Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Savate ja Kickboxing

Kamppailu-urheilulajit eli BJJ, MMA, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily jne.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kikudo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 291
Lauteille: Joulukuu 2004

Savate ja Kickboxing

#1

Viesti Kikudo »

mitä eroo näillä kahdella lajilla oikeestaan on? kisaaks ne koskaan keskenään?
Kuvake
Tero
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 760
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#2

Viesti Tero »

Aika samanlaista touhuahan nuo ovat. Ottelu säännöissä on hieman eroja, mutta käsittääkseni on savate harrastajat on käyny potkunyrkkeily matseja ihan hyvällä menestyksellä ja kai päinvastoinkin. Tuola http://www.savate.com/lajit/savate/savate_suomessa.php" onclick="window.open(this.href);return false; ennemmän infoa miten suomessa.

Isoin ero mun silmään on siinä että savate matseisa ottelijat monesti pomppii kun sopulit spiidissä. Ja ne trikoot on aika hienot kansa. :D
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#3

Viesti mronkain »

Savate on huomattavasti vanhempi. Kickboxinghan tunnettiin nimellä Full Contact Karate, ainakin USA:ssa aiemmin, eli 70-80 -luvuilla. Savaten historia ulottuu 1700-luvulle, Ranskaan, jossa se kehitettiin katutappelumenetelmistä. Potkut tulivat mukaan siksi, että nyrkkitappeluista oli ankarat rangaistukset silloisessa laissa. Sittemmin lajista kehittyi kilpalaji.

Kickboxing on siis lähinnä karatesta kehitetty, 1970-luvulla USA:ssa kilpailtiin Full Contact Karate -turnauksissa, joissa maineeseen nousivat mm. sellaiset nimet kuin Bill Wallace ja Joe Lewis. Myöhemmin säännöt muuttuivat, kilpailumuoto kehittyi ja alettiin puhua kickboxingista. Vaikutteita karaten lisäksi varmasti on nyrkkeilystä, savatesta ja muay thaista, varmasti muistakin lajeista. Sääntöjä on erilaisia, joten kickboxing ei ole varsinaisesti laji, vaan kilpailumuoto.

Näin itse olen asian ymmärtänyt.

- Marko
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#4

Viesti Andy »

Kyllä kickboxing on nykyään selkeästi laji, eivätkä erilaiset ottelumuodot sitä muuksi muuta.Onhan esim. jääkiekossakin hieman eri sännöt NHL:ssä ja Euroopassa. Kyse on silti samasta lajista.

WAKO:n (potkunyrkkeilyliitoista suurin) alla kilpaillaan tosin myös kickaerobicissa, musical formsissa ja semi contact-nimisessä pelleottelumuodossa, joita on vähän vaikea nähdä kickboxingina.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Tero
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 760
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#5

Viesti Tero »

Joo aluperinhän savatessa oli tosiaan vissiin avareita ja potkuja ja mitä tahansa muuta paitsi nyrkillä lyömistä kun siitä oli niin kovat rangaistukset määrätty. Nyrkkeily käsitekniikat tuli myöhemmin mukaan kun savatesta oli tullut jo ihan laji ja joku ranskalainen savate mestari otti matsissa pataan englantilaiselta nyrkkeilijältä ja totesi paremmaksi nuo nyrkkeilyn tekniikat ja lähti sitten britteihin oppiin ja liitti nuo sitten savaten repertuariin. Näin muistaakseni se stoori meni.
Mielestäni ihan mielenkiintoisena kuriositeettina että ranskassahan savate kulkee nimellä ranskalainen nyrkkeily (boxe francaise), tavallinen nyrkkeily on englantilainen nyrkkeily (boxe anglaise), kickboxing on taas ameriikkalainen nyrkkeily (boxe americaine) ja thai on thai (boxe thailandaise).
Hutkija
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 79
Lauteille: Helmikuu 2005

#6

Viesti Hutkija »

