 2009

Ihotaudit ja painiminen

#1

Viesti jonjon57 »

Olen harrastanut taistelulajeja useamman vuoden, mutt nyt harrastan ensimmäistä kertaa lajia jossa painitaan kunnolla. Harjoitteluun kuuluu mm. bjj, ja kaikenlainen matossa pyöriminen.

Suhteellisen lyhyen harrastamisen jälkeen sain märkäruven. Tähän hankin antibioottikuurin, ja jäin tartuntavaaran ajaksi pois harjoituksista. Jonkin verran myöhemmin kävi taas sama juttu. En myöskään ollut ainoa salilla joka sai märkäruven.

Saihan vaivan hoidettua, mutta hieman ikävä maku jäi asiasta. Kun tutustuin asiaan tarkemmin, huomasin kuink yleinen ongelma tämä on, ja että on olemassa vielä pahempia ja pitkäikäisempiäkin ihosairauksia kuin märkärupi.

Minusta on tulossa ehkä hieman bakteerikammoinen, ja haluasin mielipiteenne muutamaan kysymykseen.

Oletteko saaneet jotakin ihotautia?
Mielelläni en enää haluaisi juurikaan ihotauteja, onko ainoa realistinen tapa välttää tämä pysymällä kaukana lajeista jossa pyöritään matossa?
Onko mahdollista ehkäistä omalta osalta ihotaudit kokonaan tarkalla/sairaalloisella hygienialla?
Kuulemani mukaan sali jossa harjoittelen desinfioidaan kerran viikossa, ja pestään tämän lisäksi muutaman kerran, onko tämä riittävä, ja auttaisiko tarkempi desinfiointi tautien leviämisen ehkäisyssä?

Millä tavalla itse pyritte ehkäisemään tartuntoja? Onko esim. hyviä ehdotuksia varusteiden desinfiointia varten?

Olisin myös kiinnostunut tietämään, että kuinka paljon harvemminGi:ssä painiessa tulee ihotauteja verrattaen ilman (eli esim shortseissa ja t-paidassa), kellään tietoa?

Kysymyksiä tuli tässä paljon, ja tarkoitukseni ei välttämättä ole saada kaikkiin vastausta, vaan herättää ajatuksia ja ilmaista mitkä asiat mietityttävät minua.

Kiitos vastauksista!
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Ihotaudit ja painiminen

#2

Viesti jussip »

Aiheesta on jonkun verran keskusteltukin Potkussa. Tuossa nyt linkki esimerkiksi yhteen keskustelun osaan.

http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 27#p144527" onclick="window.open(this.href);return false;

Lyhennelmänä: Hygienia kannattaa, treenikamat pesuun joka treenin jälkeen, suihkuun mahdollisimman pian treenin jälkeen, harjoituskassi jne. kannattaa myös pestä säännöllisesti, perushygienia kannattaa pitää kunnossa eli jos tulee esim. naarmuja/haavoja niin desinfioida heti ja muutenkin käyttää maalaisjärkeä. Sienitartuntoja vastaan auttaa myös esimerkiksi säännöllinen pesu tietyillä hilseshamppoilla. Paljasta ihoa kannattaa suojata treenivaatteilla (eli esim. pitkähihainen rash guardi) jne..
Kuvake
Benu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3168
Lauteille: Joulukuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Ihotaudit ja painiminen

#3

Viesti Benu »

Olen harrastanut BJJtä reilut 4v vaihtelevalla intensiteetillä, ja mulla on ollut about kolme tai neljä kertaa sieni-infektio muistaakseni. Nämähän ongelmat tulevat "epidemioina" usein, eli jollakin on bakteeri ja tuo sen treeneihin jossa sitten tartuttaa muut. Ite olen pärjännyt Lamisilin ja teipin voimin niistä. Kannattaa tosin hoitaa heti. Ekalla kertaa ku en tajunnu mistä oli kyse pääsi infektio aika pitkälle ennen kun sain sen hoitoon, kesti kauan parantaa se.
Lazy jiu-jitsu
steelduck
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 923
Lauteille: Helmikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Ihotaudit ja painiminen

#4

Viesti steelduck »

Tuosta kannattaa puhua salin omistajan kanssa, että pesevät tatamit riittävän usein. Minulla ei ole ollut "vielä" kertaakaan mitään, joskin painilajeissa se taitaa olla vain ajan kysymys.

