Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Itseopiskelu

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006

Itseopiskelu

#1

Viesti Lohikäärmepallo »

Huomenta potkulaiset, takana on uneton yö ja kun kerrankin on vapaata aikaa monta tuntia, niin kamppailulajeja miettimällähän se kuluu rattoisasti.

Mitä mieltä te jotka opetatte olette itseopiskelusta? Enkä tarkoita nyt vain sitä, että tekee "kotiläksynsä" ja hioo ominpäin salilla opittuja asioita, vaan myös sitä, että opettelee uusia juttuja jo osaamiensa asioiden pohjalta kavereiden kanssa höntsäämällä, lehdistä ja kirjoista lukemalla, tappeluvideoita katsomalla ynnä muista vastaavista lähteistä.
Oma ajankäyttö on priorisoitu nykyään sillä tavalla, että elannon hankkiminen perheelle menee kampittelun edelle, mikä karsii luonnollisesti treenaamieni asioiden määrää.

Tällä hetkellä koetan saada lyöntitekniikan kohdalleen, niin että saisin käsiini sellaista hallintaa että tarpeen vaatiessa osaisin murtaa luita ja ruhjoa jänteitä ja verisuonia ja sitten tietysti myös että osaisin myös olla ruhjomatta, kun sille ei ole tarvetta. Jonkin verran pyrin kehittämään myös kamppailullista asennetta ja pelisilmää sille mitä tappeluksissa oikeasti tapahtuu. Elokuvien taputtelukoreografioissa on harvoin kauheasti muuta kuin vihjeitä siitä mitä oikeassa kamppailussa voisi/pitäisi tehdä, mutta olen huomannut että tappelukohtauksia ja videoituja matseja pilkkomalla on mahdollista saada omaan tekemiseen oivalluksia, jotka eivät välttämättä pelkkää ilmaa tai säkkiä kurittamalla synny.

Satunnaisesti tulee treenattua edelleen myös nykyistä päälajiani edeltäneitä juttuja, jotka ovat minusta toimivia ja hyväksi havaittuja. Ongelmia tulee tietysti siinä vaiheessa, kun oma näkemykseni kamppailusta menee eri suuntaan kuin opettajieni, vaikken ristiriitaan tietoisesti pyrikään. Suurin ero on siinä, että minusta tekniikoiden pitäisi olla sellaisia, että ne toimivat pienissä tiloissa, kuten ahtaassa tuulikaapissa, väentungoksessa tai vaikka miestenvessassa. Sillä miten treenaa kun taitaa olla joku yhteys myös siihen miten tappelee.

Ajoituksen, eikä vain kamppailun rytmin, vaan koko tappeluksen alku- ja päätepisteiden hahmottaminen taitavat olla sellaisia asioita, joihin ei mielikuvaharjoittelulla pääse kovin tehokkaasti kiinni, vaan ainut tapa treenata niitä olisi hakeutua tappeluihin, mutta sen sortin itseopiskelun jätän mielelläni kovapäisemmille, joilla on vähemmän menetettävää. Kuitenkin luulisin, että myös noita asioita olisi hyvä kelailla aina välillä, koska silloin kun kakka osuu tuulettimenrupelliin, niitä ei enää kerkeä miettiä ja itämäinen mystiikka turvallisessa treenisalissa ei kauheasti auta.

Nöyryys on tietysti siinä mielessä ihan paikallaan, että omasta osaamisesta ylpistyminen on paras tapa tappaa kaikki mahdollisuudet kehittyä eteenpäin, mutta muuten kyseenalaistamaton sääntöjen ja määräysten mukaan eteneminen johtaa keskinkertaisuuteen, sillä sitä vartenhan ne ovat olemassa: takaamassa edes keskiverto-oppiminen kaikilla oppilailla.

Vähän rikkonaista tämä tajunnanvirta, mutta koettakaa ymmärtää. Aivoni ovat käynnissä pelkän kofeiinin voimalla. :D
Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4956
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)

Itseopiskelu

#2

Viesti Mänzy »

Huomenta vaan.
Lohikäärmepallo kirjoitti: Mitä mieltä te jotka opetatte olette itseopiskelusta? Enkä tarkoita nyt vain sitä, että tekee "kotiläksynsä" ja hioo ominpäin salilla opittuja asioita, vaan myös sitä, että opettelee uusia juttuja jo osaamiensa asioiden pohjalta kavereiden kanssa höntsäämällä, lehdistä ja kirjoista lukemalla, tappeluvideoita katsomalla ynnä muista vastaavista lähteistä.
Määrittelen ennen tarkempaa vastaamista tuon "höntsäämisen" siten, että lukijat ymmärtävät mihin vastaan:

"Höntsääminen" on kavereiden kanssa tapahtuvaa leikkimielistä testailua, jossa ei ole kyse kilpailusta tai muodollisesta treenaamisesta. Kokeillaan vähän miten tekniikat/periaatteet pelittävät, ehkä jopa elävästi ts. liikkeessä, toinen laittaa hieman vastaankin.