Savaten sisältä löytyy periaatteessa erilaista tavaraa. Ainakin seuraavia osakokonaisuuksia harjoitellaan Suomessa:
- "Perus"savate (ottelupainotteista)
- Savate Forme (kunto-savatea)
- Savate Défence (itsepuolustus-savate)
lisää tietoa: http://www.savate.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

Re: Savate ja Kickboxing

#7

Viesti fuusetsu »

Aluksi vähän savaten historiaa:

Ranskassa merimiehet kehittivät tyylin, jossa käytettiin korkeita potkuja. Merimiehet käyttivät vahvistettuja "turvakenkiä", josta nimitys savate on lähtöisin. Laji tunnettiin ensin nimellä "Savate Marseillaise", viitaten kengän lisäksi Marseillen satamaan.

Pariisissa lajia kehitti ja järjestelmällisti Michael "Pisseux" Casseux. Hän kehitti oman "théorie de la savate" systeemin, jota hän alkoi opettamaan 1820 omalla salillaan. Systeemiin kuului potkujen lisäksi lyöntejä avokämmenellä.

Pisseuxin oppilas Charles Lecour sai päihinsä kehässä englantilaiselta nyrkkeilijältä. Tämän johdosta Lecour lähti Lontooseen opiskelemaan nyrkkeilyä. Vuonna 1830 hän avasi oman salin Ranskassa, jossa hän alkoi opettamaan omaa tyyliään "la boxe française":a, jossa oli savaten potkut ja nyrkkeilyn käsitekniikat. Tästä lajista kehittyi pikkuhiljaa nykyinen ranskalainen nyrkkeily.


Tuo oli siis kilpa-savaten, boxe françaisen historia. Itse olen päässyt harjoittelemaan perinteisempää savatea, bridgeman savatea. Laji on eriytynyt alkuperäisestä savatesta ennen boxe françaisea. Tarkempaa linjaa en siitä valitettavasti tiedä. Laji on kuitenkin kasattu ranskalaisten merimiesten Australiaan aikoinaan tuomista kamppailutaidoista. Potkut ovat erittäin lähellä boxe françaisen vastaavia ja lyönnit muistuttavat vanhaa hanskatonta nyrkkeilyä. Lajiin kuuluu myös aseet (kepit, veitset, narut yms sovelletut aseet) ja paini (taisi olla jotain Pariisilaisen painin peruja). Näistä osa-alueista olen päässyt kokeilemaan vain kävelykeppiä (canne) ja pitkää keppiä (baton). Canne kuuluu kiinteästi myös boxe françaisen harjoitteluun, ja siinä järjestetään Euroopassa myös kilpailuja.


Savate Défence on tietojeni mukaan modernimpaa tavaraa, ja kehitetty muista lajeista vasta viime vuosikymmenten aikana boxe françaisen kylkiäiseksi. Perinteinen itsepuolustuslähtöinen savate kuoli Euroopassa maailmansotien aikana.


Pohjustuksen jälkeen itse asiaan. Harrastan tällä hetkellä potkunyrkkeilyä, joten voin sanoa jotain alkuperäiseen kysymykseen.

Savaten potkut on kehitetty kenkien kanssa potkittaviksi. Tästä syystä kaikista potkuista ei saa täyttä tehoa irti ilman painavaa kenkää jalan päässä. Potkujen ero on pieni, mutta olemassa oleva ja sen huomaa Sievit jalassa potkiessa. Potkun pinta-alana käytetään savatessa kengän kärkeä,reunoja ja pohjaa, potkunyrkkeilyssä lähinnä säärtä. Boxe françaisessa ei taida olla polvipotkuja, mutta bridgeman savaten polvtekniikat eroaa potkunyrkkeilyn tekniikoista jo senkin takia, että siinä voi ottaa vastustajan niskavilloista kiinni.

