Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

Kamppailu-urheilulajit eli BJJ, MMA, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily jne.

Valvoja: Valvoja

JarkkoP
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 250
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Mikkeli
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#16

Viesti JarkkoP » helmi 14, 2015, 21.57

Mika kirjoitti: Ajatuksesi ovat kovin positiivisia, mutta fakta lienee se, että nuo muutokset ovat peräisin Aunuksen Karjalasta. Mitä hyötyä noista uusista säännöistä on?

Vaikka nyrkkeily onkin marginaalilaji Suomessa, ei se nyt suinkaan edesauta noiden uusien sääntöjen hyväksymistä vaan päinvastoin. Nyrkkeily astui juuri jäälautelle. Hyvältä ei näytä.
Omalla kohdalla sääntömuutokset eivät ole uusi asia. Sääntömuutoksista suurin osa ei tue suomalaisen nyrkkeilyn kehittämistä, mutta aivan kaikki uudistukset eivät loppujen lopuksi ole huono asia tämän hetken tilanteessa. Kansallisella tasolla uusista säännöistä on enemmän haittaa, kuin hyötyä. Huippu-urheilun näkökulmasta asia ei olekaan enää niin yksinkertainen.

Nyrkkeily on marginaalilaji, jopa kamppailulajien keskuudessa. Syyt ovat varmaankin jossain muualla, kuin kansainvälisen lajiliiton sääntömuutoksissa. Itse olen varovainen kommentoimaan muiden lajien tilannetta tai muutoksia, koska kompetenssini ei yksinkertaisesti riitä siihen. Kaksi viimeisintä lausettasi kertoo totaalisesta tietämättömyydestä. Olympiatyylin nyrkkeilyn via dolorosa sinetöitiin jo viime vuoden marrakuussa, kun kansainvälisen lajiliiton presidentti valittiin seuraavalle (kolmannelle) nelivuotiskaudelleen.

Asiantuntijoiden ja ammatti-ihmisten keskuudessa nykyiset ja tulevat sääntömuutokset eivät kiitoksia kerää, mutta keskustelu painottuu silti lajin kannalta keskeisiin asioihin.
twitter.com/JarkkoPitkanen


PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1883
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 38 kertaa
Tykätty: 60 kertaa

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#17

Viesti PetriP » helmi 15, 2015, 11.30

Eilen uutisia katsoessani ihmettelin, kun viimevuoden suomen mestari joutui jäämän pois, kun oli otellut "ammattilais-Savate" ottelussa. Tietääkseni Savate on täysin amatööriliitto kansainvälisestikin ja mitään palkkiollisia otteluita ei ole.

Ja onko uusi sääntö sellainen että toisen lajin amatööri ottelussa otellut saisi otella? Ja onko lajilla väliä? Jos nyrkkelijä käy piirinmestaruus painikisoissa kerran niin ura nyrkkeilijänä olisi poikki?

Suomen kokoisessa maassa on vaan hyvä jos erinyrkkeilajeista voi hieman käydä ristiinottelemassa. Ei Savate kilpaile Suomessa nyrkkeilyn kanssa millään tasolla. Tietty säännöt tulee kansainväliseltä liitolta ja paikallisen liiton on käytännössä pakko sääntöihin taipua

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16415
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 155 kertaa
Tykätty: 269 kertaa
Viesti:
Kuukauden kynäilijä

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#18

Viesti Andy » helmi 15, 2015, 11.54

Siis nimenomaan kielletään kaikissa muissa kamppailulajeissa otteleminen jos haluaa nyrkkeillä, ei väliä onko ammattilaisena vai amatöörinä.

Ongelmahan tässä oli se että tällainen linjaus tehtiin 9 päivää ennen SM-kisoja. Ottelijat ovat panostaneet harjoitteluun, tullut loukkaantumisia ihan näitä kisoja varten treenatessa, vedetty painoa, otettu vapaata töistä, varattu hotellit jne. Ja nyt yhtäkkiä ilmoitetaan että ei ole asiaa kisoihin sen takia että on aiemmin oteltu muissa lajeissa, mitä ei silloin otteluhetkellä ollut ilmoitettu asiaksi joka tulisi estämään nyrkkeilemisen.

