Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Laiton lataaminen (Ns. warettaminen)

#31

Viesti Jarppa »

En pidä yksityishenkilön warettamista kovin vakavana rikoksena, vaikka onhan se tietysti ikävää vanhoille liiketoimintamalleille.

Sitten kun ostaminen on yhtä helppoa kuin warettaminen, alan suosimaan enemmän ostamista. Musiikkiyhtiöt on siinä typeriä että tappelevat tuulimyllyjä vastaan kun senkin rahan voisivat käyttää toimivan nettikaupan rakentamiseen. Pelipuolella Blizzard teki nerokkaan vedon ja laittoi peliajan ostettavaksi, joten peli tuottaa jatkuvasti rahaa ja sitä kannattaa kehittää. Uskoisin että vastaava tulee yleistymään.

Nykymaailmassa kaikki on kopioitavissa puhelimista lähtien, ei ratkaisu ole haastaa helpomman ja halvemman perässä kulkevia oikeuteen, vaan tehdä alkuperäisestä houkuttelevampi. Suuri osa ihmisistä haluaa kuitenkin olla rehellisiä, ja ostavat alkuperäisen, jos sen saa yhtä helposti kuin piraatin, eikä hinta ole yli omien varojen.

En myöskään pidä itseäni kovin suurena varkaana, kun opiskelijana imutin ohjelmia verkosta oppiakseni käyttämään niitä (eipä paljon ostella opiskelija-budjetilla esim. palvelinohjelmistoja), kun lopulta töissä sitten käytän samoja ohjelmia mutta firma on sitten ostanut ne ohjelmat. Tai sama juttu nykyään, jos kotona testaan jonkun ohjelman piraattina, totean hyväksi ja takiani firma tekee päätöksen ottaa kys. ohjelma käyttöön yrityksessä.
Maul
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 886
Lauteille: Helmikuu 2007

Laiton lataaminen (Ns. warettaminen)

#32

Viesti Maul »

Jarppa kirjoitti: En myöskään pidä itseäni kovin suurena varkaana, kun opiskelijana imutin ohjelmia verkosta oppiakseni käyttämään niitä (eipä paljon ostella opiskelija-budjetilla esim. palvelinohjelmistoja), kun lopulta töissä sitten käytän samoja ohjelmia mutta firma on sitten ostanut ne ohjelmat. Tai sama juttu nykyään, jos kotona testaan jonkun ohjelman piraattina, totean hyväksi ja takiani firma tekee päätöksen ottaa kys. ohjelma käyttöön yrityksessä.

Jep, pitää olla mahdollisuus opiskella käyttämään niitä ohjelmia.. itsekin tein niin että opiskelin waretetuilla ohjelmilla, ja kun ekat rahaduunit tein niin maksoin sitten softat, vaikka ko. työt teinkin firman laillisilla softilla. Jos en olisi warettanut, en olisi koskaan oppinut ohjelmia käyttämään, enkä olisi päätynyt alalle ja näin ollen ko. softat olisi jäänyt multa ostamatta. (Joo, en mersuakaan varastaisi ja maksaisi sitten kun olisi rahaa..) Testailua varten ei onneksi tarvitse pahemmin waretella, 30 päivän trialit tuntuvat olevan vakio nykyään.

Leffat ym. ostan kyllä, sehän on halpaa hupia, eikä sitten ainakaan tarvitse tuskailla kun torrentti jumittaa 99 prosentissa neljä päivää :D
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 20845
Lauteille: Joulukuu 2007

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#33

Viesti Lasse Candé »

Mun mielestä erilaisissa varastamisissa on rikollisuuden määrä eriasteista. Ja kun nyt liikennevalotkin on mainittu niin laitan muutaman rikoksen paljolti fiiliksen pohjalta vakavuusjärjestykseen.