Käy suihkussa aina treenin jälkeen ja pese puku joka kerta + sali pitää olla puhdas.
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 20207
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Ihotaudit ja painiminen

#5

Viesti JanneM »

Meille kertoili joku lääkäri, että salia ei saisi desinfioida liian usein. Desinfiointi tappaa matolla olevat luontaiset bakteerit ja näin pääsee pöpöt jylläämään.
Fiksuina kavereina kertaalleen desinfioitiin sali juuri kun pruskurssi alkoi. Seruaavan kerran salille astui lähes 100 kaveria ketkä ei ole koskaan käyneet kyseisellä matolla. Tästä johtuen bakteerikanta kuulemma muuttui ja muutama kaveri sai infektion jota jouduttiin sairaalassakin hoitamaan.

siis Hyvä pesu riittää. Omasta hygieniasta huolehtiminen on kuitenkin kaikkein tärkeintä. Liiallinen salin desinfiointi voi siis olla jopa haitallista.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Ihotaudit ja painiminen

#6

Viesti jussip »

Joo itselin olen ollut siinä käsityksessä että salin tiloja pestessä kannattaa normaalisti käyttää jotain kevyempää pesuainetta (ja maton pesu kannattaa tehdä kyllä mahd. usein, esimerkiksi mielellään joka treenin välissä, samoin kuin tietty salin yleisistä tiloista pitäisi pitää huolta), ja sitten järeämpi desinfiointi joitakin kertoja vuodessa, esimerkiksi jos jotain ruttoa alkaa liikkumaan.

Ja niin, jos jostain ihotaudista on itsellä merkkiä, niin ilmoitus seuraan ja itse sitten poissa treeneistä niin pitkään että tartuntavaara menee ohi. Joskus näkee näitäkin henkilöitä jotka vaan teippaavat näkyvät oireilevat kohdat ja tunkevat treeneihin tajuamatta että se ei estä tartunnan leviämistä.
Kuvake
Benu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3168
Lauteille: Joulukuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Ihotaudit ja painiminen

#7

Viesti Benu »

Jussi, eikö se siis sitten suojaa? Taidan olla yks näitä idiootteja. Ekan kerran kun se oli niin paha niin jäin kyllä pariksi viikoksi veke. Mutta sen jälkeen olen yleensä päivässä huomannut infektion ja ruvennut iskemään lamisiliä päälle. Sitten treeneihin mennessäni olen vetänyt runsaasti teippiä kohdan päälle ja ympärille :oops:
Lazy jiu-jitsu
Kuvake
porky
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3610
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Espoo

Ihotaudit ja painiminen

#8

Viesti porky »

jussip kirjoitti: (ja maton pesu kannattaa tehdä kyllä mahd. usein, esimerkiksi mielellään joka treenin välissä, samoin kuin tietty salin yleisistä tiloista pitäisi pitää huolta), ja sitten järeämpi desinfiointi joitakin kertoja vuodessa, esimerkiksi jos jotain ruttoa alkaa liikkumaan.
Jos on matto on "yhtenäinen" niin on ihan jees pestä sitä päivittäin. Mutta epäilen, että jos paloista koostuvaa tatamia menee pyyhkimään märällä päivittäin, eivät saumankohdat kuivu kunnolla missään vaiheessa ja niissä alkaa kasvaa kaikkea jännää.
Saija Tarvainen
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Ihotaudit ja painiminen

#9

Viesti jussip »

Benu kirjoitti: Jussi, eikö se siis sitten suojaa? Taidan olla yks näitä idiootteja. Ekan kerran kun se oli niin paha niin jäin kyllä pariksi viikoksi veke. Mutta sen jälkeen olen yleensä päivässä huomannut infektion ja ruvennut iskemään lamisiliä päälle. Sitten treeneihin mennessäni olen vetänyt runsaasti teippiä kohdan päälle ja ympärille :oops:
Siinä on se että monilla ihotaudeilla on kuitenkin vähän pidempi itämisaika, toisin sanoen saattaa mennä vaikka muutama päivä ennenkuin mitään näkyy iholla, mutta tartuntavaara voi jo olla. Esimerkiksi niin että sulla näkyy tartunta selkeästi oikeassa jalassa, ja se on levinnyt kosketuksen kautta vasempaan jalkaasi mutta ei vielä näy siellä. Monet sienitartunnat myös leviävät itiöinä joiden tarkoitus onkin levitä mahdollisimman laajalle ilman että sitä huomaa. Jotkut taudit sitten leviävät hien mukana, joten kun teipin alla oleva iho hikoaa, sieltä valuva hiki voi aiheuttaa tartunnan. Samoin kuin tietysti monesti se kunnolla teippaaminen on aika hankalaa, kun noitaa havojakin teippailee niin usein ne teipit lähtevät painin tiimellyksessä irti..

