Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Viinit

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa

Mistä maasta parhaat viinit?

Ranska
18
20%
Italia
10
11%
Saksa
2
2%
Espanja
20
22%
Kreikka
0
Ei ääniä
Portugali
3
3%
Yhdysvallat
2
2%
Chile
24
26%
Suomi
3
3%
Muu, mikä?
10
11%
 
Ääniä yhteensä: 92

Kuvake
Pyrkele
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1999
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Rovaniemi
Etulaji: Tai shin mun
Sivulajit: Pena
Takalajit: Mave

Viinit

#211

Viesti Pyrkele »

AlexMachine kirjoitti: marras 28, 2018, 19.13 Sitruuna korvaa viinin happamuuden ja punaviini maistuu makealle. Ei ei sitruunaa punaisen kanssa.
Paitsi jos tykkää yhdistelmästä.
AlexMachine kirjoitti: loka 27, 2018, 18.00 Nyt tulee punaviinien ystäville todella vahva suositus.
Masca del Tacco Susumaniello 2017.
https://www.alko.fi/tuotteet/910947/Mas ... iello-2017
Sait muuten ylipuhuttua. Ja kyllähän tuo aikas hyvää onkin. Saattaa olla että ostan joskus myös toisen pullon. Jotta kiitos myön minun suunnalta. Vaimoki tykkäs.
"Homoläppä on parasta. Ja tissit"
-Pyry Parviainen; Kulttuurivaikuttaja ja älykkö.

Meidät löytää myös instasta https://www.instagram.com/taishinmun/
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#212

Viesti AlexMachine »

Lisää suosituksia. Alko on parantanut otettaan vieläkin viinien suhteen. Tulee uutuutta ja erikoserää. Iso plussa.
Ja hei, olen vihdoinkin oppinut vähän ymmärtämään valkoviinejä. Enää suosikki ole se galvaanisen kuiva ja hapokas Riesling. Uusi rypäle tuttavuus Pinot Grigio Italiassa (Pinot gris nimellä Ranskassa ja Grauburgunder Saksassa)
Tässä yksi erinomainen ruokaviini:
https://www.alko.fi/tuotteet/511207/Pin ... alena-2018

Sitten pari erittäin hyvää punaista.
Varsinkin tämä edullisempi Roma Rosso oli iso yllätys.
https://www.alko.fi/tuotteet/959377/Pog ... Rosso-2017

Sitten todella hyvä Barbaresco riserva Piemonten alueelta.
https://www.alko.fi/tuotteet/454967/Rob ... serva-2013

Kaikille näille vahva suositus hinta/laatu suhteella.
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#213

Viesti AlexMachine »

Pro vinkki valkkarien kanssa. Jos haluaa istua iltaa ja nauttia hyvää valkkaria niin sen seuraksi sopii erittäin hyvin itse tehty Aioli ja uunissa paahdettu maa-artisokka.
Aiolin reseptejä on netissä mutta suosittelen paahtamaan valkosipulin kokonaisena uunissa vartin ja sitten pienimään sen Aioliin, tulee paljon pehmeämpi maku. ja artisokat pestään, lohkotaan 3 tai 4 osaan. Öljyä ja suolaa ja sitten uunissa 225 astetta ja noin vartti. Siinä se.
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#214

Viesti AlexMachine »

Päivitellään lisää testattuja. En ole ollut valkoviineihin niin hyvin perehtynyt mutta kun löysin Pinot Gris viinit niin homma muuttui (myös Pinot Grigio, Grauburgunder nimellä, riippuen valmistusmaasta).

