Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#241

Viesti Lasse Candé »

Tukijalan ponnistuksesta kiertopotkussa, flammeen kysymyshän ei ollut se, että saako sillä enemmän voimaa vai ei, vaan lisätyllä korostuksella:
flammee kirjoitti: touko 27, 2019, 22.31 Joo, määkin tahtoisin kyllä tietää että miten sillä tukijalalla sitä voimaa tuotetaan potkuun. Jos kukaan ei vastaa, niin tulkitsen että kukaan ei tiedä. ;)


Mietin tätä asiaa itsekin, mutta kun ei ole oikein riittävästi kokemusta kyseisestä potkutavasta, niin en osaa ilman testailua vastata. Fudikseen voisin viitata ja siinä mielessä vähän ihmettelen että Andy laittoi alunperin sellaisen videon missä take-tekeminen on melko hyppyisää ja äkkiseltään ajateltuna juuri peräänkuuluttamiaan hyötyjä voisi lähteä irti. Mutta ainakin juuri nyt en ihan tiedä mistä puhun.

Olisi kyllä kivaa, jos flammeen kysymystä pohdittaisiin porukalla ihan oikeastikin, väittelyistä viis. Koska Andy on tässä selvästi oikeassa. Minua tosin kiinnostaa josko Kari ja Mappekin voisivat olla puhuessaan ankkuroimisesta ja staattisesta jäninityksestä. Andy jo vastineena näihin peräänkuulutti liikettä ja aiemmassa vaiheessa puhui liikesuunnan kääntämisestä.

Jokainen ajatussuuntaus olisi potentiaalinen suunta hakemiselle. Itse vain pidän mahdollisena myös edes periaatteessa helpompaa tukijalan kääntöä, mikä on hemmetin tärkeä osa suoritustavan perustelua väkisin. Toinen potentiaalinen ajatussuunta itselleni on potkaisevan puolen lonkan nostaminen lähemmäs oikeaa korkeutta. Sitten on vielä dynaamisia mahdollisuuksia, joihin Andy on viitannut, mutta tämä meidän kannattaisi ihan tiedon lisäämisenkin takia perata avoimin mielin läpi porukassa.
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#242

Viesti Eizei »

Jörri kirjoitti: touko 28, 2019, 17.55 Ei oikeastaan, tkd mies jää niin lähelle ettei thaikkukaveri oikeastaan saa potkittua omalla etäisyydellään, lyönneistä panssarin ei ehkä ole tarpeeksi apua ja samalla tkd kaveri napsii päästä potkuosumia thaikkukaverille oudoilla potkuillaan.
Tuota halimista en hiffannutkaan, jos se kerran on hirveän helppoa toteuttaa. Jotenkin luulisin, ettei sellaiseen avosylissä yhteen meininkiin voisi samalla tavalla mennä ottaen huomioon toisen erilaisen puolustuksen. Samalla sitomispyrkimys antaa vastustajalle paikan vetää vastaan sisäänmenovaiheessa. Estääkö joku sääntö
muuten jyräämästä vartalolyönneillä? Panssari tai ei, niillä voi horjuttaa ja täten ajaa päin / estellä halailua.

Ja tietysti panssarihommat anturit ja muut muovaa peliä suuntaan, jota en aivan tunne, vaikka olen tkd väkeä vastaan otellutkin. En kuitenkaan siinä itsessään ja niillä välineillä. Avartavaa on ollut lukea, selkeästi paljon jäi itseltä funtsimatta ennen avaustani. Palatakseni aiheeseen tässä skenaariossa näkisin thaimiehen ehdottomaksi potkutyökaluksi juuri kiertopotkun. :P Ja taktiikaksi ankaran jyrän, jolla pisteitä haaliva kaveri saadaan jatkuvasti peruuttelemaan pihalle ja näyttämään heittopussilta. Mutta tosiaan, en tiedä onko tälle edellytyksiä. Myönnän, että luulin, että olisi ollut enemmän. Niin kuin vapaammassa kamppailutilanteessa olisi. Ehkä juuri sen liiallinen ajattelu hämärtää kuulaa.
Antti Junikka
temmi
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 39
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#243

Viesti temmi »

Tuolla joitakin sivuja sitten linkkasin muutaman videon plyometrisistä harjoitteista, joilla lyhykäisyydessään selostettuna pyritään vaikuttamaan jänteiden sekä lihaskalvojen hyödyntämiseen voimantuotossa.

