Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta musiikista, elokuvista, kokkaamisesta, autoista ja kaikesta muusta.

Henkinen hyvinvointi

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Henkinen hyvinvointi

Viesti Mika »

Aika isoja lukuja. Surullista luettavaa sinänsä. :cry:

Jokin muutos olisi tarpeen, sillä ei tuollainen ongelmien siirtäminen sukupolvelta toiselle ole kovin kestävää. Näitä ihmisiä on kuitenkin lapsuudessaan yritetty auttaa, mutta ilmeisesti monien kohdalla yritykseksi on jäänyt.

Miten tätä pitäisi muuttaa?
Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä kasvaa, mutta vielä nopeammin kasvavat kustannukset. Lastensuojelun sijaishuollon menot kasvoivat 30 prosenttia vuosina 2001–2005 kuudessa suurimmassa kunnassa.

"Nopeimmin kasvavia sosiaalimenoja", sanoo tutkija Aila Kumpulainen, joka laati Kuusikkokuntien selvityksen.

Paikoin kasvu on ollut vielä suurempaa. Menot paisuivat Tampereella yli 50 prosenttia ja Vantaalla yli 40 prosenttia.

Muista kunnista ei ole tietoja, koska kustannuksia ei kerätä kaikkialla eikä perhehoitoa edes lasketa viralliseen tilastoon.

Kasvu jatkuu, Helsingin Sanomien keräämät tiedot kertovat. Tampereella kirjattiin sijaishoidon vuorokausia tammi–lokakuussa 7,6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, Vantaalla ja Kuopiossa on tehty hieman enemmän huostaanottoja kuin viime vuonna.

"Laitoksiin on sijoitettu sata enemmän kuin viime vuonna", kertoo Helsingin sijaishuollon päällikkö Pirjo Rissanen.

Kunnat sijoittaisivat lapsia mielellään perheisiin.

"Tavoite on, että lapselle löytyy koti, jossa on vastuulliset vanhemmat ja lapselle turvallinen syli ja arki", kuvailee Espoon johtava sosiaalityöntekijä Mervi Sjöberg.

Perhehoito tulee myös halvemmaksi. Perheen kuukausipalkkion kokoinen summa hupenee laitoksessa muutamassa vuorokaudessa.

Entistä useampi lapsi ja nuori hoidetaan kuitenkin laitoksessa. Perhehoito ei kasvanut kuusikkokunnissa, mutta laitoksista ne ostivat 100 000 hoitopäivää enemmän viime vuonna kuin 2001, ja omissakin laitoksissa kertyi 25 000 hoitopäivää lisää.

Yhden lapsen laitoshoito maksoi esimerkiksi Oulussa noin 60 000 euroa.

Yksi selitys on se, että huostaan otetaan yhä enemmän murrosikäisiä, kun taas perheisiin sijoitetaan lähinnä pieniä lapsia.

Perheistä on myös pulaa. Muutaman syksyisen viikon kuluessa heitä etsivät ilmoituksilla niin pääkaupunkiseudun kaupungit kuin SOS-lapsikylätkin. Kunnat ovat tiivistäneet yhteistyötä saadakseen perheitä.

"Suurin ongelma on se, että lapset ovat niin moniongelmaisia", sanoo Kuopion läntisen lapsiperheyksikön esimies Auli Pääkkönen.

"Ennen oli tavallisia pullanhajuisia sijoitusperheitä maaseudulla, ja ne selviytyivät hyvin. Nyt lasten oireet ovat niin vaikeita, että vaatimukset kasvavat. Pienillä vauvoilla on vieroitusoireita ja jo muutaman vuoden ikäiset lapset tarvitsevat psykiatrista hoitoa."

Tampereen sijaishuoltopäällikkö Timo Vikman puhuu jäätyneistä lapsista, jotka eivät reagoi mihinkään.

Heitä on hoidettu välinpitämättömästi, jätetty hoitamatta tai hoidettu epäsäännöllisesti, välillä aggressiivisesti ja välillä hellästi. "Tällaisia lapsia näkee aika paljon."

