Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Eläinten ruuat

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#1

Viesti Elina »

Eläinten ruokinta on mielestäni asia, joka vaatii oman ketjunsa. Tähän ketjuun voi kertoa vinkkinsä minkä tahansa lemmikkieläimen ruokinnasta - ideana on, että jaettaisiin hyväksi havaitut eläintenruuat olivat ne tuoreruokaa tai teollisesti valmistettua tavaraa.

Pohjustuksena mainittakoon, että esimerkiksi suurin osa marketeissa myytävistä kissojen kuivamuonista sisältää väitteiden mukaan liikaa hiilihydraatteja suhteessa kissan tarpeisiin ja ajan mittaan nämä ruuat saattavat, edelleen väitteiden mukaan, aiheuttaa mm. virtsakiviä ja sokeritautia. Tuoreruoka ei kuitenkaan ilmeisesti useimmiten riitä, koska ihmisen tarjoama tuoreruoka (esim. kalat, liha, kana, kananmunat, raejuusto) ei välttämättä varmista kaikkien kissan tarvitsemien vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia (vrt. hiiri ravintona) ja näin ollen laadukas eläinkaupan kuivamuona auttaa täydentämään kissojen tuoreruokapainotteista ruokavaliota.

Nämä edellä esitetyt väitteet huomioiden, omat kissamme oksentelivat suhteellisen paljon, kun käytettiin markettikuivamuonaa ja markettimärkäruokaa. Kun siirryttiin käyttämään ns. luonnollista kissanruokaa (purkkiruokaa, joka sisältää ainoastaan esimerkiksi kypsennettyä kananrintaa ja vettä), sekä eläinkaupan kuivamuonia, kissat voivat selvästi paremmin ja oksentelua ei esiinny.

Millaisia kokemuksia potkulaisilla on eläinten ruokinnasta ja ruokien laadusta yleensä? Miten lemmikkinne ovat voineet ja onko lemmikeillänne ollut terveysvaivoja noin yleensä ottaen? Ja mikäli terveysvaivoja on ollut, kuinka olette niitä käsitelleet?

Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5448
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#2

Viesti Jarppa »

Meillä koira syö Yrjölän puuroa ja välillä samaa ruokaa kuin mekin, ja joskus teen puuron ilman lihaa ja lisään siihen tölkkimuonaa. Parempaa en oo vielä löytänyt, oikeastaan kuivamuonat ja tölkkimuonat saa koiran korvat punoittamaan ja se alkaa rapsuttamaan niitä ja niksuttamaan tassuja, jos niitä syöttää pidemmän aikaa.

Melkein samaa saa ostettua ihan Prismasta, Oscar puuroaines, 1 kg paketti maksaa alle 3 euroa ja siihen lihaa 500 g maksaa jotai parin euron luokkaa myös. Meidän saksanpaimenkoiralla kilo puuroainesta ja kilo lihaa riittää n. viikoksi, eli on paitsi parempaa, myös paljon halvempaa kuin ostella tölkkimuonaa ja kuivamuonaa. Pari kertaa viikossa saa tehdä, mut eipä tuo kovin työlästä ole.
Yrjölän puuro

1 dl ohrasuurimoita
1 dl tattarisuurimoita
1 dl hirssisuurimoita
1 dl luonnonriisiä
500 gr lihaa/mahaa
raastettua porkkanaa tms.

Laita ainekset ja 2 l vettä vuokaan,
hauduta n. 150-200 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia.

Jasir
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 77
Lauteille: Elokuu 2009
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#3

Viesti Jasir »

Kokemusta ei ole kuin koirista ja jyrsijöistä. Koirista sanon sen verran että kun tuolla tyttöystävän chihuahualla oli munuaisvika niin se muistaakseni korjaantu nätisti lääkärin määräämällä royal caninin munuaisvikaisille koirille tarkoitettua ruokaa. Se maksaa aika reilusti, mutta hoiti homman. Ongelmana oli vain 10 kilon säkki ja kun ei sitä viitsi poiskaan heittää, mutta tuollaisen säkin kuluttamiseen menisi useampi vuosi. Se kun on kuitenkin lisä kaloreita sisältävää ruokaa niin saa liikkua melkoisen paljon sen otuksen kanssa että se saisi sen kalorimäärän kulutettua. Eikä pulskistu, niinkun meillä ennen kun tajuttiin se high cal + merkki.

