Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#31

Viesti Mika » kesä 17, 2013, 21.40

Minusta ihmeen määrittely tavallisessa keskustelussa on termin kansanomaisuuden takia vaikeaa, mutta pitäisin hamppua kuitenkin varsin hyödyllisenä ja aliarvostettuna tai ainakin alikäytettynä raaka-aineena. Ketjuun onkin linkitelty muutama hyvä artikkeli tästä. Tuo taikurin alunperin linkittämä ja minun sittemmin upottama suomenkielinen ja lyhyen selkokielinen PDF on hyvä aloituspiste, jos aihe kiinnostaa.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Kuvake
taikuri
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 2719
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Mazatlan, Sinaloa, Mx
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#32

Viesti taikuri » kesä 17, 2013, 21.56

Mika kirjoitti: Minusta ihmeen määrittely tavallisessa keskustelussa on termin kansanomaisuuden takia vaikeaa, mutta pitäisin hamppua kuitenkin varsin hyödyllisenä ja aliarvostettuna tai ainakin alikäytettynä raaka-aineena. Ketjuun onkin linkitelty muutama hyvä artikkeli tästä. Tuo taikurin alunperin linkittämä ja minun sittemmin upottama suomenkielinen ja lyhyen selkokielinen PDF on hyvä aloituspiste, jos aihe kiinnostaa.
Mikan kanssa samaa mieltä (vaikka sisältääkin suosituksen linkkiini :lol: ). Tuo aliarvostus on pitkälti lähtöisin hampun demonisoinnin alkuajoilta -joka muuten joidenkin lähteiden mukaan on kytköksissä rotuvihaan- joka sittemmin on vaikuttanut siihen, että miten siihen vielä nykyäänkin suhtaudutaan.

Kuten Mikakin on useaan otteeseen sanonut. Tutustukaa hampun historiaan alkuajoista aina sen kieltämiseen asti (niin selviää se rotuviha viittauskin josta mainitsin). Se on ihan oikeasti mielenkiintoista vaikkei olisi asiaan paneutunutkaan tai muuten orientoitunut.
When tyranny becomes law, rebellion becomes duty.

jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#33

Viesti jussip » kesä 20, 2013, 20.28

jussip kirjoitti: Isossa osassa tutkimuksia tutkittiin vaikutuksia syöpäsoluviljelmään (eli ei siis elävässä ihmisessä).

Hankalampaa onkin sanoa että vaikka solumaljalla vaikkapa hamppuöljy pienentää syöpäkasvainta, niin miten sitten jos sitä öljyä ei laiteta suoraan kasvaimeen vaan sitä nautitaan vaikka oraalisesti.. Onko vaikutusta minnepäin kehoa, ja onko vaikutus samanlainen (vai esimerkiksi päinvastainen)..
Tulipa aiheeseen sopiva kuvakin vastaan..

Kuva

Kuvake
Point
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 6870
Lauteille: Tammikuu 2009
Tykännyt: 42 kertaa
Tykätty: 28 kertaa

Re: Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#34

Viesti Point » kesä 22, 2013, 08.55

Puhelimella surffailessa ei ihan joka linkkiä jaksa kollata läpi, joten pahoittelen, jos aihetta on käsitelty jossain.

Onkos kellään parempaa tietoa hamppuproteiinista? Tutkittua ja kenties käytännön kokemusta? Heraproteiinihan on käsittääkseni "tehokkaimpia proteiininmuotoja", mutta miten tämä hamppuproteiini sijoittautuu muiden proteiinivalmisteiden kanssa.

http://www.suomenvoimaruoka.fi/tuotteet ... .tpl&pop=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Itse tulin kerran ostaneeni kokeeksi Viherjuuresta välipalaksi "hamppunakin" . Mielipiteeni sen mausta on sama kuin Seppo Rädyllä oopperasta.
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.