Halpa viina ei riitä selitykseksi. Perheissä on mielenterveyspulmia ja päihteiden käyttöä, mutta myös sukupolvesta toiseen siirtyvää lastensuojelun asiakkuutta.

Hyvää vanhemmuutta voi olla vaikea antaa lapsilleen, jos ei ole kokenut sitä itse.

"Olin 1970-luvulla ohjaajana lastenkodissa. Nyt otetaan huostaan silloisten asiakkaiden lapsia", Vikman kertoo.
HS
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

kamppaaja
munillepotkija
Viestit: 960
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti kamppaaja »

Tässä yksi ongelmien siirtymisen mekanismi. Laitoin ensin tuonne eurooppalainenjuomatapaketjuun mutta otin pois ja laitoin tänne. Päättäminen on vaikeaa.
Ilta-sanomat kirjoitti: Puolet EU-kansalaisista ei tajua viinan vaaraa sikiölle 21.11.2006 13:28

Puolet eurooppalaisista ajattelee, että vain liiallinen alkoholinkäyttö voi vahingoittaa sikiötä. Turvallista alarajaa ei kuitenkaan ole. Ranskalaislääkäri Denis Lamblin sanoo, että alkoholin käyttö raskauden aikana on suurin syy lasten sosiaalisiin ongelmiin ja ei-perinnöllisiin kehityshäiriöihin. Lamblin puhui alkoholiasiantuntijoiden konferenssissa Helsingissä.

EU-maiden vastasyntyneistä kolmella prosentilla arvioidaan olevan alkoholin aiheuttamia kehityshäiriöitä. Esimerkiksi Ranskassa näitä lapsia syntyy vuosittain 6 000. Ranska ottaakin ensimmäisenä EU-maana käyttöön alkoholipullojen varoitustarrat, joiden tarkoitus on suojella sikiöitä.

Lamblin sanoo, että syntymää edeltävä altistuminen voi vaikuttaa monella tavalla. Oireet vaihtelevat kuolemasta tai vaikeista kehityshäiriöistä lähes huomaamattomiin häiriöihin.

Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit: 8608
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti mronkain »

Ihan perstuntumalta voisin sanoa että sosiaaliongelmia on aina ollut, mutta ne ovat viime aikoina erityisesti tulleet esille monistakin syistä, mm. siksi että on tullut julkisemmaksi mitä perheessä tapahtuu, ja mm. ruumiillisesta kurituksesta on enemmän julkista keskustelua kuin ennen. Lisäksi eriarvoisuus on lisääntynyt, kaikenlaiset suoritus- ja sosiaaliset paineet kovempia.
Näin suht. tuoreena vanhempana voin sanoa että yksi ehdottomasti tärkeimmistä jutuista mitä lapsille voi antaa, on aika. Se on todella tärkeää aikaa ne ensimmäiset vuodet (toki jatkossakin, mutta se itsenäisyys lisääntyy koko ajan), ja lapsille erittäin tärkeää että molemmat vanhemmat ovat elämässä läsnä ja osana. Vanhemmuus nykyään on, näin väittäisin, paljon rankempi juttu kuin ennen. Vanhemmilla on omat harrastukset, kiireet, paineet, ura, vaatimukset, stressit, ja siihen päälle pitäisi antaa paljon aikaa lapsille. Se on oikeasti asia, joka valkenee vasta sitten kun siinä rumbassa elää, että mitä se on kun on vanhempi 24 tuntia vuorokaudessa. Toisilla se sujuu luonnostaan, toisilla ei. Ja mitä enemmän lapset jätetään pärjäämään ennenaikaisesti omillaan, sen todennäköisempää on, että ongelmia tulee. Pieni lapsi kun ei pärjää omillaan.
Ja lopuksi toistan, tämä siis ihan perstuntumalta ja omana mielipiteenä, eli älköön kenkään vetäkö tähän mitään tilastoja tai herneitä nenään jos on eri mieltä.

