Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Fysiikan ja kemian ilmiöt

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 72
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Fysiikan ilmiöt

#331

Viesti Lasse Candé »

Tuo oli kyllä mielenkiintoista luettavaa.

Mutta nyt jotain hieman muuta. AlexMachine kertoi potkun whatsappissa ettei kuparikattilansa oikein pelitä induktioliedellä ja itse hämmästyinkin tästä hieman. Itse ajattelin aina että induktiolieden toiminta perustuu, öö, induktioon. Jonkinaikaa sitten lukaisin aiheesta ja hokasin että niinpä tietenkin... Se perustuu myös magneettisten elementtien kääntyilyyn magneettikentän mukana. Ja sitten pohdinta onkin itselläni ollut että kumpi ilmiö vaikuttaa tässä voimakkaammin, pyörrevirrat vai magnetoituminen eessuntaassun. Nähtävästi jälkimmäinen, koska ensimmäinen ei edellytä rautaa, eli ferromagneettisuutta.

Saatiin hemmetin hyvää keskustelua w-a-ryhmässä tästä, mutta olisi kiva kuulla tämän ketjun lukijoilta tai noiden käyttäjiltä jotakin kokemuspohjaista tai jos joku vaikkapa sattuu omaamaan tähän liittyvää osaamista sähkömagnetismista...
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Fysiikan ilmiöt

#332

Viesti PetriP »

Ei siinä ole kyse magnetoitumisesta - kait- vaan siitä että muuttuva magneettikenttä aiheuttaa pyörrevirtoja. Tottakai se kääntyilykin aiheittaa kuumenemista mutta ainakin mun muistin mukaan se on toisijainen asia.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 36
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Fysiikan ilmiöt

#333

Viesti Mika »

En oikeastaan tiedä miksi, mutta jotenkin tätä aihetta on mukava seurailla, vaikken ymmärräkään keskusteluista kuin erittäin rajoittuneesti. :D

Vähän kuin itseäni opettaen linkitän tämän Internetixin luvun.

Sitten tuota varsinaista kysymystä on lyhyesti avattu:


Nykyisin useissa kotitalouksissa on siirrytty induktioliesiin. Induktioliedessä käämin muuttuva magneettikenttä aiheuttaa muuttuvan magneettivuon liedellä olevan kattilan pohjan läpi (yleensä ferromagneettista ainetta). Kattilan pohjaan syntyy pyörrevirtoja, jotka muuttuvat lämmöksi Joulen lain nojalla.

Induktioliesi on mm. nopeampi ja energiatehokkaampi perinteisiin liesiin verrattuna.
lähde
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 6424
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Fysiikan ilmiöt

#334

Viesti AlexMachine »

Sen verran asiaa sivuten maallikon näkökulmasta. Onhan tuo valtavan hyvä. Boost toimintoa käyttäen vesi kiehuu kattilassa huomattavasti nopeammin kuin perinteisellä. Lisäksi oikeastaan kaasulieden veroinen lämmösäätö on hieno, eli lämpö putoaa hetkessa alas, levy ei siis juuri lämpösäteile kuten vanhat levyt. Tämä vaatii vähän totuttelua ja käyttötavan muuttamista, mutta paistamisessa, maitopohjaisten kastikkeiden teossa ym loistava.
Kiehutettaessa herkästi hajoavia tuotteita, on säätö myös helppoa ja tasaista. Kun kiehuminen on päässyt vauhtiin, säädintä hitaasti alas kunnes kiehuminen on sopivan kevyttä ja jättää siihen. Ei kovene, ei laske.
Ja tosiaan Whatsapp ryhmässä mainittu kupari/teräspannuni ei toimi, eli pannu on ulkopinnalta kuparia, sisäpinta pinnoitettu teräksellä.
The beatings will continue until morale improves.
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Fysiikan ilmiöt

#335

Viesti Aihki »

KVG spec. WP.