Myymälävarkaus
Pummilla matkustaminen julkisissa
TV-luvan maksamattajättäminen
Warettaminen
Punaisia päin kävely

Henkirikoksia, määrittelemättä ensin vakavuuksia, ei mielestäni voi tyydyttävästi noihin verrata, edes fiiliksellä.

En usko että kukaan voi tyydyttävästi perustella sille, joka samastaa neljän ensimmäisen rivin rikokset toisiinsa, että olisi väärässä.

Mielestäni on joskus ihan esimerkillistä odottaa vihreitä jos on esim lapsia lähellä. Muuten kyllä kävelen punaisia päin, ainakin tutuissa valoissa. Autot eivät tule puskasta. Koska ihmiset voivat tulla, on tärkeää että autoilijat noudattavat liikennesääntöjä silloinkin kun "ei täällä ketään ole".
Kuvake
Minazki
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1223
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Ähtäri

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#34

Viesti Minazki »

Waretus on joissain poikkeustapauksissa mielestäni jopa oikein. Tietysti se, jos haluaa kuunnella levyä etukäteen ennen ostopäätöstä on hieman epäilyttävää.
Itse olen joitain levyjä warettanut yksinkertaisesti siitä syystä, että kyseistä levyä ei enään ole myynnissä. Siis bändi on lopettanut ja kaikki levyt on loppuunmyyty tai muuten vain loppuunmyyty niin siinä on sitten pahempi enään mistään hommata sitä levyä. Tässä tapauksessa mielestäni se on oikein, sillä mitä muutakaan on tehtävissä jos levyn pakolta haluaa kuulla.
Myös pienet yhtyeet saavat mainetta kun levittävät materiaalia netissä ja jotkut jopa omasta tahdosta ovat laittaneet levyn ilmaiseksi ladattavaksi. Tosin pieniltä yhtyeiltä voi levyn omakätisesti ostaa, joka on tietysti parempi vaihtoehto.
HanMooDo 3.kup
syksy 2005- kevät 2009
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#35

Viesti DeusVult »

Olen pitkalti samaa mielta sen kanssa mita Bantza sanoi edellisella sivulla. Eli pahkinankuoressa:

musiikit ja leffat yleensa ostan rehellisesti. Musiikit periaatesyista, ja leffat siksi etta en jaksa ruveta niita imuttelemaan.

hyvat pelit ostan rehellisesti, paskemmat waretan. En koe, etta pelitalo menettaa siina mitaan, silla en kuitenkaan niita rupeaisi taydella hinnalla (tai edes alennuksella) ostamaan.

Softat waretan, koska ne ovat naurettavan kalliita. Ei kenellakaan opiskelijalla tai muulla pienituloisella ole varaa maksaa jotain 1000 euroa vuoden kayttooikeudesta, tai versiosta joka menee kahdessa vuodessa vanhaksi muutenkin. En tassakaan koe, etta softatalo menettaa paljoakaan, silla suurin osa niiden tuloista tullee kuitenkin firmoilta jotka ostavat lisenssin vaikka 200 koneelle kerrallaan.

Periaatteessa pidan itseani hyvin lainkuuliaisena ihmisena, mutta rajansa kaikella.
Kavelen usein punaisia pain, ja jos minulla ei olisi varaa ruokaan, varastaisin sitakin taysin surutta. Joku S-ryhma ei siita paljon koyhtyisi.

Legal disclaimer: Yllaoleva teksti saattaa olla taysin fiktiivinen, eika sen perusteella allekirjoittanutta voida syyttaa mistaan.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 49
Viestit: 23356
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#36

Viesti TimoS »

bodyguard kirjoitti: Senverran oon sitä sun kuuntelemaa musiikkia kuullut että en ihmettele tuota halpuutta lainkaan :p
Mistähän lähtien Hollow on musiikkia kuunnellut? :p Mokoma räppijänis
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 90
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#37

Viesti MtJ »

Waretus tekee miljoonien eurojen menetykset softataloille. Ne ihmisten palkat eivät ole ilmaisia, eikä työ. Punaisia päin kävely ei maksa paljon mitään, softan lisenssi maksaa tuhansia euroja. Se, että se on kallis, mutta helppo varastaa, ei pidä olla kriteeri pölliä softaa. Waretus on tietoista yritysten vahingoittamista, josta koituu jopa miljoonien eurojen menetykset.