- Marko

Kuvake
Kenzu
reiteenpotkija
Viestit: 367
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Kenzu »

Mulla on 16 ja 14 vuotiaat tytöt ja olen ollut kotona kasvattamassa heitä käytännössä koko heidän elinajan. Vanhemman tytön kaksi ensimmäistä vuotta olin kuitenkin vähemmän kotona(oma yritys) mutta nuoremman koko 14 vuotta. Ja jos katsoo heitä nyt niin kyllä on kannattanut. Vatuuntuntoisia järkeviä nuoria naisia, joista ei tarvitse pelätä missä ovat tai mitä tekevät. Se mitä olen asiasta lukenut aikoinaan ja kuullut ovat ne ensimmäiset vuodet juuri tärkeimmät lapsen kehityksen kannalta.

Meillä kun tuo nuorempi tulee vieläkin mun kainaloon kun taas vanhempi on enemmän äidin tyttö ei siinä, että olisi jotenkin ihmeellistä kun ovat tuossa iässä jolloin työnnetään isää pois elämästä, jotta sinne joskus mahtuisi joku toinenkin mies.....kyllä sekin päivä vielä koittaa kun näen sen ensimmäisen korston mutta veikkaan, että siihen on vielä aikaa kun aika menee neideillä hevostallilla pääsääntöisesti. Pienenä kuriositeettina kysyin vanhemmalta kun aloitti lukion, että nooooh....onks siellä teidän luokalla ketään kelvollista poikaa.....hiljaisuus.....no ei kun ne kaikki on jotain mälliä käyttäviä lätkänpelaajia.... :lol: :lol: :lol: ja mä repesin mutta se päivä koittaa vielä....
Kenneth Skurnik
TKD/WTF 1995-
Krav Maga 1984

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Viesti Mika »

Aika traaginen tapaus.
- Epäilty on antanut itseensä henkilökohtaisesti liittyvän syyn, josta voi käydä yhteiskuntapoliittista keskustelua. Tämä ei silti varmasti ole ainoa syy, vaan tapaus on monen syyn yhteissumma, Murto muotoilee.
>>>

Veroja alemmas, mielenterveyspalveluja alemmas?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

el-jefe
munillepotkija
Viestit: 707
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Asikkala
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti el-jefe »

Mika kirjoitti: Aika traaginen tapaus.
- Epäilty on antanut itseensä henkilökohtaisesti liittyvän syyn, josta voi käydä yhteiskuntapoliittista keskustelua. Tämä ei silti varmasti ole ainoa syy, vaan tapaus on monen syyn yhteissumma, Murto muotoilee.
>>>

Veroja alemmas, mielenterveyspalveluja alemmas?
Näinpä. Elämän perverssien käänteiden takia olen itsekin joutunut huomaamaan millä lailla mielenterveyshuoltoa Suomessa toteutetaan. Tottakai alueellisiakin eroja varmasti on mutta positiivista kuvaa en ole saanut.

Osastohoidossa potilas tapaa lääkärin hyvällä onnella noin 15-30min viikossa. Hoitokokous kerran kuussa. Ei yhteisiä aktiviteetteja. Lääkkeitä +lääkkeitä + lääkkeitä. Sama on vanhusten osa.

:(

Henkilökohtaisesti voisin muutaman prosentin valtiolle palkastani lahjoittaa terveydenhuoltoon jotta asioita saataisiin paremmalle tolalle. Mutta se ei taida olla nykyajan suuntaus. Väliinputoajat löytyvät sitten keltaisten lehtien sivuilta tai lauantailehden kolmannelta aukeamalta. Oikeastaan voisin sanoa että v***ttaa.
A.H

Supersankari, Rakastaja, Yleiserikoisasiantuntija

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Viesti Mika »

el-jefe kirjoitti: Väliinputoajat löytyvät sitten keltaisten lehtien sivuilta tai lauantailehden kolmannelta aukeamalta. Oikeastaan voisin sanoa että v***ttaa.
Eivätkä pelkästään ne väliinputoajat, kuten tästä tapauksesta voimme päätellä. Kyllä tämä koskettaa potentiaalisesti ihan meitä kaikkia.

