Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Juustoketju

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Pyrkele
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1999
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Rovaniemi
Etulaji: Tai shin mun
Sivulajit: Pena
Takalajit: Mave

Juustoketju

#16

Viesti Pyrkele »

Elina kirjoitti: Erikoisimpia maistamiani juustoja on norjalainen herajuusto, jonka loppumakuna maistuu lakritsi! Ja pitäisi löytyä ihan marketeista.
Barf. Iljettävämpää moskaa saa hakea.
Tai en tiedä miten nykyään. En ole uskaltanut maistamaan. Vanhemmat syöneet tuota kautta aikain ja lapsen suuhun tuo on oikeasti traumaattisen pahaa.
Johtunee toisaalta siitä vuohenmaidosta.

Mutta minulta lohkeaa yksi ääni jo aikaisemmin esiin tulleelle Extra mature cheddarille. Hyvää ja halpaa.
Kesällä satuin myös maistamaan joltain italiaano kaupustelijoilta parmesania balsamiviinietikan kanssa. Aikas mukava yhistelmä.
"Homoläppä on parasta. Ja tissit"
-Pyry Parviainen; Kulttuurivaikuttaja ja älykkö.

Meidät löytää myös instasta https://www.instagram.com/taishinmun/
PeeVee
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 147
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Tampere

Juustoketju

#17

Viesti PeeVee »

PDC kirjoitti: Itse tykkään eniten Cathedral cityn extra maturesta, cheddar siis. Sitä saa ainakin cittarista. Tosi halpaakin, onko jotain 2.80€ paketti.

Kuva
Kiitoksia tästä vinkistä!

Kävin ostamassa, ja on kyllä aivan mielettömän hyvän makuista. :o Miten voikin niin halvalla saada tällaisen makunautinnon! Tosin K-marketissa oli kalliimpaa, mutta silti.

Täähän on mahtava ketju. Olisko tuotakaan juustoa tullut ikinä kokeiltua, jos ei olis saanut vinkkiä...
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Juustoketju

#18

Viesti Mika »

Onhan juustoilla historiaakin.
Traces of dairy fat in ancient ceramic fragments suggest that people have been making cheese in Europe for up to 7,500 years. In the tough days before refrigerators, early dairy farmers probably devised cheese-making as a way to preserve, and get the best use out of, milk from the cattle that they had begun to herd.


Kerron juustomakusteluistamme joulun jälkeen :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
PDC
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3966
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Kokkola
Etulaji: Aikido

Juustoketju

#19

Viesti PDC »

Hemmetti, ois pitäny ostaa taas tota Cathedraalia, mutta en ostanu. Ei saa hehkuttaa hehkutuksia! :D
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Juustoketju

#20

Viesti Mika »

PeeVee kirjoitti:
PDC kirjoitti: Itse tykkään eniten Cathedral cityn extra maturesta, cheddar siis. Sitä saa ainakin cittarista. Tosi halpaakin, onko jotain 2.80€ paketti.

Kuva
Kiitoksia tästä vinkistä!

Kävin ostamassa, ja on kyllä aivan mielettömän hyvän makuista. :o Miten voikin niin halvalla saada tällaisen makunautinnon! Tosin K-marketissa oli kalliimpaa, mutta silti.

Täähän on mahtava ketju. Olisko tuotakaan juustoa tullut ikinä kokeiltua, jos ei olis saanut vinkkiä...
Menin sitten yllätyshulluna ostamaan tätä, kun kerran kehuitte, vaikka sen kilohinta (n. 16 euroa) on kaksinkertainen ja rasvamäärä (34,9 %) 2—5-kertainen tavallisiin juustoihini verrattuna.

Johan on namia! Kiitän! :bow:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Boti
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 133
Lauteille: Maaliskuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Juustoketju

#21

Viesti Boti »

Mun lapsuuden lemppari oli Ilves-juusto, joka parin vuoden hiljaiselon jälkeen vaihtoi nimensä Ruskajuustoksi, elikkä ihan tavallinen munajuusto (herättää hilpeyttä kavereissa, eivät kehtaa maistaa). Sopii uskomattoman hyvin kahvin kanssa, ja voi sitä käyttää salaatissa mozzarellan tilalla. Riitan Herkun versiossa on kuulemma hiilareita 2,3g/100g.
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first Tiger Uppercut the universe" - Carl Sagat
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Juustoketju

#22

Viesti Jussi Häkkinen »

Ketju on sarjaa "tänne pitäisi kirjoittaa jotain". Ongelma vain on, että pidän aika laajalla skaalalla juustoista.