Isompien koirien omistajille vaikka se royal canin onkin hyvää ja laadukasta ruokaa, niin kaikki rahathan siinä menee jos jollekkin berhandilaiselle sitä ostat. Agrimarketista saa ihan hyvää koiran ruokaa merkkiä Jahti & Vahti. Isoja säkkejä kuivamuonaa kelpo hintaan. Yksilölliset allergiat ja tarpeet pois lukien.

Kuvake
Puukko
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 587
Lauteille: Helmikuu 2009
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#4

Viesti Puukko »

Aikaisemmin syötin kissoille markettikuivaruokaa ja ongelmana oli tosiaan se, että katit onksentelivat melko paljon. Lisäksi toiselle kisulle kehittyi paljon hammaskiveä. Vaihdoin kuivaruuat pari vuotta sitten Hill'sin ja Royal caninin hammas- ja turkkiystävällisiin malleihin ja kummasti alkoi poikain kunto kohentua. Turkki muuttui kuukaudessa selvästi kiiltävämmäksi ja tuuheammaksi ja karvanlähtö väheni. Ja hammaskivi on pysynyt myöskin ruuan vaihdon myötä poissa. Märkäruokana olen antanut edelleen markettien pussiruokia ja vaihteluksi sitten kalaa ja jauhelihaa.

Uutena ongelmana on ilmennnyt toisen kisun ruoka-allergia/herkkä vatsa. Täältä Vaasasta en ole onnistunut löytämään kuin yhtä allergiakuivaruokaa ja kahta erilaista märkäruokaa. Hyvin nuo ovat nyt toistaiseksi uponneet, mutta luulenpa että kaksi makua alkaa kyllästyttää ajan myötä. Onko jollain muulla kokemuksta allergisten tai herkkävatsaisten kissojen ruokinnasta? Onko jotain hyvää märkäruokareseptiä, joka sopisi tällaisille "ongelmatapauksille"?
Hanna Hirvonen

Kuvake
Tyttö
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 7295
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Kirkkonummi
Etulaji: Krav Maga
Sivulajit: Judo
Takalajit: Defendo, Karate (shorinji-ryu)
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#5

Viesti Tyttö »

Meidän perheessä haaste on ylipäätään löytää lemmikeille ruokaa (tai vaikka alusmateriaalia häkin pohjalle). Kaikissa eläinkaupoissa ja marketeissa ei ole papukaijoille tarkoitettuja siemenseoksia, ja paremmin varusteltujen markettienkin valikoimissa niitä on kokonaista yksi (+ hirssi). Undulaatinruokaa kyllä löytyisi. Helsingissä on yksi papukaijohin vihkiytynyt erikoisliike (Paratiisilintu), josta saa erilaisia ruokia ja pellettejä ja mm. linnuille tarkoitettuja vitamiineja, mutta muuten tarjonta on aika vähäistä. Moni lintuharrastaja tilaa ruoat sun muut tsydeemit netin kautta.

Siemenien lisäksi "kanoille" kelpaavat ja niille pitääkin antaa hedelmiä ja vihanteita. Meidän velikultien suurimpia herkkuja ovat punainen paprika, porkkanaraaste ja näkkileipä (ei mene ihan vihannekategoriaan).
Krav Maga 1998 > ja Judo 2006 >
KMG Instructor: Self Defence, Kids & Teens, Combat & Fighting, VIP, Women
Ammattivalmentaja
Method Putkisto ja MP Pilates -ohjaaja
Kahvakuulaohjaaja

Kuvake
Jaawa
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6604
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Seinäjoki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#6

Viesti Jaawa »

Meidän koirat on vuosikymmeniä syöneet mitä sattuu, ohan niistä moni kuollu. Tykkäsivät silti että oli hyvää.
The unplanned organism is a question asked by Nature and answered by death.

Kuvake
Woodpeckress
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 76
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Nokia
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#7

Viesti Woodpeckress »

