Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti.
Kasvissyönti
Valvoja: Valvoja
- Mika
- etupotkija
- Viestit tässä aiheessa: 161
- Viestit: 93926
- Lauteille: Joulukuu 2004
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: HIIT, girya
- Sivulajit: pilates, yinjooga
- Takalajit: Tanglang
- Yhteystiedot:
Kasvissyönti
Ärsyyntyminen on kunkin omassa päässä. Mitä väliä on kenenkään muun mielipiteellä ylipäänsä? Itsensä kanssa tasapainossa oleva ihminen ei piittaa muiden mielipiteistä hänen henkilökohtaisista valinnoistaan. Siksi toiseksi kasvisSYÖNTI liittyy ihan vain siihen ruokavalioon. Sen syynä voi tietysti olla kaikenlaisia ideologioita, mutta välttämättä näin ei ole.
Itsekin karsastin lihaa ennen kasvisruokavalioon tietoisesti siirtymistä siksi, että ne jänteet ja rasvat tuntuivat suussani vastenmielisiltä. Joo, kuten Jorge jossain sanoi, en vain ollut saanut tarpeeksi laadukasta lihaa, mutta se ei poista sitä, että huono liha on huonoa. Täällä ovat alan ammattilaiset kertoneet, millaista esimerkiksi marinoidut lihaeinekset oikeasti ovat... Yksi läheisistäni on vastikään siirtynyt kasvisruokailijaksi, eikä hänellä liity tähän mitään ideologiaa. Jos joku häntä nimittäisi vegaaniksi tai miksi tahansa, hän varmaankin nauraisi. Mutta hän onkin tasapainossa itsensä kanssa.
Joka tapauksessa, kuten olen ketjussa aiemminkin sanonut, kunnallisissa keittiöissä kasvisruoka on monasti aika tuntematon käsite. Se on usein vielä kamalampaa apetta kuin se rasvainen jänneliha. Siihen tulisi panostaa, kuten tuossa Pointin lainaamassa artikkelissakin sanotaan. Kasvisruoka kun on hyvin valmistettuna taivaallista, kuten (lihansyöjä) Mjölnir ja kaikki intialaisissa ravintoloissa käyneet hyvin tietävät.
Itsekin karsastin lihaa ennen kasvisruokavalioon tietoisesti siirtymistä siksi, että ne jänteet ja rasvat tuntuivat suussani vastenmielisiltä. Joo, kuten Jorge jossain sanoi, en vain ollut saanut tarpeeksi laadukasta lihaa, mutta se ei poista sitä, että huono liha on huonoa. Täällä ovat alan ammattilaiset kertoneet, millaista esimerkiksi marinoidut lihaeinekset oikeasti ovat... Yksi läheisistäni on vastikään siirtynyt kasvisruokailijaksi, eikä hänellä liity tähän mitään ideologiaa. Jos joku häntä nimittäisi vegaaniksi tai miksi tahansa, hän varmaankin nauraisi. Mutta hän onkin tasapainossa itsensä kanssa.
Joka tapauksessa, kuten olen ketjussa aiemminkin sanonut, kunnallisissa keittiöissä kasvisruoka on monasti aika tuntematon käsite. Se on usein vielä kamalampaa apetta kuin se rasvainen jänneliha. Siihen tulisi panostaa, kuten tuossa Pointin lainaamassa artikkelissakin sanotaan. Kasvisruoka kun on hyvin valmistettuna taivaallista, kuten (lihansyöjä) Mjölnir ja kaikki intialaisissa ravintoloissa käyneet hyvin tietävät.
Kasvissyönti
Työni puolesta olen päässyt tutustumaan kuntien ruokalistoihin ja silloin tällöin argumentit "lihaproteiinin tarpeellisuudesta" kasvavalle nuorelle ja sekaravinnon monipuolisuudesta tuntuvat jotenkin... no, ei niin perustelluilta kun sinä "liharuokapäivillä", joita on siis se 4-5 päivää viikossa, tarjotaan edullista uunimakkaraa (sisältää lihaa "paljon" http://www.taloussanomat.fi/myynti/2011 ... 116375/135" onclick="window.open(this.href);return false;) muista puolivalmisteista puhumattakaan.
No, tottakai kouluruokailuun kuuluu tietynlainen kulttuurikasvatus ja ruokaperinteiden esille tuonti. (pitäähän sitä suomalaisen pennun oppia makkaraa syömään), mutta samalla logiikalla voisi tuoda esille intialaista ruokakulttuuria kasvisruoan muodossa... Mutta ihan eri asia. Ei ole (perus)suomalaista kulttuuria..