Kuvake
nassesetä
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 4597
Lauteille: Heinäkuu 2007
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#35

Viesti nassesetä » kesä 25, 2013, 00.17

Tuli itsellekin jonkinmoisena yllätyksenä tuo hampun superkasviluonne, vaikka sinänsä nuo käyttöominaisuudet olivatkin tuttuja. Mieleen muistuu 90-luvun jälkipuolisko, kun kuituhampulle myönnettiin hetkeksi suht hyvä hehtaarituki, mutta kuitenkin ilman korjausvelvollisuutta. No, meilläpäin moni maajussi sai aikaan komeat kasvustot, jotka sitten syksyllä niitettiin kasaan ja poltettiin. Tätä nykyä tosiaankin aika harvinaisia nuo hamppupellot.

Suomelle viisas hamppustrategia voisi olla sellainen missä tuotantoon pyrittäisiin saamaan mahdollisimman paljon noita Itämerta suuresti kuormittavia Lounais-Suomen mäkimaita sekä turvemaita koko maan tasolla. Jälkimmäiset sopisivat siinä mielessä hyvin hampuntuotantoon, koska kasvi ilmeisesti erinomaisen hyvästä adaptaatiokyvystään huolimatta, on vaatelias typen suhteen, ja tätä on tarjolla turvemailla, hitaasti irtoavassa muodossa. Avoimet turvemaat (eli pääosin suopellot ja entiset turvetuotantoalueet) ovat lisäksi tällä hetkellä CO2 päästölähteitä, joten hampun hyvällä biomassatuotoksella näiden maiden hiilitase olisi mahdollista keikauttaa ympäri. pH saattaa olla ongelma, mutta tuhkaneutraloinnin kehittyessä tämänkin pulman ratkaisu tulee halvemmaksi.

Toivottavasti asiasta tulee jotain, mutta eipä toisaalta olisi ensimmäinen kerta kun jonkin ihmekasvin käyttö menee hehkutuksen jälkeen mönkään. Takavuosina meuhkattiin paljon ruokohelpestä energiakasvina, riistapellon hoitajana ja kuitukasvina, eli kuten nyt hampun kohdalla. Kyllähän se kasvaa ja hyvin, kestää kuivuutta ja tulvaa ja kun kerran kasvuston perustaa, ei ainakaan viiteen vuoteen tarvi uudelleen kylvää, eikä rikkaruohoja tarvitse torjua.
Mutta nyt on tosiaankin se tilanne, että monet voimalaitokset eivät enää suostu sitä vastaanottamaan, koska energiasisältö on niin pieni ja sillä on taipumuksena tukkia turpeelle ja puuhakkeelle suunnitellut syöttölaitteet.

Mutta toisaalta, eipä olisi myöskään ensimmäinen kerta kun muutosvastarinta, luovuuden puute ja "finanssikapitalismi" jumiuttaa yhteiskuntaa. Metsätalouden puolelta tähän rinnasteinen esimerkki on uskoakseni siperianlehtikuusi, jota ominaisuuksiensa perusteella näkyy aivan liian vähän tuolla saloilla. Liikenteen puolella taas sähköautot ja zeppeliinit.

Toivotaan parasta. Kasvin yksivuotisuus voisi mahdollistaa hyvin vuoroviljelyn. Hampunviljelijät voisivat vaihtaa vuorovuosin peltoja naapureidensa kanssa, jotka näin ollen saisivat muutaman vuoden välein mailleen kovasti tarpeellisen lepovuoron ja kenties karjatilalliset saisivat jätteensä helpommin hyötykäyttöön ja kenties hampunsiemenistä saisi hyvää lähellä tuotettua valkuaisrehua. Yhteisöllisyyttä se maaseutukin kaipaa.Tuollainen ei silti meidän (lähes)edesmenneiden isovanhempien pohjalaisessa kaunakylässä tulisi kuunaan onnistumaan missä yhteistyö on heikkoutta ja kateus elämän suola. Tai ehkä jollain vähän enemmän THC:tä sisältävillä lajikkeilla siitäkin syntyisi hyvien ihmisten kylä :weedman:
My life is all that I've known
And it's all that keeps me here
My time is all that I own
So I won't let it slip away

Kuvake
taikuri
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 2719
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Mazatlan, Sinaloa, Mx
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#36

Viesti taikuri » syys 25, 2013, 16.45

Nyt on sitte tälläinen tulossa:

"Liian kauan kiisteltynä ollut hamppu on nyt aika vihdoin saada oikeaan valoonsa.

