Ole hyvä ja vastaa nopeasti kyselyyn Potkun kehittämisestä. Vastausten perusteella pohdimme keinoja uudistaa Potkua. Kiitos. :)

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta.

Ylipotkija: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 188
Viestit: 22930
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 35 kertaa
Tykätty: 230 kertaa
Viesti:

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2731

Viesti Mjölnir » tammi 9, 2017, 17.34

Firearms United tiedottaa
Firearms Unitedin Maltan Konferenssi osoittautui valtavaksi menestykseksi!

Kuten varmaan muistatte, viikonloppuna oli Maltan Konferenssi, jonka järjesti Firearms United, FESAC, AACTS ja AMACs. Malta otti vastaan EU:n puheenjohtajuuden, joten myös asedirektiivin käsittely on puheenjohtajuuden aikana Maltan vastuulla.

Kaikkia asioita ei ole lyöty lukkoon - ja ennen kaikkea nykyistä "kompromissia" ei ole vielä muodollisesti hyväksytty, joten pelkästään tämä oli erinomaisen syy järjestää Maltalla konferenssi paikallisten harrastajien informoimiseksi sekä erittäin hyvä tilaisuus tavata Maltan sisäministeri ja käydä keskusteluita direktiiviehdotuksen epäkohdista.

Jo perjantaina päivällä, ennen konferenssin alkua, FU:n "iskuryhmä" kävi tapaamassa ministeriä ja toi esiin hyvässä rakentavassa keskustelussa harrastajien kannan asedirektiivistä. Toiminnallisia ampujia keskustelussa edusti IPSC:n FU yhteyshenkilö Sasja Berentsen ja olipa keskusteluissa mukana suomalaisia harrastajia edustamassa SAHS edustaja!

Perjantai-ilta jatkui illallisen merkeissä. Testimielessä hotellin ravintolan pöydälle oli strategisesti sijoitettu M1 karbiini, pelottava sotilasase, joka ei koko illan aikana ladannut itseään eikä itsestään ampunutkaan ketään, ja tämä sai monet paikallaolijat pohtimaan, voisiko komissio sittenkin olla väärässä.

Lauantai aamupäivä meni enemmän tai vähemmän konferenssin valmisteluissa - kuten kuvista näkyy FESAC oli yhdessä paikallisten keräilijöiden kanssa järjestänyt konferenssitilaan asenäyttelyn, jonka ideana oli näyttää paikalla oleville viranomaisille, millaista korvaamatonta kulttuuriperintöä komission ehdotus tuhonnut mikäli se olisi mennyt läpi alkuperäisessä muodossaan.

Esillä oli muun muassa FG42, toinen jäljellä olevista 50 kappaleen sarjasta, jonka Rheinmetall valmisti vuosina 1942 ja 1943. Samasta vitriinistä löytyi myös MKb42, joita Walther teki 200 kappaleen erän ja joista vain muutama on selviytynyt tähän päivään. Tämän lisäksi näytillä oli MP18,1 (1918), Luger lP08 (1915) sekä MP40/1 (1942).

Varsinaisen konferenssin juonsi Vincent Borg, ja ensimmäisenä puhujana olikin Maltan sisä- ja turvallisuusministeri Carmelo Abela, joka kertoi mielipiteensä asedirektiivistä, jonka jälkeen FU:n presidentti Tomasz Stepien antoi tilannepäivityksen paikallisille harrastajille. Tilaisuus jatkui videotervehdyksellä Miriam Dallilta [3] sekä Roberto Metsolalta [4] (Maltalaisia MEPpejä) ja tämän jälkeen Sasja Berentsen kertoi ehdotuksen potentiaalisista vaikutuksista toiminnalliseen ammuntaan, toki tuoden esiin voimakkaasti lipasrajoitusten ongelmallisuuden. FESACin puheenjohtaja ja "laiton lobbari" Stephen Petroni päätti tilaisuuden ensimmäisen osan vertaamalla komission asedirektiiviä ISISin toimiin Palmyran muinaisten temppelien tuhoamiseksi - "En ole ammatti lobbari, tämä mitä teen kumpuaa intohimosta ja teen sitä teidän vuoksenne" Petroni lopetti puheensa. Paikalla ollut Malta Today sanomalehti poimi välittömästi Petronin vertauksen artikkeliinsa [1]. Objektiivisempi media Malta Independent oli myös paikalla ja julkaisi artikkelin välittömästi tilaisuuden jälkeen [2].