No, tottakai kouluruokailuun kuuluu tietynlainen kulttuurikasvatus ja ruokaperinteiden esille tuonti. (pitäähän sitä suomalaisen pennun oppia makkaraa syömään), mutta samalla logiikalla voisi tuoda esille intialaista ruokakulttuuria kasvisruoan muodossa... Mutta ihan eri asia. Ei ole (perus)suomalaista kulttuuria..
Mika kirjoitti: Joka tapauksessa, kuten olen ketjussa aiemminkin sanonut, kunnallisissa keittiöissä kasvisruoka on monasti aika tuntematon käsite. Se on usein vielä kamalampaa apetta kuin se rasvainen jänneliha. Siihen tulisi panostaa, kuten tuossa Pointin lainaamassa artikkelissakin sanotaan. Kasvisruoka kun on hyvin valmistettuna taivaallista, kuten (lihansyöjä) Mjölnir ja kaikki intialaisissa ravintoloissa käyneet hyvin tietävät.
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.
-
- kylkeenpotkija
- Viestit tässä aiheessa: 17
- Viestit: 1621
- Lauteille: Heinäkuu 2009
- Paikkakunta: Klaukkala.
Kasvissyönti
Toisaalta jos kasvisruokiin käytettävät raaka-aineet on heikkoja, on niistä aika vaikea tehdä hyvää , vaikka olisikin kuinka hyvä keittäjä tahansa.
Se on se iso massa, eli ns normisyöjät joita pitää miellyttää lounasruokalussa.
Sama monesti asiakkaat toivovat energiasisältöjä saataville, mutta kun on esim pizza,lasagne,uunimakkara yms, niin ruoan sisältämä energia unohtuu
Se on se iso massa, eli ns normisyöjät joita pitää miellyttää lounasruokalussa.
Sama monesti asiakkaat toivovat energiasisältöjä saataville, mutta kun on esim pizza,lasagne,uunimakkara yms, niin ruoan sisältämä energia unohtuu
- Mika
- etupotkija
- Viestit tässä aiheessa: 161
- Viestit: 93926
- Lauteille: Joulukuu 2004
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: HIIT, girya
- Sivulajit: pilates, yinjooga
- Takalajit: Tanglang
- Yhteystiedot:
Kasvissyönti
Näinhän se on, ja onhan vaikka koulut vedetty tosi tiukille noin niin kuin määrärahojen suhteen. Ei niissä keittiöissä hanhenmaksapalleroita paistella. Silti epäilen että pienemmälläkin budjetilla olisi mahdollista loihtia vähän parempaa kasvismuonaa. Arvailen vain.
Kasvissyönti
Niin... Kasvisruoan hintaa julkisella puolella nostaa työ ja siinä ennenkaikkea se suunnittelu. Reseptit pitää suunnitella, ottaa mukaan allergiat, raaka-aineetkin on kilpailetut jostain (varsinkin kun kunta puoli käyttää teollisuuden puolivalmisteita aika paljon), lisäksi ruoat suunnitellaan jollekin teemalla, henkilökunta kouluttaa jne. Ei ne raaka-aineet niin paljoa sen julkisen puolen ruoan laskennallista hintaa nostaa. Mutta koska tämän erikseen tehdyn suunnittelun yms hinta nostaa erikoisruokavalioiden yksikköhintaa, niin kyllähän siitä saa helposti myös poliittisen "ei meillä ole varaa"-lyömäaseen.
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.
- flammee
- etupotkija
- Viestit tässä aiheessa: 10
- Viestit: 11126
- Lauteille: Tammikuu 2005
- Paikkakunta: Oulu
Kasvissyönti
Mitämitä, siis kasvissyöntihän tuhoaa maapallon ja kasvissyöjät sairastelee enemmän.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutki ... e/gcwnmVF6" onclick="window.open(this.href);return false;
Okei, lehtikaali on ääriesimerkki ja jälkimmäinen on yksittäinen tutkimus plosonessa.
But when a weak paper appears in PLOS-One, we cannot be shocked. PLOS-One by design will regularly publish weak papers along with the good stuff.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutki ... e/gcwnmVF6" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.herkkusuu.fi/tutkimus-lihans ... vissyojat/" onclick="window.open(this.href);return false;Tutkijat laskivat, että enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia sisältävä ruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin ”tyypillinen amerikkalainen ruokavalio”. Myös kasvihuonekaasuja erittyi ilmakehään kuusi prosenttia enemmän.
Huomionarvoista on, että kasvispainotteinen ruokavalio oli sama, jota terveysviranomaiset Yhdysvalloissa ovat alkaneet suositella.