Onko kukaan poliitikko aktiivisesti ajanut mielenterveyspalveluiden määrärahojen lisäämistä?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

el-jefe
munillepotkija
Viestit: 707
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Asikkala
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti el-jefe »

Mika kirjoitti: Eivätkä pelkästään ne väliinputoajat, kuten tästä tapauksesta voimme päätellä. Kyllä tämä koskettaa potentiaalisesti ihan meitä kaikkia.

Onko kukaan poliitikko aktiivisesti ajanut mielenterveyspalveluiden määrärahojen lisäämistä?
Eivät kosketa kaikkia. Niin kauan kun on kunnon vakuutukset ja varaa maksaa hoidosta niin et koe muiden todellisuutta. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Kauniaisten arki on erilainen kuin Jakomäen.
A.H

Supersankari, Rakastaja, Yleiserikoisasiantuntija

Kuvake
mikjum
kylkeenpotkija
Viestit: 1016
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti mikjum »

el-jefe kirjoitti:
Mika kirjoitti: Eivätkä pelkästään ne väliinputoajat, kuten tästä tapauksesta voimme päätellä. Kyllä tämä koskettaa potentiaalisesti ihan meitä kaikkia.

Onko kukaan poliitikko aktiivisesti ajanut mielenterveyspalveluiden määrärahojen lisäämistä?
Eivät kosketa kaikkia. Niin kauan kun on kunnon vakuutukset ja varaa maksaa hoidosta niin et koe muiden todellisuutta. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Kauniaisten arki on erilainen kuin Jakomäen.
Pointti oli varmaankin se, että koskee kaikkia tällaisten tragedioiden kautta. Eli tuon surmaajan mielenterveysongelmat koskettavat nyt tuon tytön omaisia ja muita suremaan jääneitä.
Kyl ihminen aina peruseläimel pärjää.

el-jefe
munillepotkija
Viestit: 707
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Asikkala
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti el-jefe »

mikjum kirjoitti: Pointti oli varmaankin se, että koskee kaikkia tällaisten tragedioiden kautta. Eli tuon surmaajan mielenterveysongelmat koskettavat nyt tuon tytön omaisia ja muita suremaan jääneitä.
En usko tähän. Yksinkertaisesti erilainen väestö asuu erilaisilla alueilla. Ei yksittäisen ihmisen kuolema kosketa juuri ollenkaan , ellei se tapahdu omalla takapihalla. Kyllikki Saaret ja Emilia Lappalaiset ovat valtaväestölle vain uutisia Alibin ja Iltasanomien sivuilla. Ja mitä eristäytyneempi olet valtaväestöstä sitä vaikeampaa on samaistua muiden todellisuuteen. Aamulehdesta luet klo 0600 uutisesta ja puhut siitä työtovereillesi 0900 aamukahvilla, ruokatauolla on tapetilla jo bensan hinta. Itsellä pointtina se että yhteisö yhteisön sisällä jolla on varaa parempaan hoitoon ei välttämättä tiedosta valtaväestössä sikiävää ongelmaa eikä myöskään osaa samaistua heidän arjessaan päivittäin esiintyviin ilmiöihin. Ainoa lopputulos on että rakennetaan korkeampia muureja, ei pehmeämpiä huoneita.

Liian sekavaksi menee. Jatkan Itse huomenna.

EDIT: typoja
A.H

Supersankari, Rakastaja, Yleiserikoisasiantuntija

Kuvake
mikjum
kylkeenpotkija
Viestit: 1016
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti mikjum »

Eli jos olet tarpeeksi rikas, ei millään ole manhdollista saada vaikka kauppakeskuksessa jonkun sekopään puukosta? Tietty jos tosiaan elää niin eristäytyneesti, ettei itse edes käy koskaan ihmisten ilmoilla... Mutta silloinkin uhriksi voi joutua vaikka sisarenpoika tai kummityttö.

