Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 259
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo
Tykännyt: 0
Tykätty: 24 kertaa

Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

#121

Viesti JariR » touko 12, 2020, 15.14

Ei Antti, hiekka ei pääsääntöisesti ajaudu Kiinasta Japaniin tai toisin päin.

Jonkin verran metallien ja metallijalosteiden kauppaa tiedetään tehdyn.

Hiekka irtoaa virtaavan veden tuottaman eroosion myötä mm. kalliomuodostelmista ja kulkeutuu alajuoksulle vaihtelevien etäisyyksien päähän.

Hiekkakerrostumien kulkeutuminen hyvin pitkien aikojen kuluessa vaihtelevilta etäisyyksiltä olosuhteiden - kuten vesistöjen virtausnopeuksien vaihdellessa - tekee jokihiekan metalliesiintymien lähtösuonien paikantamisesta Japanin pääsaarten geologiaa tutkittaessa haastavaa.


Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 55
Viestit: 538
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily
Tykännyt: 10 kertaa
Tykätty: 15 kertaa

Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

#122

Viesti Jussi Ekholm » kesä 16, 2020, 00.40

Nyt kun oma kevät on mennyt pääasiassa kirjojen parissa, ja on tullut käytyä läpi Japanin kulttuuriministeriön nettitietokannat, niin ajattelin että voisi olla hyvä kirjoitella joku päivitys erilaisista miekkoja arvioivista tahoista. Ajankohta on nyt sopiva kun tässä odotellaan (vaan mielenkiinnosta) NBTHK:n Tokubetsu Jūyō shinsan tuloksia.

文化庁 - Bunkachō - "Kulttuuriministeriö" eiköhän tuo olisi ihan ok suomennos. Kaikkein arvostetuimmat arvot miekoille on Bunkachōn myöntämiä. Tässä on huomioitava, että on myös samantasoisia miekkoja historiallisessa ja kulttuurillisessa arvossa, mutta niillä ei syystä tai toisesta ole kulttuuriministeriön myöntämiä arvoja. Näitä miekkoja ei saa viedä pois Japanista.

国宝 - Kokuhō - Kansallisaarre - Arvokkain arvo, joka voidaan myöntää esineelle Japanissa.
重要文化財 - Jūyō Bunkazai - Tärkeä kulttuuriesine - Toiseksi arvostetuin arvo. (on myös prefektuurien tai kaupunkien tärkeitä kulttuuriesineitä, jotka ovat alempia arvossa)
重要美術品 - Jūyō Bijutsuhin -Tärkeä taide-esine - Tätä arvoa lakattiin myöntämästä 1950, mutta sen saaneet esineet säilyttävät arvonsa niin kauan kun ne pysyvät Japanissa.

日本美術刀剣保存協会 - NBTHK Nihon Bijutsu Tōken Hozon Kyōkai - Taidemiekkojen säilyttämistä valvova Japanin valtion järjestö. Tämä on ehdottomasti suurin miekkoja arvioiva taho, muutamia jäseniä myös Japanin ulkopuolella (minä mukaanlukien).

特別重要 - Tokubetsu Jūyō - Erittäin tärkeä - Ylin arvo, jota NBTHK myöntää. Arviointitilaisuuksia näille järjestetään joka toinen vuosi
重要 - Jūyō - Tärkeä - Toiseksi ylin arvo, arviointitilaisuus järjestetään joka vuosi. Nämä kaksi ylintä arvoa julkaistaan aina kirjassa (ja hulluna kerään noita kirjoja) Jūyō arviointeja on nyt järjestetty tätä kirjoittaessa 65 tilaisuutta.
特別保存 - Tokubetsu Hozon - Tärkeä säilyttää - Järjestö katsoo että miekka on hyvä ja kulttuurillisesti tärkeä. Arviointi on 4x vuodessa.
保存 - Hozon - Säilyttämisen arvoinen - Alin järjestön myöntämä arvo, esimerkiksi signeeratuissa miekoissa takaa signeerauksen aitouden. Arviointi on 4x vuodessa.

Yksi asia mistä järjestö on saanut monilta länsimaisilta vähän rukkasia on se, että tasoissa täytyy edetä yksi kerrallaan. Hozon & Tokubetsu Hozon on mahdollista saada samalla lähetyksellä. NBTHK järjestää arviointeja vain Japanissa. Jos näet miekalla paperit ne ovat mitä todennäköisimmin NBTHK:n myöntämät, koska järjestö on niin paljon muita isompi toimija.

日本刀剣保存会 - NTHK Nihon Tōken Hozon Kai - Ilmeisesti vanhin miekkoja arvioiva järjestö joka toimii yhä. Nykyään on jakaantunut kahteen haaraan NTHK & NTHK-NPO, ilmeisesti sisäisten erimielisyyksien vuoksi. Järjestö on tullut länsimaissa tutuksi, sillä he järjestävät arviointeja Japanin ulkopuolella. Heillä on käytössä erilaiset kriteerit kuin NBTHK:lla, ja on huomioitava, että heidän ylimmät arviointinsa ovat äärimmäisen harvinaisia. Käytännössä aikalailla kaikki heidän paperinsa ovat Kanteisho-tasoa.