Selittää miksi pyörrevirtajarrussa hyvä kupari ei tahdo toimia lämmitystarkoituksessa. Noin nopeasti sanottuna hyvä johtavuus ja ei ferromagneettisuus lämmittää metallia syvältä, mutta huonosti.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Fysiikan ilmiöt

#336

Viesti MikaM »

Ja siis pohjakin on kuparia? Koska monissa on teräspohja.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 6424
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Fysiikan ilmiöt

#337

Viesti AlexMachine »

Oma pannuni on siis kokonaan kuparia mutta paistopuoli verhoiltu teräksellä. Kestää siis myös metallisia työkaluja. Kuparia käytetään (ammatti)keittiöissä koska reagoi erittäin nopeasti ja tasaisesti lämpöön, oikeastaan parhaiten käytettävistä metalleista (hopea on parempi mutta kokkailu sillä ei tahdo toimia) siis tasainen paistotulos. Luovuttaa lämpöä myös nopeasti eli jäähtyy suht hyvin, mikä on myös tärkeää. Myös elinikä on tällaisilla pannuilla erittäin pitkä.
Pannu sopii erittäin hyvin ns lämpökriittisille ruoille.
The beatings will continue until morale improves.
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Fysiikan ilmiöt

#338

Viesti Aihki »

Kupari on hyvä lämmönjohdin, jolloin se tasaa lämpötilaeroja hyvin mm. hidastaen kuumien tai kylmien kohtien syntymistä jos esim. lämmitys ei ole tasaista. Ominaislämpö on myös suhteellisen alhainen, joten lämpenee (ja jäähtyy) melko nopeasti. Tämä tosin menee hieman monimutkaiseksi koska siihen ei aivan suoraan voi soveltaa ominaislämpöä vaan täytyy huomioida myös metallin lujuusominaisuudet, jotka vaikuttavat siihen kuinka paksu astian täytyy olla, jotta kestää käsittelyä eikä myöskään ole epäkäytännöllisen painoinen.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 72
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Fysiikan ilmiöt

#339

Viesti Lasse Candé »

Tuo Mikan laittama video on kyllä hyvä. Ja kyseessä on siis alumiinirinkula. Noita käytetään opetuksessa yleensä Lenzin lain demoamiseen ja pyörrevirran käsitteeseen.

Hyvä opetuksellinen ajatuskulku toimii niin, että ensiksi opetetaan sähkömagneetin olemassaolo alkaen johtimen magneettikentästä ja edeten siitä käämiin. Induktio taas opetetaan käämillä mittaamalla virtoja kun magneetti tuikataan sisään. Kun nyt siis huomataan että virtapiirissä indusoituu virta ja toisaalta on näytetty että virtojen ympärillä on magnetismia, päädytään pohdintaan siitä että miten ei-magneettinen rinkula käyttäytyy kun sen sisään tuikkaa magneetin? Välille muodostuu aina hylkivä vuorovaikutus ja sitten taas jos magneetti vedetään pois vetovoima. Tästä päädytään Lenzin lakiin jonka mukaan indusoituva virta "yrittää taistella" magneettikentän muutosta vastaan. Miten se selittää sen jääköön läksyksi, mutta sanottakoon että ajatuskulku saattaa vaatia hieman pysähtymistä asian ääreen.



Enemmän aiheeseen, tuossa siis käämi on kytkettynä vaihtovirtaan ja rautaytimessä sitten vaihtuu magneettikentän suunta oletettavasti sata kertaa sekunnissa. Rinkulassa sitten kulkee sähkövirta joka vaihtaa vastaavasti suuntaa sata kertaa sekunnissa (ei tosin samassa vaiheessa). Ja aiheeseen tämä liittyy vaikkapa siten, että kyseisessä demossa lämpeneminen johtuu virrasta eikä magneettisten alkioiden kääntyilystä. Tätä kun ei rinkulassa tapahdu. Toisekseen tämän voisi liittää pohdintaan vielä siten, että rautaytimessä taas tuo magneettisten alkioiden suunnanvaihtelu tapahtuu, mutta ei nuo kuumene näissä merkittävästi. Eli 50 Hz taajuudella ainakin pyörrevirrat on dominoiva syy lämpenemiseen, ainakin tuossa järjestelyssä.

