Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Median vastuu

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 260
Viestit: 15785
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 507 kertaa
Tykätty: 222 kertaa

Median vastuu

#1066

Viesti Lasse Candé » loka 1, 2019, 21.25

:D

Joo, unohdin vissiin sanoa alunperin, että tuo lainaamani oli tuon Auvisen fb-päivitys, joka tuli kaverini jaon kautta omaan uutisvirtaani.

Tietenkin voisi keskustella menikö tuossa jokin nimenomaisesti pieleen ja toisaalta että onko tuossa kyse juuri jostakin median vastuunkantokysymyksestä. Varsinkin jälkimmäinen olisi juurikin ketjuun sopivaa keskustelua. Mutta kyllä media tiesi mitä tekee ja teki silti. Siitäkin voi keskustella, oliko tuo esim Auviselle paha, varsinkin kun tosiaankin näkyvyys lisääntyi.

Mutta mielestäni Auvisen fb-päivitys kertoo mikä hänen mielestään oli vähintään kyseenalaista. Jos kuvaukset vastaavat todellisuutta, en ole kovin eri linjoilla, vaikka toisaalta automaattisesti ei olekaan ongelmallista esittää lisäkysymyksiä. Sitä voi sitten jokainen miettiä, onko se miten OK jos idea on siinä että jutusta puuttuu vain raflaava otsikko ja tämä sitten revitään väkisin irti, oleellisesti omista ajatuskuluista.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan


Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

Median vastuu

#1067

Viesti Totte » loka 2, 2019, 08.10

Voihan sitä miettiä jos jotakuta haastatellaan vaikka itsepuolustuksesta. Haastattelu menee ihan hyvin ja puhutaan varautumisesta ja säännöllisen treenin tärkeydesta jne. Sitten tulee myöhemmin soitto missä kysytään et miten suhtautuu kuolettavaan voimankäyyttön. Sitten vastaa siihen, että pienimmän haitan mukaan pitäisi aina mennä ja sitä pitäisi välttää, mutta jos kyseessä on joku terroristihyökkäys niin ei sitä ehkä voi välttää.

Sitten otsikko on "Toisen saa jopa tappaa!". Voisi vähän kyrsiä, varsinkin jos tarkoituksena oli promota vaikka Defendo White -järjestelmää, vaikks hieman muustakin puhuttiin kun juttu lensi niin hyvin.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Totte viestistä:
Daddy
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 3352
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Kaarina
Etulaji: Jumppa
Takalajit: Judo, nyrkkeily, Bujinkan, Defendo, Hokuto, kb, Wing Tsun
Tykännyt: 25 kertaa
Tykätty: 76 kertaa

Median vastuu

#1068

Viesti MikaM » loka 2, 2019, 09.28

Olen sitten erilainen, kun en näe tota vääränä vaan ainoastaan sirkusteluna. Jota muutenkin näkee joka puolella nykyään. Kaiken on oltava ameriikkaa jotta se myy. Jolloin oma silmä on kyynistynyt sen verran, että pyrkii riisumaan asiat oleellisimmilleen. Toki aina ei onnistu.
Koko mediakenttä olisi kovin erilainen, jos keltainenkin lehdistö "arvilindistyisi". Leipää ja sirkushuveja, sano.
"When you talk, you only repeat what you already know. But if you listen, you may learn something new."
- Dalai Lama

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 211
Viestit: 2703
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 266 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Re: Median vastuu

#1069

Viesti Daddy » loka 2, 2019, 09.44

Hyvä pointti tuo kyynistyminen, nimittäin olen itsekin aika kyynistynyt - ja siksi niin kovin usein pengon asioiden taustoja. Mikä kyllä yleensä aina johtaa kyynistymisen lisääntymiseen.

Tässä on kuitenkin se pointti, että niin moni muodostaa pelkän otsikon perusteella asiasta kuin asiasta oman, varman mielipiteensä.

Sillä tunnettuahan on, että mitä vähemmän asiasta tietää, sen varmemmat mielipiteet siitä omaa.

Ja yleensä näissä otsikoissa pyritään luomaan jonkinnäköinen tunnerefleksi koska clickbait. Jutut jotka ei herätä meissä mitään tunteita eivät innosta klikkaamaan. Tunteita herättävät jutut taas sekä innostavat klikkaamaan että jakamaan juttua somessa.