Hampusta valmistetaan mm; paperia, köysiä, ravinteita, tekstiiliä, rakennusmateriaalia, auton paneeleita, kuivikkeita ja kosmetiikkaa.

Suuren mielenkiinnon ja kysynnän tuloksena saimme järjestää suomen ensinmäiset hamppumessut.

Messuille on tulossa laajalti eri tuoteryhmiä edustavia yrityksiä, henkilöitä ja luennotsijoita.

Tapahtuman kulkua pääsee jatkossakin seuraamaan näiltä sivuilta jonne tullaan päivittämään jatkossa tarkempia tietoja messuista, ajankohdista ja niiden yhteistyökumppaneista."

When tyranny becomes law, rebellion becomes duty.

Kuvake
taikuri
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 2719
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Mazatlan, Sinaloa, Mx
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#37

Viesti taikuri » loka 1, 2013, 14.54

"Ympäristötekokilpailun voitto Ugiin – kunniamaininnat Turkuun

Turkulainen muotoilualan yritys Saana ja Olli sai kunniamaininnan ekologisen eurooppalaisen hamppukankaan tuomisesta takaisin kodintekstiileihin. Kankaan kestävyyden lisäksi hampun etuihin kuuluu se, että kuitua saadaan pinta-alaa kohti kaksi kertaa puuvillaa enemmän ja kuusi kertaa enemmän kuin pellavaa. Hamppu kasvaa vaatimattomissakin oloissa, minkä vuoksi viljelyksiä ei tarvitse kastella, lannoittaa tai käsitellä torjunta-aineilla.

Saana ja Olli -yrityksellä on myös Suomalaisen työn liiton myöntämän Avainlippu-merkin käyttöoikeus."

When tyranny becomes law, rebellion becomes duty.

Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 9 kertaa

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#38

Viesti Aihki » loka 1, 2013, 20.01

Hamppuun siirtymisellä kuitukasvina olisi ilmeisesti huomattavan iso ekologinen merkitys jos siirtymä olisi puuvillasta pois. Saattaisi Aral-järvikin palata.

Kuvake
taikuri
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 2719
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Mazatlan, Sinaloa, Mx
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#39

Viesti taikuri » loka 2, 2013, 11.17

Kyllä. Kaikki tietävät miten monipuolisesta kasvista on kyse. Vaan yritäppäs kasvattaa sitä. Siis ihan vaikkapa kuitu- tai öljyhamppua (esim. Finola)..."Haara kertoo itse lehdelle, että kasveja oli 1 600, kun poliisi kävi tuhoamassa ne viime viikolla. Poliisi sanoo kasveja poistetun toista tuhatta, mutta ei suostu vahvistamaan, olivatko ne Haaran.
_________
Vuonna 2011 Haara tuomittiin huumausainerikoksesta vankeuteen, mutta Keiteleen viljelmistä tuli syyttämättäjättämispäätös viime vuonna, kun syyttäjän mielestä kasvit eivät sopineet huumausainekäyttöön, kertoo Savon Sanomat."Sillä lailla.... Eli ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan. Ymmärrän toki paikallista poliisia. Nyt voidaan varmasti juhlia, kun on saatu niiiiiin paljon vaarallista huumetta takavarikkoon ja tuhottavaksi.
When tyranny becomes law, rebellion becomes duty.

Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3317
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 98 kertaa

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#40

Viesti Kyynikko » loka 2, 2013, 11.22

Jep, aikaisemmin kasvattanut kannabista niin paljon että sai vankeustuomion ja nyt siirtyi yhtäkkiä THC-vapaaseen versioon.

Käsittämätöntä että poliisi voi näin erehtyä.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.

Kuvake
taikuri
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 2719
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Mazatlan, Sinaloa, Mx
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#41

Viesti taikuri » loka 2, 2013, 11.54

Kyynikko kirjoitti: Jep, aikaisemmin kasvattanut kannabista niin paljon että sai vankeustuomion ja nyt siirtyi yhtäkkiä THC-vapaaseen versioon.