Ohessa ihan hyvä artikkeli, jossa selostettu asiaa vähän tarkemmin:
http://www.super-sets.com/2014/03/25/pl ... sa-1/2462/

Kyseisen metodin hyviä esimerkkejä löytyy esimerkiksi korkeus, kolmiloikka, mäkihyppy yms hyppylajeista.
Myös pikajuoksijoiden ja erityisesti lähdön aikaista toimintoa kannattaa katsella vaikka hidastusten myötä.

Kun tähän teoriaan lisätään lihastoimintaketjun sekä lihaskalvojen toimintaan liittyvät ominaisuudet nivottua yhteen, josta ohessa:

http://esseepankki.proakatemia.fi/liike ... okulmasta/

myös jonkinlainen essee, voi oheiset kirjoitelmat avata hieman ajatusta vaikka sitten niiden potkujen voimantuottoon.
Toki nuo artikkelit kannattaa lueskella tarkkaan, jotta pääsee jyvälle asiasta ja mahdollisesti vielä tutkailla huippujen, vaikkapa yleisurheilun osalta, ja sitten kokeilla harjoitteita ihan itse. Ja tarvittaessa pyytää jeesiä valmentajalta, joka asiaa osaa opettaa oikein.

Vaatii tietenkin jonkinmoista treenimäärää, jotta saa tuntumaa hommaan, puhutaan perus-urheilullisen jampan osalta n. vuoden, parin treenistä. Urheilemattoman tai yksipuolisesti liikkuvan henkilön osalta n. 100 vuotta.
Huippu-urheilijat sitten asia erikseen, tuloksia voi syntyä melko nopeastikin.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#244

Viesti flammee »

Juu, ei mulle ole tukijalan ponnistusta kiertopotkussa opetettu.. Ton Samkor-videon perusteella arvelisin että tukijalkaa käännetään vähempi, eli se osoittaa melko suoraan sivulle ja jos sillä sitten ponnistetaan jalkaterän suuntaisesti, niin kaippa sillä voidaan saada kiertopotkuun hieman samalla tavalla voimaa kuin lyödessä takakäden suoraa, kunhan se tukijalka on painopisteen takana ja siis koko kroppa pyörimisliikkeen lisäksi on myös liikkeessä potkun/ponnistuksen suuntaisesti. Eikä siis niin että kroppa tekee pelkästään pyörähdysliikettä painopisteensä ympäri.

Noin sivuhuomiona jos tukijalka kääntyy enempi niin potkuun saa hieman lisää ulottuvuutta, tai jos tukijalalla tekee sellasen liukuvan hypyn niin vielä enemmän, mutta toki tällaiseen kolmen metrin kiertopotkuun on hankala saada pisteläpsyä enempää tehoja. Toki, muistelen että se joku potkulainen (shaolinsi?) kertoili kuinka shaolinissa treenataan sormilla nippausta ja siihenkin saa voimaa kun tekee vaan paljon toistoja, niin kaippa reisiojennuksessakin on ihan potentiaalia "riittävään voimantuottoon"... ;)
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#245

Viesti Andy »

Se tukijalan ponnistus on erittäin tärkeä asia, jos haluaa maksimaalisen voiman potkuun. Se ei myöskään ole riippuvainen tukijalan käännöstä vaan nämä ovat kaksi eri asiaa. Ponnistus tapahtuu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa potkua ja vaikka nyt on paljon puhuttu pohkeen ponnistuksesta, reiden ponnistus on tärkeämpi, koska se on paljon isompi ja vahvempi lihas. Tukijalan polven pitää siis olla täysin suorana.

Tukijalkaa käännetään tarpeen mukaan niin, että lantio saadaan käännettyä maksimaalisesti niin, että ollaan kokonaan kyljittäin vastustajaa kohti. Mitä liikkuvampi lantio, sitä pienemmällä tukijalan käännöllä tämä saadaan aikaan. Lähtökohtaisesti useimpien pitää kääntää tukijalan jalkaterä voimakkaasti takaviistoon, että homma onnistuu.