Tuo tunnerefleksi sitten on omiaan lujittamaan sitä oman mielipiteen varmuutta sillä niin me ihmiset toimimme; mitä enemmän oma mielipiteemme on muodostunut tunnetefleksin kautta, sen varmempi se on.

Niinpä voi todeta, että tässä(kin) uutisessa otsikko on omiaan johtamaan harhaan vaikka se on faktisesti oikein.

Jutun pitää tietty olla myyvä, mikä toki selittää miksi median jutut ovat mitä ovat. Mutta ei se silti päästä mediaa siitä, että huono journalismi on huonoa, oli se sitten kuinka myyvää tahansa. Vai mitä olette mieltä?
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 260
Viestit: 15785
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 507 kertaa
Tykätty: 222 kertaa

Median vastuu

#1070

Viesti Lasse Candé » loka 2, 2019, 12.26

Daddy on yhdellä oleellisella raiteella tässä, elikkäs sillä että asioista muodostetaan mielipide pelkän otsikon pohjalta.

On vähintään yksilölle josta juttu tehdään rankkaa huomata että hän joutuu sellaisen toiminnan uhriksi, josta seuraa että monet suuttuvat. Hän mainitsikin vihapostin. Vähän epäselvää oli, oliko arvaus tulevasta vai oliko jo alkanut.

Mielestäni on myös aika erikoinen tapa lähteä puolustamaan toimintaa sillä, että koska media on toiminut näin, on kyynistynyt siihen pisteeseen että tietää jo median toimivan näin. Siinä ikäänkuin sanoo että media on kyynistänyt tämän lausujan. Itse näen laajan kirjon kyynisyyttä, jatkuvaa ansaan putoamista ja raivoa, välinpitämättömyyttä sekä harvoin hieman analyyttisyyttä harhaanjohtavien juttujen vastaanotossa. Kaikki eivät siis ole kyynisiä, eivätkä varsinkaan joka kerta. Usein ihmiset kuitenkin putoavat ansaan raivoamaan, kun sopii omaan agendaan ja ovat sitten kyynisiä tai välinpitämättömiä muuten. Ja en näe näitäkään asiantiloja vissiin yhtä hyvinä kuin MikaM.

Sinällään pidän tätä itse juttua aika pienenä, suhteessa laajempaan pohdintaan johon päädyin MikaM:n tekstiä luettuani. Tietyssä mielessä tässä on siis vähintään kaksi keskustelua mihin itse osallistun nyt.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 1798
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 26 kertaa
Tykätty: 47 kertaa

Median vastuu

#1071

Viesti PetriP » loka 2, 2019, 12.50

Vegaani joka alkaa mediassa julistaa viestiä lihan syönnin vähentämisestä jää tässä nyky some-mediassa jää aina palautteen jalkoihin.

Ei ihmiset oo muuttunut mutta se "vegaani-ämmän" haukkuminen olis tapahtunut esson-baarissa yhdenpöydän ääressä. Nyt on vaan liian helppo ammattiloukkaantujan loukkaantua ja lähettää nimettömiä uhkauksia. Ja ei lehdistä voi lakata kirjoittamasta näiden takia. se olis luovuottamista ääliöden edessä. Siitä että ongo kasvisravinnon lisäämisellä edes marginaalisia vaikutuksia vaikka ilmastonmuutokseen voidaan helposti olla montaa mieltä, mutta tappouhkaus ei oikein ole taitavaa argumentointia

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 260
Viestit: 15785
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 507 kertaa
Tykätty: 222 kertaa

Median vastuu

#1072

Viesti Lasse Candé » loka 2, 2019, 12.56

Mielestäni puhut tuossa lähinnä kaikista muista toimijoista kuin mediasta. Tai onhan tuossa media keskiössä tuossakin, muttet yhtään käsittele sen toimintaa.

Vai näinkö väärin? En nimittäin huomaa mitä mieltä olet median toiminnasta, mutta huomaan että viittaat ilmiöön jossa voi jäädä palautteen jalkoihin, et hyväksy tappouhkauksia ja että haluat vähintäänkin langettaa varjon lihansyönnin ympärostövaikutuspuheiden päälle.

Ainoa minkä huomaan, on "Ja ei lehdistä voi lakata kirjoittamatta nöiden takia." mikä on virke jota en ihan ymmärrä sanomaltaan. Avaisitko hieman?
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 260
Viestit: 15785
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 507 kertaa
Tykätty: 222 kertaa

Median vastuu

#1073

Viesti Lasse Candé » loka 2, 2019, 14.03

(Kaikki linkit laitettu paljastuksiin layoutin takia.)