No, perussääntöjä...yleensä juusto on parasta, kun siihen käytettävä maito on mahdollisimman vähän käsiteltyä. Jos samasta juustosta on pastöroitu ja pastöroimaton versio, jälkimmäinen on yleensä huomattavasti parempi.

Ns. leipäjuustoja en syö käytännössä juuri lainkaan (leipäjuusto = leivälle sopiva juusto. Juustoleipä = leivän muotoon tehty juusto l. narskujuusto). Kun syön, juusto on yleensä ikäännytettyä ja vahvaa. Emmentalit, goudat jne. toimivat. Vuohenjuusto ja fetakin.


Jos pitää nappaista "pari juustoa juustopöytää varten", koriin eksyvät yleensä mahdollisimman vanha Brie de Meaux (pitää sortua painonsa alla), joka on abt. ainoa Suomesta saatava kelvokas brie. Seuraavaksi mennään lehmän- ja vuohenmaitojuustosta tehtyyn Valdeoniin, joka on kääritty (käsittääkseni savustettuihin) lehtiin. Jos jostain saa Camembert de Chatelainia (tai on tullut varattua kaappiin), sillä on tietenkin itseoikeutettu kuningasasema.
Kovana juustoina Viinitarhuri on erinomainen juustopöydän vieras. Gorgonzola Dolce sopii sekä sellaisenaan että vaikkapa piiraaseen leivottuna. Roquefort, tietenkin, on ranskalaisen juustotarjottimen kaunistus.

Vuohenjuusto viikuna- tai hapankirsikkahillon kera kruunaa minkä tahansa aterian.

Villisianpihvi gorgonzolajuustosiivulla, päälle tuoretta viinirypälesurvosta. Seuraksi friteerattuja kesäkurpitsankukkia.


Samaa mieltä Ilveksen (l. Ruskajuuston) herkullisuudesta. Lakka- tai kirsikkahillon kera ääntä kohti. Seuraksi sopii esim. Moscatel-viini tai joku upea Marsala.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
PDC
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3966
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Kokkola
Etulaji: Aikido

Juustoketju

#23

Viesti PDC »

Jussi

Piiraista tuli mieleen, että jos itse laitat pitsaa niin mitä juustoa/juustoja käytät siihen?
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Juustoketju

#24

Viesti Jussi Häkkinen »

PDC kirjoitti: Jussi

Piiraista tuli mieleen, että jos itse laitat pitsaa niin mitä juustoa/juustoja käytät siihen?
Laitan toki. Juustot vaihtelevat, koska pitsassa pohja on tärkein - täytteissä edustan "less is more" -koulukuntaa. Eli pohja joko hiivapohjana hitaalla jääkaappikohotuksella tai hapanjuuripohjana. Koko yleensä pienehkö, muoto "rustiikki".

Jokunen pitsa/pizzaresepti.

- Yksi täälläkin useampaan kertaan jakamani suosikkipitsa pitää sisällään ripauksen kuivattua tilliä (tuorekin OK), oliiviöljyä, päärynäsiivuja, gorgonzolajuustoa ja sitruunavedessä liotettuja pinjansiemeniä. Päälle rouhaisu hyvää mustapippuria.

- Klassisempi punainen pizza saa yleisimmin niskaansa tuoreesti tehtyä (tai Muttin) tomaattimurskaa (kun teet tomaattimurskan, käytä luumutomaatteja, jotka kaltataan ja siemenet poistetaan ennen murskaamista. Murskaus joko veitsellä tai siivilän läpi pyreeksi puristaen, riippuen hingusta), mahdollisimman laadukasta puhvelinmaitomozzarellaa ja - uunista tultuaan - tuoretta basilikaa. Samaan settiin voi lisätä ennen uunia anjovista & uunista ottamisen jälkeen basilika-rucolaseosta niskaan. Kruunataan, taas, mustapippurilla.

- Kurpitsakuutioita, rosmariinia, oliiviöljyä, ripaus muskottipähkinää (tuoretta!) ja fetaa. Toimii myös chevrellä, joskin ruoan luonne muuttuu hieman.

