Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Sakki-treenistä kiinnostuneita pk-seudulla?

Näytökset, kurssit, leirit, seminaarit, kilpailut, harjoittelukaveria etsitään jne.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kim
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 112
Lauteille: Huhtikuu 2014
Paikkakunta: Hki

Sakki-treenistä kiinnostuneita pk-seudulla?

#1

Viesti Kim »

Jos "sakki" (殺気) ei ole entuudestaan tuttu niin kirjoita "sakki test" YouTubeen tai hae muualta netistä. Aiheesta löytyy myös vanha keskusteluketju tältä foorumilta liittyen ninjutsuun.

Sakki-termi tarkoittaa kirjaimellisesti "murhaavaa/tappavaa intentiota". Sakkissa opetellaan havaitsemaan hyökkäys ennen kuin se osuu. Näin ollen on aikaa ottaa jalat alle tai valmistautua, puoli sekuntiakin voi tehdä merkittävän eron. Netistä löytyviltä bujinkan-videoilta näkyy yksi tapa miten sakkita testataan. Minulla ei ole lainkaan tietoa/kokemusta bujinkan ninjutsusta joten en tiedä treenaavatko he sitä muutoin kuin tällä yhdellä tavalla (testaaja seisoo takana ja pyrkii iskemään miekalla päälakeen). Sitä voi kuitenkin treenata/testata monilla muillakin tavoilla, perusidean pysyessä samana. Esimerkkejä sakkin monipuolisuudesta on esimerkiksi pitää silmät auki tai kiinni, korvat auki tai kiinni, seisoa tai istua vastakkain tai selin, paikallaan tai liikkuen, parin kanssa kaksin tai useamman treenikaverin kesken. Tietenkin myös hyökkääjän intention laatua voidaan muuttaa: agressiota paljon, agressiota vähän, käydä päälle voimalla kuten vaikka gorillaa ryntää päin tai iskeä vaivihkaa kuin piileskelevä käärme. Bujinkan-videoilla Masaaki Hatsumi käyttää näitä kahta erilaista intentiota: voimalla jyräämistä joka on helppo havaita ja vaivihkaa iskemistä 5. danin testissä joka on hieman haastavampaa. Mielen hiljentämisen taito on nähdäkseni hyvä apu sakkita harjoitellessa.

Näin netistä videon jossa ihmiset joutuvat mielivaltaisten puukkohyökkäysten uhreiksi. Se oli rumaa jälkeä. Video oli yhden realistiseen kamppailuun perustuvan lajin mainosvideo mutta pohdittuani asiaa totesin että ensisijainen keino hyökkäykseen kohtaamiseen (jos sellainen huonolla tuurilla joskus sattuu kohdalle) ei ole hioa kamppailutekniikoita (vaikka en kiellä etteikö niistäkin voisi olla paljonkin hyötyä) vaan opetella huomaamaan koska hyökkääjän intentio (ja nyrkit, veitset tai jotain muuta) tulevat päin.

Sakkista löytyy esimerkkitarinoita jonkin verran. Päällimmäisenä tulee mieleen tarina zen-mestari Nakahara Nantenbosta joka oli Yamaoka Tesshun opettaja ja ystävä. Kendo-mestari Tesshun oppilas oli tuohtunut siitä että tämä zen-mestari niin kovasanaisesti solvasi hänen opettajaansa (kuten zen-mestareilla usein on tapana). Oppilas päätti päästää papin päiviltä mutta aina kun hän pappia kadulla seuratessaan aikoa iskeä, Nantenbo Roshi vain hävisi jonnekin. Jälkeenpäin nuori samurai kertoi yrityksestään Tesshulle joka vain nauroi partaansa. Tämä tarina on kerrottu John Stevensin The Sword of No-Sword-kirjassa. Pari muutakin tarinaa hyökkäysten aavistamisesta tulee mieleen mutta en muista mistä olen niitä lukenut ja keitä tarkalleen ottaen ne ovat koskeneet. Vastaavia tarinoita olen lukenut monia.

Oma päivittäinen treenini koostuu pääasiassa yiquanista (intention ja rentoutumisen yhdistäminen) ja meditoinnista (tarkkaavaisuus/valppaus/mielen hiljaisuus joka mahdollistaa kyvyn havaita/havainnoida esim. hyökkäyksen kuten sakkissa). Itselleni sakki-treeni on tuttua joensuulaisen kaveriporukan (Shumpukai ry) kanssa treenaamisen myötä. Ongelma jatkuvamman treenin kannalta on siinä että he asuvat toisella puolella maata.

Kysymys kuuluu...

[*]Löytyisikö pääkaupunkiseudulta kiinnostuneita jotta voitaisiin kerran pari kuukausittain kokoontua treenaamaan yhdessä parin tunnin ajan kerrallaan? Treenipaikka löytyy Helsingin Puistolasta, meillä on puulattiainen tilava olohuone pelkästään treenikäytössä. Muuallakin toki voidaan harjoitella. Sessioihin voidaan liittää meditoimista (olen ammatiltani meditaatio-opettaja) koska mielen tyynnyttäminen auttaa paljon hyökkäyksen havaitsemisessa ja simppeliä kehoa avaavaa jumppaa (ehkäpä myös seisomista/zhang zhuangia, tui shouta, ki-testaamista ja aiki-treeniä jos sellainen kiinnostaa muitakin). Itse en ylipäätään ole kiinnostunut minkään lajin tekniikoiden treenaamisestä vaan periaatteellisesta harjoittelusta. Tarkoitus on treenailla hyvässä hengessä ja rakentavalla tavalla. Kukaan ei myönnä kenellekään mitään vyöarvoja ja kaikki treenaavat tasavertaisesti.

Laittakaa viestiä jos kiinnostaa: Baba, kimkatami(at)hotmail.com
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 31 kurkkijaa