Potkunyrkkeilyssä perustekniikkana opetetaan potkimaan suojaus ylhäällä. Tästä kuitenkin lipsutaan helposti ja kädet hakeutuvat vaistomaisesti hyvin lähelle savaten käsien asentoja. Tämän huomaa selkeimmin takajalan kiertopotkussa alas (potkujalan puoleinen käsi tipahtaa alas tai sivulle) ja jonkin verran jopa etusivupotkussa (takakäsi pyrkii suoristumaan taaksepäin).

Savatessa suositaan hieman pidempää etäisyyttä potkittaessa. Vahvempi puoli pidetään edessä ja potkut suoritetaan "vaihtoaskeleella". Pitkää vaihtoaskelta näkee potkunyrkkeilyssä lähinnä liian kaukaa potkaistuissa etusivupotkuissa.

Ainakin bridgeman savatessa opetetaan perus-suorat lyönnit pystynyrkillä, joka tuo hieman eroa hartioiden asentoon lyödessä. Potkunyrkkeilyssä siis opetetaan vaakanyrkki.



Lopuksi vielä kaino pyyntö. Asiasta puhumista helpottaisi, jos keskustelijat käyttäisivät lajeista oikeita nimiä, esim:
- boxe française (ranskalainen nyrkkeily, ranskalainen potkunyrkkeily, kilpa-savate)
- savate forme (kunto-savate)
- savate défence (boxe françaisen itsepuolustus-osa)
- bridgeman savate
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#8

Viesti Mika »

Yritän oppia noita oikeita termejä vielä...

Kiitos vastauksista, ainakin itselleni alkoi asia hieman selventyä. Ero Kickboxingiin tuon perusteella on selvä.

Ja tuosta fuusetsun vastauksesta käy selvästi ilmi se, että laji on mahdollisesti saanut paljon vaikutteita Kiinasta (merimiehet), kuten joskus kuuleekin kerrottavan. Varsinkin potkut liitetään usein Kiinaan. Ja sattuu tossa olemaan jotakin yhteistä juuri nimenomaan Tang Langin kanssakin...;)
(Vahvempi puoli edessä).
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Tero
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 760
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#9

Viesti Tero »

Kiitos fuusetsulle infopaketista. Asia selveni huomattavasti varsinkin noitten termien osalta. Tidätkö missäpäin tuota bridgeman savatea treenataan Suomessa? Ainakin Kotka löytyi googlettamalla. Onko muita paikkoja?
Hutkija
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 79
Lauteille: Helmikuu 2005

#10

Viesti Hutkija »

Kiitos hyvästä vastauksesta. :smt109

(mitenkäs se Kas-Pin saadaan sopimaan Savateen...? :smt017 :lol: )
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

#11

Viesti fuusetsu »

sterbok kirjoitti: Tidätkö missäpäin tuota bridgeman savatea treenataan Suomessa? Ainakin Kotka löytyi googlettamalla. Onko muita paikkoja?
Kotkassa ei bridgeman savatea oikeastaan enää harrasteta. Vetäjä muutti takaisin Lappeenrantaa, jossa hän toisen Australiassa oppinsa saaneen kaverin kanssa vetää yliopistolla treenejä. Kotkalaiset savateurit valloittivat muuton jälkeen paikallisen potkunyrkkeilyseuran alkeiskurssin.
Mika kirjoitti: Ja tuosta fuusetsun vastauksesta käy selvästi ilmi se, että laji on mahdollisesti saanut paljon vaikutteita Kiinasta (merimiehet), kuten joskus kuuleekin kerrottavan. Varsinkin potkut liitetään usein Kiinaan.
Tuosta asiasta ei taida faktaa olla saatavana, mutta mahdollistahan se on. Bridgeman savaten kehittelijä on aikoinaan harrastanut jotain kungfu-lajia, joten siinä saattaa olla enemmänkin vaikutteita kiinasta. Ainakin joistain lyöntisarjoista minulle tuli mieleen wing chung -tyylinen keskilinjan rikkominen.