Listaan tähän nyt sen enempää arvioimatta hyviä ja erittäin hyvin tuosta rypäleestä tehtyjä viinejä. Listalle pääsy vaati minulta 4 tähden arvostelun ja että olen ostanut ja maistunut useamman kuin 1 kerran. Pinot Gris on miellyttävä viini. Menee loistavasti monen eri ruoan kanssa, mutta hienosti myös ns seurustelujuomana. Näitä lähinnä kalan (lohi, kuha, ahven) kanssa nautittu tai grillatun possun. Jos ei tiedä mille kyseinen rypäle maistuu, miettii Rieslingiä, mutta ei aivan niin hampaita kiristävän hapokasta, vähän hedelmäisempää ja kukkaista. Tämä on erittäin monipuolinen rypäle hyvin monen eri tyyppisen ruoan kanssa (Ja pro vinkki - jos ei tiedä mitä viiniä ruoan kanssa - voi ostaa varoiksi yhden Proseccon kuohuvat, toimii lähes kaikkien ruokien kanssa)

https://www.alko.fi/tuotteet/579207/Dom ... Gris-2016/
https://www.alko.fi/tuotteet/571257/Tri ... erve-2016/
https://www.alko.fi/tuotteet/580917/Klu ... nder-2018/
https://www.alko.fi/tuotteet/552567/Awa ... Gris-2017/
https://www.alko.fi/tuotteet/513187/Ber ... lese-2017/

Sitten varoiksi muutama hyvä Prosecco
https://www.alko.fi/tuotteet/910237/Bep ... -Dry-2018/
https://www.alko.fi/tuotteet/950047/Mio ... Extra-Dry/
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#215

Viesti AlexMachine »

Punaisista sen verran että olen varmaan testaillut kaikki vähääkään merkittävät viinintuottajamaat, sekä muutamat marginaalisen. Lopputulemana on että punaisissa Italia on "SE" juttu minulle. Viime aikoina eteläisen Italian Primitivot ovat auenneet minulle, samoin kuin Piemonten Nebbiolo-rypäleestä tehdyt Barbarescot ja Barolot.
Tässä muutama vinkki niistä.

Ensin yksi Primitivo
Näille viineille on aika tunnusomaista hyvin paksun oloinen rakenne, lähes nestemäistä hilloa voisi sanoa. Samoin erittäin tumma, lähes suklainen väri ja vahvat mutta pehmeät maut. Ei ehkä ruokaviiniksi mutta seurustelujuomana erinomainen.
https://www.alko.fi/tuotteet/924487/Gra ... tivo-2017/

Ja toinen perään.
https://www.alko.fi/tuotteet/461777/Pie ... ello-2017/


Pari Alkon erikoiserää, eli kannattaa katsoa missä Alkossa vielä on ja hakea pian.
Tämä oli viime kuun erikoiserää ja alueellani ei tätä enää ole Alkon hyllyssä :) (tyhjensin ne muutamat heti ekan maistelun jälkeen kotiin)
Mutta isompien kaupunkien Alkoissa vielä näyttää olevan (saa varmaan muuten tilattua omaan Alkoon jos haluaa...). Tämä viini on alle 30 euron luokassa harvinainen, hakkaa nimittäin aika monta kalliimpaakin.
Erittäin loistava Barolo. 4,5 tähteä ja sen on punaiselle kova saavutus minun rankingissa. Lähinnä koska Italiassa on niin paljon hyviä punaisia, on skaalakin sen mukainen, eli kaikki 4 tähteä saaneet ovat erittäin hyviä.
https://www.alko.fi/tuotteet/482707/Noi ... rolo-2011/

Sitten vuoden 2004 Barbaresco. Tätä on enää muutamia pulloja eri puolilla Suomea.
Alle 40 euroa ja myös 4,5 tähteä. Tämä on rinta rinnan edellisen kanssa mutta tosiaan, 10 euroa enemmän hintaa.
Roberto Sarotto tekee hyviä viinejä kautta linjan, yhtään huonoa ei ole tältä valmistajalta tullut vastaan.
https://www.alko.fi/tuotteet/474477/Sar ... erva-2004/
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5297
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Viinit

#216

Viesti MikaM »