Olen silti muualta lukenut, että induktioliedessä tämä tosiaankin olisi toissijainen syy ja magnetoituminen eessuntaassun ensisijainen. Minulla ei ole välineitä ottaa tähän väitteeseen kantaa, joten en voi kumota PetriP:n väitettä joka on linjassa tuon demon kanssa, mutta vaikuttaa olevan ristiriidassa AM:n kokemuksien kanssa ja sen mitä olen lukenut että magnetoituminen edestakaisin tosiaankin olisi ensisijainen syy. Voisiko ero olla taajuuserosta johtuva? Induktioliedessä siis taajuus on muistaakseni hemmetisti korkeampi kuin tuo 50 Hz.

Ihan en ymmärrä tuota kuparin huonoa lämpenemistä. Kun lämmitysteho on resistanssi kertaa virran neliö, niin alhainen resistanssi pitäisi tarkoittaa suurempaa lämmitystehoa, koska virran neliö kilpailee tässä resistanssin kanssa. Voi myös ajatella tietenkin että kyseessä on jännite kertaa virta, P = UI, millä alhaisen resistanssin hyödyllisyys ilmenee.

Ainoa syy mitä minä keksinkin tässä, siltä osalta että virta lämmittää, on että jostakin syystä kupariin indusoituu liedellä pienempiä virtoja. Olisiko kuparikattilalla siis suuri induktanssi?



Pähkinä heille joilla on jotakin ymmärrystä fysiikasta muttei liikaa: Mistä Mikan laittaman videon ääni johtuu?
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 72
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Fysiikan ilmiöt

#340

Viesti Lasse Candé »

Olen virran osalta tuossa yllä väärillä jäljillä ja onkin niin, että enemmänkin indusoituva virta on vakiompi, mutta resistanssi vaikuttaa pienemmän poikkileikkauspinnan kautta, eli raudassa virta kulkee ohuemmalla pinnalla kuin kuparissa. Tämä resistanssin kasvu ei siis pienennä virtaa sillä tavalla kuin oletin tuossa.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Induction_cooking

About sivun keskellä:
Aluminum or copper alone does not work on an induction stove because of the materials’ magnetic and electrical properties.[16] Aluminum and copper cookware are more conductive than steel, but the skin depth in these materials is larger since they are non-magnetic. The current flows in a thicker layer in the metal, encounters less resistance and so produces less heat. The induction cooker will not work efficiently with such pots. However, aluminum and copper are desirable in cookware, since they conduct heat better. Because of this 'tri-ply' pans often have an induction-compatible skin of stainless steel containing a layer of thermally conductive aluminum.
Hieman alempana tuosta magnetoitumisen vaikutuksesta, eli olette oikeassa ja olen lukenut virheellistä tietoa muualta:
Some additional heat is created by hysteresis losses in the pot due to its ferromagnetic nature, but this creates less than ten percent of the total heat generated.[17]
Artikkeli selittää parissa kohtaa ferromagneettisuusvaatimuksen. Se on tuon selityksen sijaan kytköksissä juuri tuohon "virtapinnan" ohenemiseen, mikä taas on ilmiö mitä minä en ymmärrä, vaikka artikkeli esittelee tämän ilmiön. Voisiko joku selittää, miksi tämä magnetoituminen ohentaa sitä pinnan osaa jossa virta kulkee? Koska nyt myös rauta magnetoituu, minä olettaisin pinnan nimenomaan paksuuntuvan? Olenko oikeilla jäljillä, että tämä saattaisi johtua siitä että magnetoituminen tapahtuu viiveellä, jolloin kokonaiskentän vaihtelu onkin heikompi muualla kuin siinä osassa jossa virta kulkee? Ja miksi se ei sitten vaikuttaisi kaikkialla?

Tämä vaikuttaisi nyt itselleni siltä, että koska ferromagneettisuus on haluttava ominaisuus, joku on päätellyt sinänsä järkevästi pääasiallisen lämpenemissyyn olevan magnetoituminen vaihdellen suuntaa. Ja että ainoa ongelma tässä päättelyssä on että se on väärä. :D
Mutta että siis täysin toisesta syystä, joka liittyy virtapinnan ohenemiseen, ferromagneettisuus on hyvä asia. Ja siis että toki tuossa vaikuttaa myös magnetoitumislämpeneminen, mutta kuten artikkeli sanoo, tämän ilmiön panos kokonaisuudessa onkin vain noin 10%.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 72
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Fysiikan ilmiöt

#341

Viesti Lasse Candé »

Noista induktioliesistä toiseen käytännöllisempään kysymykseen:

Miksi lämpöpatterit sijoitetaan ikkunan alle?