Meillä linnut syövät jokainen siemensekoituksia ja tuoretta ruokaa. Marketeista ei saa linnunsiemeniä enkä niitä sieltä edes ostaisi. Peipot ja senegalinkaijat syövät Prestigen siemensekoituksia, arasille meillä on annettu Nokian Lahja & Kennelissä irtona myytävää undulaatinsiementä ja parakiitinsiemensekoitusta yhdistettynä, sillä parakiitinsiemenseoksessa on enemmän eri siemeniä kun undunsekoituksessa on ainoastaan hirssejä.
Tuoretta ruokaa saavat tiput joka päivä, erilaisia hedelmiä ja kasviksia mitä nyt kulloinkin sattuu kaapista löytymään (porkkana, omena, päärynä, viinirypäleet, kurkku, salaatit, melonit...) Pesinnän aikaan saavat sitten kananmunaa, idätettyjä/liotettuja siemeniä, ötökkäruokaa ja muuta helposti mussutettavaa ja poikasille annettavaa mössöä.
Meillä eleli kaksi hieman kyseenalaisissa oloissa elänyttä kultatöyhtökakadua, jotka suureksi suruksemme kuolivat muutaman vuoden meilläolon jälkeen. Epäilen sitä kymmenvuotista ruokavaliota, kun syötetään pelkkää rasvaista auringonkukansiementä eikä lintu pääse liikkumaan mihinkään, tietysti se rasva kertyy maksaan ja muualle sisäelimiin. Toiselle oli syötetty myös ties mitä ihmisten ruokaa kahvista lähtien, joten siitäkin voi päätellä, ettei ruokavalionmuutoksella paljonkaan väliä ollut, eikä toinen kakaduista edes lentänyt, jolla olisi voinut polttaa sitä rasvaa elimistöstä.
Hakkaa kuin tikka.

Kuvake
Tyttö
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 7295
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Kirkkonummi
Etulaji: Krav Maga
Sivulajit: Judo
Takalajit: Defendo, Karate (shorinji-ryu)
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#8

Viesti Tyttö »

Woodpeckress kirjoitti: ...irtona myytävää undulaatinsiementä ja parakiitinsiemensekoitusta yhdistettynä, sillä parakiitinsiemenseoksessa on enemmän eri siemeniä kun undunsekoituksessa on ainoastaan hirssejä.
Meidän lähellä eläinkaupassa on myös tällaista irtona myytävää siemenseosta. Aluksi ajattelin, että kävipäs flaksi, mutta onneksi tajusin aika pian, että kaupan tarjonta on ihan ikuvanhaa. Harmillinen juttu. :(

Pojat häkissänsä:
Kuva
Krav Maga 1998 > ja Judo 2006 >
KMG Instructor: Self Defence, Kids & Teens, Combat & Fighting, VIP, Women
Ammattivalmentaja
Method Putkisto ja MP Pilates -ohjaaja
Kahvakuulaohjaaja

Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#9

Viesti Elina »

Puukko kirjoitti: Uutena ongelmana on ilmennnyt toisen kisun ruoka-allergia/herkkä vatsa. Täältä Vaasasta en ole onnistunut löytämään kuin yhtä allergiakuivaruokaa ja kahta erilaista märkäruokaa. Hyvin nuo ovat nyt toistaiseksi uponneet, mutta luulenpa että kaksi makua alkaa kyllästyttää ajan myötä. Onko jollain muulla kokemuksta allergisten tai herkkävatsaisten kissojen ruokinnasta? Onko jotain hyvää märkäruokareseptiä, joka sopisi tällaisille "ongelmatapauksille"?
Täällä on myös toisella kaverilla kovin herkkä ruuansulatuskanava. Antepsinia löytyy kaapista...Ja ymmärtäähän sen tämän kaverin kohdalla, kun on pitkä karva.

Meillä ovat märkäruokana toimineet hyvin Applaws-kanasäilykkeet (kanaa lähinnä siksi, että kala tuntuisi pahentavan vatsavaivoja toisella kissalla, jos kalaa on useasti). Enemmän on kuitenkin panostettu kuivamuonaa, joista on kokeiltu kahta - Royal Caninin Intense Hairballia ja Royal Caninin Digestive Comfortia. Kumpikin tuntuisi olevan kelpoja.

Tässä nämä rentoilijat:

Kuva
Kuva

Jasir
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 77
Lauteille: Elokuu 2009
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#10

Viesti Jasir »

Hienoa huolta pitävät potkulaiset eläimistänsä, näköjään varsinkin linnuistaan :D! Hienon iso häkki tuossa Tytön kuvassa, joskus näkee lintuja ihan älyttömän pienissä kopperoissa.

MikkeM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1575
Lauteille: Heinäkuu 2009
Paikkakunta: Klaukkala.
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#11

Viesti MikkeM »

Meillä koirat ( 2 saksanpaimenkoiraa) raakaruokinnalla,eli raakana kaikki esim broilerin siipiä/kaulaa,possun selkärankaa,kylkeä,kalkkunaa jne.

Erilaisia lihoja esim lammas,hevonen,possu,nautaa jne.