Pro vinkki.
Kun en tiedä mistään mitään, otan mukaan italialaisen kollegani. Ravintola valikoituu menun ja kellarin perusteella. Kaveri tilaa joka ruokalajille oman viinin sen mukaan, miten ne tukevat toisiaan. Ja lajejahan piisaa, tyypillisesti viidestä seitsemään. Jätkä tenttaa ensin ravintelin omaistaja-raukan ennen kuin varmistaa tilauksen. Joka pullosta tulee ensin analyysi ja maistelu. Multa jää puolet mauista maistamatta, vaikka kuinka imen. Mutta elämys, se on täydellinen.
Pointti: ei tartte ite ku nautiskella. Moukkakin voi olla fiksu.
Tää jätkä menee insinöörinä ihan hukkaan.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 16105
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Viinit

#217

Viesti Kari Aittomäki »

Viitaten kokkailupuolen ketjuun ja Alexmasiinan esittelemään molekyyligastronomiaan.

Voiko mielestänne makuaistia prepata lyhyellä/pitkällä kaavalla?

Mä aikanaan ihan yritin ja sain opetusta juomasoundeista, viskit sain haltuun mutta viinit jäi pahasti pimentoon.
Ja nyt kun hajuaisti ja samassa pulkassa makuaistikin on ottaneet damagea, ois kiva jos asialle vois tehdä jotain.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#218

Viesti AlexMachine »

Kari Aittomäki kirjoitti: marras 2, 2019, 01.46 Viitaten kokkailupuolen ketjuun ja Alexmasiinan esittelemään molekyyligastronomiaan.

Voiko mielestänne makuaistia prepata lyhyellä/pitkällä kaavalla?

Mä aikanaan ihan yritin ja sain opetusta juomasoundeista, viskit sain haltuun mutta viinit jäi pahasti pimentoon.
Ja nyt kun hajuaisti ja samassa pulkassa makuaistikin on ottaneet damagea, ois kiva jos asialle vois tehdä jotain.
Makuaistia voi treenata mutta hajuaisti ikävä kyllä näyttelee isoa osaa, tiedän kun itsellä vino väliseinä nenässä ja vain toinen puoli haistaa kunnolla.
Kirjoittelen vähän lisää kun enemmän aikaa.
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#219

Viesti AlexMachine »

Okei. Perussetti miten viinejä voi maistella ja samalla oppia erottamaan makuja ja tuoksuja(parantaa myös ruokien makujen löytämistä).
Pullo Italialaista Valpolicella ripassoa tai jos vähän pippurisemmat maut kiinnostaa niin Espanjalaista Riojaa Tempranillo rypäleistä. Molempia löytyy noin 10-12€ luokasta. Avaa viini, anna hengittää pullossa noin 30min. Viinilasiin noin pari senttiä viiniä pohjalle. Valkoinen lautanen tai paperi viereen.
Kallista lasia reilusti ja katso väriä valkoista taustaa vasten. No väri ei varsinaisesti liity makuun mutta se kertoo jotain viinistä. Siinä missä viinin reuna on näkee yleensä 1-3 väriä. Punaista, ehkä oranssia ja lähes läpinäkyvää.
Karkeasti mitä enemmän sävyjä ja oranssin sävyjä ihan reunassa, sitä vanhempi viini.
Okei sitten viiniä voi pyöräyttää lasissa muutaman kierroksen niin että viini nousee lasin reunoille. Mitä hitaammin valuu alas (öljyisemmin{, sitä enemmän alkoholia viinissä.

Sitten tuoksuun. Pöyrittele viiniä muutama kierros, viini reagoi hapen kanssa ja tuoksut ja maut avautuvat. Kallista lasia, nenä lasin sisään ja yläreuna otsaan kiinni. Muutama lyhyt haistelu ja yrittää löytää tuoksuja, punaisia marjoja, nahkaa, savua, tupakkaa, suklaata, kahvia jne.. (välissä voi haistella kahvipapuja - sanovat että puhdistavat hajuaistia). Sitten taas pyöräytykset, nenä lasiin ja pitkiä haisteluja ja taas yrittää löytää aromeja. Sitten voi kokeilla peittää yhden sieraimen ja haistella vain toisella, etsiä aromeja, sitten vaihtaa sierainta ja toisella... tämän jälkeen voi kokeilla laittaa kämmenen lasin päälle peittämään lasin, pyöritellä pari kertaa ja käsi pois ja nopeasti nenä lasiin... aromit ovat muuttuneet (en suosittele ravintolassa näitä paria viimeistä...).