Tutkimuksen mukaan hedelmistä, vihanneksista ja täysjyväviljoista koostuva vegetaarinen ruokavalio altisti mm. masennukselle, allergioille ja syövälle. Tutkimuksen 1320 osanottajaa luokiteltiin ruokavalionsa mukaan neljään eri kategoriaan täysin kasvispainotteisista dieeteistä kaikkein lihapitoisimpiin. Myös ikä ja sosioekonominen asema otettiin tutkimusasetelmassa huomioon.
Tutkimustulosten mukaan kasvissyöjät joivat ja polttivat vähemmän, mutta olivat silti lihansyöjiä huonommassa henkisessä ja fyysisessä kunnossa. Kasvissyöjät myös välttelivät lääkärillä käyntiä enemmän kuin lihansyöjät ja jättivät näin useammin myös mm. rokotukset ottamatta.
Okei, lehtikaali on ääriesimerkki ja jälkimmäinen on yksittäinen tutkimus plosonessa.
But when a weak paper appears in PLOS-One, we cannot be shocked. PLOS-One by design will regularly publish weak papers along with the good stuff.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
- Totte
- etupotkija
- Viestit tässä aiheessa: 6
- Viestit: 4384
- Lauteille: Toukokuu 2008
- Paikkakunta: Helsinki
Kasvissyönti
En nyt ehdi kommentoida enempää, mutta tuossa taulukossa oli päästöt/1000 kaloria. Jotain lehtisalaattia joutuu varmaan syömään kiloja että pääsisi samaan energiansaantiin kuin mitä saisi jostain sadasta grammasta naudanlihaa. Koska kukaan ei syö näin, tuo taulukko nyt on ehkä vähän harhaanjohtavaflammee kirjoitti: Mitämitä, siis kasvissyöntihän tuhoaa maapallon ja kasvissyöjät sairastelee enemmän.
Tuo "kohu" oli siis, että naudanlihassa päästöt 19,18 lb, salaatissa taas melkein yhtä paljon, eli 18,67 lb. Koska nuo oli tosiaan per 1000 cal, olisi mielenkiintoisempaa katsoa niitä aineita mistä kasvisruokavalio oikeasti saa energiansa (ja proteiininsa). Nopealla vilkaisulla "Other added fats and oils" oli 1,54 lb ja "lima beans" 1,42 lb, "peanuts" 0,76 lb, "rice" 0,69 lb.
Oikeita maailman tuhoajia.
-----
Toi toinen tutkimus löytyy siis täälä: http://journals.plos.org/plosone/articl ... 088278.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
Niihin ei tietenkään koskaan voi linkata suoraan, joten ne pitää aina kaivaa. En vielä ehtinyt lukemaan.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
- Osmo Soininvaara
Kasvissyönti
Molempien tutkimusten uutisointi on harhaanjohtavaa. Tuosta naurettavasta lehtisalaatti-naudanliha- vertailusta tutkijat itsekin kommentoivat heti perään, ettei se nyt ihan noin mene.
Sama tuon toisen tutkimuksen kanssa. Tutkijat itsekin toteavat, ettei heidän löydöstensä perusteella voi tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteesta. Tutkimuksia lihasyönnin ja syövälle altistumisen yhteydestä on pilvin pimein, eikä niitä kukaan enää varmaan kiistä. Edes tämän tutkimuksen tekijät..
Sama tuon toisen tutkimuksen kanssa. Tutkijat itsekin toteavat, ettei heidän löydöstensä perusteella voi tehdä päätelmiä syy-seuraussuhteesta. Tutkimuksia lihasyönnin ja syövälle altistumisen yhteydestä on pilvin pimein, eikä niitä kukaan enää varmaan kiistä. Edes tämän tutkimuksen tekijät..
- Mika
- etupotkija
- Viestit tässä aiheessa: 161
- Viestit: 93926
- Lauteille: Joulukuu 2004
- Paikkakunta: Tampere
- Etulaji: HIIT, girya
- Sivulajit: pilates, yinjooga
- Takalajit: Tanglang
- Yhteystiedot:
Kasvissyönti
Heh, pidän kyllä suoraan sanoen trollaamisena tuollaisten artikkelin linkittämistä tänne, mutta kai sitä huumorintajua tai jopa tulkintanäkemystä on monenlaista. Toivoisin kuitenkin tieteellisesti kestävää linjaa kaikissa Potkun keskusteluissa (sikäli kuin se on tarpeellista). Lööppikansa ei vaikuta täällä.