Kasvismössöjä ja muutamia erilaisia ns lisäaineita esim merilevää.

Näillä eväillä menty jo useampia vuosia.

tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3572
Lauteille: Kesäkuu 2008
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#12

Viesti tohtorismies »

Juu, katso elina niitten marketti ruokien proteiinin ja hiilihydraatin lähde. Ja vertaa niitä eläinkaupan ruokien vastaaviin (niissäkin on suuria eroja). Esim rc mitä annatkin. Ei ole ihme jos markettiruuat oksettaa :) .
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus

Kuvake
Tyttö
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 7295
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Kirkkonummi
Etulaji: Krav Maga
Sivulajit: Judo
Takalajit: Defendo, Karate (shorinji-ryu)
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#13

Viesti Tyttö »

Jasir kirjoitti: Hienoa huolta pitävät potkulaiset eläimistänsä, näköjään varsinkin linnuistaan :D! Hienon iso häkki tuossa Tytön kuvassa, joskus näkee lintuja ihan älyttömän pienissä kopperoissa.
En löytänyt töissä parempaa kuvaa, tuossa kuvassa näkyy vain häkinpuolikas. Kyllähän pojilla on ihan kivasti tilaa, häkki on öbaut 1,5 m pitkä, vajaan metrin leveä ja lattiasta kattoon. Häkissä on kisko ylälaidassa ja kiskossa verhot, niin saa yöksi verhot kiinni. :) Häkin rakenteet on suunnitellut ja tehnyt tätini mies. Häkki on purettu ja rakennettu uudelleen kolmeen eri kotiin ja on ollut käytössä hyvällä menestyksellä jo melkein kahdeksan vuotta. Kyllä linnuilla pitää olla tilaa lennellä.
Krav Maga 1998 > ja Judo 2006 >
KMG Instructor: Self Defence, Kids & Teens, Combat & Fighting, VIP, Women
Ammattivalmentaja
Method Putkisto ja MP Pilates -ohjaaja
Kahvakuulaohjaaja

Nade
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1083
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#14

Viesti Nade »

Edellinen kissa oli kai allerginen kalalle, kun oksensi aina kaiken ulos. Hän olisi kyllä syönyt sitä ja kaikkea muutakin vaikka kuinka. Oksentelu loppui, kun poisti kaiken kalan ruokavaliosta.
Nykyinen kissa ei oksentele koskaan. Karvapallojakaan ei tarvitse oksentaa, kun hän käy itse valitsemanaan aikana noin pari, kolme kertaa viikossa suihkussa ja sitten vaatii kampaamista ja hurisee tyytyväisenä.
Nykyinen kissa on kuitenkin äärimmäisen nirso ja saattaa jättää syömättä annoksensa. En oikeastaan koskaan ehdi eläinkauppoihin enkä ole perehtynyt ruokiin, joten ostamme tavallisista ruokakaupoista suunnilleen kaiken kissanruuan. Märkäruuista Sheba kelpaa ja kuivaruuista Best Friend Bilanx.
Muistaakseni Wiskasilla on sarjoja, joihin kuuluu junior- senior- jne.-ruuat. Äidin 20-vuotiaalle kissalle ostetaan senioria ja hän selvästi pitää siitä enemmän kuin tavallisista kissanruuista. Senioria on sekä märkäruokana että kuivaruokana.

Kuvake
Puukko
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 587
Lauteille: Helmikuu 2009
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Eläinten ruuat

#15

Viesti Puukko »

Nade kirjoitti: Edellinen kissa oli kai allerginen kalalle, kun oksensi aina kaiken ulos. Hän olisi kyllä syönyt sitä ja kaikkea muutakin vaikka kuinka. Oksentelu loppui, kun poisti kaiken kalan ruokavaliosta.
Meillä myös kala vaikuttaisi aiheuttavan eniten oksentelua. Kaupan kalaruuat tulivat hyvin herkästi toiselta kisulta pihalle, mutta pieninä annoksina annettuna ihan aito ja oikea keitetty kala menee kyllä. Kalaa en kokonaan ole jättänyt pois, koska pojat tykkäävät siitä niin valtavasti. Herkemmän kanssa pitää tosiaan vaan muistaa riittävän pienet annokset tarpeeksi usein annettuna, muuten on seurauksena ahmiminen ja lähes poikkeuksetta pahoinvointi.

Ja tässä sankarit, joista on kyse :D

Kuva

Kuva
Hanna Hirvonen

Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: PetriP ja 10 kurkkijaa