Kun äkkiseltään ajattelisi että lämpöä virtaa tällä tavoin tehokkaasti paikkaan josta se pääsee ikkunoiden kautta ulos. Puni kerran kertoili whatsappissa alan ammattilaisena hyvää settiä siitä kuinka säteily on huoneympäristössä dominoiva lämmönsiirtotapa. Eli olisiko vastaus tähän sellainen että lähellä ikkunaa, joo, virtaa enemmän lämpöä kylmiin ikkunoihin ja sitä kautta leviää ulos, mutta jos taas patterit olisivat ikkunaa vastapäätä olevalla seinällä (eikä siinä alla katveessa) niin lämpöä säteilisi enemmän siihen suuntaan?

Ja että tämä siirtotapa on siinä määrin dominoiva että tuo on paras sijoitus?

Osaako joku rakennusalaa tai muutoin tällaista soveltavaa fysiikkaa tunteva vastata?
Kuvake
Beefcake
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1263
Lauteille: Kesäkuu 2009
Paikkakunta: Tampere

Fysiikan ilmiöt

#342

Viesti Beefcake »

Talotekniikan kursseista on aikaa kohtuullisen paljon, mutta yritetään. Ikkunan kohdalla kylmä ilma valuu alaspäin ja aiheuttaa usein vedontunnetta, erityisesti jos korvausilmaventtiili on ikkunassa. Tätä on näppärä blokata sijoittamalla ikkunan alle patteri. Mukavuustekijä siis, huonelämpö halutaan pitää mahdollisimman tasaisena joka puolella huonetta ja turhaa ilman liikettä rajoittaa. Tosin ellen aivan väärin muista, niin proffa mainitsi että sisäseinälle sijoitetun patterin kanssa lämpöhäviö voi olla jopa suurempi kun ilma kiertää enemmän, kuitenkin aika marginaalisesta ilmiöstä puhutaan tässä kohtaa.
"I've always believed that if you put in the work, the results will come. I don't do things half-heartedly. Because I know if I do, then I can expect half-hearted results."
  • -Michael Jordan
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Fysiikan ilmiöt

#343

Viesti PetriP »

ongelmaksi voi tulla pitkät verhot. Tulee lämpötasku sinne ikkunan ja verhon väliin. Ja onkohan toi perusteltua ihan uusimmilla ikkunoilla? kuin paljon ne on kylmempiä kuin seinä?
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Fysiikan ilmiöt

#344

Viesti Aihki »

Normaalisti huoneen eri pintojen lämpötilaerot ovat niin pienet, että se ei riitä tasaamaan lämpötiloja. Pattereista tulee lämpöä pääosin konvektiolla, mutta normaalisti patteripintojen emissiviteetti on pieni. Poikkeuksena kaikkeen tähän ikkunat, jotka nielevät lämpöä konvektiolla ja säteilyllä, talvella häviöt tätä kautta voivat olla todella merkittäviä.

"Veto" ikkunassa voi olla ilmavuoto, alas tuleva konvektiovirtaus tai säteilylämpöhäviö. Kovalla pakkasella ja kirkkaalla taivaalla säteilyhäviöt ovat isoja. Sinänsä ihan perus pintojen konvektio ja Tpotenssiin4*emissiviteetti/absorptio.
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Fysiikan ilmiöt

#345

Viesti Puni »

Lasse: Vedon tunteen poistamiseksi, muille; ikkunan koolla ei ole merkitystä, vedon tunne tulee myös moderneista laseista, vaikka olisi ilmaeristettyjä. Historiallisesti pattereille on myös ollut eniten koolausta mihin kiinnittää juurikin ikkunoiden kohdalla, joten vähemmällä arvuuttelulla saa pultattu kiinni. Tämä oli siis ajalta ennen homepullotalot.

Muuten katsoisin, että edelliset kolme lausujaa ovat otaksuneet kokolailla hyvin.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 71 kurkkijaa