Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Tietotekniikka kouluaineena

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
mrumlei
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 119
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Turku

Tietotekniikka kouluaineena

#16

Viesti mrumlei »

Toi ohjelmointi oppiaineena saattaa olla haastava, kun esimerkiksi vain yhden kurssin aikana ei millään voi päästä sellaiselle tasolle, että saisi jotain siistiä aikaiseksi. Eli homma menisi täysin perusteiden opettelussa, joka taas saattaa olla joillekin vähän liian kuivaa kamaa. Mielestäni koodaamista tulisi kuitenkin osata edes joissain määrin.

MtJ mietti ohjelmointikielen valintaa. Mun mielestä pitäis keskittyä enemmän ohjelmoinnin opetteluun yleisesti kuin siihen, mikä kieli on tasapaksuin ja oletettavasti hyödyllisin suurimmalle osalle oppilaista. Kun ohjelmoinnin perusteet hallitsee, voi kielen kuin kielen opetella aina kun tarve vaatii. Tämä on suhteellisen vaivatonta. Näin voisi ohjelmoinnin kurssien tarjontakin olla kouluissa paljon värikkäämpi, ainakin siellä yläaste- ja lukiotasolla. Mitenhän tämän sitten toteuttaisi? Nuorena vitsa väännettävä, eli mitä aikaisemmin altistaa muksuja ohjelmoinnille, sen parempi. Kai niitä ohjelmointia (tai ohjelmointityylistä ajattelua) opettavia pelejä tai softiakin on olemassa, joiden pariin saisi houkuteltua pienempiäkin lapsia. Tästä olisi sitten helppoa innostua siihen varsinaiseen koodin kirjoittamiseen, kun jo edes vähän tietää mistä on kyse.

Ennen ohjelmointia olisi toki syytä tietää edes vähän tietokoneiden toiminnasta ja tietojärjestelmistä. Tässä hyvä kirjoitus nuorten tietotekniikkataidoista:
http://www.coding2learn.org/blog/2013/0 ... computers/" onclick="window.open(this.href);return false;

Unkarilaisilla on muuten melko luova tapa havainnollistaa lajittelualgoritmien toimintaa. Kyllähän se näin menee paremmin jakeluun kuin pseudokoodia tuijotellessa. :smt003
[youtube][/youtube]
Kuvake
AMH
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 712
Lauteille: Syyskuu 2008

Re: Tietotekniikka kouluaineena

#17

Viesti AMH »

Mietinpä tässä omaa lukioaikaani. Minulle opetettiin siellä cad-piirtämisen perusteet, html:ää sekä digitaalitekniikkaa. Mm. loogiset ehdot, valintalausekkeet ja silmukat tulivat näin tutuiksi, ja ohjelmoitiin siellä jotain yksinkertaista plc:täkin.

Lisäksi meille opetettiin mikroprosessoritekniikkaa. Ohjelmoimme siis jotain yksinkertaisia juttuja asm:lla. Esimerkiksi pyörittämään luvut 0:sta 9:ään led-segmenttinäytöllä ja sen sellaista. Tällä kurssille opimme myös binääri-, oktaali- ja hekaadesimaaliluvut sekä yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakokaskut binääriluvuilla. Varsinaista ohjelmointia meille ei opetettu.
Du sa att rädslan den går över
Men den där oron stannar kvar
Den gör mig tveksam när du behöver
snabba avslut, snabba svar
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 19104
Lauteille: Helmikuu 2005

Re: Tietotekniikka kouluaineena

#18

Viesti Jussi Häkkinen »

Kartsa kirjoitti: Sen sijaan "ohjelmoinnillisen ajattelun" opettamisesta voisi olla hyötyä. Eli tavallaan ymmärrys siitä, mitä voidaan ohjelmallisesti tehdä Akuankkamargariinitehtaalla -lähestymisen sijaan (while/if/for/foreach/do-while -lähestyminen).
Um, kuinkas olisi ihan yksinkertaisesti logiikan opettaminen filosofian osana? (Siitä on muuten hyötyä myös esim. pelisuunnittelussa ja tekoälyohjelmoinnissa). Eli ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, se kun on jo olemassa.

Logiikka ei oppiaineena olisi ihan mädästä päästä yksinäänkään (parin kurssin verran).
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93914
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Tietotekniikka kouluaineena

#19

Viesti Mika »

Lyön pikaisesti vähän lusikkaani tähän soppaan.

Alakoulun ensimmäisellä luokalla opetellaan jo mm. tekstinkäsittelyn saloja. Olen vierestä todistanut, kun koulun ATK-luokassa kutoset opastavat ykkösiä Wordin käyttämisessä. Tämän jälkeen ykköset ovat pelanneet opetuspelejä.