Tässä esimerkkinä Daniel Forsbergin potkutekniikkaa. Potku on tosin tässä suunnattu päähän, mutta idea on täysin sama alemmaskin.

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#246

Viesti DeusVult »

Päähän potkaistessa se tukijalka ja nilkka tietysti ojentuvat (myös?) sen takia, että se potkaiseva jalka nousee helpommin sinne kaaliin kun nostaa itseään ikäänkuin sillä tukijalalla mahdollisimman ylös. Sitten taas kun potkaistaan kiertaria alemmaksi, näyttäisi sitten taas monesti kehässäkin jäävän se jalka hyvinkin koukkuun. Jos kyse olisi voimantuotosta, eikö tuo alapotkukin pitäisi vetää samalla tavalla ojennetulla tukijalalla?

Kuva

Kuva

Kuva
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#247

Viesti Lasse Candé »

Nyt en kyllä vieläkään ymmärrä mitä Andy ajaa takaa. Alla aiemmasta viestistä alkua ja sitten viimeisimmästä osa lihavoituna.
Andy kirjoitti: touko 25, 2019, 23.06 Ei nyt herranjestas, oletteko aivan kuutamolla?
Mappe kirjoitti: touko 21, 2019, 14.09
Katsokaa nyt tuota potkutekniikkaa. Tukijalan polvi on koukussa ja nilkka ei ojennu vaan kantapää on lattiassa kiinni tai vain luokkaa sentin ilmassa. Eihän se tukijalka silloin voi ponnistaa. Jos polvi on koukussa niin etureisi ei työskentele, koska sen anatominen tehtävä on polven ojentaminen. Ja jos nilkka ei ojennu niin pohje ei työskentele, koska sen anatominen tehtävä on nilkan ojentaminen.
Andy kirjoitti: touko 28, 2019, 23.38 Se tukijalan ponnistus on erittäin tärkeä asia, jos haluaa maksimaalisen voiman potkuun. Se ei myöskään ole riippuvainen tukijalan käännöstä vaan nämä ovat kaksi eri asiaa. Ponnistus tapahtuu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa potkua ja vaikka nyt on paljon puhuttu pohkeen ponnistuksesta, reiden ponnistus on tärkeämpi, koska se on paljon isompi ja vahvempi lihas. Tukijalan polven pitää siis olla täysin suorana.


En nyt ole varma katsottiinko me sama video, eli tuo minkä lainasit tuohon Mapelta...

Suorittajahan nimenomaan ponnistaa. Ponnistus on terävä ja optimoitu noihin nopeisiin ja niissä raameissa erittäin voimakkaisiin potkuihin. On selvää että juuri sillä ponnistuksella sitä voimaa myös tuotetaan, hieman samoin kuin taitava lyöjä voi tehdä maallikolle näkymättömän painonsiirron lyödessään. Ei tuo tyyppi kyllä potki lähellekään pelkällä potkaisevalla jalalla, jos se on se mitä yrität sanoa.

En sitten tiedä mitä peräänkuulutat... Kenties hitaampaa tekemistä ja tätä kautta kerrytettyä voimaa, vähän niinkuin peräänkuuluttaisi nyrkkeilijältä sellaista lyöntiä joka paikkaan millä vedetään paras tulos kapakoissa oleviin lyöntipalloihin?

Ja sääntöihin on nyt turha sitten viitata. Jo aiemmin sanoin että juuri tuon taketyypin kiertopotkut ovat niitä joilla itsepuolustuksessa voi jopa tehdä jotain, mutta se juonne ei sen enempää kiinnostellut, vaikka toki koko keskustelu lähti tästä asetelmasta liikkeelle.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#248

Viesti Andy »