Ainakin Turun osalta voin sanoa, että on noita kilipäitä tullut vastaan sekä Hirvensalossa että Varissuolla.
Kyl ihminen aina peruseläimel pärjää.

Kuvake
Polvi
päähänpotkija
Viestit: 9836
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Wisteria Lane
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Polvi »

Mika kirjoitti: Aika traaginen tapaus.
- Epäilty on antanut itseensä henkilökohtaisesti liittyvän syyn, josta voi käydä yhteiskuntapoliittista keskustelua. Tämä ei silti varmasti ole ainoa syy, vaan tapaus on monen syyn yhteissumma, Murto muotoilee.
>>>

Veroja alemmas, mielenterveyspalveluja alemmas?
Ei, vaan veroja alemmas ja mielenterveyspalveluja ylemmäs. Rahaa kyllä on, kunhan se kohdistetaan oikein.
Arrogance and ignorance go hand in hand
Metallica - Holier than thou

Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit: 12747
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti MtJ »

Yksinkertaisesti erilainen väestö asuu erilaisilla alueilla.
Mutta hei, mä asun krimien ja potentiaalisten murhamiesten kaupungissa ja olen silti työssäkäyvä ja taloudellisesti kohtuullisesti pärjäävä ihminen :D Mulla on kavereinakin linnakundeja ja muita elämän laitapuolen kulkijoita, terveyskeskuksessa nekin käy paikkauttamassa naamansa ja tikittämässä puukon viiltonsa. Ja hautaus hoidetaan laittamalla raato arkkuun niinkuin muillakin ihmisillä.
Ja mitä eristäytyneempi olet valtaväestöstä sitä vaikeampaa on samaistua muiden todellisuuteen.
Miksi? Eristäytymisen luo itse oman päänsä sisällä. Siitä pois päästäkseen tulee olla aktiivinen halu toimia valtaväestön hyväksymällä tavalla. Täytyisi ensin löytää itsestään halu päästä pois tilanteesta. Sitten alkaa toimimaan johdonmukaisesti jonkun asian eteen, esimerkiksi työpaikan.

Yhteiskunnassa on monia keinoja, jolla pääsee pois työttömyydestä ja ongelmista. Yksi tapa on aikuiskoulutus, johon pääsee mukaan paikallisen työvoimatoimiston kautta.
“All over the place, from the popular culture to the propaganda system, there is constant pressure to make people feel that they are helpless, that the only role they can have is to ratify decisions and to consume.” - Noah Chomsky

kaik
kylkeenpotkija
Viestit: 1904
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti kaik »

Polvi kirjoitti:
Mika kirjoitti:Veroja alemmas, mielenterveyspalveluja alemmas?
Ei, vaan veroja alemmas ja mielenterveyspalveluja ylemmäs. Rahaa kyllä on, kunhan se kohdistetaan oikein.
Menee hitusen off topic, mutta Suomessahan on todella byrokraattinen terveydenhuollon järjestelmä. En nyt äkkiseltään muista lähdettä, mutta suomessa terveydenhuollon hallinnossa on väkeä vastaamaan moninkertaiseen väestömäärään. Hoitajilla on kädet täynnä töitä, mutta esimiehiä ja osastonvalvojia yms. on yllin kyllin.
Kai Koivisto
"Ei ole ongelmia, on vain haasteita."

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Viesti Mika »

MTV3 kirjoitti: Nuorten on vaikea päästä ajoissa psykiatriseen hoitoon. Aamulehden mukaan joka viides psykiatrin virka on Suomessa täyttämättä tai yleislääkärin hoitama.

Asiantuntijat arvostelevat sitä, ettei ongelmaa ole havahduttu hoitamaan edes huomiota herättäneiden nuorten väkivallantekojen jälkeen.

Keravalaisen teinitytyön surman tunnustanut nuori mies oli poliisin mukaan kärsinyt mielenterveysongelmista.
Joka viides... :?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Seuraajat

junior
Lasse Candé
Kuvake
MtJ
Kuvake
Totte