Lähdekriittisyyttä ei voi liiaksi korostaa, mutta ei se täysin tuntematonkaan aihe yläastelaisille ole. Monissa verkkotehtävissä annetaan lähdeneuvoja, ja joka tapauksessa lähteet pitää mainita. Usein nämä työt tarkoittavat PowerPointin käyttämistä, joka siis on lähes kaikille yläasteikäisille täysin tuttu ohjelma.

Tietoturvan tärkeydestä olen edellisten kanssa ihan samaa mieltä. Samoin Tapani on ihan oikeassa siinä, etteivät teinit juurikaan käytä kuin Facebookia, YouTubea ja Instagrammia.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Jutoka
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1843
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

Tietotekniikka kouluaineena

#20

Viesti Jutoka »

Tapani kirjoitti: Mulla on sellainen kuva, että opettajat ajattelee, että osaahan ne nyt tietokoneita käyttää ja netissä surffata, paremmin kuin opettajat. Ja kuitenkaan näin ei ole, oikeastaan päin vastoin. Junnut osaa käyttää puhelimensa chattia, youtubea ja naamakirjaa ja Instaa, muttei oikeasti yhtään mitään muuta.
Jos joku opettaja ajattelee noin, niin se tarkoittaa vain ettei kyseinen opettaja ymmärrä itse yhtään mitään tietokoneista. Yläkoululaisille kun on aivan liian vaikea tehtävä, jos annan heille nettisivun osoitteen ja käsket kirjoittamaan sen nettiselaimen osoitekenttään. Saat käydä neuvomassa sen puolelle luokasta.

Mutta itse tietotekniikka on turha lisäys opetussuunnitelmien perusteeseen pakollisten oppiaineiden joukkoon. Sen oikea paikka on aihekokonaisuutena, jonka opetus integroidaan muiden oppiaineiden yhteyteen.
Tapani kirjoitti: Laitteethan onkin Suomen kouluissa suht hyvässä kunnossa, mutta opettajien valmiudet on huonot tai surkeat.
Tähän kohtaan vastaaminen kuuluu lähinnä huutonauruna. Tietokoneet kun ovat huonosti toimivia miniläppäreitä ja sitten kun vielä langatonkin verkko on maassa.
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Tietotekniikka kouluaineena

#21

Viesti MtJ »

mrumlei kirjoitti: MtJ mietti ohjelmointikielen valintaa. Mun mielestä pitäis keskittyä enemmän ohjelmoinnin opetteluun yleisesti kuin siihen, mikä kieli on tasapaksuin ja oletettavasti hyödyllisin suurimmalle osalle oppilaista.
Niin siis tämä ei ollut ajatukseni, vaan se, että mistä nopeimmin pääsisi itse toteamaan jotakin realistista ja se kiinnostus heräisi asian osalta. Esim. Android Java tai vaikka Javakin ovat kieliä, joissa jopa ihan yksinkertaisilla tempuilla pääsee "kikkailemaan" ja "pätemään", koska tulokset näkyvät heti ja ovat sovellettavissa johonkin, jota nuoremmat jo muutenkin käyttävät. Kuten älypuhelimiin. Ideana siis oli, että mitä nopeammin saa jotain näkyvää ja toimivaa aikaiseksi, sen kiinnostavampaa se saattaisi olla. Tuodaan se ohjelmointikieli lähelle todellisuutta.

Ok, C++:lla saat aikaan käyttöliittymään (esim. Windowsin komentoriville) vaikka nelilaskimen tai kirjoitettua ihan ohjelmallisesti "Hello World". Tällaisista ohjelmista ei ole pitkä matka koodauksen täyteen torjumiseen ja inhoamiseen. Tein itsekin niin nuorempana, en voinut käsittää sitä yhteyttä, mikä C++:lla ja todellisuudella oli. Ketä kiinnostaa joku laskenta kämäisellä komentorivillä :D
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
jsv
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 369
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Iso Omena
Etulaji: BJJ
Takalajit: KU, Potkunyrkkeily, Karate

Tietotekniikka kouluaineena

#22

Viesti jsv »

Minusta tämä koko keskustelu on lähtenyt vähän väärille raiteille, tai oikeastaan liian tekniseksi. Muutamat nörttipojat poislukien, ei lukioikäistä kiinnosta oikean ohjelmoinnin opiskelu lukioaikana, eikä sellaiseen oikein ole resurssejakaan. Minusta tärkeintä on herättää mielenkiinto koodausta kohtaan.