- Valkohomejuustoa ja viikunoita ohennetussa vaahterasiirapissa, mietoja mutta aromikkaita chilihiutaleita, pähkinää tai liotettuja pinjansiemeniä.

- Basilikaöljyä, paistettuja kampasimpukoita, chorizonsisustaa, ruohosipuli-tillituorejuustoa (sekoita itse maustamattomaan). Uunin jälkeen joitakin rucolanlehtiä niskaan, kruunataan mustapippurilla.

- Penteleen hyvä bolognesekastike (rakenne saa olla aika karu, paras tulee veitsellä "jauhetusta" lihasta), hyvää pähkinäistä emmentalia (koska parmesaani ei käyttäydy uunissa toivotusti), uunin jälkeen basilikaa päälle.

Muitakin tietenkin on, mutta ajattelin, että vältän juustotoistoa. Edelleen, pitsassa tärkeintä on erinomainen pohja.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
PDC
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3966
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Kokkola
Etulaji: Aikido

Juustoketju

#25

Viesti PDC »

Kiitos! Odotan innolla minkälainen elämän nautiskelija Jussi on 50-vuotiaana :D
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Juustoketju

#26

Viesti Jussi Häkkinen »

PDC kirjoitti: Kiitos! Odotan innolla minkälainen elämän nautiskelija Jussi on 50-vuotiaana :D
Ei tuohon enää niin järjettömän kauan ole (ääk). :)

No, terve hedonismi on yksi ohjenuoristani. Kun ei ole lapsia haittaamassa omaa nautintoa, ehtii edetä aika sofistikoituneisiin juttuihin ja laajalle skaalalle. Tarkoituksena olisi pitää tilanne tuolta osin nautinnoille edullisena.

Ruoanlaitossa on vielä sekin hyvä puoli, että se avaa myös muunlaisia nautintoja. ;)
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Kerkko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1612
Lauteille: Helmikuu 2006

Juustoketju

#27

Viesti Kerkko »

Ostinpa tänään tomaatti-mozzarellasalaattia varten tällaista:

Kuva

Oli jotenkin tosi mautonta. En muista, että ennen ois ollu. Joka tapauksessa, vinkkejä hyvistä mozzarella-merkeistä otetaan vastaan! Jos ois jotain Prisman valikoimista löytyvää, ni aina parempi.

Tomaatti-mozzarellasalaatti on kyllä mahtavuutta! Itse kasvatettua basilikaakin kun löytyy ruukusta. Sais vaan mozzarellassakin olla makua!
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Re: Juustoketju

#28

Viesti Jussi Häkkinen »

Kerkko kirjoitti: Joka tapauksessa, vinkkejä hyvistä mozzarella-merkeistä otetaan vastaan!
Puhvelinmaitomozzarella on salaatissa se ainoa oikea juuri maun takia. Merkkejä on useita.

Muista myös valuttaa juustot - eli talouspaperin tai leivinluunan väliin, päälle lautanen ja vaikka säilyketölkki painoksi - ennen käyttöä. Salaatteihin kevyempi valutus on OK, pizzoissa pidempi aika on suotava.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
nipsuli
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 965
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: HJJ, BJJ, modernisoitu shaolin kung fu, thainyrkkeily, escrima

Juustoketju

#29

Viesti nipsuli »

Täältä myös ääni puhvelinmaitomozzarellalle. On kyllä aivan eri tavalla makua kuin tavismozzarelloissa.

Jollakin Belgianreissullani maistoin Oud Brugge -juustoa. Kuva
Oli kyllä todella hyvää, vaikka en yleensä välitä kovin voimakkaan makuisista juustoista. Ja ilokseni sitä löytyi kerran myös Ison Omenan citymarketista :) Suosittelen kyllä maistamaan, jos sattuu juustotiskissä kohdalle.
Kuvake
Kerkko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1612
Lauteille: Helmikuu 2006

Juustoketju

#30

Viesti Kerkko »

Vanhempani olivat ostaneet markkinoilta italialaisilta juustokauppiailta ison köntin iäkästä parmesaania, josta sain palasen. Ihan mahtavaa tavaraa! Todella kuivaa ja helposti murenevaa, mikä ilmeisesti on vanhalle parmigianolle ominaista. En malta oottaa, että pääsen käyttämään tuota ruuanlaitossa. Tuon tosin söis vaikka sellaisenaankin, mutta täytyy silti koittaa, miten se toimii pastoissa tai risotossa.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 78 kurkkijaa