Jussi Häkkinen kirjoitti:
Point kirjoitti:
Jorge kirjoitti:
Kun siihen 500 km matkaan kuluu epäeettisen paljon polttoainetta.
Tai sitten ei...
Esim. Vaikka ostaessasi Lielahden Lidlistä/Prismasta mustaa makkaraa, niin on erittäin todennäköistä, että makkara on käynyt Helsingissä kääntymässä ennen tiskiin joutumista.... Lähiruoka tai sen ilmastoperustelut ovat aika harhaanjohtavia. Voi olla jopa ilmastoystävällisempää ostaa ison tuottajan tuotteita, koska logistiikka on Tehokkaampaa Pakkausta kohden laskettuna. Toisaalta lähiruokaa ostamalla tulee tukeneeksi paikallista työtä ja tuotantoa..
Näin on. Lähiruoan ekologisuus on valtaosaltaan myytti. Samoin kotimaisen ruoan ekologisuus ulkomaiseen, usein ilmastollisesti optimaalisemmissa oloissa tuotettuihin nähden.
Ja minä en vietä lihatonta. Synttärikuukausi sentään. Tänäänkin maistui villisiivekäs.
Joo, pahoittelen sarkastista provoiluani
Olen ollut kahden eri kauppaliikkeen keskusvarastoilla duunissa Suomessa ja tuo ruoan liike on melko tuttua.
Tässä on virallinen epistola
http://www.mtk.fi/maatalous/lahiruoka/fi_FI/" onclick="window.open(this.href);return false;
mutta omasta mielestäni lähiruokaa olisi sellainen, joka olisi kasvatettu, tuotettu (jalostettu) ja kulutettu samalla "kylällä", niin argumentit olisivat paremmin valideja. Valitettavan harvoin toteutuu Suomessa ja elintarvikkeisiin liittyvät EU direktiivit kampittavat aika paljon tällaisen kaupallisia soveltamismahdollisuuksia.
Jonkin talvella tuotetun kasvihuonetomaatin ekologisuus... No, antaa olla.
Mitä Lielahden Prisman mustaanmakkaraan tulee, niin se lienee käynyt kääntymässä naapurikylässä, Lempäälässä, Inexin terminaalissa.
Inexillä on logistiikkakeskusten lisäksi 12 päivittäistavaraterminaalia, joista osa on Inexin omia, ja osa ostetaan kuljetusliikkeiltä alihankintana. Terminaaleihin ohjataan pääasiassa alueen lihat ja maidot, joskus myös muita paikallisia tuotteita. Tavarat viipyvät terminaalissa vain lyhyen ajan, sillä ne vain yhdistellään terminaaleissa myymäläkohtaisiksi kuljetuksiksi ja jaetaan yön aikana myymälöihin.
http://www.inex.fi/yritys/logistiikka.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Nyt siis kyse on siitä oikeasta, tuoreesta mustasta, ei vakuumihirvityksestä, jota syö korkeintaan hengissä pysyäkseen. Mutta mustan makkaran ostan kyllä yleensä Tapolan kojusta Tammelan tai Laukon toreilta.
Lidlin logistiikkakeskukset eivät sijaitse pääkaupunkiseuduilla.
Muuten, punaviheriön vastustamat (esim.
http://kaarintaipale.blogspot.hk/2008/0 ... selle.html" onclick="window.open(this.href);return false; )automarketit taajamien ulkopuolellakin ovat tehokkaita yksiköitä. Haihattelijoiden mukaan ne lisäävät ympäristökuormitusta, mutta muistan kun kaupat sijaitsivat pääosin vielä (Tampereen) kaupunkialueella, niin ei se niin auvoista ollut, että urbaanit ihmiset olisivat käyneet fillarilla ja jalkaisin hakemassa ruokansa naapurikaupasta, vaan (me) maalaiset ja lähiöläiset pörräsimme autolla (vieläpä kylmällä koneella) ympäri kantakaupunkia eri kaupoissa hakemassa ruokalastia - siinä sitä ilmastokuormitusta vasta vältettiinkin