- Totte
- etupotkija
- Viestit tässä aiheessa: 6
- Viestit: 4384
- Lauteille: Toukokuu 2008
- Paikkakunta: Helsinki
Re: Kasvissyönti
Meni vähä aikaa, mutta vastailen vähä Totte myöhäsenä.
Kärsiikö oppilaat kauheasti "valinnanvaran puutteesta" niinä päivinä kun tarjotaan pinaattilättyjä? Käsittääkseni ei. Ruoka on ruokaa. Joka päivä ei ole pakko saada perunaa. Joka päivä ei ole pakko saada lihaa. Normaalisti kaikilla on kouluissa tasan se yksi vaihtoehto, joten eipä sitä valinnanvaraa ole nytkään.
Keittäjien koulutuksen muuttaminen vastaamaan nykyaikaa nyt mielestäni ole mikään kovaa pakottamista. Jos keittäjät eivät nykyään osaisi tehdä ruokaa ilman perunaa, tulisi koulutusta varmaan muuttaa, sillä nykyään syödään paljon ruokia jotka eivät sisällä perunaa, vaikka ennen sitä pystyi tarjoamaan joka aterialla (kärjistys). Kasvisruokahan ei ole mikään erillistä ruokaa, vaan se on pelkästään ruokaa jossa ei ole lihaa. Jos keittäjille tämä on ongelma, olisi varmaan koulutuksen tarkistamisen paikka.Jorge kirjoitti:Kokkien ja keittäjien koulutusta muutettava: olen oikeastaan samaa mieltä, että kokin olisi tarpeen osata myös herkullisen kasvisruuan valmistus ollakseen täysin ammattitaitoinen. Tämä nyt ei kuitenkaan käänny siihen, että esim. laitoskeittiöistä alkaisi saamaan hyvää kasvisruokaa, kun harvemmin sieltä mitään muutakaan kovin inspiroivaa safkaa saa.Totte kirjoitti: Millä päätöksellä? Eihän tuossa esitetä mitään sanktioita, lakeja tai rajoituksia. Ideana on, että ihmiset voisivat liukuvasti oman mielen mukaan muuttaa syömistään site, että liha ei välttämättä ole enää niin suuressa osassa.
Tuossa sanottiin:Jorge kirjoitti: 3-4 kasvisruokapäivää viikossa kouluissa? Jos tuo tarkoittaa sitä, että vain kasvisruokaa, niin eipä juuri vapaaehtoisuudesta tai valinnanvarasta voi puhua; ollaan vain menty toiseen äärimmäisyyteen siitä, että kunnollisia kasviksia ei ennen saatu.
Eli ei ehdotettu mitään pakollisia kasvisruokapäivä, vaan todettiin, että jos keittäjät osaisivat tehdä kasvisruokaa, sitä voisi tarjota useammin kouluissa....muutettaisiin kokkien ja keittäjien koulutusta niin, että he oppisivat tekemään hyvää kasvisruokaa. Silloin sitä voisi olla koulujenkin ruokalistalla kolmena tai neljänä päivänä viikosta.
Kärsiikö oppilaat kauheasti "valinnanvaran puutteesta" niinä päivinä kun tarjotaan pinaattilättyjä? Käsittääkseni ei. Ruoka on ruokaa. Joka päivä ei ole pakko saada perunaa. Joka päivä ei ole pakko saada lihaa. Normaalisti kaikilla on kouluissa tasan se yksi vaihtoehto, joten eipä sitä valinnanvaraa ole nytkään.
Nyt en tajua? Jos syödään lihaa 4 kertaa viikossa 7 kerran sijaan, niin kai tämä pakostakin vaikuttaa kulutuksen kokonaismäärään.Jorge kirjoitti:Vai niin... liittynee ennemmin tuotannon/kulutuksen kokonaismäärään, kuin siihen, kuinka usein eläinperäistä proteiinia käyttää.Totte kirjoitti: No korkea hiilijalanjälki ei kai nyt ole "ei mitään vikaa".
Varmaan pahentaa. Mutta samalla logiikalla pitäisi kieltää rokotukset, sillä nekin kasvattavat elinikää ja siten ihmisten hiilijalanjälkeä.Jorge kirjoitti: Miten sitten tämä oletettu kuolleisuuden väheneminen? Eli suomeksi eliniän odotuksen kasvaminen kasvissyönnin seurauksena noin niin kuin globaalisti; miten se vaikuttaa hiilijalanjälkeen?
Nollasta poikkeava, mutta tutkimuksien mukaan hiilijalanjälki on pienempi kuin lihatuotteilla.Jorge kirjoitti: Oletetaan, että kasvissyöntiin liittyy monipuoliset, tuoreet kasvikset globaalisti; mikä on kuljetus- ja kylmäketjun hiilijalanjälki?