Asiasta kukkaruukkuun. Hesari saa noottia. Tässä lainauksessa Koomikko Iikka Kiven fb-julkaisu:
Olen tänään ilmoittanut Helsingin Sanomille, että lopetan kolumnien kirjoittamisen heille.

Tämä johtuu siitä, että Hesari julkaisi tänään koko sivun mainoksena Kiinan hallituksen propagandajulisteen, jossa ulkomaita kehotetaan olemaan puuttumatta Hong Kongin mielenosoituksiin.
paljastus:
(
Pidän monin tavoin epäeettisesti toimivan hirmuvallan propagandan julkaisua täysin kestämättömänä ratkaisuna enkä halua missään nimessä olla mukana tekemässä lehteä, joka asettaa rahan näin räikeästi journalististen periaatteiden edelle.

Saamani kolumnipalkkiot lahjoitan Kiinassa tehtävään ihmisoikeustyöhön.
Tuosta tviitistä näkee lisää kritiikkiä ja kuvan mainoksesta.Tässä uutisessa on oleellisesti samat kuin Kiven tekstissä, mutta siitä löytyy myös video mtv:n uutislähetyksestä, jossa kerrotaan propagandahankkeen laajuudesta listaten lukuisia muita lehtiä ympäri maailman, joissa mainos on julkaistu. Taisi sanoa vielä että mainostaminen on maksanut ainakin miljoonan ja avaa että kyseessä on pelko bisneskuvioista.

Sen uutisvideon lisäksi jutussa on Hesarin puolustuspuhe, mistä päästään selkeiten ketjun otsikon aiheeseen:
Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi puolustaa mainoksen julkaisemista. Hän perustelee tätä yhteiskunnallisen mainonnan sananvapaudella.

– Se on sitten eri asia, että Helsingin Sanomat, kuten muut mainoksen julkaisseet lehdet, suhtautuu hyvin kriittisesti Kiinan toimiin Hongkongissa, Kaius Niemi kommentoi MTV Uutisille.
Tuon lainauksen viimeinen lause on linkki tähän Niemen puheenvuoroa syvemmin avaavaan juttuun:
Siinä on pari vertausta muihin vastaaviin keisseihin ja osoittaa että aika hyvin on tiedostettu mitä tehdään ja tehty silti. Itse en ota kantaa itse mainokseen tai sen ongelmallisuuteen, kun ei ole välineitä. Mutta periaatteellisella tasolla pidän ongelmallisena tätä täysin tuulesta temmattua käsitettä "yhteiskunnallisen mainonnan sananvapaudesta", joka kai tarkoittaa median vapautta kääriä rahat mistä tahansa mainoksesta ja pestä kätensä sanomalla sitä mainokseksi. Oli tuosta "mainoksen" sisällöstä mitä mieltä tahansa, se on lehtijuttu, jolle on ostettu paikka lehdestä. Mainoksen siitä tekee pelkästään se että siitä paikasta maksettiin samalla tavalla kuin oikeiden mainoksien paikasta maksetaan.

Mielestäni tuo Kaius heittäytyy vähän tyhmäksi tuossa ja yrittää sumuttaa journalistisella jargonilla, mutta sehän sen duuni tietty tässä onkin.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 3352
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Kaarina
Etulaji: Jumppa
Takalajit: Judo, nyrkkeily, Bujinkan, Defendo, Hokuto, kb, Wing Tsun
Tykännyt: 25 kertaa
Tykätty: 76 kertaa

Median vastuu

#1074

Viesti MikaM » loka 2, 2019, 14.40

Oletan, että tuo on selkeästi mainos eikä lehtijuttu? Koska kuinka pitkälle lehden pitää mainoksiaan skriinata/ suodattaa (en tiedä oikeaa sanaa)? Mitkä ovat hylkäyskriteerit, jos niitä on?
"When you talk, you only repeat what you already know. But if you listen, you may learn something new."
- Dalai Lama

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 211
Viestit: 2703
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 266 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Re: Median vastuu

#1075

Viesti Daddy » loka 2, 2019, 15.40

Joo kyllä Kaiuksen argumentointi vähän tuntuu onnahtavan. Nimittäin noinkohan HS julkaisisi vastaavanlaisen mainoksen esim... no vaikka Soldiers Of Odinilta (tai muulta vastaavanlaisesti tunteita herättävältä organisaatiolta).