En oikein pysty ymmärtämään rinnastusta punaisia päin kävelyyn, jos yksi ihminen pystyy varastamaan softaa jopa satojen tuhansien eurojen edestä, vaikkapa omakotitalon hinnan verran. Kokeiluversioita ja Express- sekä shareware-versioita on saatavilla lähes joka softasta Windows serveriä myöten. Käyttäkää niitä ja jos tarvitsette jotain maksullista softaa, ostakaa se tuote.

Osaisitko esimerkiksi Lasse Cande arvioida, montako miestyövuotta menee vaikkapa Officen tekemiseen? Työtä ei koskaan tehdä ilmaiseksi - sillä tavalla loppuu ruoka pöydästä.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Kuvake
Nauses
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 1270
Lauteille: Syyskuu 2007

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#38

Viesti Nauses »

MtJ kirjoitti: Waretus tekee miljoonien eurojen menetykset softataloille. Ne ihmisten palkat eivät ole ilmaisia, eikä työ. Punaisia päin kävely ei maksa paljon mitään, softan lisenssi maksaa tuhansia euroja. Se, että se on kallis, mutta helppo varastaa, ei pidä olla kriteeri pölliä softaa. Waretus on tietoista yritysten vahingoittamista, josta koituu jopa miljoonien eurojen menetykset.

En oikein pysty ymmärtämään rinnastusta punaisia päin kävelyyn, jos yksi ihminen pystyy varastamaan softaa jopa satojen tuhansien eurojen edestä, vaikkapa omakotitalon hinnan verran. Kokeiluversioita ja Express- sekä shareware-versioita on saatavilla lähes joka softasta Windows serveriä myöten. Käyttäkää niitä ja jos tarvitsette jotain maksullista softaa, ostakaa se tuote.

Osaisitko esimerkiksi Lasse Cande arvioida, montako miestyövuotta menee vaikkapa Officen tekemiseen? Työtä ei koskaan tehdä ilmaiseksi - sillä tavalla loppuu ruoka pöydästä.
Warettamista ei todellakaan voi ajatella suoraan tuotteen hinnan suuruisen rahamäärän pöllimisenä... Tappiotahan tulee vain jos jonkun tuotteen warettaja on sellainen joka olisi muussa tapauksessa ostanut sen ohjelman. Jos mä waretan vaikka kolmen tonnin 3d softan koska haluan kokeilla 3d mallintamista enkä halua käyttää (todennäköisesti) kompelömpiä ja huonoja ilmaisvaihtoehtoja niin miten se on softafirmalta pois? Se vaihtoehto että ostaisin sen ohjelman ei ole mahdollinen, joten ainoa konkreettinen ero waretuksen/ei waretuksen välillä on se, että mä saisin testata 3d mallinnusta hyvällä ohjelmalla.

Musiikissa taas warettaminen lisää todella paljon pienien yhtyeiden suosiota etenkin muissa maissa. Usein nämä yhtyeet lähtevätkin sitten kiertueille muihin maihin periaatteessa warettamisen ansiosta. Levyjen laiton lataus myös lisää paljon oheistuotteiden ja keikkalippujen myyntiä, mikä on bändille paljon parempi kuin levyjen osto. Ainoa osapuoli kenelle nettilataus on haitaksi on isot levy-yhtiöt, jotka ei enään voi myydä sielutonta brändimusaansa 20/e levy. Waretus lisää indie levy yhtiöiden myyntiä, koska niin paljon suurempi ihmisryhmä saa täten tietää pienemmistä bändeistä.