Lasse Candé kirjoitti: touko 29, 2019, 10.38 Suorittajahan nimenomaan ponnistaa. Ponnistus on terävä ja optimoitu noihin nopeisiin ja niissä raameissa erittäin voimakkaisiin potkuihin. On selvää että juuri sillä ponnistuksella sitä voimaa myös tuotetaan, hieman samoin kuin taitava lyöjä voi tehdä maallikolle näkymättömän painonsiirron lyödessään. Ei tuo tyyppi kyllä potki lähellekään pelkällä potkaisevalla jalalla, jos se on se mitä yrität sanoa.
Polvi ja nilkka ovat koukussa koko potkun ajan. Silloin reisi ja pohje eivät voi tuottaa voimaa potkuun, kun ei ole mitään liikettä, mikä voimaa välittäisi. Se on mahdotonta. Voimaa potkuissa ei ole ollenkaan, minkä näkee jo siitä, että pelkkä läpyskä pysäyttää ne.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#249

Viesti Lasse Candé »

Tästä tullaan takaisin flammeen alkuperäiseen kysymykseen, eli miten se tukijalan ojennus reidellä tai pohkeella tuottaa sitä voimaa. DV:llähän on tuossa hyvä pointti noiden alapotkujen suhteen. Siinä sitä voimaa tuotetaan juuri koukistamalla sitä polvea.

Oma dynaaminen arveluni on sen suuntainen että tukijalan lantiota ohjaava vaikutus on se oleellinen. Vähän niinkuin moukarin veto, potkaisevan jalan ollessa moukari. Moukarillehan ei oikein muuta voi tehdä kuin vetää ja sitä pitää aluksi vetää sellaiseen suuntaan että saa sen pyörimään ja sen jälkeenkin vetäminen jatkuu. Ponnistus tai koukistus olisi vastaavalla tavalla koko raajan vetämistä voimaa tuottaakseen. Tällaisessa arvelussa minä itse olen juuri nyt.

Taketyyppi laittaa lonkkansa todellakin liikkeelle ja nimenomaisesti ponnistamalla. Kuten sinäkin sanot, juuri liikkeen alku on tärkein. Nyt tosin jo toistamiseen vetoat ilmeisesti kuitenkin osumahetkeen, jolloin potkaisijan polven voi havaita olevan koukussa. Ymmärränkö oikein? Tästä syystä minä toinkin tuon mainintasi potkun alusta esiin ristiriitana. Koska juuri liikkeen alussa hän ponnistaa ja kunnolla. Ponnistus realisoituu nimenomaan siten että koko vartalolla tuotetaan voimaa siihen potkuun eikä mihinkään turhuuksiin.

Mitä mieltä sinä olet tuosta ajatuksestani että kyse onkin siitä kuinka lonkka laitetaan liikkeelle tai kuinka sitä liikutetaan? Olisiko tätä silmällä pitäen kommenttia tuohon DV:n huomioon, jonka ainakin itse koen sopivan omaan selitysmalliini?
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#250

Viesti Andy »

Alapotku on voimantuotollisesti ihan eri eläin kuin kiertopotku vartaloon tai päähän. Alapotkusta on olemassa versio, joka tehdään samaan tapaan ylöspäin ponnistaen kuin vartalopotku, mutta se ei ole kokonaisuutena paras tapa tehdä alapotkua vaan kyseessä on pikemmin hämäys, jossa vastustaja saadaan odottamaan vartalopotkua.

Ihannetilanteessahan alapotku tehdään niin, että voima tulee ylhäältä alas, jolloin vartalon painoa pyritään laskemaan koukistamalla polvea. Useimmiten polvea ei kuitenkaan nosteta ihan niin paljon, koska alapotkussa osuminen on maksimivoimaa tärkeämpää. Etenkin ammattilaisottelussa kun ei ole säärisuojia ja blokkiin vetäminen on vaarallista.



Tuossa Buakaw potkii säkkiä. Alapotkuissa tukijalka jää koukkuun, mutta vartalopotkuissa se suoristuu. Se että ottelutilanteessa potkuja ei saada aina tehtyä ihannemuodossaan, ei tarkoita sitä, että tukijalka kannattaisi vartalopotkussa jättää ehdoin tahdoin koukkuun.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#251

Viesti Lasse Candé »

Mutta yhä edelleen jos pohditaan anatomisten tai dynaamisten perustelujen kannalta, täytyy pohtia miksi alapotku ja vartaloon suunnattu kiertopotku ovat eri eläimiä. Itse lähtisin siitä liikkeelle juuri että sillä lonkalla saa vedettyä yhdessä tapauksessa ponnistamalla ja toisessa tapauksessa koukistamalla.