Näin minä ymmärsin tuon sanan, toivottavasti meni edes lähelle. Nyt sitten varsinaiseen vastaukseen.

Tuollainen "höntsääminen" voi mielestäni olla ihan hyödyllistä varsinkin, jos virallisissa treeneissä ei keskitytä elävämpään harjoitteluun. En puhuisi niinkään uusien juttujen opettelusta tuossa, vaan muunnelmien kokeilusta ja perusteiden soveltamisesta, jos kerran pohjalla on jotain tietoa/taitoa.

Lehdistä ja kirjoista oppii hyvin lajin historiaa, mietteitä periaatteista yms. Fyysistä tekemistä taas, no jaa...

Jos tappeluvideoilla tarkoitetaan esim. Potkun Katupainia-ketjuun linkitettyjä tappeluksia, voi niitä katsomalla saada jotain käsitystä siitä, miten taitamattomat ihmiset toisiaan kadulla pätkivät ja miten tilanteet ajautuvat tappelukseen. Kyllä se mielestäni opettavaista on. En menisi niiden videoiden perusteella opettelemaan mitään. Jos haluaa treenata itsepuolustusta katutilanteeseen, menee itsepuolustuslajin treeneihin (Krav Maga, Defendo,...).
Oma ajankäyttö on priorisoitu nykyään sillä tavalla, että elannon hankkiminen perheelle menee kampittelun edelle, mikä karsii luonnollisesti treenaamieni asioiden määrää.
Näin sen tulee ollakin mielestäni. "Don't live to train, train to live." (käsittääkseni soke Masaaki Hatsumilta)
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.
Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006

Itseopiskelu

#3

Viesti Lohikäärmepallo »

heh =) sitähän se "höntsääminen" täsmällisesti avattuna on, pahoittelen hämäläistynyttä kielenkäyttöäni. Kaveripiirissä on lajitaustoiltaan erilaisia ja eritasoisia ihmisiä, onpa pari sellaistakin jotka tykkäävät ja osaavat vääntää ja painia ilman mitään muodollista koulutustakaan. Uusia juttuja tulee sitä kautta lähinnä niin, että kun joku ei ole oppinut yhdelle lajille "virallista" tapaa reagoida luonnollisesti tai reagoikin muuten vain tekniikkaan ihan väärin, omaa tekemistään tulee mietittyä ihan toisessa valossa kuin salilla, jossa harjoittelu on kaavamaisempaa ja porukan liikkumis- ja reagointitavat yhtenäisempiä.

Potkun katupainia-osaston olen kiertänyt toistaiseksi, koska minusta se on oire jostain muoti-ilmiöstä, jossa katu-etuliite systeemissä kuin systeemissä tarkoittaa sen olevan jotain erikoisen toimivaa ja brutaalia materiaalia. En sulje katutappeluvideoitakaan tietysti pois, mutta en voi niitä sanoa kauheasti katselleeni. Enemmän saa irti matseista ja toisinaan jopa elokuvista. Esimerkiksi ne kuuluisat impaktilyönnit eivät ole loppujenlopuksi kovin harvinaista kamaa, mutta kesti jonkin aikaa ennen kuin itselle kehittyi edes alkeellinen ymmärrys siitä mitä niissä oikeastaan tapahtuu. Nyt kun sen on huomannut, niitä on alkanut näkyä näytösvideoissa, kungfu-leffoissa ja vanhempien nestoreiden opetuksessa.

Itsepuolustusta katutilanteeseen olen treenannut joskus EKJT-treeneissä, eli se ei ole täysin vierasta, mutta tempperamenttini on sellainen, että en varsinaisesti vedä katuväkivaltaa magneetin lailla puoleeni.