Waretus siis haittaa isoja levy yhtiöitä ja näiden suurimpia tuotteita, mutta hyödyttää ihan järjettömän paljon pienempiä bändejä ja ennekaikkea kuuntelijoita. Musiikki on immateriataidetta siinä missä vaikka maalauksetkin, ja tämänhetkinen levy-yhtiöiden asema taiteilijoihin ja kuuntelijoihin verrattuna on mielestäni ihan ylikorostunut. Suosittelen sen liimaanani kirjoituksen lukemista vaikken kyllä välttämättä ihan sataprosenttisesti ole samaa mieltä kaikesta siinä olevasta.

Pelejen waretuksen näen ehkä suurimpana uhkana mikä laittomaan lataamiseen liittyy. Varsinkin hyvien ja persoonallisten ei kuukausmaksullisten pelien tekeminen voi olla vaarassa, tosin kuten Ralle Ryökäle sanoi, niin uskoisin että oikeasti laadukkaita pelejä myös ostetaan. Ihan niinkuin tälläiset kauheat warerikolliset kuten minä ostavat niitä levyjä jotka oikeasti merkitsevät jotain.

Mä näen netistä lataamisen periaatteessa laajempana kirjastona. Käytän kyllä kirjastoakin paljon, sillä kirjoja on parempi lukea fyysisessä muodossa ja leffojen lainaaminen dvd:nä/videona on mukavampaa kun voin katsoa ne paremmalta näytöltä.


Warettamiseen liittyy mielestäni kyllä moraalisia ongelmiakin ja näistä tulisi keskustella, mutta fyysiseen varastamisen kanssa sillä ei mielestäni ole mitään tekemistä. Pidän sitä kyllä vääränä, että joku firma warettaisi vaikka 20kpl jotain kallista softaa ja vähemmässä määrin myös sitä, että joku yksittäinen freelancer tekisi työtään waresoftalla. Kuitenkaan koemielessä lataamisessa ei ole mielestäni mitään väärää ja en osaa pitää sitäkään kovin pahana asiana että joku lataa musiikkia, mitä ei muuten ostaisi. Mielestäni on parempi että henkilö X lataa 100 levyä ja ostaa niistä ne 5, joita tämä tulee todennäköisesti kuuntelemaan vuosia, kuin se että hän ostaisi 20 levyä, joista ehkä kaksi olisi noiden viiden tasoisia. Ison iPodin täyttäminen musalla maksaa muuten kymmeniätuhansia euroja jos yksi kappale on euron hintainen(yleinen hinta maksullisille mp3:sille)...
Erillisyyden harhan pauloissa
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 90
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#39

Viesti MtJ »

Kuitenkaan koemielessä lataamisessa ei ole mielestäni mitään väärää
Miksi et käyttäisi koeversiota softasta? Ne kun ovat laillisia? Vai eikö trialit ja express editionit riitäkään testeiksi?

Sitten jos ja kun käytetään mallinnussoftia tai muita kymmeniä tuhansia miestyötunteja vaatineita ohjelmistoja tuotantoon, joutaa kyllä mielestäni jo suoraan vankilaan törkeästä varkaudesta.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Kuvake
Nauses
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 1270
Lauteille: Syyskuu 2007

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#40

Viesti Nauses »

MtJ kirjoitti:
Kuitenkaan koemielessä lataamisessa ei ole mielestäni mitään väärää
Miksi et käyttäisi koeversiota softasta? Ne kun ovat laillisia? Vai eikö trialit ja express editionit riitäkään testeiksi?

Sitten jos ja kun käytetään mallinnussoftia tai muita kymmeniä tuhansia miestyötunteja vaatineita ohjelmistoja tuotantoon, joutaa kyllä mielestäni jo suoraan vankilaan törkeästä varkaudesta.
En tiedä kuinka hyvin 3d ohjelmissa on koe-, tai demoversioita kun ei ole tullut tarpeeseen, mutta esimerkiksi monissa kalliissa musiikiohjelmissa ei tälläisiä ole.