Mikäli sananvapauteen perustuva mainosmyynti on HS:n linja, niin sittenhän SOO:n mainos menisi vastaavanlaisesti läpi. Mitä kyllä epäilen...
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 260
Viestit: 15785
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 507 kertaa
Tykätty: 222 kertaa

Median vastuu

#1076

Viesti Lasse Candé » loka 27, 2019, 18.50

Palkeissa Koomikko Iikka Kiven fb-sivun pohdinta median vastuukysymyksistä. Postaus tuossa kokonaisuudessaan, kun en tykkää fb-linkityksestä.

Tekstissä on kohtia jotka ovat mielenkiintoisia pohdintoja ja joissa sitten näkee, minkä kannan tämä Kivi ottaa. Mielestäni hän ei tee keissiään valmiiksi asti, mutta ehkä tällainen kela jää aina sille tasolle, että se lopultakin jakaa mielipiteitä.

Silti tuo pohdinta on mielenkiintoinen ja vaikea, että tuleeko median päästää kaikenlaisia ideologioita ääneen?

Kiven mukaan etnonationalismi olisi sellainen jota ei tule päästää. Hän samaistaa sen äärioikeistoon.

Kysymyksiä on tietenkin esim että
- miten vedetään raja mielipiteen vaarallisuudelle?
- onko oikeasti parempi vai huonompi päästää vaaralliseksi koettu ideologia sen edustajan kautta ääneen?

Kivi tekee ihan OK keissin kierteestä ja hänellä on setilleen perustelu. Olen myös samaa mieltä, arvausten kautta, että noissa mielenmaisemissa maailma kaventuu ja vointi huononee. Vaikka toisaalta uskon Kiven viitatessa omiin kokemuksiinsa noin ylipäätään olevan ääriajatteluun taipuvainen yksilö, jopa siihen pisteeseen asti että hyvinvointi on vaakalaudalla. Tällä ei kuitenkaan voi yksin huitoa pois koko keissiään, sillä uskon ainakin itse tuon synkkyden leviämismekanismiin myös yhteiskunnallisella tasolla.

Ja jos noin on, on mielestäni ihan perusteltua nähdä medialla vastuuta asiassa. Ei ole kaukaa haettua, että medialla on vastuuta hyvinvoinnin suhteen tai ainakin vastuuta siinä, ettei lisää pahoinvointia.

Mutta olisi kiva kuulla muiden näkemyksiä tähän.

YLE julkaisi tänään jutun, jossa kaksi etnonationalismin - eli tutummin valkoisen ylivallan eli rasismin - kannattajaa sai kertoa keskeytyksettä näkemyksistään ja elämäntavastaan. Jutussa kyseiset äärioikeistolaiset (joita he itse myöntävät olevansa) kuvataan ihan tavallisina suomalaisina, joilla on vähän valtavirrasta poikkeavia ajatuksia.

Tämä on eettisesti väärin ja vastuutonta monella tavalla.

Äärioikeiston kannattaminen ei ole mitä tahansa normaalielämää, vaan perusteettoman vihan ja epäluulon täyttämää vainoharhaisuutta, jonka yhtäläisyydet uskonnollisiin kultteihin ja niiden hyvinvointia tuhoavaan sosiaaliseen käyttäytymiseen ovat täysin selviä.

Voin sanoa tämän siksi, että olin itse aikanaan mukana Suomen äärioikeistossa ja koin kaiken sen tårta på tårta omakohtaisesti: päivittäisen raivon kasvamisen propagandan lukemisen äärellä, toistuvat sosiaaliset vaikeudet ihmisten inhotessa mielipiteitäni ja laajan maailmankuvan kaventumisen hyvin kapeasta hahlosta tuijottamiseksi.

Uskokaa kun sanon, että äärioikeistolaisuus ei tee ketään onnelliseksi. Sivulleni kirjoittelevien rasistitrollien ja persuöyhöttäjien teksteistä paistaa viha, katkeruus ja pelko - ja ääriajatteluun iskostuminen syventää, ei helpota, noita tunteita.