Väliajalla paikalliset TV-kanavat haastattelivat puhujia, ja FU:n toimihenkilöt antoivat useita haastatteluita ja kutsuttiinpa Petroni jopa tuomaan harrastajien kantaa televisioonkin.

Konferenssin toisen puoliskon avasi Jean-Luc Addor (Sveitsiläinen kansanedustaja, PROTELLin edustaja, reservin upseeri) kertomalla Sveitsin kannan asedirektiivin ja aserekisteröintiin joka lyhyesti sanottuna on että kannattaa muistaa että Sveitsi tinkii mieluummin Schengenistä kuin kansalaisoikeuksistaan. (Kyllä - Sveitsissä nämä ovat kansalaisoikeuksia). Jean Karl Soler, Maltalainen lääkäri piti esityksen laillisten aseiden ja rikollisuuden ja väkivallan suhteesta. Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että komission luvut paljastuivat tohtoroiduiksi. Tämän jälkeen FU Finlandin edustaja toi esiin pohjoismaisten harrastajien perspektiiviä kertomalla kuinka täällä Suomessa harrastajat ovat reagoineet asedirektiiviin sekä paikallisten järjestöjen aktiivisen toiminnan asedirektiivin torppaamiseksi. Clive Brockdorff, Maltan IPSC:n Regional Direktor kertoi toiminnallisesta ammunnasta ja Maltan aselaista ennen loppupuheenvuoroja. Kävi ilmi, että Brittien perintönä aseiden omistus Maltalla oli 2000-luvulle asti erittäin säädeltyä (lue: kiellettyä, haulikoita lukuunottamatta), jonka jälkeen Maltan viranomaiset, yhdessä harrastajien kanssa laativat toimivan aselain. Maltan aselaki jakaa ihmiset kahteen kategoriaan - niihin jotka ovat nuhteettomia ja voivat omistaa aseita, sekä niihin joilla lupaa ei rötöstelyn takia ole. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että esimerkiksi urheiluampuja voi Maltalla ostaa pelkällä virallisella urheiluampuja-luvalla 10 asetta - eli lupa on henkilökohtainen, ei asekohtainen! Sen jälkeen kun Maltan uudistettu aselaki tuli voimaan, vastoin kaikkia odotuksia - mitään ei tapahtunutkaan. Taivas ei pudonnut, eikä veri virrannut kaduilla - näin ollen Maltan harrastajien ja viranomaisten rakentava yhteistyö jatkuu.

Maltan tavoite neuvotteluissa on luonnollisesti se, että komission asedirektiivi ei vaikuttaisi paikalliseen aselakiin - ja aivan samoin kuin Suomessa, Maltan harrastajajärjestöt ovat muodostaneet liittouman asian hoitamiseksi ja kaikki puhaltavat nyt yhteen hiileen.

Koko konferenssin feedi löytyy Youtubesta, mutta valitettavasti ulkoisen yrityksen hoitama äänitys meni pahasti susille ja taustalla kuuluu infernaalinen piipitys - FU:n tekniset ekspertit miettivät tällä hetkellä miten he pystyvät streamin siivoamaan...Kokonaisuudessaan harrajajärjestöjen viesti kuultiin selkeänä viranomaisten puolella ja asiasta ei jäänyt tulkinnan varaa. Tämän jälkeen Maltan harrastajat pyrkivät aktiivisessa yhteistyössä parantamaan asedirektiivin laatua.

Tämän lisäksi FU:n "luvaton lobbariryhmä" matkustaa jälleen tällä viikolla Brysseliin, tavoitteena luonnollisesti lipasrajoitusten poistaminen.