Ei varmaan ole ihme jos tämä herättää joissakin katkeruutta.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 89084
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#19

Viesti Mika » helmi 15, 2015, 12.04

Toki olenkin täysin maallikko nyrkkeilyn suhteen, mutta mietin vain sitä, että näillä uusilla säännöillä nyrkkeilykisoihin osallistuvien määrää rajoitetaan jo valmiiksi suhteellisen pienestä lajista, joten siksi katsoisin nyrkkeilyn edenneen nyt väärään suuntaan. Luulisin ettei kisaajien määrä tästä ainakaan kasva. Sitä tarkoitin jäälautalle astumisella.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

JarkkoP
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 250
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Mikkeli
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#20

Viesti JarkkoP » helmi 15, 2015, 14.40

Kansainvälisen lajiliiton uudet säännöt astuivat voimaan 1.2. ja sääntöjen kääntäminen sekä tulkinta tuomarivaliokunnassa vie oman aikansa. Sääntömuutosten ajankohta SM-kilpailuiden osalta on huonoin mahdollinen. Kansalliselle lajiliitolle ei jää aikaa arvioida, kuinka paljon sääntöjä voi tai uskaltaa soveltaa. Kuten aiemmin on mainittu, niin Englannin, Norjan ja Tanskan lajiliitot hyllytettiin juuri kansallisissa mestaruuskilpailuissa tehtyjen sääntörikkomusten vuoksi.

Olympiakarsinnat alkavat vajaan neljän kuukauden kuluttua, niin tuskin kovin moni lajiliitto uskaltaa kokeilla kepillä jäätä kansainvälisen lajiliiton suhteen.

Sääntömuutosten myötä SM-kilpailuista joutuu jäämään pois käsittääkseni kuusi urheilijaa ja kaksi tai kolme valmentajaa. Tämä on luonnollisesti urheilijoille pettymys. Valmentajille tämä asia ei pitäisi olla niin suuri yllätys, vaikka tämä onkin ensimmäinen kerta, kun sääntöjä tulkitaan siten, että kansalliset mestaruuskilpailut ovat kansainvälisen lajiliiton alaiset kilpailut.

Mielenkiintoinen näkökulmä asiaan on se, että viime vuonna medianäkyvyys jäi olemattomaksi, kun PM-kilpailut peruttiin päivää ennen niiden alkamista. Syynä oli kansainväliset lajiliiton päätös hyllyttää Norjan lajiliitto ja kieltää muita olemasta missään tekemisissä norjalaisten kanssa. Tämän päätöksen ja PM-kilpailuiden peruuntumisen seuraukset koskettivat maajoukkuetason urheilijoita ja merkittävät taloudelliset vahingot kansalliselle lajiliitolle.

Mitä tulee kilpanyrkkeilijöiden vähäiseen määrään Suomessa, niin muista lajeista tulevien kilpailijoiden merkitys on vähäinen. Toki se on ikävä muiden lajien harrastajille, kun eivät voi kilpailla nyrkkeilyssä, mutta itse olen huomattavasti enemmän huolissani suomalaisten nyrkkeilyseurojen kyvystä tuottaa riittävän paljon ja laadukasta urheilija-ainesta.

Kokonaisuudessaan tilanne kansallisen lajiliiton kannalta on erittäin haastava, koska SM-kilpailut ovat tänä vuonna lajiliiton järjestetämisvastuulla. Yhtälöä ei helpota se, että sääntöuudistukset tulivat helmikuun alussa ja 6.2. lajiliitossa pisimpään työskennellyt henkilö siirtyi muihin työtehtäviin. Ja ketkä ovat tiiviimmin mukana urheilun järjestötyössä tai lajiliittojen palveluksessa, ovat varmaan todenneet kuinka haastava alkuvuosi taloudellisesti on ollut.

