Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Kamppailulajit ja uskonnot

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit: 855
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 25 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Mika Väyrynen »

Kuinka monella on kokemuksia lajeista, joissa varsinaisen kamppailusysteemin ohessa piilomarkkinoidaan uskonnollisa juttuja?

Tässä hiukan taustaa:

1980-luvun lopussa tutustuin lajiin nimeltä Wonhwa-do "Unified martial art". Hauskaa hommaa, sellaista pakettia jossa elementtejä tuotiin ohjaajien taustoista riippuen mukaan. Suomessa vaikutti opettajana mm. Tadao Kawahara joka oli Ashihara karateka alunperin. Opetti siis sillä tavalla. Kansainvälinen pääohjaaja Kensaku Takahashi oli joko Kiukkari tai Oyama-karatemies jnejne. Nuo pääohjaajat toivat lajiin mukanaan omat toimintatapansa, mm ottelusarjat. Olin mukana pari vuotta, kunnes...

Aloin saada eteeni outoja "filosofiapapereita". Paljastui että porukka on ns. Moonilaisia (Pastori Moon, Maailman Kristinuskojen Yhdistymiskirkon perustajat, kuoli muuten viime viikolla). Moonilaisuus oli ottanut kamppailulajeja ohjelmaansa ja pyrki sitä(kin) kautta leviämään. No, sen ns Jenkki Wonhwa-don jätin... ja siirryin ojasta allikkoon. Korealainen, ihan toinen laji, mutta samanniminen WonHwaDo oli hieno ja kehittynyt laji. Olin mukana pitkään, mutta ne uskovaishörhöt olivat siinäkin mukana - rahoittajina jne. Kaikenlaista muutakin, ja otin hatkat. Oli kulunut vuosikausia, ja tiesin kyllä asioista. Mutta oletin että homma erkaantuu aikanaan hörhöistä. Ja kyllästyin niiden kanssa riitelyyn. Olin silloin yksi lajin korkea-arvoisimmista valkoihoisista.

Tutkin noita asioita jo sen ekan "epäonnistumisen" myötä ja paljastui että aikamoisia nimiä oli esim Moonilaisuuden alkuaikoina jotenkin mukana. Oheinen linkki näyttää mm TKDn Jhoon Rheen ja Shigeru Oyaman olevan 1970 luvulla mukana Pastori Moonin tilaisuudessa. Hiukan karua katsottavaa:

http://www.whd.infoalb.net/video/70s%20 ... %20USA.swf" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuinka monella on kokemuksia kamppailulajien taustalla vaikuttavista epämääräisistä lahkoista? Aihe josta olisi hyvä puhua, koskapa erilaisia systeemejä tahtoo välillä luikerrella myös lajien ohelle. Ja jopa niissä lajeissa on mahtavia osaajia, jotka ovat vaan liittyneet lahkoon ja sitä kautta antaneet omat taitonsa uskonsa levittämisen käyttöön.

Mika V.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17761
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 252 kertaa
Tykätty: 155 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Lasse Candé »

Yhtenä kesänä kävin pari kertaa jossain korealaisten taekwondoinien treeneissä jota tulivat Haminaan ehkäpä johonkin uskonnolliseen porukkaan vetämään. En ihan muista mutta ihan niinkuin oltaisiin rukoiltu. Ei siinä, taitaa olla sen verran iso laji että siihen mahtuu monenlaista hiihtäjää.

Japsilajeissa voi olla uskonnollisia juttuja, mutta uskonto on toisaalta sanana hieman hankala.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 17556
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 80 kertaa
Tykätty: 221 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Andy »

Varmaan aika harvassa on kokonaiset lajit, joissa olisi uskonnollinen tausta. Yksittäisiä opettajia lajien sisällä taas varmasti löytyy joiden opetukseen sekoittuu uskontoa. Ainakin Willy Ortizin kirjoista paistaa miehen kristillinen vakaumus läpi aika selvästi.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5569
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 125 kertaa
Tykätty: 102 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Ile »

Shorinji kempo on emämaassa rekisteröity uskonlahkoksi mutta on aika kaukana sellaisista ilmiöistä, joista aloitusviestissä puhuttiin. Budhistinen kongo zen -filosofia ei nimittäin ole uskontoa ihan siinä merkityksessä kuin uskonto meillä yleensä ymmärretään eikä asiaan liity mitään salamyhkäisyyttä tai "hengellistä" painostamista/tuputtamista.
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit: 855
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 25 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Mika Väyrynen »

En tarkoita Shorinji Kempon kaltaista filosofiaa - joka vielä ihan avoimesti lajista puhuttaessa kerrotaan. Vaan tuollaisia yllä mainitsemiani salamyhkäisiä porukoita jotka pitävät asioita lajien taustalla.