Vastauksesta päätellen olen oikeilla jäljillä harrastukseni kanssa.
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

Itseopiskelu

#4

Viesti sivarinlötkö »

Mikä on impaktilyönti?
Kuvake
Kari Mäki-Kuutti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 961
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Shorinji Kempo

Itseopiskelu

#5

Viesti Kari Mäki-Kuutti »

sivarinlötkö kirjoitti: Mikä on impaktilyönti?
Kohteeseen sattuu enemmän kuin lyöjään? :D
Kari Mäki-Kuutti
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 93972
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Itseopiskelu

#6

Viesti Mika »

Lohikäärmepallo kirjoitti: Potkun katupainia-osaston olen kiertänyt toistaiseksi, koska minusta se on oire jostain muoti-ilmiöstä, jossa katu-etuliite systeemissä kuin systeemissä tarkoittaa sen olevan jotain erikoisen toimivaa ja brutaalia materiaalia. En sulje katutappeluvideoitakaan tietysti pois, mutta en voi niitä sanoa kauheasti katselleeni.
En ole ihan varma, mitä tässä tarkoitat, mutta tuo Katupainia-ketju, johon Mänzy viittasi, on videoketju, jossa esitellään aitoja tilanteita. Ei sen kummempaa.
Itsepuolustusta katutilanteeseen olen treenannut joskus EKJT-treeneissä, eli se ei ole täysin vierasta, mutta tempperamenttini on sellainen, että en varsinaisesti vedä katuväkivaltaa magneetin lailla puoleeni.
Nyt varmaan pitäisi määritellä itsepuolustus, sillä olisin itse ajatellut että nykyisessäkin lajissasi (en nyt mainitse sitä, koska et itsekään ole sitä maininnut) harjoiteltaisiin nimenomaan katutilanteita varten.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Benu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3168
Lauteille: Joulukuu 2007
Paikkakunta: Espoo

Itseopiskelu

#7

Viesti Benu »

No videoita katon vaihtelevasti. Otteluvideoita useammin, joskus opetusvideoita. Omasta mielestä tosin opetusvideoiden katsominen on suht tylsää kun taas otteluvideoita on hauskempi katso ja näkee semmosia pieniä juttuja mitä kova jätkät tekee, mitä ei ole koskaan tajunnut ennen... Kehittävää. Enimmäkseen "itseopiskelen" päässäni tosin. Kehittelen ja pyörittelen tilanteita päässä ja yritän keksiä kaverin vastareaktion niihin jne. Sitten kun pääsee matolla niin tulee sit kokeiltua aina sitä mitä on pyöriny päässä.
Lazy jiu-jitsu
Kuvake
Riku Ähvä
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 505
Lauteille: Elokuu 2009
Paikkakunta: Porvoo
Etulaji: BJJ/SW
Takalajit: Shukokai Karate

Itseopiskelu

#8

Viesti Riku Ähvä »

sivarinlötkö kirjoitti: Mikä on impaktilyönti?
Impact-lyönti on lyönti, jossa lyöjä ns. yrittää lyödä kohteen läpi. Esim. Jos lyöt kontrolloidun lyönnin säkkiin niin säkki ei liikahda mutta jos lyöt impakti-lyönnin niin säkki liikahtaa (ainakin pitäisi liikahtaa). :p
Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006

Itseopiskelu

#9

Viesti Lohikäärmepallo »

ahaa, eli katupaini on eri asia kuin katu-keskustelualue. Helpostihan nuo menevät sekaisin.

Impaktilyönnillä tarkoitan nopeaa, räjähtävää lyöntiä, joka osuu kohteeseensa vain hyvin lyhyen hetken ajan, eli lyöntivoiman määrää kasvatetaan kappaleen liikemäärän muutosta nopeuttamalla. Kuuluisa one-inch-punch on esimerkki siitä mitä tarkoitan impaktilyönillä. Se miksi lyöntiä sanotaan ei niin paljon kiinnosta, kuin siinä tarvittavan koko kehon käyttöön perustuvan voimantuoton oppiminen.

Vastauksessa viitattiin että katukäyttöön sopiva ip-opetus tulee defendon ja magan tyyppisistä lajeista, joissa ymmärtääkseni treenataan skenaarioita ja varsinaisia "portsaritekniikoita", eli siinä mielessä nuo apina-kunfun tekniikat eivät ole samanlaista itsepuolustusta, kuin oletin vastaajan tarkoittavan, vaikka ne varmaan toimivat salin ulkopuolellakin. Tai niin olen kuullut niiltä, jotka ovat joutuneet syystä tai toisesta niitä käyttämään.