Sinänsä olisikin mielenkiintoista tietää, että mitä tässä tilanteessa olisi pitänyt tehdä? Käytössä olevilla resursseilla. Kuinka nopeasti muissa lajeissa sääntömuutokset viedään läpi?

Juuri ketään ei kiinnostanut loppuvuodesta, kun keskustelin kansainvälisen lajiliiton maailman kongressista, henkilövaaleista ja niiden merkityksestä. Urheilu on politiikkaa ja kansainvälistä suhdetoimintaa. Ja siinä pelissä suomalaiset ovat sivuosan esittäjiä. Miksi näin on, niin sitä voi jokainen pohtia.

Tämä ei suoranaisesti enää liittynyt aiheeseen, mutta joskus on hyvä avata taustoja siinä määrin, kun niin voi julkisesti tehdä. Asiat eivät aina ole ihan yksinkertaisia. Ja kunhan aika kuluu, niin varmasti selviää, että voidaanko sääntöjä miten soveltaa kansallisella. En jaksa millään uskoa, että kaikki sääntömuutokset määrittelevät kansallista kilpailutoimintaa 100% tarkkuudella esimerkiksi vuoden päästä.
twitter.com/JarkkoPitkanen

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 16065
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 569 kertaa
Tykätty: 264 kertaa

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#21

Viesti Lasse Candé » helmi 15, 2015, 17.06

Tuo on kyllä hanurista että politikointi toimii niin että jos maassa x järjestetään kisat joihin osallistuu niihin treenannut luulossa että voi osallistua, niin sitten tämän MAAN kaikilta MUILTAKIN evätään osallistumisoikeus liiton perusteella.

Miltä nyrkkeilymeiningit näyttää sen suhteen että jokin muu liitto voisi kenties muodostua? Vai voiko tuo liitto melko vapaasti sanella ihan mitä sattuu sääntöjä ja jengi joutuu noudattamaan niitä esim olympialaisten tai jonkin muun takia? Onko tuollaiset sähellykset miten hyvin linjassa olympialaisten arvojen kanssa?
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

JarkkoP
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 250
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Mikkeli
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#22

Viesti JarkkoP » helmi 15, 2015, 19.22

On hyvin epätodennäköistä, että nyrkkeilyyn voisi muodostua toista kansainvälistä katto-organisaatiota. Tällä hetkellä kansainvälisellä lajiliitolla on erittäin vahva asema. Joitakin uudistuksia on kritisoitu voimakkaasti useissa maissa, mutta suuremmassa kuvassa se ei ole juurikaan vaikuttanut. Sanonta "don't bite the hand, that feeds you" on varsin osuva.

Mikäli oikein olen ymmärtänyt, niin kansainvälistä lajiliittoa tullaan nyt hieman ravistelemaan, mutta olen hieman skeptinen sen suhteen.

Pienten maiden vaikutusmahdollisuudet ovat varsin heikot. Useasti pienten maiden lajiliitot ja niiden johto ovat heikosti järjestäytyneet ja verkostot ovat olemattomat. Ja kun massat ovat pienet, niin pienten maiden huuto hukkuu maailman tuulissa.

Pienetkin maat voivat menestyä, mutta se vaatii selkeän strategian, hyvät resurssit ja vähän tuuriakin. Irlanti on onnistunut erinomaisesti. Mieleen tulee pari muutakin maata, jotka ovat nostaneet profiiliaan merkittävästi, mutta menetelmät ovat olleet hieman toisen tyyppiset Irlantiin verrattuna.