Käsittämätöntä että poliisi voi näin erehtyä.
Olet aivan oikeassa. On se osiltaan käsittämätöntä, sillä esitutkinnassahan on selvitettävä ja otettava huomioon yhtä hyvin epäiltyä vastaan kuin hänen puolestaan vaikuttavat seikat ja todisteet. Epäiltyä on kohdeltava esitutkinnassa syyttömänä.

Eli aiempi tuomio ei SAISI vaikuttaa kyseiseen asiaan millään tavalla. Käytäntö on usein valitettavasti toinen. Se, että esitutkinta on toimitettava siten, ettei ketään aiheettomasti saateta epäluulon alaiseksi ja ettei kenellekään tarpeettomasti aiheuteta vahinkoa tai haittaa on tässä hieman kyseenalaista mielestäni. Eli olisiko tuolta pellolta voinut ottaa rikostiedustelun (tai muuten) toimenpitein esimerkiksi näytteitä, joita olisi pitänyt analysoida?

Nooh... Tämä on kuitenkin väärä ketju tälle asialle. Olisiko parempi paikka tuo oikeustaju ja yleinen oikeuskäytäntö -ketju.
When tyranny becomes law, rebellion becomes duty.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 89266
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 853 kertaa
Tykätty: 289 kertaa
Viesti:

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#42

Viesti Mika » loka 2, 2013, 21.08

Kyynikko kirjoitti: Jep, aikaisemmin kasvattanut kannabista niin paljon että sai vankeustuomion ja nyt siirtyi yhtäkkiä THC-vapaaseen versioon.

Käsittämätöntä että poliisi voi näin erehtyä.
:roll:

Sarkasmisi alitti nyt riman. Eihän tuollaista virhettä voi mitenkään puolustella. Kyllä poliisi munasi itsensä tuossa, mikäli nuo tiedot tuollaisinaan pitävät paikkansa.

Kunpa vain useampi ymmärtäisi kuituhampun monimuotoisuuden... Mutta olenkin idealisti ja valtavirrasta poiketen joskus vähän ihan oikeasti pengon asioita. Saan silti haaveilla.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3317
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 98 kertaa

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#43

Viesti Kyynikko » loka 3, 2013, 11.19

Mika kirjoitti:


Kunpa vain useampi ymmärtäisi kuituhampun monimuotoisuuden... Mutta olenkin idealisti ja valtavirrasta poiketen joskus vähän ihan oikeasti pengon asioita. Saan silti haaveilla.
Olishan se aika ihanaa.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.

Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 12746
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 33 kertaa

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#44

Viesti MtJ » loka 3, 2013, 11.23

Kuituhampussa ei ollut mitään ongelmaa vanhempana aikana, ennenkuin tuli tilanne, että THC:tä piti saada piippuun ja keuhkojen kautta naurattamaan nuorukaisia. Isoisäni kasvatti aikanaan kuituhamppua parinkin hehtaarin alalla joka vuosi, sitten yhtäkkiä homma loppui. Ei kertonut miksi. Kuituhamppua kasvatettiin käsittääkseni jo niin kauan sitten, että en itse muista lainkaan peltoa nähneeni. Sen käytössä esimerkiksi köysiin ei ollut mitään ihmeellistä, vaan hampun myynti köysien raaka-aineeksi oli vain yksi maanviljelytuote muiden ohessa.

Ongelman tuosta kasvista teki politiikka ja viranomaiset, niputtaessaan kaikki lajikkeet saman termin "hamppu" alle. Sen jälkeen ei pellot kuituhamppua tuottaneet, eikä tuota.
“All over the place, from the popular culture to the propaganda system, there is constant pressure to make people feel that they are helpless, that the only role they can have is to ratify decisions and to consume.” - Noah Chomsky

Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 5939
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 9 kertaa

Hamppu ja kannabis — kolikon kaksi puolta

#45

Viesti Aihki » loka 3, 2013, 11.25

Onhan sitä Suomessa viljelty ihan laillisesti kuitukasvina ihan viime aikoinakin, kukaan kun ei käsittele sitä täällä niin taidettiin kyntää pellonparanteeksi ja tuet sai.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 kurkkijaa