Onhan liikkeiden alussakin eroa, mutta se on jossain määrin toinen stoori. Mikä sinun fiiliksesi näissä kokeneempana ja myös näitä valmentavana on, onko se tukijalan ojennus vs koukistus vaikuttamista osumahetkeen vai lähtöön? Itse vähän sovitan tässä sellaista mallia, että näillä ulkomuodollisesti näkyvillä vaikutetaan siihen osumahetkeen ja potkun impulssiin. Taketyypin potku taas perustuu räjähtävään lähtöön ja osumahetkellä tulee muut ihanteet kyseeseen kuin että kasvatetaan potkun impulssia osumahetken toiminnalla. Thaikkupotkun ikävyys verrattuna kakepotkuun on että kun molemmat iskeytyvät, thaikkupotku on myös painava ja siis fysiikan termein tämä tarkoittaa että impulssi on suuri.
xYm
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 66
Lauteille: Joulukuu 2014
Etulaji: Vapaaottelu
Sivulajit: Lukkopaini, potkunyrkkeily
Takalajit: Practical wing chug kung fu

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#252

Viesti xYm »

Lasse Candé kirjoitti: touko 29, 2019, 11.38 Mutta yhä edelleen jos pohditaan anatomisten tai dynaamisten perustelujen kannalta, täytyy pohtia miksi alapotku ja vartaloon suunnattu kiertopotku ovat eri eläimiä. Itse lähtisin siitä liikkeelle juuri että sillä lonkalla saa vedettyä yhdessä tapauksessa ponnistamalla ja toisessa tapauksessa koukistamalla.

Onhan liikkeiden alussakin eroa, mutta se on jossain määrin toinen stoori. Mikä sinun fiiliksesi näissä kokeneempana ja myös näitä valmentavana on, onko se tukijalan ojennus vs koukistus vaikuttamista osumahetkeen vai lähtöön? Itse vähän sovitan tässä sellaista mallia, että näillä ulkomuodollisesti näkyvillä vaikutetaan siihen osumahetkeen ja potkun impulssiin. Taketyypin potku taas perustuu räjähtävään lähtöön ja osumahetkellä tulee muut ihanteet kyseeseen kuin että kasvatetaan potkun impulssia osumahetken toiminnalla. Thaikkupotkun ikävyys verrattuna kakepotkuun on että kun molemmat iskeytyvät, thaikkupotku on myös painava ja siis fysiikan termein tämä tarkoittaa että impulssi on suuri.
Ovat eri eläimiä, koska alapotku menee reiteen ja yläpotku kylkeen tai päähän. Alapotkua ei tietääkseni voi potkaista siten, että tukijalalla ponnistettaisiin samanlaisesti kuin yläpotkua tehtäessä koska voimantuotto menisi ristiin ? Alapotkuhan pyritään vetämään ylhäältä alaspäin. Näin asian ainakin itse nään. Viisaammat korjatkoon :D
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#253

Viesti Ile »

Vaikka toi tukijalan rooli mielenkiintoinen onkin, niin tähän väliin muuta kommentointia:
Lasse Candé kirjoitti: touko 29, 2019, 10.38 Ponnistus on terävä ja optimoitu noihin nopeisiin ja niissä raameissa erittäin voimakkaisiin potkuihin. On selvää että juuri sillä ponnistuksella sitä voimaa myös tuotetaan, hieman samoin kuin taitava lyöjä voi tehdä maallikolle näkymättömän painonsiirron lyödessään. Ei tuo tyyppi kyllä potki lähellekään pelkällä potkaisevalla jalalla, jos se on se mitä yrität sanoa.

En sitten tiedä mitä peräänkuulutat... Kenties hitaampaa tekemistä ja tätä kautta kerrytettyä voimaa, vähän niinkuin peräänkuuluttaisi nyrkkeilijältä sellaista lyöntiä joka paikkaan millä vedetään paras tulos kapakoissa oleviin lyöntipalloihin?
Ihan hyvin kuvattu mun mielestä. Nähdäkseni ero "tyypillisessä" takepotkimisessa verrattuna thaikkupotkimiseen on siinä, että jälkimmäisessä liike on vähän laajempaa ja voimantuotto kokonaisvaltaisempaa.