Toiseksi, en ole sitä mieltä, etteikö äärioikeistoa voisi haastatella lehteen. Kyllä voi, mutta sillä on väliä, miten jutun tekee. Journalismin tehtävä on välittää totuudenmukaista tietoa ja puolustaa sekä vapaata tiedonvälitystä sekä demokraattista yhteiskuntajärjestystä. Tässä YLE:n juttu epäonnistuu surkeasti, sillä jutussa ääni annetaan haastateltaville ja heitä haastetaan hyvin vähän ja pehmeästi.

Tällaiset jutut ovat ongelmallista journalismia lähtökohtaisesti, sillä yleensä ne ovat kaikkein lähimpänä lehtijutun näköistä mainosta. Mutta aina välillä niille on paikkansa, kuten vaikka niissä tapauksissa, joissa ennakkoluulojen kohde pääsee omin sanoin avaamaan näkemyksiään ja elämäänsä. Sen kuitenkin pitäisi olla sanomattakin selvää, että vaarallisen ääriajattelun kohdalla näin ei voi tehdä, koska silloin alistaa oman mediansa ääriajattelijoiden propagandan äänitorveksi.

Siksi lifestyle-jutun tekeminen natsismista omavaraistaloutta tai moniavioisuutta esittelevien juttujen hengessä on mautonta, vastuutonta ja vaarallista.

Ja kolmas ongelma liittyy siihen, millaista isompaa yhteiskunnallista kehitystä tämäkin juttu osaltaan heijastaa: äärioikeistolainen ajattelu yleistyy ja normalisoituu länsimaissa. Se on helvetin vaarallista kehitystä, sillä vaikka äärioikeistolaiset muuta yrittävätkin väittää, kyse ei ole vain "erilaisista mielipiteistä" tai poliittisista eroavaisuuksista.

Esimerkki: jutussa haastateltu kertoo, että hänen mielestään Suomen kansalaisuutta ei saisi myöntää muille kuin etnisesti suomalaisille (eli valkoisille, suomea puhuville valtakulttuurin kannattajille).

Tämä ei ole mikään poliittinen erimielisyys, kuten se, että pitäisikö lentämistä verottaa vai ei. Tämä on rasismiin perustuvaa ihmisten eriarvoistamista - ihmisoikeuksien riistämistä synnynnäisten ominaisuuksien perusteella. Näille ihmisille toiset ovat pysyvästi vääränlaisia.

Tällaisten ajattelun kritiikitön esittely mediassa "vain yhtenä mielipiteenä muiden joukossa" kertoo siitä, että äärioikeisto on onnistunut lyömään propagandansa laajamittaisesti läpi valtavirtaan ja normalisoimaan sen mediassa.

Historiasta tiedämme, että kansanmurha ei ala juna-aikataulujen ja kaasukammioiden suunnittelusta, vaan yllä kuvatusta prosessista: vihapuheen vähittäisestä normalisoitumisesta ja päätymisestä osaksi arkista puheenpartta. Pahuus pääsee vallalle, kun emme enää osaa tunnistaa sitä pahuudeksi.

Ja jos journalistit eivät hoida vastuutaan fasismin nousun torjumisessa, vaan päinvastoin antavat näille megafoniin käteen, me häviämme tämän. Me kaikki.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Atticora
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 720
Lauteille: Heinäkuu 2013
Tykännyt: 36 kertaa
Tykätty: 69 kertaa

Median vastuu

#1077

Viesti Atticora » loka 28, 2019, 09.47

Jaa-a, harvemmin pullantuoksuissa lifestylejutussa annetaan puolet tilasta tutkijalle, joka taustoittaa ilmiötä ja oikoo harhaisia käsityksiä.
YLE:n olisi pitänyt käydä nuoren parin kimppuun jo haastattelussa, hiillostaa ja vähän demonisoida. Ai miksi? No, Kivi kertoo: sen takia että hän on itse ollut pahoinvoiva natsi.
Muuten samaa mieltä, kaikenlaisten ideologioiden kritiikitön levittäminen on vaarallista.
Mielipiteen vaarallisuus on jollain tavalla laissa määritelty, eikä YLE tai Miska nyt tainnut liipata läheltäkään.