Mutta juu, näitä ihotauteja on kyllä hirvittävän paljon erilaisia ja niillä on ihan erilaiset tartuntamekanismit, joissakin tapauksissa vaaraa ei välttämättä ole vaikka iho ei ole vielä parantunut.

Itse olen joka tapauksessa pitänyt tiukan linjan asian suhteen, muutaman kerran olen nähnyt niitäkin tapauksia kun osa porukasta valmistautuu kisoihin ja joku sankari tunkee sitten treeneihin tartunnan kanssa "ei se mihinkään tartu, painitaan nyt" ja parin päivän päästä on koko porukka rutossa ja kisat peruttu.
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Ihotaudit ja painiminen

#10

Viesti jussip »

porky kirjoitti: Jos on matto on "yhtenäinen" niin on ihan jees pestä sitä päivittäin. Mutta epäilen, että jos paloista koostuvaa tatamia menee pyyhkimään märällä päivittäin, eivät saumankohdat kuivu kunnolla missään vaiheessa ja niissä alkaa kasvaa kaikkea jännää.
Joo, yksi puoli tuota asiaa on kunnollinen tuuletus niin että ei jää mitään kosteita lätäköitä kasvualustaksi ja sienten itiöt saadaan pois ilmasta jne. Se että miten sen sitten hoitaa käytännössä riippuu niin paljon tilasta ja sen treenikäytöstä että mitään hirmu universaalia vinkkiä ei varmaan voi antaa..
Sampo
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 96
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Keski-Uusimaa

Ihotaudit ja painiminen

#11

Viesti Sampo »

Seurassamme judoilevan lääkärin kirjoittamat ohjeet sieni-infektioiden hoidosta. Löytyy tuolta seuran sivulta, missä se on vapaasti kaikkien luettavissa, joten laitan sen myös häpeilemättä ja lupaa kysymättä tänne.
http://www.jigotai.fi/judo/ kirjoitti: Sieni-infektion hoidosta yleisohjeet
Yleistä

Painijan vartalosilsan (tinea corporis gladiatorum) aiheuttaja on useimmiten (n. 90 %) Trichophyton Tonsurans-sieni, joka leviää herkästi ihokontaktissa, kosteissa peseytymistiloissa, ja mahdollisesti vaatteiden ja painimattojen kautta. Tällä hetkellä se on epideeminen myös judokoiden keskuudessa (esim. Japanissa jopa 35 % judokoista).

Tyypillisena oireena kutiava, reunoilta punottava ihottuma (engl. ringworm), tyyppipaikkoina ylävartalo, kädet tai päänahka. Ihomuutos on kuitenkin usein epätyypillinen, ja myös oireeton (mutta mahdollisesti tartuttava) kantajuus yleistä. Ihomuutos myös usein säilyy jonkinaikaa infektion parannuttua (jolloin sieniviljely on jo negatiivinen).

Ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisyn teho on rajallinen, eikä pelkillä hygieniatoimilla voida yleensä täysin estää leviämistä. Kuitenkin huono hygienia lisää infektioriskiä, joten on suositeltavaa peseytyä hyvin aina harjoitusten jälkeen, käyttää vain omia varusteita (esim. kampoja, pyyhkeitä yms.) sekä pestä harjoitusvaatteet vähintään kerran viikossa.

Selkeissä (lääkekuurin vaativissa) infektiotapauksissa on joskus suositeltu 3-5 vrk (painijoilla jopa 2 vk) treenitaukoa lääkityksen aloittamisesta, mutta nykyisten hoitokokemusten perusteella tämä ei liene välttämätöntä. Infektoitunut alue kannattaa peittää harjoitusten ajaksi, ja mahdollisesti vakavissa tapauksissa pidättäytyä tiiviistä vartalokontaktista (kuten mattopainista), kunnes lääkitys on saanut vaikuttaa muutaman vuorokauden.

Mattojen osuudesta infektion levittämisestä ei ole täyttä varmuutta, mutta niiden, samoin kuin pesutilojen, desinfektointia (esim. hypokloriitilla) suositellaan viikoittain, jos urheiluseurassa on epidemia.