Eli taktisessa mielessä sen thaikkukiertarin on yleensä tarkoitus olla mahdollisimman kova pommi ja harjoitusrutiini rakentuu tämän käyttötavan ympärille.

Taekwondossa se (ainakin vartaloon vedetty) kiertari taas lienee useammin osa nopeaa potkujen sarjaa, joten vartalonkäyttötottumuksissa näkyy nopeuden korostaminen esim. siinä mielessä, että pitää saada seuraava potku heitettyä nopeasti perään. Tämä syö väkisin jonkin verran voimantuottoa.

On toki selvää, että noissa huipputekijöiden takepotkuissakin on "niissä raameissa" (kuten itse ilmaisit) voimaa.

Samalla on mielestäni selvää, että jos takemiehen pitäisi vetää "mittarisäkkiin" kolme mahdollisimman kovaa osumaa ilman aikarajoitusta, niin maksimaalista tulosta ei olisi mahdollista tehdä tuolla Mapen videon "tikkaustyylillä", vaan maksimaalisen voiman tuottamiseksi osamafrekvenssiä olisi pakko hieman hidastaa ja liikelaajuuksia vähän kasvattaa. Ja tällöin kokonaisuus lähestyy voimantuotollisesti thaikkutyyliä.

Niinhän se siinä "kovin potku" -videossakin oli, että suurin ero takemiehen ja thaikkumiehen välillä oli oikeastaan potkun palautuksessa/palauttamattomuudesta (takemiehellä potkaiseva jalka ja lantio kääntyy heti osuman jälkeen takaisin "neutraaliin" asentoon mahdollistaen seuraavan potkun toisella jalalla).

Ero ei ollut niinkään voimantuotossa, vaikka takemiehellä vähän enemmän snäppiä jalassa olikin.

Ja nyrkkeilyvertaus on lähtökohtaisesti hyvä. Hyvä nyrkkeilijä tuottaa pienellä painonsiirrolla yllättävän paljon voimaa, mutta jos "maksimaalista tuhovoimaa" haetaan, niin tarvitaan kyllä paljon isompaa liikettä. Ja sitä pitää myös erikseen harjoitella, jos siinä haluaa pitkälle päästä.

Kilpanyrkkeilyn osalta pelkkiin voimalyönteihin panostaminen ei välttämättä olisi kuitenkaan hyvä taktiikka (vastaavasti kuin Taekwondossa ei kannata panostaa pelkkiin voimapotkuihin) mutta voisi ajatella, että esimerkiksi jossain itsepuolustusharjoittelussa kannattaisi opetella vain pari kolme erilaista lyöntiä ja panostaa myös aika paljon siihen, että osaa tarvittaessa lyödä ne todella kovaa. Sama potkujen osalta.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#254

Viesti Andy »

Tässä on kuvattuna noita ylhäältä alas tulevia alapotkuja. Koska potku suuntautuu alaviistoon, siihen ei kannata ponnistaa tukijalalla ylöspäin.

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#255

Viesti flammee »

Andy kirjoitti: touko 29, 2019, 11.04 Voimaa potkuissa ei ole ollenkaan, minkä näkee jo siitä, että pelkkä läpyskä pysäyttää ne.
Öööö, ei, läpyskä ei pysäytä potkua. Läpyskään potkaistaan sillä tavalla että jalka pysähtyy osuttuaan. Tai voi siitä läpikin potkaista, mutta sitten palautus pitää tehdä pyörähtämällä. Hieman sama kuin väittäisi että ilmanvastus pysäyttää potkunyrkkeilijän lyönnin tämän treenatessa varjonyrkkeilyä. ;)

Ja samalla tapaa vaikkapa takasuoraa lyödessä jokainen lyönti ei yleensä ole sellainen että jos nyrkki ei kohtaa vastusta, niin kroppa seuraisi perässä...
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 56 kurkkijaa