Koreassa tuntuu olevan eniten tuollaisia. Olen vuosikausia ollut tekemisissä sikäläisten lajien kanssa ja tunnen paljon sikäläisiä lajien opettajia. Tuntuu että uus-uskonnot ovat siellä todella suosiossa. Lisäksi uusia lajeja on tullut massiiviset määrät, liki jokaisen kertoessa tarinoita tuhatvuotisesta historiasta - jopa korealaisista Samurang:eista. Tuntuu siltä että siellä on lajeja jotka ovat yhteistyössä lahkojen kanssa - ja hyötyvät siitä taloudellisesti.Kenties maan hankala historia ja tietty "identiteetin uudelleen etsiminen" aiheuttaa lieveilmiöitä myös joihinkin lajeihin.

Tuo Moonilaisuus on ihan ääriesimerkki. Ja löytyy aikamoinen läjä muitakin nimiä kuin nuo alkuviestin pari, jotka ovat Pastori Moonin kanssa asioista keskustelleet. Moon kykeni verkostoitumaan monille aloille. Koreasta löytyy mm Yliopisto joka on moonilaisten omistuksessa, sanomalehtiä, liikeyrityksiä. Onpa yksi Washingtonissa ilmestyvä sanomalehtikin heidän omistuksessaan - joku "moonie" mulle joskus ylpeilikin että "myös amerikan presidentti lukee uutisia meidän lehdestä".

Ihan mututuntumalta luulisin että Filippiineillä olisi kanssa lajeja joilla on tekemistä uskontojen kanssa. Siellähän on kaikenlaisia versioita kristinuskostakin ja toisinaan aika fanaattista meininkiä. Ainakin yhden länsimaisen jepen tiedän, joka muutti sinne levittämään "sanaa" - ja perusti siinä sivussa oman lajinsa joka perustuu WonHwaDoon ja Aikidoon.

Mulle avoimen keskustelun pointsi tässä asiassa on se, että kun tietoa on - osaavat nuoret hakeutua rehtien lajien pariin. Mulle itselleni tuli aika paljon ongelmia kun nuo kytkökset paljastui ja tutkin asioita eteenpäin. Kirjoitin jopa aikoinaan Budokaankin asioista ja johonkin muualle. Ne uskovaiset hätääntyi kovasti, kun asioista tuli avoimia.

Mulle alkoi koreanlajit piisata noiden erilaisten kokemusteni ansiosta. Siksi nykyään ihan vaan rivimiehenä karatessa. Kyllä helpottaa ja rentouttaa, kun ei tarvitse vaivata päätään joko uskovaisten höpötyksillä tai jonkun yksityisyrittäjäsuurmestarin bisnesten tukemisella.

Yksi lajipomo (käy Suomessakin silloin tällöin) muuten pisteli muhun likaisia akupunktioneuloja yhdellä leirillä, ennen vyökoetta. Tyypillä ei ollut asiaan mitään koulutusta - kunhan päätti olevansa senkin alan osaaja. Ne neulat oli ennen sitä ollut yhden Sri Lankalaisen tyypin jaloissa. Arvatkaas iljettikö? Onneksi säilyin terveenä, mutta tuollainen meininki on aika riskaabelia. No, pistelee varmaan neulojaan muihin oppilaisiinsa edelleen. Kaikenlaisia tyyppejä sitä maailmalla liikkuu :(

Mika V.
Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Lohikäärmepallo »

Eräs uskovainen ystäväni aikanaan kyseli samaa, että kuinka paljon itämaisia uskontoja markkinoidaan kamppailulajien varjolla. Olisi kai halunnut kokeilla itsekin, mutta helluntailaisena karsasti epäjumalien palvontaa.
Shorinji kempo = shaolin kungfu, uskonto siis ihan luissa ja ytimissä. Onhan aika monissa lajeissa elementtejä buddhalaisesta, taolaisesta ja ties mistä itämaisesta maailmankatsomuksesta, mutta oma kokemus on että moni opettaja ymmärtää pitää erillään opetuksensa ja uskontonsa. Se että lajin perinteisiin kuuluu esimerkiksi joidenkin pyhimysten tai merkkihenkilöiden kunnioittaminen tiettynä päivänä menee jonkun mielestä uskonnon tontille. Itse voin viettää kohteliaisuudesta opettajia kohtaan niitäkin juhlapäiviä, ihan samalla tavalla kuin noudatan kristillisiäkin juhlapäiviä kohteliaisuudesta kristittyjä ystäviäni kohtaan. Uskonnottomana on helppoa.

Käännytystyötä tekevät lahkot ovat tietysti asia erikseen, mutta niihin en ole itse törmännyt.