Ongelma on vain siinä, että nykyisessä elämäntilanteessani ohjattu treenaaminen jää vähiin. Siksi yritän opetella myös sen mitä pystyn omin päin oppimaan. Uskoisin että aiemmista lajeista kertynyttä tavaraa olisi mahdollista kehittää eteenpäin siten että se tukisi myös nykyisiä harjoituksia.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11130
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Itseopiskelu

#10

Viesti flammee »

Benu kirjoitti: No videoita katon vaihtelevasti. Otteluvideoita useammin, joskus opetusvideoita. Omasta mielestä tosin opetusvideoiden katsominen on suht tylsää kun taas otteluvideoita on hauskempi katso ja näkee semmosia pieniä juttuja mitä kova jätkät tekee, mitä ei ole koskaan tajunnut ennen... Kehittävää. Enimmäkseen "itseopiskelen" päässäni tosin. Kehittelen ja pyörittelen tilanteita päässä ja yritän keksiä kaverin vastareaktion niihin jne. Sitten kun pääsee matolla niin tulee sit kokeiltua aina sitä mitä on pyöriny päässä.
Tää kuvaa niin täydellisesti munkin itseopiskelua, että en näe tarpeelliseksi alkaa sitä enää omin sanoin selitteleen, eli siis: +1.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
marcus
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1117
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Itseopiskelu

#11

Viesti marcus »

Itseopiskelussa varmaan kannattaa tarkistaa ne asiat, mitä voi harjoitella yksin ja ne, mitä voi harjoitella porukassa.
Esim. yksittäistä lyöntiä tai potkua voi aina hioa, kombojakin (sitä oman massan liikuttelua). Mutta jos alkaa treenaa enemmän asioita joilla on strategista merkitystä, niin sitten täytyy olla joko omaa ymmärrystä aika paljon, tai päästä treenaamaan ja testaamaan sellaisten kanssa joilla sitä on. Esim. kaatoa on eri asiaa tehdä nyrkkeilijälle ja BJJ treenaajalle.

Musta tuntuu että itsekusetukset asioiden toimivuudesta tulee hyvinkin nopeasti vastaan, jos treenaa yksin/ei-kokeneiden henkilöiden kanssa. Toisaalta yksin voi loistavasti treenata lyöntejä, shokki-torjuntoja (blokki joka satuttaa/rikkoo) ym. oman kropan tehoa lisäävää toimintaa (lihasvoimaa, kropan stabiiliutta lisäävää treeniä yms).
"Through violence, you may 'solve' one problem, but you sow the seeds for another."
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 20866
Lauteille: Joulukuu 2007

Itseopiskelu

#12

Viesti Lasse Candé »

Todella suuri osa kannattaa oppia itse. Silloin saa opetuksesta enemmän irti. Opetus itseasiassa on sitä mikä ohjaa itseoppimista. Nykyään en enää juurikaan koe oppivani videoista tai kirjoista, verrattuna siihen miten joskus ennen oli, mutta niiden kanssa tekemisissä oltuani en opi opettajalta uutena asiana sitä mikä jo niissäkin tulee esiin. Ne siis mahdollistavat oppimisen pykälää korkeammalla. Ja tutut asiat taas tulevat kertauksena!

Kirjoista ja videoista voisi sanoa että teho on oikeanlainen jos tulee kevyt hiki niiden parissa vaikka ihan vain istuisi. Muuten luulen että kiinnostus on jotenkin väärällä tavalla akateemisen katselevaa.

Alussa tekniikan oma tutkiskelu poikkeaa opetetusta hirveän paljon. Taito tarkoittaa pientä hajontaa ja laajempaa ymmärrystä. Silti on tärkeä tutkia kaikenlaisia vaihtoehtoja, jolloin oppiminen on vahvalla pohjalla.