Tuo kirjoittamani juttu savaten historiasta on vain lyhyt referaatti. Siihen liittyy muitakin ranskalaisia tyylejä, enemmän tai vähemmän systematisoituja. Michael Pisseux oli slummien kasvatti, vaikka lopulta opetti aatelisiakin. Hän otti savate marseillaisen lisäksi mallia kaduilta ja kapakoista. Euroopassa on osattu aina tapella siinä missä muuallakin. Miekkailua tuskin edes tarvitsee mainita esimerkkinä. Savatelle kävi vain vähän samalla tavalla kuin karatelle. Siitä tuli urheilulaji (toisaalta jo boxe françaisen alkujuurilta löytyy Ranskan laivastossa vallankumouksen aikoihin kehitetty chausson niminen "jalkamiekkailu"-peli).
Kuvake
Tero
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 760
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#12

Viesti Tero »

fuusetsu kirjoitti: Savatelle kävi vain vähän samalla tavalla kuin karatelle. Siitä tuli urheilulaji
Joo mutta onneksi vain vähän, ei tuo BF:n combat mitään hippaleikkiä ole. ;)
Miklu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 2126
Lauteille: Tammikuu 2005

#13

Viesti Miklu »

Tässäpä yksi sangen hyvä viteo Savatesta. Kyseinen clipsi sisältää aikalailla teknistä menoa mutta tarjoaa siten hyvän näkökulman mahdollista kb&savate -vertailua killisilmälläpidellen.

http://www.afsacademy.com/video/SavateHighlightsV1.wmv" onclick="window.open(this.href);return false;

(joksaselle tiedoksi, että koko on reilut 12 megaa)
Bruce Lee elää!
Kuvake
Tero
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 760
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#14

Viesti Tero »

Hehe. Kavereiden hiustyylistä ja sen yhden trikoista missä luki cccp päätellen ei ihan uusin clippi. Melko heijareita välissä kaverit pisteli kyllä. Mikäpä siinä pistellessä jos ne osuu.

Tuolta löytyy muutama lyhyt Boxe Francaise clippi kanssa.

http://www.mikemiles.com/video/philidordeliron.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.mikemiles.com/video/syllaortiz.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.mikemiles.com/video/bennettortega.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;
fuusetsu
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 539
Lauteille: Maaliskuu 2005

#15

Viesti fuusetsu »

sterbok kirjoitti:
fuusetsu kirjoitti: Savatelle kävi vain vähän samalla tavalla kuin karatelle. Siitä tuli urheilulaji
Joo mutta onneksi vain vähän, ei tuo BF:n combat mitään hippaleikkiä ole. ;)
En minä kontaktista puhunutkaan, vaan lähinnä monipuolisen kamppailu/itsepuolustuslajin kutistumisesta pelkäksi kilpaurheiluksi. Savatessa on aina otettu kehämatsia, mutta maailmansotien jälkeen lajin imagoa varten tyyliä siivottiin ja opetuksesta jäi pois kehän ulkopuolinen osuus. Tähän kehitykseen vaikutti II maailmansodassa kuolleiden pätevien opettajien määrä, sekä englantilaisen nyrkkeilyn vahva nousu Ranskassa, jolloin bf:sta piti saada paremmin suurta yleisöä kiinnostava laji.


Klippejä katsellessa näytti siltä, että bf:ssa vahvempi puoli on takana. Bf:a harrastava kaverini on asiasta tainnut joskus mainitakin. Yksi bf:n ero potkunyrkkeilyyn taitaa olla se, että etujalalla saa tehdä suoran alapotkun (potkunyrkkeilyssä kaikki alapotkut on muistaakseni kiertäviä).

Tuota "boxe française savate" nimitystä en itse muistanutkaan. Taitaa olla myös aika käytetty. Kovin on vaan pitkä.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 34 kurkkijaa