Rahanpesijä
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 55
Viestit: 1998
Lauteille: Toukokuu 2010
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Median vastuu

#1078

Viesti Rahanpesijä » loka 28, 2019, 09.59

Itse olen sitä mieltä, että journalistin ylivoimaisesti tärkein tehtävä on tiedon levittäminen. Kyllä sinne toki mielipidevaikuttaminenkin jonnekin väliin mahtuu. Jos nyt jossain on tehty juttu (en ole lukenut) jossa toimittaja ei asemoi itseään natsien ja yleisön väliin niin onhan se piristävää. Oon niin kyllästynyt siihen, että mistään vähänkään arveluttavasta ei voida puhua/kirjoitella ilman helvetin moista hyperventilointia. Hyvin karsaasti suhtaudun myös sellaiseen ajatukseen, että se olisi median tehtävä määrittää rajat hyväksyttävälle keskustelulle/mielipiteille. Esimerkkinä Kiven esimerkki kauheasta mielipiteestä: "suomen kansalaisuuden yksi ehto tulisi olisi olla etninen suomalaisuus." Täysin toimimaton idea, tycker jag, mutta mikä siinä muka nyt niin kamalaa on, ettei moista saisi ääneen sanoa? En usko hetkeäkään, että äärioikeistolaiset suuntaukset suitsitaan median sensuurilla tai vaikenemisella. Ei ne ideat niin hyviä ole, että ihmiset laajassa mitassa moisesta tårta på tårta heti innostuvat kun pääsevät kosketuksiin sellaisten kanssa. Syyt äärioikeiston kasvuun ovat muualla, eikä moinen ilmiö ole missään isossa mittakaavassa vielä edes alkanut. Mutta kyllä sinnekin päästään tällä menolla. Kivi tosiaan vaikuttaa aika hihhulilta. Ensin hän on kiihkoillut äärioikeiston nimissä (omien sanojensa mukaan) eikä maailmankuva ole näköjään ollenkaan avartunut. Vain leiri on vaihtunut.

PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 1798
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 26 kertaa
Tykätty: 47 kertaa

Median vastuu

#1079

Viesti PetriP » loka 28, 2019, 10.30

Ylellä on aivan julkaistaan aivan riittämiin materiaalia joka tuon näiden harhautuneiden maailmankuvan ongelmat esiin. Ja jos haluaa haastattelun jossa ihmiset avaavat omaa ajatteluaan niin se ei voi olla kohin "näkemyksiä haastava" koska silloin sitä haastattelua ei saa tai sen sisältö jää tyngäksi.

Joo aika ylimitoitettu pelko, että haastattelu toimisi rekrykanavana.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 260
Viestit: 15785
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 507 kertaa
Tykätty: 222 kertaa

Median vastuu

#1080

Viesti Lasse Candé » loka 28, 2019, 14.17

Lainauksen vastineen jälkeen muista viesteistä, mutta lainaan, koska tässä on niin paljon mihin puuttua.
Atticora kirjoitti:
loka 28, 2019, 09.47
Jaa-a, harvemmin pullantuoksuissa lifestylejutussa annetaan puolet tilasta tutkijalle, joka taustoittaa ilmiötä ja oikoo harhaisia käsityksiä.
YLE:n olisi pitänyt käydä nuoren parin kimppuun jo haastattelussa, hiillostaa ja vähän demonisoida. Ai miksi? No, Kivi kertoo: sen takia että hän on itse ollut pahoinvoiva natsi.
Muuten samaa mieltä, kaikenlaisten ideologioiden kritiikitön levittäminen on vaarallista.
Mielipiteen vaarallisuus on jollain tavalla laissa määritelty, eikä YLE tai Miska nyt tainnut liipata läheltäkään.
Aloitetaan viimeisestä virkkeestä. Tarkoitatko, että median vastuu on redusoitavissa kysymykseen laillisuudesta? En oikein näe mitä muuta voisit tarkoittaa, mutta toivon sinun avaavan jos kuitenkin tarkoitat jotain muuta. Jos tarkoitat että kaikki laillinen on vastuullista, olen eri linjoilla.

Kiven pointti ei ollut että lifestylejutuissa aina pitäisi antaa puolet tilasta tutkijalle, vaan että tässä tapauksessa olisi pitänyt haastaa. Sellaista voi peräänkuuluttaa, vaikka ei peräänkuukuttaisi tutkijan näkemystä kaikkiin lifestyle-juttuihin.