最優秀作 - Sai Yūshū Saku - Äärimmäisen tärkeä
優秀作 - Yūshū Saku - Todella tärkeä
鑑定書 - Kanteishō (Shū Saku) - Tärkeä
審定書 - Shinteishō (Yū Saku) - Aito

Yūshū tasolle päässeet miekat julkaistaan kirjassa samaan tapaan kuin NBTHK Jūyō-miekat. Eron huippumiekkojen määrissä huomaa tässä, että 1979-2015 on julkaistu 4 Yūshū-kirjaa, kun taas NBTHK:lta tulee vuosittain Jūyō-kirja. Käytännössä huipputason miekat menevät järjestään NBTHK:N kautta.

Periaatteessa nämä kaksi järjestöä ovat ne, joiden myöntämiin ja yllä esitettyihin tasoihin itse luotan. Signeeraamattomien miekkojen arvioinnissa on otettava huomioon vaihtoehtojen hurja määrä, eikä alkuperää voi todentaa useinkaan täydellä varmuudella. Eri järjestöt saattavat myöntää erilaisen arvioinnin samalle miekalle. Tässä on ymmärrettävä että ne ovat mielipiteitä ja arvioiva taho on tullut kyseiseen lopputulokseen. Usein länsimaalaiset eivät välttämättä ole tyytyväisiä lopputuloksiin ja ottavat ne liian kirjaimellisesti. Japanissa on ollut ja on yhä muutamia pienempiä järjestöjä ja ryhmiä, jotka myöntävät omia arviointitodistuksiaan. En kuitenkaan mainitse niitä tässä, koska koen että se saattaisi sekoittaa ihmisiä.

Tässä nyt tälläinen lyhyt "yleiskatsaus". Tuo arviointien ymmärtäminen on melkoisen pitkä tie, ja siinä pitää huomioida monia tekijöitä. Ja ajattelumalli ei välttämättä sovellu ihan suoraan meidän länsimaiseen ajatusmaailmaan. Ainakin monien ulkomaalaisten miekkakeräilijöiden kohdalla oma ajatusmalli on alkujaan mustavalkoinen, vaikka välissä on paljon eri sävyjä harmaata. Signeerattujen miekkojen kohdalla käytännössä tämä on todella paljon helpompaa, jos järjestö myöntää paperin se toteaa sen aidoksi signeeraukseksi. On kuitenkin tilanteita joissa esim. toisen järjestön (näistä isoista) mielestä signeeraus on hyvä, toisen mielestä huono...
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Jussi Ekholm viestistä:
Mika
Jussi Ekholm

Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 55
Viestit: 538
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily
Tykännyt: 10 kertaa
Tykätty: 15 kertaa

Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

#123

Viesti Jussi Ekholm » kesä 28, 2020, 23.41

Tuleekin pitkästä aikaa mahtavia uutisia meiltä Suomesta.

https://www.kyuheikan.fi/

Kannattaa ehdottomasti suunnitella vierailua Jyväskylän suunnalla, sillä kuten jo aiemminkin olen täällä maininnut sieltä löytyy aivan mahtava Samurai-kokoelma. Nyt Kyuheikan on saanut hienot nettisivut, kokoelma on siis Kai Koskisen ja Aikikenin salilla Jyväskylässä.

Varoituksen sana ensikertalaisille, esineiden määrä saattaa hämmästyttää. Linkin takaa saa vähän hahmotusta, mitä kaikkea kokoelmasta löytyy. Voin sanoa (vaikka olen käynyt useamman kerran), että ei sitä käsitä kerralla eikä kahdella. Sitä löytyy aina jotain uutta mielenkiintoista katsottavaa. Esineitä on todistettavasti ainakin 1300-luvulta lähtien, mahdollisesti jotkut ovat jo ennen 1300-luvun alkua tehtyjä.

Tässä on todellakin mahtava mahdollisuus kaikille kamppailuharrastajille, ja Japanin kulttuurista kiinnostuneille. Lisänä mainittakoon, että Kai pystyy kertomaan niin paljon esineiden historiasta ja käytöstä, tätä ei minusta voi alleviivata tarpeeksi. Kokemus on aivan erilainen kun vaan katsoisit esimerkiksi museossa miekkoja toisen jälkeen, jos et ole käyttänyt vuosia aiheeseen perehtymiseen et varmasti saa älyttömästi irti siitä. Vertaa siihen että sinulle kerrotaan asioiden symboliikkaa, käyttötarkoitusta ja alkuperää samalla kun näet esineitä.
Jussi Ekholm

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2872
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 106 kertaa

Keskustelua aidoista japanilaisista miekoista (nihonto)

#124

Viesti Jasse » kesä 30, 2020, 00.50

Allekirjoitan kaiken mitä Jussi sanoi :)
Tässä vielä museon FB-sivut: https://www.facebook.com/kyuheikan/
"Memento Mori - Tiedä kuolevasi, tunne eläväsi"
-Idän Viisas


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 kurkkijaa