Kirjaa eri vaiheissa paperille mitä eri tuoksuja löytyi. Nahkainen tuoksu alussa, sitten tummia marjoja, luumua ja vähän suklaata esim.

Sitten maisteluun. Yksi pieni siemaus ja niellään se heti. Mitä makuja löytyi, samoja kuin nenä löysi? Muita?
Kirjaa ylös. Sitten toinen siemaus ja purskutellaan vähän suussa niin että viiniä menee sekä ylös että alas ikeniin, kielen eteen, taakse, sivuille, noin 4-5s ajan ja niellään. Tässä tulee esiin viinin tanniinit, kuivuiko sekä ylä- että ala ikenet, kielen sivut? Paljon tanniineita. Kiristikö ikeniä ja kieltä oikein? - kovia tanniineita. Vai vain pehmeästi puudutteli? - pehmeitä tanniineita ( riippuu viinin rypäleistä vähän mutta enemmän iästä.).
Mitä makuja löytyi?

Tässä näin nopeasti ja karkeasti, mutta yllättävän äkkiä oppii löytämään uutta.
Edit: struktuuri, viinien kohdalla vähän vaikeampi kuin vaikka lihan, mutta onko viini hilloisen paksua, kevyttä ja ohutta, suklaisen tahmeaa jne.
Näissä hommissa voi ja pitää olla subjektiivinen. Ei ole oikeaa tai väärää (vaikka joku viiniasiantuntija niin väittäisikin).
Mitä sinulle tuoksuu, maistuu, tuntuu jne on juurikin oikea. Jos joka maistaa viimekesäisen timotein niin jees, ei toisen tarvi sitä löytää tai olla samaa mieltä.
Ruokien kanssa pelaa periaatteessa sama, tuoksut, väri, rakenne, suutuntuma, maku jne.

Edit2: se miksi ravintolassa maistatetaan viiniä ei ole että testataan pitääkö asiakas viinistä, vaan että onko se pilaatunutta - saanut ilmaa. Tässä ei ole oikeaa ja väärää, huonon viinin huomaa kun sen saa, haisee märälle sanomalehdelle/kostealle maakellarille, tunkkaiselle. Maku on usein kuin leikattua viiniä, ihan kuin olisi vettä seassa ja etikan maku saattaa tulla pintaan. Mitta tosiaan haju on tässä paras indikaattori.
Varmaan unohdin monia juttuja mutta tarinoin lisää kun tulee mieleen. Vaikkapa miten viinejä paritetaan erilaisten ruokien kanssa, tai makujen.
The beatings will continue until morale improves.
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2507
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Viinit

#220

Viesti tapsaattori »

Kukkoa viinissä. Millanen olis hyvä viini?? Sinne pataan ja mikä ruokajuomaks?
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#221

Viesti AlexMachine »

tapsaattori kirjoitti: marras 2, 2019, 12.27 Kukkoa viinissä. Millanen olis hyvä viini?? Sinne pataan ja mikä ruokajuomaks?
Burgundilainen on klassikko, mutta myös eteläisen Rhônen alueen edullisemmat viinit toimivat, hiukan hapokkaampi.
Jos lasiin haluaa oikein hyvää niin Châteauneuf-du-Pape, noin 30 luokassa, myös Rhônen alueelta.
Esim tämä on oikein hyvää.
https://www.alko.fi/tuotteet/006911/Ch- ... roud-2016/
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 16105
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Viinit

#222

Viesti Kari Aittomäki »

Suurkiitos Alexille viitseliäisyydestä.
Syvä maailma, nyt lievästi itkettää tää hajuaistin rappeutuminen.