Waresoftan käyttämisen työtarkoituksessa näen myös hyvin tuomittavana, mutta entä jos petteri perusjätkä haluaa tehdä niitä 3d mallinnuksia, tai vaikkapa väkertää koneella omaksi ilokseen klassista musiikkia? 30 päivän trial on vähän rajoitettu jos sitä ohjelmaa käyttää vaikka tunnin viikossa ja tälläinen henkilö tuskin on valmis sijoittamaan viittätuhatta euroa kuorosimulaattoriin, tai 3d mallinnukseen.

Tietenkin voisi aina tehdä ilmaisohjelmilla, mutta onko se loppujenlopuksi keneltäkään pois jos käyttää sitä überhienoa kuoromallinnusohjelmaa omiin kokeiluihinsa ilmaiseksi? Mulle tulee mieleen lähinnä halvemmat, mutta maksulliset ohjelmat, jotka ovat tarpeeksi halpoja(vaikka 100e) harrastelijan ostettavaksi. Jos joku lataa huippulaatuisen ohjelman, niin tämä tuskin tulee ostamaan keskitasoista vaihtoehtoa. Jos taas tämä lataaminen olisi mahdotonta, niin vaikka Fruity Loops voisi saada yhden asiakkaan lisää.

Tosin ilmaisohjelmat ovat usein niin paljon heikkolaatuisempia ja/tai vaikeakäyttöisempiä, ettei se Erkki välttämättä jaksaisi niillä ruveta säätämään sitä wannabeklasariaan ja täten hän menettäisi yhden hyödyllisen ja rentouttavan harrastuksen.

Mä en oikein osaa sanoa onko se mielestäni väärin, että käyttää omaksi huvikseen waretettua ammattilaisohjelmaa. Periaatteessa on, mutta käytännössä mielestäni ei ja se periaatepuolikin on musta vähän hämärä. Normaalit lait ja moraalisäännöt ei mielestäni sovi suoraan immateriaan.

Toisaalta sekin kuulostaa aika väärältä että mä saisin warettaa sen kalliin ohjelman, mutta joku yritys, tai sillä työtä tekevä ihminen ei saisi. En ole varma voiko tästä asiasta edes vetää kunnolla toimivia moraali- ja lakijohdoksia. :? En siis ole sataprosenttisesti warettamisen viattomuuden kannalla niinkuin osa "piraateista", mutta vielä vähemmän koen kuuluvani niiden leiriin jotka pitävät warettamista suorana varastamisena. Mielestäni tässä asiassa on todella monia puolia ja mikään ei oikestaan ole itsestäänselvää, koska joudumme hahmottamaan ns. olematonta sellaisin käsittein jotka koskevat konkreettisia asioita.
Erillisyyden harhan pauloissa
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 20845
Lauteille: Joulukuu 2007

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#41

Viesti Lasse Candé »

MtJ kirjoitti: Osaisitko esimerkiksi Lasse Cande arvioida, montako miestyövuotta menee vaikkapa Officen tekemiseen?
En osaa, mutta ymmärrän kuitenkin pointtisi. Sitä taas en ymmärrä miksi kysyt tätä minulta, tuon edellisen postaukseni jälkeen.

Maailman rikollisuudella on paikkansa. Se vastaa omalta osaltaan siitä, mihin suuntaan maailma kehittyy ja waretus nyt ei ole maailmaa muuten huonommaksi muuttanut kuin että musiikkia ja muita tuotteita kulutetaan nykyään hektisemmin, joka on mielestäni tavallaan laadun kannalta ikävää. Joku muu voi pitää tätäkin yhdentekevänä tai jopa hyvänä. Yksittäisistä voitoista tai tappioista en sanonut tässä mitään. Vain suuremmasta mittakaavasta. Joku nimittäin voisi ajatella että Bill Gatesista tuli työmäärään nähden kohtuuttoman rikas ja nyt tällainen on vaikeampaa, kiitos waretuksen.