Jotkin kansainväliset lajiliitot ovat nostaneet itsensä melkoiseen hegemoniasemaan. Eivät kansainväliset nyrkkeilyn tai judon lajiliitot ainoita ole, joissa osataan puljata asioita. Ei ole sattumaa, että tunnetussa urheilumaassa, Qatarissa järjestetään lyhyen ajan sisällä jalkapallon, nyrkkeilyn ja yleisurheilun MM-kilpailut. Jalkapallon kohdalla kansainvälisen lajiliiton nokkamies onkin jo vähän ehtinyt ryvettyä, ennen kuin kisat ovat edes alkaneet.
twitter.com/JarkkoPitkanen

Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 8 kertaa

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#23

Viesti Aihki » helmi 15, 2015, 19.38

JarkkoP kirjoitti: Ei ole sattumaa, että tunnetussa urheilumaassa, Qatarissa järjestetään lyhyen ajan sisällä jalkapallon, nyrkkeilyn ja yleisurheilun MM-kilpailut. Jalkapallon kohdalla kansainvälisen lajiliiton nokkamies onkin jo vähän ehtinyt ryvettyä, ennen kuin kisat ovat edes alkaneet.
Mielenkiintoinen yksityiskohta, jota en tiennyt. Potkun matemaatikot voisivat laskea tuolle (rahattoman) todennäköisyyden ottaen huomioon Qatarin loistavn menestyksen noissa lajeissa kautta aikain.

JarkkoP
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 250
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Mikkeli
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#24

Viesti JarkkoP » helmi 15, 2015, 19.47

Qatarissa pidettävät MM-kilpailut tässä vaiheessa
2015 käsipallo
2015 nyrkkeily
2019 yleisurheilu
2022 jalkapallo

to be continued...
twitter.com/JarkkoPitkanen

Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 19832
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL
Tykännyt: 56 kertaa
Tykätty: 55 kertaa

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#25

Viesti JanneM » helmi 15, 2015, 22.16

Nämä on todella harmittavia asioita kun kielletään jotain urheilemasta. EN tiedä mitä sillä saavutetaan nyrkkeilyn kannalta vaikkapa kansainvälisesti.

Mä oon nyt vähän pihalla, että vaikuttaako tämä päätös kaikkiin kilpailuihin vai vain SM-kisoihin? Eli voiko thainyrkkeilijä tai painija otella nyrkkeilyn salikisoissa jotka ovat SNL:n alaiset?

Onko mahdollista perustaa Suomeen toinen lajiliitto joka sallisi muidenkin lajien harrastajien nyrkkeilyottelut? Miten tämä taas vaikuttaisi niiden osalta ketkä haluaisivat nyrkkeillä myös SNL:n ja AIBA:n alaisissa kisoissa?
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
North American Defendo Alliance

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16415
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 155 kertaa
Tykätty: 269 kertaa
Viesti:
Kuukauden kynäilijä

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#26

Viesti Andy » helmi 15, 2015, 22.59

Nyrkkeilyliitosta saamani tiedon mukaan kielto koskee kaikkia nyrkkeilykilpailuita.

Mikäänhän ei tietenkään estäisi perustamasta vaikka Suomen American Boxing Liittoa mutta sen valtionapukelpoisuus taitaisi olla aika heikko, puhumattakaan VALO:n jäseneksi pääsystä. Käsittääkseni tällaisen liiton otteluihin osallistuminen aiheuttaisi samanlaisen kilpailukiellon AIBA:n taholta kuin vaikka vapaaotteleminen tai potkunyrkkeileminenkin.

Herää myös kysymys mitä hyötyä liitosta olisi verrattuna siihen että seurat järjestäisivät omin päin erilaisia American Boxing -otteluita mitä tapahtuu jo nyt. Toki sääntöjen yhdenmukaistaminen voisi olla yksi etu, mutta onko se oleellista tällaisessa toiminnassa?