[1] Malta Today:
http://www.maltatoday.com.mt/news/national/73217/conference_highlights_mixed_reactions_to_amended_eu_firearms_directive#.WHOZ0mf-vRZ

[2] Malta Independent (Objektiivisempi)
http://www.independent.com.mt/articles/2017-01-07/local-news/Firearm-smuggling-and-trafficking-a-major-challenge-Minister-Carmelo-Abela-6736168761

[3] Miriam Dallin videotervehdys:


[4] Roberta Metsola videotervehdys:


#EUGunban
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi


Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 188
Viestit: 22930
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 35 kertaa
Tykätty: 230 kertaa
Viesti:

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2732

Viesti Mjölnir » tammi 13, 2017, 12.49

http://hdl.handle.net/10138/39879

Tähtäimessä aseharrastajat. Ampuma-aseharrastus julkisen debatin ja diskursiivisen määrittelykamppailun kohteena.

"Tutkielman johtopäätöksenä oli, että ampuma-asepolitiikka on noudattanut niin sanotun moraalisen paniikin mallia, jossa aseharrastajista muodostettu uhkakuva on noussut suhteettomaksi. Aseharrastajia on kollektiivisesti syyllistetty joukkomurhista, ja heihin on julkisessa keskustelussa suhtauduttu pääosin negatiivisesti."
Ampuma-asepolitiikka ja aseharrastukset nousivat Suomessa julkisen keskustelun kohteiksi vuoden 2007 Jokelan kouluampumisten jälkeen, ja ne ovat siitä lähtien toistuvasti nousseet esille uusien ampuma-aseilla suoritettujen joukkosurmien myötä. Tutkielmassa perehdytään ampuma-aseharrastukseen julkisen debatin kohteena. Työn tavoitteena on tutkia miten ampuma-aseharrastusta on konstruoitu suomalaisessa asepoliitttisessa debatissa, miten aseharrastajat itse ovat kokeneet ampuma-asepoliittisen debatin sekä minkälaisesta yhteiskunnallisesta reaktiosta aseharrastusta merkityksellistävissä diskursseissa on ollut kyse.

Tutkimuskysymysten selvittämiseksi on kerätty kaksi aineistokokonaisuutta. Ensimmäinen aineistokokonaisuus sisältää Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien ajanjakson 2007–2011 ampuma-asepolitiikkaa käsittelevät pää- ja mielipidekirjoitukset sekä toimitukselliset kantaaottavat jutut. Lisäksi aineistoon sisältyy kaksi Suomi24-keskustelupalstan keskusteluketjua. Toinen aineistokokonaisuus muodostuu 3.5.2012–4.6.2012 kerätystä kysetutkimuksesta, johon vastasi yhteensä 1884 henkilöä.

Kvalitatiivisen aineiston analyysissä on käytetty kriittistä diskurssianalyysiä, jonka lähtökohtana on ymmärrys kielenkäytöstä sosiaalisena ja yhteiskunnallisena käytäntönä ja toimintana. Tilastoaineiston analyysissä puolestaan on hyödynnetty ryhmien välisten keskiarvojen erojen tilastollista merkitsevyyttä mittaavaa varianssianalyysiä sekä ryhmien välisiä riippuvuuksia ilmentävää ristiintaulukointia.

Internet- ja sanomalehtiaineistosta eroteltiin viisi diskurssia: uhan diskurssi, turhuuden diskurssi, sivistymättömyyden diskurssi, eronteon diskurssi ja normalisoiva diskurssi. Uhan diskurssissa aseharrastuksesta konstuoitiin kuvaa epäilyttävänä ja jopa vaarallisena toimintana, joka on jyrkästi ristiriidassa yleisen turvallisuuden kanssa. Aseharrastajat nähtiin diskurssissa itsekkäinä, vastuuttomina ja muiden turvallisuudesta piittamattomina henkilöinä. Turhuuden diskurssissa aseharrastus nähtiin turhuutena, josta harrastajien tulisi luopua ikään kuin varmuuden vuoksi. Sivistymättömyyden diskurssissa aseiden korkea määrä sinänsä nähtiin yhteiskunnan sivistymättömyyden merkkinä, ja aseharrastajat ”sivistymättöminä juntteina”. Eronteon diskurssissa korostettiin aseharrastamisen ja aseiden väärinkäytön eroa sekä metsästyksen erillisyyttä muusta aseharrastuskentästä. Normalisoivassa diskurssissa aseharrastuksesta konstruoitiin kuvaa tavallisena harrastuksena, jolla on tärkeä merkitys erityisesti monille nuorille.