Joskus tapahtuu kasvamista väärään suuntaan. Alan pikkuhiljaa uskoa että kyseessä on enemmän tiettyjen ihmisten taipumus kuin "kurin puute" (eli käytännössä esim ettei ole mahdollisuutta tarpeeksi säännölliseen opetukseen). Näin ollen en usko että itseopettelussa on todellista vaaraa viedä harhapoluille. Fiksu mies taipuu opetuksen edessä.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Itseopiskelu

#13

Viesti AriJ »

Lohikäärmepallo kirjoitti: Ongelma on vain siinä, että nykyisessä elämäntilanteessani ohjattu treenaaminen jää vähiin.
Onko aikataulusi niin rikkonaista ja vaikeasti ennakoitavaa että minkäänkaista vakiointia treenikertojen varaukselle ei onnistu kalenteriin tekemään, edes kahta kertaa viikossa?
______________________
Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006

Itseopiskelu

#14

Viesti Lohikäärmepallo »

Onkelma on juuri tuo, Ôari, en pysty viikon alussa sanomaan mitkä kaksi iltaa pyhitän sille, että menen salille lyötäväksi ja potkittavaksi. Oman hankaluutensa luo sekin, että olen harrastanut kamppailulajeja yli puolet tähän astisesta elämästäni, opettanutkin jonkin aikaa, joskaan en kovin hyvin näin jälkeen päin ajatellen. Tämän hetkisillä opettajillani ei ole välttämättä mitään kosketuspintaa aiemmin opettelemiini juttuihin, joiden yhteensovittaminen on minusta itsestänikin välillä hankalaa, lajitaustaa kun on painista korealaiseen miekkailuun.

Onhan se ohjatussakin treenissä vastuu oppimisesta omissa käsissä. On vain huomattavasti helpompi viedä tekemistä eteenpäin, jos joku muukin kuin itse arvioi tekniikkaa ja esittää parannusehdotuksia.

Kirjojen lukeminen ei sekään taida olla huono idea. Mulla on kirjahyllyssä muutama hyvä kamppailulajiaiheinen kirja ja muutama huonokin, tällä hetkellä työn alla ovat Paul Cromptonin Taiji ja Sun Tsun sodankäynnin taito, joista tuntuu joka lukukerralla saavan irti ihan uusia oivalluksia. Olen aikeissa hankkia kirjastoon lisää opuksia, haaveilen mm. Niinikedon Ju-jutsu kirjasta, joka oli oikeastaan koko harrastuksen alkukipinä joskus vuonna yksi ja kaksi, kun opettelin kirjan ohjeiden mukaan ukemeja ja potkuja. Laaksosen Kamppailu ja elämä on hankintalistalla, koska EKJT kuuluu lajeihin, joita joskus harrastin ja jonka pariin kontakti on säilynyt.

Vaikka elämäntilanne on muuttunut rakkaus kamppailulajeihin on säilynyt. Ne ovat aina jostain syystä kiehtoneet minua ja olleet antoisa harrastus ja kerran jopa ainut asia, mikä on pitänyt minut poissa pahanteosta ja järjissäni.
Jere Rajaniemi
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 573
Lauteille: Maaliskuu 2009

Itseopiskelu

#15

Viesti Jere Rajaniemi »

Lohikäärmepallo kirjoitti: Mitä mieltä te jotka opetatte olette itseopiskelusta? Enkä tarkoita nyt vain sitä, että tekee "kotiläksynsä" ja hioo ominpäin salilla opittuja asioita, vaan myös sitä, että opettelee uusia juttuja jo osaamiensa asioiden pohjalta kavereiden kanssa höntsäämällä, lehdistä ja kirjoista lukemalla, tappeluvideoita katsomalla ynnä muista vastaavista lähteistä.

Mielestäni itseopiskelu on hyvä juttu, kunhan ei luule esim. oppivansa karate-mestariksi lukemalla kirjan "Black Belt in 2 weeks" tms. ja yksittäisten tekniikoiden itseopiskeluhan on mahdollista ja voi jopa olla hyödyksi jossain lajeissa.. kai. :D

Itseopiskelu kai tukee opiskelemista opettajan johdolla, on hyvä treenien jälkeen pohtia ja treenata opittua asiaa itsekseen..


Lohikäärmepallo kirjoitti: Mulla on kirjahyllyssä muutama hyvä kamppailulajiaiheinen kirja ja muutama huonokin, tällä hetkellä työn alla ovat Paul Cromptonin Taiji ja Sun Tsun sodankäynnin taito, joista tuntuu joka lukukerralla saavan irti ihan uusia oivalluksia.
Minultakin löytyy nämä kirjat, monien muiden kamppailulajiaiheisten kirjojen lisäksi (ja siihen vielä buddhalaisuutta, kungfutselaisuutta, taolaisuutta, Japania, Kiinaa.. :smt003). Nämäkin kirjat on luettu moneen kertaan ja aina tuo kirjahylly täyttyy kirja kirjalta.. ja kyllä niistä kirjoista oppii aina jotain uutta. :D
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 4 kurkkijaa