Esimerkiksi jossain tietokonelehdessä oli muutama kuukausi sitten juttu, jossa oli ostettu Rasperry PI ja laitettu siihen kiinni alkometri ja integroitu se Facebookkiin. Niin typerän nerokas idea kun tuo onkaan, niin minusta jotain tuollaista pitäisi kehitellä lukiossa. Tai käydä vierailemassa jossain IT-firmassa kuuntelemassa kauhutarinoita.

C++ tai Java nollasta lähtien vaatii sitten jo aivan liian paljon aikaa, että nollasta alkaen saisi tuotettua jotain siistejä juttuja. Ohjelmointikielistä Javascriptillä voisi tehdä jotain siistejä visualisointeja avoimesta datasta, tai sitten LISPillä REPLissä jotain pyörittelyä.

Myydään mielikuvaa, ei arkitodellisuutta nuorille.
Jussi Vesala
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 6238
Lauteille: Joulukuu 2010

Tietotekniikka kouluaineena

#23

Viesti Aihki »

jsv kirjoitti: Myydään mielikuvaa, ei arkitodellisuutta nuorille.
jos noin niin
jsv kirjoitti: tai sitten LISPillä REPLissä jotain pyörittelyä.
on kyllä kauhuinhorealismia.
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Tietotekniikka kouluaineena

#24

Viesti MtJ »

Itse kiinnostuin koodauksesta vasta sitten, kun siihen tuli jotain järkevää käytännön sovellusta näkyville. Sitä ennen, kun olisi pitänyt väsätä jotain hikistä komentoriviä, niin ei olisi voinut vähempää napata. Sama asia siis periaatteessa, kuin jsv:kin kertoilee.

Jsv; meillä on sama lähestymiskulma, mutta itse ajattelen Javaa yksinkertaisena tapana lähestyä ohjelmointia. Sehän ei oikeasti ole mitään vaikeata oppia. Tai oikeastaan... Paremminkin niin, että en ymmärrä, miksi ohjelmointikielistä nostetaan esille nimenomaan C tai C++, joiden avulla kynnys tehdä pieniä skriptejä itse nostetaan jo valmiiksi taivaisiin asti. Nehän on aivan hirvittäviä tapoja aloittaa ohjelmointiopetusta.

Mutta siis, ettei mene liian ohjelmointipainotteiseksi, niin jätän tämän ohjelmointikeskustelun tähän.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93914
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Tietotekniikka kouluaineena

#25

Viesti Mika »

Jutoka kirjoitti: Mutta itse tietotekniikka on turha lisäys opetussuunnitelmien perusteeseen pakollisten oppiaineiden joukkoon. Sen oikea paikka on aihekokonaisuutena, jonka opetus integroidaan muiden oppiaineiden yhteyteen.
Sen tarkemmin miettimättä olisin tästä samaa mieltä, ja noinhan se nykyään toimiikin. Monien aineiden opettajat varaavat tietokoneluokan jossakin vaiheessa kurssia, joten aika arkipäivää se netteily ja esim. PowerPointin käyttäminen monilla yläasteilla jo on.

Tuohon koodaukseen ja sen opettamiseen en osaa ottaa kantaa, kun en sitä enkä siihen liittyvää yritysmaailmaa tunne yhtään.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku

Tietotekniikka kouluaineena

#26

Viesti Tapani »

Jutoka kirjoitti:
Tapani kirjoitti: Laitteethan onkin Suomen kouluissa suht hyvässä kunnossa, mutta opettajien valmiudet on huonot tai surkeat.
Tähän kohtaan vastaaminen kuuluu lähinnä huutonauruna. Tietokoneet kun ovat huonosti toimivia miniläppäreitä ja sitten kun vielä langatonkin verkko on maassa.
No sitten minä olen vieraillut hyvin varustelluissa kouluissa, tosin mun otanta ei ole kovin suuri. Mulle tutuissa kouluissa opettajilla on usein kannettavat, lisäksi luokissa on yksi kiinteä kone ja sitten on vielä se atk-luokka. Koneet sellaista 2-5 vuotta vanhaa tasoa, joilla tekee ihan moitteetta perusjutut.
Kuvake
Kerkko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1613
Lauteille: Helmikuu 2006

Tietotekniikka kouluaineena

#27

Viesti Kerkko »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Jos kurssi alkaisi sillä, että jokainen kokoaa oman kurssilla käytettävän pöytäkoneensa (toki kerrotaan, että läppärissä on vastaavat sisuskalut) ja asentaa ohjelmistot, olisi hyvä peruspohja jo luotu.
Tällainen olisi hyvä, ja varmaan aika helpostikin toteutettava juttu.
Jussi Häkkinen kirjoitti: Um, kuinkas olisi ihan yksinkertaisesti logiikan opettaminen filosofian osana? (Siitä on muuten hyötyä myös esim. pelisuunnittelussa ja tekoälyohjelmoinnissa). Eli ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, se kun on jo olemassa.