Hoito

Selkeissä tapauksissa ja päänahan infektioissa suositellaan sienilääkekuuria vähintään 2-4 vk (reseptilääkkeitä, vaatii lääkärissä käynnin). Lievissä tapauksissa riittää usein ulkoinen lääkitys, esim. ketokonatsoli-shampoo (kauppanimi esim. Nizoral, apteekeista ilman reseptiä) kerran/vrk 1 vk ajan. Shamppoon kannattaa antaa vaikuttaa 3-5 minuuttia ennen poispesua.

Shampoohoitoa suositellaan myös lääkekuurin saaneen harjoituskumppanien, hänen perheenjäseniensä, sekä harkinnan mukaan myös harjoituskumppanien perheenjäsenien hoitoon (uusintainfektio oireettomilta kantajilta yleensä syy epidemian pitkittymiseen).

Vesa Katila
Kuvake
bantza
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1122
Lauteille: Elokuu 2007

Ihotaudit ja painiminen

#12

Viesti bantza »

Ja vetäjille myös vastuuta hygieniaohjeiden kertomiseen. Kaikki eivät välttämättä tajua pestä sitä pukuaan edes kerran kuukauteen. Siinähän nuo sienet sun muut mukavasti muhii ja tulevat aina takaisin salille vaikka itse pesisit pukuasi ja itseäsi ja salikin pestäisiin joka päivä. Ja myös se vyö kuuluu pestä, yhtä lailla sekin pyörii siellä lattialla.
jonjon57
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 7
Lauteille: Toukokuu 2009

Ihotaudit ja painiminen

#13

Viesti jonjon57 »

Ja-a, matossa painiminen on kyllä hauskaa, mutta en kyllä haluaisi tulevaisuudessa leikkiä kaikenlaisten ihotautien kanssa, niitä taitaa olla melkoisesti, ja vielä paljon vakavampiakin kuin märkärupi.

Jos painisi vain muutamien tuttujen kanssa tutulla tatamilla ja pitäisi huolen hygieniasta ja omasta ihosta, niin luulisi että tartuntariski olisi melko olematon.

TaItaa olla lajinvaihdon aika, pystylajeissa ihotaudit taitaa olla paljon harvinaisempia? Esim. thai nyrkkeilyssä?
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Ihotaudit ja painiminen

#14

Viesti Jarppa »

jonjon57 kirjoitti: Ja-a, matossa painiminen on kyllä hauskaa, mutta en kyllä haluaisi tulevaisuudessa leikkiä kaikenlaisten ihotautien kanssa, niitä taitaa olla melkoisesti, ja vielä paljon vakavampiakin kuin märkärupi.

Jos painisi vain muutamien tuttujen kanssa tutulla tatamilla ja pitäisi huolen hygieniasta ja omasta ihosta, niin luulisi että tartuntariski olisi melko olematon.
Et oo tosissas? Ihan pitämällä huoli omasta hygieniasta ja ihosta riski on jotakuinkin olematon. Esimerkiksi märkärupi ei pesiydy terveeseen ihoon lainkaan. Ainoa kerta kun mulle on märkärupi iskenyt, on ollut kun en isoa palohaavaa polvessa puhdistanut, ja siihen pääs pesiytymään bakteeri. Eli siis yli 7 vuoden aikana yksi bakteeritulehdus iholla allekirjoittaneen kohdalla. Sekin tuli vieraalta salilta kilpailuissa.

Jos nyt vähän bakteerikammoinen on, niin painii enemmän ju-jutsupuku päällä, jolloin ihokosketusta tulee vähemmän, ja tartuntariskikin pienenee. Tai ostaa pitkähihaisen rash-guardin, painikengät ja pitkät housut jos ei rättipaini kiinnosta.

Kommandopipoa, kumihanskoja ja kortsun käyttämistä treenin aikana en suosittele, oli bakteerikammo miten paha tahansa, voi alkaa treenikaverit ihmettelemään. :smt003
Kuvake
Ameepa
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 595
Lauteille: Maaliskuu 2005

Ihotaudit ja painiminen

#15

Viesti Ameepa »

Ite 6 vuotiaasta asti könyilly pitkin tatameja erinäisissä matto ja pystylajeissa (enimmäkseen matto) ja kerran on iskeny märkärupi. Sekin oli taas omaa tyhmyyttä kun treeneihin oli ihan pakko mennä vaikka oli kyynärpäät auki. Siitä se sitten lähti. En puhdistanu. Sen jälkeen oon puhdistanu. :P
Tarinoita yöelämän sankareista: http://ameepa.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 21 kurkkijaa