Waretus vaikuttaa hinnoitteluun ja muokkaa kilpailutilannetta. Jonkun mielestä vääristää, toisen mielestä korjaa. Sitä ei toki voi kiistää että kyseessä on varkauteen rinnastettava asia, mutta kyllä oikeus lyö takaisin suurin piirtein niissä määrin kuin tarvitsee, maailman tasapainon kannalta. Tässä ei kai ole tarvinnut niin pahasti, kun bisnekset ovat vieläkin miljoona-/miljardibisneksiä. Kukaan ei voi sanoa miten asiat olisivat maailmassa ilman waretusta.
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 90
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#42

Viesti MtJ »

En osaa, mutta ymmärrän kuitenkin pointtisi. Sitä taas en ymmärrä miksi kysyt tätä minulta, tuon edellisen postaukseni jälkeen.
Koska minusta tuo rinnastus punaisia päin kävelyyn ontuu pahasti. Tyypillisesti warettaminen laajemmassa mittakaavassa tuo kymmenien tuhansien korvausvaatimukset ja vähintään ehdollista vankeutta (mikä tietenkin on oikein). Joten en pysty itse rinnastamaan sitä muuhun, kuin ammattimaiseen varastamiseen tai rikollisuuteen.

Pentti Perusjätkä warettaessaan lataa PPP softien kautta saman softan edelleen eteenpäin, automaattisesti. Niinpä tästä perusjätkän waretuksesta ei hyödy vain pentti perusmies, vaan hänen tuntemattomiksi jäävät kollegansa, eräs kiinalainen nimeltä kolmisormi-Wong, sekä siskon kaima, serkun poika ja eräs kansanedustaja jonka sukunimi merkitsee sukuelintä pohjois-suomessa. Niinpä Pentti P jakaa ohjelmaa samalla eteenpäin autuaasti ajatellen, että otin vaan softan koneelleni kokeillakseni sitä vähäsen, kun samalla paketti on levinnyt em. ihmisten koteihin myös, mikä mihinkin tarkoitukseen.

Niin ja tuohon kysymykseeni, käyttöjärjestelmän kehitystyö vie jopa kymmeniä tuhansia miestyövuosia. Mallinnussoftat samoin, sekä muut isot projektit. Se, että tälläinen valtava urakka on ladattavissa warettamalla, ei pitäisi laskea omaa moraalia sille tasolle, että ottaisi torrentin omalle koneelle ja lataisi sen. Jos arvostamme vain näkyvää työtä, meillä on kohta iso kasa ihmisiä, joiden työ on saatavilla ilmaiseksi, koska siitä ei jää näkyvää jälkeä yhteiskuntaan. Esim. kaikki suunnittelutyö ja kaikki sähköiseen muotoon tuotettu työ, kuten oppimateriaalit.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
m4G-
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 604
Lauteille: Heinäkuu 2008
Paikkakunta: Sipoo

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#43

Viesti m4G- »

MtJ kirjoitti:
En osaa, mutta ymmärrän kuitenkin pointtisi. Sitä taas en ymmärrä miksi kysyt tätä minulta, tuon edellisen postaukseni jälkeen.
Koska minusta tuo rinnastus punaisia päin kävelyyn ontuu pahasti. Tyypillisesti warettaminen laajemmassa mittakaavassa tuo kymmenien tuhansien korvausvaatimukset ja vähintään ehdollista vankeutta (mikä tietenkin on oikein). Joten en pysty itse rinnastamaan sitä muuhun, kuin ammattimaiseen varastamiseen tai rikollisuuteen.