Logiikka ei oppiaineena olisi ihan mädästä päästä yksinäänkään (parin kurssin verran).
Logiikan alkeitahan opetellaankin lukion filosofiassa. Kauheasti sitä edistyneemmäksi ei kannata mielestäni mennä, edistyneempi logiikka on kuitenkin aika vaikeatajuista tuon tason kouluun. Monille ei ihan perusjututkaan meinaa mennä perille. Modaalilogiikkaa vielä voisi opettaa, jos aikaa tosiaan olisi. Sitä ei tainnut lukiofilosofiassa vielä olla.
Kuvake
Alioppilas
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5053
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Tietotekniikka kouluaineena

#28

Viesti Alioppilas »

Kerkko kirjoitti:
Jussi Häkkinen kirjoitti: Um, kuinkas olisi ihan yksinkertaisesti logiikan opettaminen filosofian osana? (Siitä on muuten hyötyä myös esim. pelisuunnittelussa ja tekoälyohjelmoinnissa). Eli ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, se kun on jo olemassa.

Logiikka ei oppiaineena olisi ihan mädästä päästä yksinäänkään (parin kurssin verran).
Logiikan alkeitahan opetellaankin lukion filosofiassa. Kauheasti sitä edistyneemmäksi ei kannata mielestäni mennä, edistyneempi logiikka on kuitenkin aika vaikeatajuista tuon tason kouluun. Monille ei ihan perusjututkaan meinaa mennä perille. Modaalilogiikkaa vielä voisi opettaa, jos aikaa tosiaan olisi. Sitä ei tainnut lukiofilosofiassa vielä olla.
Eikö logiikan kurssi ole myös pitkässä matematiikassa?
jsv
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 369
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Iso Omena
Etulaji: BJJ
Takalajit: KU, Potkunyrkkeily, Karate

Tietotekniikka kouluaineena

#29

Viesti jsv »

Aihki kirjoitti:
jsv kirjoitti: tai sitten LISPillä REPLissä jotain pyörittelyä.
on kyllä kauhuinhorealismia.
Äläs nyt, esimerkiksi yhdistettynä matematiikan tuntiin jotkut Project Eulerissa olevat yksinkertaiset tehtävät ratkeavat oikein näppärästi REPLillä touhutessa. LISP on ehkä vähän eksoottista, mutta Pythonilla tai Rubylla esimerkiksi noiden tekeminen on kovin yksinkertaista.

Pointti olisi siis se, että tuollaisessa signal-to-noise-suhde on varsin hyvä, kun sulla on tietorakenne jotain juttuja X ja jollain operaatiolla siitä tulee läjä Y:tä. Funktionaalista, katsos :)

(REPL on siis käytännössä sellainen käynnistettävä komentotulkki+ajoympäristö, jossa tulee välitön feedback kaikkiin komentoihin. Tuollaisella leikkiminen on usein näppärämpää kuin varsinaisen ohjelman kirjoittaminen tiedostoon ja sen kääntäminen ja ajaminen).
Jussi Vesala
jsv
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 369
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Iso Omena
Etulaji: BJJ
Takalajit: KU, Potkunyrkkeily, Karate

Tietotekniikka kouluaineena

#30

Viesti jsv »

MtJ kirjoitti: Jsv; meillä on sama lähestymiskulma, mutta itse ajattelen Javaa yksinkertaisena tapana lähestyä ohjelmointia. Sehän ei oikeasti ole mitään vaikeata oppia. Tai oikeastaan... Paremminkin niin, että en ymmärrä, miksi ohjelmointikielistä nostetaan esille nimenomaan C tai C++, joiden avulla kynnys tehdä pieniä skriptejä itse nostetaan jo valmiiksi taivaisiin asti. Nehän on aivan hirvittäviä tapoja aloittaa ohjelmointiopetusta.

Mutta siis, ettei mene liian ohjelmointipainotteiseksi, niin jätän tämän ohjelmointikeskustelun tähän.
Joo, asiaa puhut tuossa. Tosin Javaakin yksinkertaisempia juttuja on olemassa.

Olisikohan sellainen hitti opetusmielessä, että avaisi nettiselaimeen koulun viralliset nettisivut, ja sitten Firebugin ja Javascriptin avulla vähän tuunaisi sivun tekstejä ja ulkoasua. Tyylin opettajan kuvien vaihtaminen toisenlaiseksi tai jotain...:)

Mutta joo, menee jo vähän offtopiciksi. Pitäisi varmaan perustaa joku oikea koodausketju...
Jussi Vesala
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 48 kurkkijaa