Geenimuuntelu ehdottomasti positiivinen asia. Torjunta-aineilla on tietenkin haittapuolia, mutta oikein käytettynä nekin ovat ehdottomasti positiivinen asia.Jorge kirjoitti: Mikä on suhtautumisesi torjunta-aineiden ja geenimuuntelun käyttöön, joka on se realistinen seuraus kasvisten lisääntyneestä, maailmanlaajuisesta kysynnästä?
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
- Osmo Soininvaara
Kasvissyönti
Terveys- ja ympäristösyistä johtuen olen alkanut painottamaan enemmän kasviksien osuutta ruokavaliossani, vaikken (vielä?) ole siirtynyt täysin kasvisruokavalioon. En näe tämän olevan sen ideologisempaa kuin esimerkiksi se että muutama vuosi sitten lopetin tupakoinnin sen haitallisten terveysvaikutusten takia.
Re: Kasvissyönti
Ensinnäkin puhuttiin päivittäisestä eläinperäisestä proteiinista, ei lisääntyneestä lihansyönnistä.Totte kirjoitti:Nyt en tajua? Jos syödään lihaa 4 kertaa viikossa 7 kerran sijaan, niin kai tämä pakostakin vaikuttaa kulutuksen kokonaismäärään.Jorge kirjoitti:Vai niin... liittynee ennemmin tuotannon/kulutuksen kokonaismäärään, kuin siihen, kuinka usein eläinperäistä proteiinia käyttää.Totte kirjoitti: No korkea hiilijalanjälki ei kai nyt ole "ei mitään vikaa".
En jaksa jännittää hiilijalanjälkeä, jos vaikka syön joka aamu juustoa tai kananmunaa.
Tämä on juuri sitä logiikkaa, että kun muistetaan sanoa "hiilijalanjälki", niin silloin kaikki vastakkaiset/poikkeavat mielipiteet ja toimintatavat ovat vääriäTotte kirjoitti:Varmaan pahentaa. Mutta samalla logiikalla pitäisi kieltää rokotukset, sillä nekin kasvattavat elinikää ja siten ihmisten hiilijalanjälkeä.Jorge kirjoitti: Miten sitten tämä oletettu kuolleisuuden väheneminen? Eli suomeksi eliniän odotuksen kasvaminen kasvissyönnin seurauksena noin niin kuin globaalisti; miten se vaikuttaa hiilijalanjälkeen?
Mitä tekijöitä näissä tutkimuksissa on otettu huomioon? Jos porotaloudessa elävä nomadi siirtyy poronlihasta kasviksiin, niin miten käy hiilijalanjäljen? Kuljetetaanko kasvikset pitkän matkan päästä, vai pitääkö hänen hankkia ravintonsa suoraan jäkälästä, sen sijaan, että saa ne jäkälää syövästä porosta?Totte kirjoitti:Nollasta poikkeava, mutta tutkimuksien mukaan hiilijalanjälki on pienempi kuin lihatuotteilla.Jorge kirjoitti: Oletetaan, että kasvissyöntiin liittyy monipuoliset, tuoreet kasvikset globaalisti; mikä on kuljetus- ja kylmäketjun hiilijalanjälki?
Re: Kasvissyönti
Vaikka sen Poron lihalla olevan paimentolaisen kulutustottumukset eivät olisikaan tällä hetkellä kovin suuri uhka ns. Hiilijalanjäljen kannalta, niin siinä ollaan oikeilla jäljillä, että sitten voidaan olla "pulassa", jos valta-osa maailmasta (Afrikka/Aasia) alkaisivat ottaa mailia meidän kulutustottumuksista.
Eli sillä ei ole merkitystä miten me suomalaiset kulutamme. Kunhan ne kiinalaiset ja Afrikkalaiset eivät tee saamaa. Onneksi he ovat köyhiä.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Eli sillä ei ole merkitystä miten me suomalaiset kulutamme. Kunhan ne kiinalaiset ja Afrikkalaiset eivät tee saamaa. Onneksi he ovat köyhiä.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.
Kasvissyönti
Kannattaa huomioida että ruuan kuljetus on vain pieni osa ruuan tuotannon ympäristövaikutuksia. Monessa tapauksessa on ympäristöystävällisempää tuottaa ruoka etelässä ja rahdata se pohjoiseen kuin tuottaa täällä pohjoisessa. Varsinkin jos verrataan etelässä tuotettuja kasviksia pohjoisessa tuotettuun lihaan... Luettavaa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Lähiruoka ... 6ist.C3.A4" onclick="window.open(this.href);return false;