Pentti Perusjätkä warettaessaan lataa PPP softien kautta saman softan edelleen eteenpäin, automaattisesti. Niinpä tästä perusjätkän waretuksesta ei hyödy vain pentti perusmies, vaan hänen tuntemattomiksi jäävät kollegansa, eräs kiinalainen nimeltä kolmisormi-Wong, sekä siskon kaima, serkun poika ja eräs kansanedustaja jonka sukunimi merkitsee sukuelintä pohjois-suomessa. Niinpä Pentti P jakaa ohjelmaa samalla eteenpäin autuaasti ajatellen, että otin vaan softan koneelleni kokeillakseni sitä vähäsen, kun samalla paketti on levinnyt em. ihmisten koteihin myös, mikä mihinkin tarkoitukseen.

Niin ja tuohon kysymykseeni, käyttöjärjestelmän kehitystyö vie jopa kymmeniä tuhansia miestyövuosia. Mallinnussoftat samoin, sekä muut isot projektit. Se, että tälläinen valtava urakka on ladattavissa warettamalla, ei pitäisi laskea omaa moraalia sille tasolle, että ottaisi torrentin omalle koneelle ja lataisi sen. Jos arvostamme vain näkyvää työtä, meillä on kohta iso kasa ihmisiä, joiden työ on saatavilla ilmaiseksi, koska siitä ei jää näkyvää jälkeä yhteiskuntaan. Esim. kaikki suunnittelutyö ja kaikki sähköiseen muotoon tuotettu työ, kuten oppimateriaalit.
Mutta moni lataajahan ostaa sen hyvän, vuosien kehityksen. Ja luuletkos, että esimerkiksi jollakin opiskelialla, esim. minulla on varaa ostaa esim. vaikkapa Photoshop tuotteita/joitakin kalleimpia muita yleishyödyllisiä ohjelmia?
wut...
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 20845
Lauteille: Joulukuu 2007

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#44

Viesti Lasse Candé »

MtJ kirjoitti: Koska minusta tuo rinnastus punaisia päin kävelyyn ontuu pahasti.
OK. Ja olet oikeassa noista waretuksen ongelmista.

Kuitenkin täytyy sanoa etten itse rinnastanut waretusta punaisia päin kävelyyn. Ne neljä ylintä tosin rinnastin toisiinsa. Olisi pitänyt jättää kymmenen tyhjää riviä siihen väliin erottaakseni. Koska mun kannassa siinä välissä on aika iso kuilu, mitä en kylläkään tuonut aiemmin esiin. Jos taas on holtiton tai vastuuton (esim esimerkkinä lapsille) kävellessään punaisia päin, ei voi enää verratakaan. Mutta se on toinen stoori se.
Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 6493
Lauteille: Maaliskuu 2005

Laiton lataaminen (ns. warettaminen)

#45

Viesti MarkkuT »

m4G- kirjoitti: Mutta moni lataajahan ostaa sen hyvän, vuosien kehityksen. Ja luuletkos, että esimerkiksi jollakin opiskelialla, esim. minulla on varaa ostaa esim. vaikkapa Photoshop tuotteita/joitakin kalleimpia muita yleishyödyllisiä ohjelmia?
Photoshopistahan löytyy kevytversio, jota jaetaan mm. printtereiden mukana, kuten löytyy monista musiikkisoftistakin, vaikka edellä muuta väitettiin. Ja ainakin minun opiskelupaikassani moniin ohjelmistoihin (Rational Rose, AutoCAD, MatLab, Maple jne.) oli opiskelijalisenssit, joiden mukaan ohjelmat kuuluisi poistaa koneelta opiskelujen päätyttyä (jep jep :lol:). Ja se Photarin täysversiokin löytyi sitten suurin piirtein kaikista koulun koneista. Jos koulu ei ole järjestänyt mahdollisuutta joidenkin ohjelmien käytön opetteluun niin ehkäpä niiden ohjelmien hallinnan ei katsota kovin kiinteästi oppikokonaisuuteen liittyvän.

Itsekään en aikaisemmin pitänyt waretusta punaisia päin kävelemistä pahempana juttuna, mutta nyt sovelluskehitysalalla työskennellessäni on mieli hieman muuttunut...
Ain't no one.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 54 kurkkijaa