Sinänsä ymmärrän kyllä että Nyrkkeilyliitto on hankalassa tilanteessa asian kanssa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1883
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 38 kertaa
Tykätty: 60 kertaa

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#27

Viesti PetriP » helmi 16, 2015, 08.04

Lasse Candé kirjoitti: olympialaisten tai jonkin muun takia? Onko tuollaiset sähellykset miten hyvin linjassa olympialaisten arvojen kanssa?
Mitä on Olympialasiten arvot? Sitä että jos sulla on katsomossa pepsi-muki kädessä niin sut tullaan poistamaan sieltä kun coca-colan kanssa tehty sopimus niin edellyttää. Urheilu on liiiketointaa.

Ja ei Judo ja Nyrkkeily ole mitään erikoistapauksia. Kyllä niitä rajoituksia on muillakin liitoilla. Ja tottakai liitto jolla on ne Olympia oikeudet on sellainen vipu omiin jäseniinsä, että siinä on turha ruikuttaa.

Judo ilman Olympia-statusta näivettyisi nopeasti varsin pieneksi lajiksi ja tuskin nyrkkeilynkään suosio siitä kasvaisi

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 16065
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 569 kertaa
Tykätty: 264 kertaa

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#28

Viesti Lasse Candé » helmi 16, 2015, 09.36

PetriP kirjoitti:
Lasse Candé kirjoitti: olympialaisten tai jonkin muun takia? Onko tuollaiset sähellykset miten hyvin linjassa olympialaisten arvojen kanssa?
Mitä on Olympialasiten arvot? Sitä että jos sulla on katsomossa pepsi-muki kädessä niin sut tullaan poistamaan sieltä kun coca-colan kanssa tehty sopimus niin edellyttää. Urheilu on liiiketointaa.
Esimerkiksi, jos homma toimiii noin. Nyt kuitenkin tarkoitin sitä että minkälaisia sääntöjä voi tehdä turvallisesti ilman vaaraa että menettää statuksen ja ennen kaikkea että onko tällaista vaaraa tämäntyyppisillä sekoiluilla.

Urheilijan urheiluoikeuden rajoittaminen on omasta mielestäni hyvinkin kyseenalaista. Varsinkin tuolla tavalla että urheilijaa saatetaan rankaista siitä että hänen maassaan joku ihan muu ottelee jossain kilpailussa eikä hän voi tehdä asialle mitään.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 89084
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#29

Viesti Mika » helmi 17, 2015, 23.28

Kyselyyni näiden uusien sääntöjen hyödyllisyydestä ei ole vastattu, mutta se tietysti johtuu siitä, ettei niistä ole mitään hyötyä. Mitä hyötyä AIBA on ajatellut niistä olevan? Vai onko tässä kyseessä samanlainen spedeily kuin kansainvälisellä judoliitolla johonkin mystiseen henkevyyteen ja puhtauteen vedoten (mutta oikeasti sponsseja ajatellen)?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 5479
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 107 kertaa
Tykätty: 177 kertaa

AIBA ja Suomen nyrkkeilyliitto kieltää osallistumisen muihin kamppailulajeihin

#30

Viesti AlexMachine » helmi 18, 2015, 08.20

Mika kirjoitti: Kyselyyni näiden uusien sääntöjen hyödyllisyydestä ei ole vastattu, mutta se tietysti johtuu siitä, ettei niistä ole mitään hyötyä. Mitä hyötyä AIBA on ajatellut niistä olevan? Vai onko tässä kyseessä samanlainen spedeily kuin kansainvälisellä judoliitolla johonkin mystiseen henkevyyteen ja puhtauteen vedoten (mutta oikeasti sponsseja ajatellen)?
Raha puhuu. Lisäksi luulen että pelko "omien" kisaajien valumisesta muualle taustalla, jolloin rangaistaan näillä sanktiolla, jotka oikeasti vain ajavat harrastajia enemmän muualle.
Se virhe että omien etujen suojelemiseksi pystytetään taivaaseen asti nousevat aidat, ei ole historiassakaan toiminut kovin pitkään. Tuloksena on ollut vain taantuminen ja eristyminen muusta maailmasta. Oikea tapa olisi ollut laskea rajoja ja aitoja.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 kurkkijaa