Tilastoaineiston avulla saatin selville, että aseharrastajat kokivat median suhtautuneen heidän harrastukseensa erittäin negatiivisesti. Näin kokivat aseharrastajista erityisesti ne, jotka seurasivat ampuma-asepoliittista keskustelua kaikkein aktiivisimmin. Myös yhteiskunnan suhtautuminen aseharrastukseen koettiin yleisesti negatiivisena, näin kokivat erityisesti Uudellamaalla asuvat ja korkeasti koulutetut aseharrastajat. Lisäksi selvisi, että ampuma-asepolitiikalla on ollut vaikutusta reaalipolitiikkaan: moni ampuma-aseharrastaja oli tehnyt äänestyspäätöksensä eduskuntavaaleissa 2011 ainakin osittain ampuma-asepoliittisista lähtökohdista.

Tutkielman johtopäätöksenä oli, että ampuma-asepolitiikka on noudattanut niin sanotun moraalisen paniikin mallia, jossa aseharrastajista muodostettu uhkakuva on noussut suhteettomaksi. Aseharrastajia on kollektiivisesti syyllistetty joukkomurhista, ja heihin on julkisessa keskustelussa suhtauduttu pääosin negatiivisesti. Julkisessa keskustelussa hegemoniseen asemaan on noussut aseharrastuksen kyseenalaistava diskurssi, joka on osaltaan vaikuttanut esimerkiksi aselakien kiristykseen.
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 5330
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 74 kertaa
Tykätty: 108 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2733

Viesti AlexMachine » tammi 13, 2017, 12.52

Kiitos. Pitää lukea läpi.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 5330
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 74 kertaa
Tykätty: 108 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2734

Viesti AlexMachine » tammi 13, 2017, 13.06

Nyt nähty ensimmäinen "kielto", eli viikko pari sitten tuttu haki metsästysperustein lupaa itselataavalle kertatulikiväärille. Hankitalupa myönnetty, mutta "Lupa oikeuttaa hankkimaan ampuma-aselain 44 pykälän mukaisen metsästyskäyttöön hyvin soveltuvan metsästysmallisen aseen. Lupa ei oikauta hankkimaan sotilasmallista asetta" :oops:
Mikä ihmeen sotilamallinen ase, mikä metsäsytmallinen ase? Lisäksi tuo kielto ei perustu mihinkään lakiin tai asetukseen.
Onkohan sisäasiainministeriö taas ennakoinut ja lähtellyt paimenkirjeitä lupaviranomaisille?
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2735

Viesti Totte » tammi 13, 2017, 13.10

AlexMachine kirjoitti:Nyt nähty ensimmäinen "kielto", eli viikko pari sitten tuttu haki metsästysperustein lupaa itselataavalle kertatulikiväärille. Hankitalupa myönnetty, mutta "Lupa oikeuttaa hankkimaan ampuma-aselain 44 pykälän mukaisen metsästyskäyttöön hyvin soveltuvan metsästysmallisen aseen. Lupa ei oikauta hankkimaan sotilasmallista asetta" :oops:
Mikä ihmeen sotilamallinen ase, mikä metsäsytmallinen ase? Lisäksi tuo kielto ei perustu mihinkään lakiin tai asetukseen.
Onkohan sisäasiainministeriö taas ennakoinut ja lähtellyt paimenkirjeitä lupaviranomaisille?
Pistoolikahva + iso lipas kiinni -> Sotilasmalli?
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 188
Viestit: 22930
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 35 kertaa
Tykätty: 230 kertaa
Viesti:

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2736

Viesti Mjölnir » tammi 13, 2017, 16.56

Totte kirjoitti:
AlexMachine kirjoitti:Nyt nähty ensimmäinen "kielto", eli viikko pari sitten tuttu haki metsästysperustein lupaa itselataavalle kertatulikiväärille. Hankitalupa myönnetty, mutta "Lupa oikeuttaa hankkimaan ampuma-aselain 44 pykälän mukaisen metsästyskäyttöön hyvin soveltuvan metsästysmallisen aseen. Lupa ei oikauta hankkimaan sotilasmallista asetta" :oops:
Mikä ihmeen sotilamallinen ase, mikä metsäsytmallinen ase? Lisäksi tuo kielto ei perustu mihinkään lakiin tai asetukseen.
Onkohan sisäasiainministeriö taas ennakoinut ja lähtellyt paimenkirjeitä lupaviranomaisille?
Pistoolikahva + iso lipas kiinni -> Sotilasmalli?
VMP