Kun aikanaan saatoin haistaa tarkastikin, nuorena se mässy nyt oli vaan energialähde eli kulinariaan mulla ei liene niitä teh ottimia..
Mutta haistoin haavakon, pystyin tunnistamaan aseöljyn autoonnousseessa mikäli se oli eri kuin omani.. sellasia juttuja.

Onko mitään vinkkejä makuaistia turruttavista pelitteistä, siis sellasia vältä näitä aineksia?
Pidän kovasti ananaksesta mutta se hapokkuus tuntuu peittävän soundeja pitkälläkin kaavalla.

Hienoa infoa. Kiitos.
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2507
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Viinit

#223

Viesti tapsaattori »

AlexMachine kirjoitti: marras 2, 2019, 14.04
Burgundilainen on klassikko, mutta myös eteläisen Rhônen alueen edullisemmat viinit toimivat, hiukan hapokkaampi.
Jos lasiin haluaa oikein hyvää niin Châteauneuf-du-Pape, noin 30 luokassa, myös Rhônen alueelta.
Esim tämä on oikein hyvää.
https://www.alko.fi/tuotteet/006911/Ch- ... roud-2016/
Joo kiitos. Ranskalaista käytin viimeksikin. Nyt tässä vaan kävi sillälailla että pyhäinpäivän takia Alko oli kiinni ja vaihdoin lennossa ruokalajia. Jotain alkoholittomia viinejä lie marketeissakin tarjolla mutta en lähtenyt edes koittamaan.

Chili con carnea tummassa oluessa haudutettuna. Olut ei maistu mutta kumina maistuu. Oikein selkeästi :D
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 6440
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Viinit

#224

Viesti AlexMachine »

Kari Aittomäki kirjoitti: marras 3, 2019, 05.11 Suurkiitos Alexille viitseliäisyydestä.
Syvä maailma, nyt lievästi itkettää tää hajuaistin rappeutuminen.

Kun aikanaan saatoin haistaa tarkastikin, nuorena se mässy nyt oli vaan energialähde eli kulinariaan mulla ei liene niitä teh ottimia..
Mutta haistoin haavakon, pystyin tunnistamaan aseöljyn autoonnousseessa mikäli se oli eri kuin omani.. sellasia juttuja.

Onko mitään vinkkejä makuaistia turruttavista pelitteistä, siis sellasia vältä näitä aineksia?
Pidän kovasti ananaksesta mutta se hapokkuus tuntuu peittävän soundeja pitkälläkin kaavalla.

Hienoa infoa. Kiitos.
Tuliset ruoat noin yleisesti, samoin hapokkaat tai etikkaiset. Esim sitruunaa syötyään punaviini maistuu makealle koska sitruunan hapokkuus peittää viinin omat. Sushia syödessä ohuella inkiväärin oheulla viipaleella ”putsataan” suu eli nautraloidaan muut maut ennen seuraavaa suupalaa.

Hajuaisti on kyllä jännä. Silmät kiinni, haistaa nenän alla yhtä tuotetta ja maistaa toista, maku on ihan jotain muuta kuin pitäisi koska hajuaisti huijaa makuaistia.

Edit: mausteisen, esim Thai ruoan kanssa menee hyvin puolikuiva, tai jopa vähän makea valkkari, esim joku pinot grigio (muutama löytyy puolikuivanaj
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 16105
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Viinit

#225

Viesti Kari Aittomäki »

Kiitoksia. Kokeilut alkakoot.

Se omituinen ilmiö johon olen törmännyt tuolla tuolanoin..
Kun viinit saavat minun suuhuni parhaan soundinsa vasta etelämpänä.
Se taitaa olla hajuaisti-juttu, luultavasti myös ilmankosteuteen liittyvä.
Vaikka enimmin varmaan ennakko-asennetta.

Koska jos menen ja ostan täällä pubista Guinnesia, se menee kyllä mutta on lievän paksua.
Sensijaan Irlannissa, sadetta pitäessä..
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 139 kurkkijaa