Tuossa tietenkin vääristelet tarkoituksella, että perustelu miksi pitäisi haastaa olisi Kivessä itsessään. Kivi kertoo sen kyllä tuossa postauksessa miksi pitäisi haastaa. Se että hän kertoo tietävänsä omakohtaisesti mistä puhuu, on itse aiheen kannalta täysin sekundääristä. Itse asiassa ei edes sitä, vaan epärelevanttia vastuukysymyksessä kaikin puolin.

Sen sijaan Kiven pointti on juuri siinä mitä sinäkin sanot, että ideologioiden levittäminen voi olla vaarallista.Tästä päästään Rahanpesijän viestiin.

En ole kovin vakuuttunut siitä että media voisi olla objektiivinen. Tämä johtuu siitä, että viestiä ei pelkästään anneta vaan se saadaan. Ja saamispuolella on eroavaisuuksia. Tällöin medialla voi aivan hyvin nähdä olevan vastuuta siinä, miten heidän juttunsa otetaan. Se on se lopullinen tuote. Ymmärrän toki jos vain toteaa että kaikki vastuu tästä jää yksilölle. Olisin tällaisesta eri mieltä, sillä minä uskon että tiedon levittäminen on aina mielipidevaikutusta. Tarvittaessa voimme keskustella tästä asiasta, mutta on selvää, että Kiven keissi lepää tällaisen ajattelun päällä.

Näen pienoista ironiaa kun sanot...

"Oon niin kyllästynyt siihen, että mistään vähänkään arveluttavasta ei voida puhua/kirjoitella ilman helvetin moista hyperventilointia."

...sillä ehdottanet siinä joko sitä että maltillinenkin mielipiteiden haastaminen olisi hyperventilointia taikka että Kiven mediakritiikki on. Moni muu taas voisi nähdä sinun reaktiosi tähän hyperventilaationa ja varmaan itsekin huomaat tämän.

Itse vastaisin silti kysymykseesi, että niin miksi ei voikaan? Sen kun haastaa niin uusnatseja tai kritisoi mediaa. Tai vaikka kritisoi ilmapiiriä. Ilmiselvästi myös koko Kiven pointti oli siinä että nimenomaan voi käsitellä arvelluttavia asioita ilman hyperventilaatiota, jopa Yleä myöten, nähtävästi. Voit siis huokaista helpotuksesta, että verovaroin pyöritettävä media on jo osin siellä missä haluat ja enää joku random koomikko huutelee tästä jossain fb:ssä. Ei Kiven fb-päivitys yksin kerro miten tämä maailma lepää, vaan mm sinun viestisi on yksi ääni tässä. Kivi varmaan on lopen kyllästynyt siihen että uusnatsius on nykyään täysin salonkikelpoista, mutta jos hän on, ei se tarkoita sitä että hän olisi oikeassa. Minä en ole samaa mieltä luonnehdinnastasi, yhtenä äänenä sille, että näin ei varmaankaan ole.

Pidän myös erikoisena että ensin sanot etnonationalistien idean olevan toimimaton ja vaaraton ja jatkat hämmästelyyn että miksi ei saisi sanoa. Sen jälkeen jatkat ettei sensuuri toimine ja perustelet tämän sillä että idea on huono, joten se ei mene laajoihin massoihin läpi. Kun toteat syiden äärioikeistoon olevan muualla, kuitenkin palaat siihen että sen laajamittainen nousu voisi olla "tällä menolla" tulevaisuutta.

Sanot siis että sinne päästään jollakin menolla ja ilmeisesti se meno on sitä että joku koomikko avaa sanaista arkkuaan facebookissa? Samaan aikaan sanot että se, että natsit avaavat sanaista arkkuaan telkussa ei ole tie siihen. Miten hemmetin taitavasti meidän pitää siis toimia tämän uhkan edessä median kanssa, kun kaikki toimenpiteet ovat tällä tavalla käänteispsykologisia ja kritiikin suurin piikki menee yksittäisten someäänien suuntaan?Petrin yllä olevaan, tässä ei ole kyse siitä että minkälainen Yle on laajassa mittakaavassa, koska tuskin kukaan kuluttaa Ylen palveluja pohtien piirakkadiagrammeja ja laatien näistä keskiarvoja. Ylen kaltaista lafkaa on tällaisessa yhteydessä mielekkäämpää käsitellä yksi juttu kerrallaan. Tai ainakin haluan kontrata pointtiasi esittämällä, että tällainen näkökulma vähintään pitää elää sinun näkökulmasi rinnalla. Yksi juttu voi vaikuttaa.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 31 kurkkijaa