Tässä kuvassa on yksi ja sama ase, johon on vain vaihdettu erilaisia tukkeja ja lisävarusteita. Aseen vaarallisuus ei ole siitä kuitenkaan mihinkään muuttunut. Tämä on jo mennyt ihan järjettömäksi vainoksi aseen ulkonäön perusteella. Vähän sama kuin tää "taistelukoirarotujen" kielto-vouhotus

https://www.google.fi/search?q=ruger+10/22&safe=off&client=safari&hl=fi&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNhYCQr7_RAhUGkSwKHd-tATIQ_AUIBygB&biw=1024&bih=671#imgrc=N5uWazJ9KPe6eM%3A

Kuva
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi

Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 25
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2737

Viesti Totte » tammi 13, 2017, 18.13

Mjölnir kirjoitti:
Totte kirjoitti:
AlexMachine kirjoitti:Nyt nähty ensimmäinen "kielto", eli viikko pari sitten tuttu haki metsästysperustein lupaa itselataavalle kertatulikiväärille. Hankitalupa myönnetty, mutta "Lupa oikeuttaa hankkimaan ampuma-aselain 44 pykälän mukaisen metsästyskäyttöön hyvin soveltuvan metsästysmallisen aseen. Lupa ei oikauta hankkimaan sotilasmallista asetta" :oops:
Mikä ihmeen sotilamallinen ase, mikä metsäsytmallinen ase? Lisäksi tuo kielto ei perustu mihinkään lakiin tai asetukseen.
Onkohan sisäasiainministeriö taas ennakoinut ja lähtellyt paimenkirjeitä lupaviranomaisille?
Pistoolikahva + iso lipas kiinni -> Sotilasmalli?
VMP

Tässä kuvassa on yksi ja sama ase, johon on vain vaihdettu erilaisia tukkeja ja lisävarusteita. Aseen vaarallisuus ei ole siitä kuitenkaan mihinkään muuttunut. Tämä on jo mennyt ihan järjettömäksi vainoksi aseen ulkonäön perusteella. Vähän sama kuin tää "taistelukoirarotujen" kielto-vouhotus

https://www.google.fi/search?q=ruger+10/22&safe=off&client=safari&hl=fi&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNhYCQr7_RAhUGkSwKHd-tATIQ_AUIBygB&biw=1024&bih=671#imgrc=N5uWazJ9KPe6eM%3A

Kuva
Taisin ajatella AR-15:sta tehtyä vastaavaa kuvaa, mutta joo :D
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 5330
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 74 kertaa
Tykätty: 108 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2738

Viesti AlexMachine » tammi 13, 2017, 19.43

Joo, tuo lupapäätöshän oli sitä itseään. Luultavasti lähtee kysely luvan myöntäneelle ja kirjaamoon, jonka jälkeen homma sitten tarvittaessa oikeaan instanssiin saamaan lainvoimainen päätös, jos ei asian tule korjausta.
Oikaestaan tässä hyvin kiteytyy tuon tutkimuksen päätelmät. Varsinkin kun kys. Hakijalla jo lupia ennestään.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
IIsakki
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1623
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: E-Pohojanmaa
Tykännyt: 5 kertaa
Tykätty: 1 kerran

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2739

Viesti IIsakki » tammi 14, 2017, 10.46

:persevere::heart_eyes:Vasa:heart_eyes::persevere:
Onhan tuo vähän ihmeellistä toikkarointia, käsittääkseni sillä suuntaan ei ole ollenkaan tavatonta tälläset omat tulkinnat...
Potkuholisti
"The Art is in the Person, all we have to do is Bring it Out!"
"Kun harjoittelee ahkerasti, onni potkii useammin." -Mjölnir
"Mora. Kun sanat ei auta ja kädet ei riitä"

Kuvake
luupää
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 82
Viestit: 6042
Lauteille: Marraskuu 2006
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 83 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2740

Viesti luupää » tammi 14, 2017, 11.17

Mjölnir kirjoitti:http://hdl.handle.net/10138/39879

Tähtäimessä aseharrastajat. Ampuma-aseharrastus julkisen debatin ja diskursiivisen määrittelykamppailun kohteena.

"Tutkielman johtopäätöksenä oli, että ampuma-asepolitiikka on noudattanut niin sanotun moraalisen paniikin mallia, jossa aseharrastajista muodostettu uhkakuva on noussut suhteettomaksi. Aseharrastajia on kollektiivisesti syyllistetty joukkomurhista, ja heihin on julkisessa keskustelussa suhtauduttu pääosin negatiivisesti."
Ampuma-asepolitiikka ja aseharrastukset nousivat Suomessa julkisen keskustelun kohteiksi vuoden 2007 Jokelan kouluampumisten jälkeen, ja ne ovat siitä lähtien toistuvasti nousseet esille uusien ampuma-aseilla suoritettujen joukkosurmien myötä. Tutkielmassa perehdytään ampuma-aseharrastukseen julkisen debatin kohteena. Työn tavoitteena on tutkia miten ampuma-aseharrastusta on konstruoitu suomalaisessa asepoliitttisessa debatissa, miten aseharrastajat itse ovat kokeneet ampuma-asepoliittisen debatin sekä minkälaisesta yhteiskunnallisesta reaktiosta aseharrastusta merkityksellistävissä diskursseissa on ollut kyse.

Tutkimuskysymysten selvittämiseksi on kerätty kaksi aineistokokonaisuutta. Ensimmäinen aineistokokonaisuus sisältää Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien ajanjakson 2007–2011 ampuma-asepolitiikkaa käsittelevät pää- ja mielipidekirjoitukset sekä toimitukselliset kantaaottavat jutut. Lisäksi aineistoon sisältyy kaksi Suomi24-keskustelupalstan keskusteluketjua. Toinen aineistokokonaisuus muodostuu 3.5.2012–4.6.2012 kerätystä kysetutkimuksesta, johon vastasi yhteensä 1884 henkilöä.

Kvalitatiivisen aineiston analyysissä on käytetty kriittistä diskurssianalyysiä, jonka lähtökohtana on ymmärrys kielenkäytöstä sosiaalisena ja yhteiskunnallisena käytäntönä ja toimintana. Tilastoaineiston analyysissä puolestaan on hyödynnetty ryhmien välisten keskiarvojen erojen tilastollista merkitsevyyttä mittaavaa varianssianalyysiä sekä ryhmien välisiä riippuvuuksia ilmentävää ristiintaulukointia.

Internet- ja sanomalehtiaineistosta eroteltiin viisi diskurssia: uhan diskurssi, turhuuden diskurssi, sivistymättömyyden diskurssi, eronteon diskurssi ja normalisoiva diskurssi. Uhan diskurssissa aseharrastuksesta konstuoitiin kuvaa epäilyttävänä ja jopa vaarallisena toimintana, joka on jyrkästi ristiriidassa yleisen turvallisuuden kanssa. Aseharrastajat nähtiin diskurssissa itsekkäinä, vastuuttomina ja muiden turvallisuudesta piittamattomina henkilöinä. Turhuuden diskurssissa aseharrastus nähtiin turhuutena, josta harrastajien tulisi luopua ikään kuin varmuuden vuoksi. Sivistymättömyyden diskurssissa aseiden korkea määrä sinänsä nähtiin yhteiskunnan sivistymättömyyden merkkinä, ja aseharrastajat ”sivistymättöminä juntteina”. Eronteon diskurssissa korostettiin aseharrastamisen ja aseiden väärinkäytön eroa sekä metsästyksen erillisyyttä muusta aseharrastuskentästä. Normalisoivassa diskurssissa aseharrastuksesta konstruoitiin kuvaa tavallisena harrastuksena, jolla on tärkeä merkitys erityisesti monille nuorille.

Tilastoaineiston avulla saatin selville, että aseharrastajat kokivat median suhtautuneen heidän harrastukseensa erittäin negatiivisesti. Näin kokivat aseharrastajista erityisesti ne, jotka seurasivat ampuma-asepoliittista keskustelua kaikkein aktiivisimmin. Myös yhteiskunnan suhtautuminen aseharrastukseen koettiin yleisesti negatiivisena, näin kokivat erityisesti Uudellamaalla asuvat ja korkeasti koulutetut aseharrastajat. Lisäksi selvisi, että ampuma-asepolitiikalla on ollut vaikutusta reaalipolitiikkaan: moni ampuma-aseharrastaja oli tehnyt äänestyspäätöksensä eduskuntavaaleissa 2011 ainakin osittain ampuma-asepoliittisista lähtökohdista.

Tutkielman johtopäätöksenä oli, että ampuma-asepolitiikka on noudattanut niin sanotun moraalisen paniikin mallia, jossa aseharrastajista muodostettu uhkakuva on noussut suhteettomaksi. Aseharrastajia on kollektiivisesti syyllistetty joukkomurhista, ja heihin on julkisessa keskustelussa suhtauduttu pääosin negatiivisesti. Julkisessa keskustelussa hegemoniseen asemaan on noussut aseharrastuksen kyseenalaistava diskurssi, joka on osaltaan vaikuttanut esimerkiksi aselakien kiristykseen.

Kuva

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 5330
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 74 kertaa
Tykätty: 108 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2741

Viesti AlexMachine » elo 23, 2017, 15.48

https://yle.fi/uutiset/3-9790477
"Poliisihallitus harkitsee: Poliiseille tarvittaessa ase työmatkalle julkiseen liikenteeseen"
Mitä mieltä? Ongelmiakin asiassa varmasti on, mutta mielestäni askel oikeaan suuntaan.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 188
Viestit: 22930
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 35 kertaa
Tykätty: 230 kertaa
Viesti:

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2742

Viesti Mjölnir » elo 23, 2017, 16.07

Helkkarin hyvä juttu.

Mielestäni ainut ongelma on, että 1) kaikki poliisit eivät ehkä halua asetta kotisäilytykseen, koska esim kotona on lapsia tms 2) valtion pitää kustantaa asekaappi, mikäli se velvoittaa henkilöä pitämään virka-asetta kotona
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 3451
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 59 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2743

Viesti YJT » elo 23, 2017, 16.16

Pitikin linkittää tämä sama juttu, mutta myöhästyin...

Joo, ongelmia:
- PoHa pystyy hautomaan näinkin pitkään tällaista asiaa, mikä ei vaadi mitään muuta kuin pikkuisen sisäistä ohjeistusta ja joka olisi pitänyt olla hoidettuna jo aikaa sitten
- Koskee vain työmatkoja, ja silloinkin ehkä vain julkisilla kulkevia
- Yleisellä tasolla ongelmat (ja niiden ratkaisut) tulevat olemaan pitkälti samoja kuin muualla maailmassa, jossa off duty carry (ja yleisemmin CCW) ovat olleet realismia jo pidempään

Tässähän pitää muistaa, että kyse ei tule olemaan mistään velvollisuudesta, vaan oikeudesta. Eli jos ei halua ottaa asetta mukaan, niin ei ota asetta mukaan. Niillä, joilla on haluja kantaa asetta vapaalla, luultavasti asekaappiasiat ovat jo valmiiksi järjestettynä, tai se ei ainakaan muodostu kynnyskysymykseksi.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Kuvake
Presenter
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 1558
Lauteille: Tammikuu 2007
Sivulajit: BJJ, itsepuolustus, voimankäyttö, lähitaistelu
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 1 kerran

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2744

Viesti Presenter » elo 23, 2017, 18.21

AlexMachine kirjoitti:https://yle.fi/uutiset/3-9790477
"Poliisihallitus harkitsee: Poliiseille tarvittaessa ase työmatkalle julkiseen liikenteeseen"
Mitä mieltä? Ongelmiakin asiassa varmasti on, mutta mielestäni askel oikeaan suuntaan.
Askel oikeaan suuntaan, mutta miksiköhän se koskisi vain julkisessa liikenteessä kulkevia? Entä jos menee ainoastaan toiseen suuntaan julkisilla? Vapaalla kantaminen pitäisi sallia poliiseille ylipäätään, ei ainoastaan työmatkoille.

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 3451
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 59 kertaa

Ampuma-aseet nyky-yhteiskunnassa

#2745

Viesti YJT » elo 23, 2017, 18.52

Poliisijärjestöjen liitto vastustaa jyrkästi.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 kurkkijaa