Maksaahan akupunktioneulat sen 5-7 senttiä kappale, kannattaa kierrättää ettei mene omat ja varastetut.
Kuvake
Kuhmu
kylkeenpotkija
Viestit: 2541
Lauteille: Toukokuu 2005
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 3 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Kuhmu »

Monilla kristityillä ihmisillä on se käsitys, että kamppailulajeista tulee itämaisten uskontojen demoneja ja avautuu tie niille. he haluavat olla pyhänhnegen puhtaiksipesemiä, eivätkä halua kamppailulajeista "mitään" ylimääräistä mukaansa. Luulisi olevan väsyttävää tuonkin, että toisten kertoman tiedon mukaan sitten raakataan asioita, jotka kiinnostaisivat. Monesti uskonto on elämäärajoittavatekijä, että kyllä siellä se joukkojenhallinta on olemassa taustalla joka hetki.

Olen kehoittanut kokeilemaan tuollaisia kyselijöitä, kun heillä on valmiiksi asenne, että vaikka mitä sanot, niin jeesus on herra! Selitäppä siinä sitten mitään toiselle muuta, kuin, että käy kokeilemassa lajia, joka kiinnostaa, sillä sen näkee.
Olen joskus veistellyt kyseisenlaisessa tilanteessa, että jos Jeesus olisi ollut nyrkkeilijä, olisi vertaus toisen posken kääntämisestä jäänyt kertomatta. ;)
”You must enjoy this”.
MikaelF
etupotkija
Viestit: 892
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Re: Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti MikaelF »

Kuhmu kirjoitti: Monilla kristityillä ihmisillä on se käsitys, että kamppailulajeista tulee itämaisten uskontojen demoneja ja avautuu tie niille. he haluavat olla pyhänhnegen puhtaiksipesemiä, eivätkä halua kamppailulajeista "mitään" ylimääräistä mukaansa. Luulisi olevan väsyttävää tuonkin, että toisten kertoman tiedon mukaan sitten raakataan asioita, jotka kiinnostaisivat. Monesti uskonto on elämäärajoittavatekijä, että kyllä siellä se joukkojenhallinta on olemassa taustalla joka hetki.

Olen kehoittanut kokeilemaan tuollaisia kyselijöitä, kun heillä on valmiiksi asenne, että vaikka mitä sanot, niin jeesus on herra! Selitäppä siinä sitten mitään toiselle muuta, kuin, että käy kokeilemassa lajia, joka kiinnostaa, sillä sen näkee.
Olen joskus veistellyt kyseisenlaisessa tilanteessa, että jos Jeesus olisi ollut nyrkkeilijä, olisi vertaus toisen posken kääntämisestä jäänyt kertomatta. ;)
Hieman OT mutta silti yhteistä aiheen kanssa. Käytän siis kipuhoitona työssä akupunktiota, en mitenkään klassisella kiinalaisella tavalla vaan enemmänkin triggerpisteiden ns kuivaneulotteluna. Vähän väliä törmään asiakkaisiin jolla kyseiset käsittelyt olisivat perusteltuja mutta jotka yhdistävät ne itämaisiin uskontoihin ja kieltäytyvät vakaumuksensa takia. Ei auta vaikka kuinka selittäisi kivunfysiologiaa jne.
Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit: 12518
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 333 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Ôari »

Itse en ole japanilaisissa lajeissa joissa olen mukana ollut sen kummemmin uskontoon törmännyt, vaikka tiedän että se on siellä taustalla. Japanilaisittaon kuitenkin se paketti saattaa olla sen verran kokonainen että kaikki kuuluu. Mutta ei sitä ole tuotu uskonnollisesti esiin, saatettu muiden tehtäväksi.

Toisaalta olen taas törmännyt kristittyihin treenaajiin jotka skippaavat treenejä kirkkopyhinä kun on päällekkäin kirkonmenojen kanssa.

Eipä ole minusta uskonnollisuuden paikka treeneissä.
______________________
Kuvake
Kuhmu
kylkeenpotkija
Viestit: 2541
Lauteille: Toukokuu 2005
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 3 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Kuhmu »

Noista kristityistä vielä hiukan. Eräs naishenkilö pohti kehittää taitojaan suojatoimenpiteissä ja etenkin kiinnipitotilanteissa. Kerroin hänelle, että olisi selkeästi hyötyä harjoitella lajia, jossa opitaan vastaamaan toisen alati vaihtuviin liikkeisiin. Suosittelin Brassi jutsua ja lukkopainia, kun niitä on tarjolla lahdessa, judo oli jo raakattu pois japanilaisuutensa vuoksi. Ju jitsu sana raakkasi myös brasilialaisen pois mahdollisista lajeista.Ei auttanut vaikka kerroin tuntevani ihmisiä, jotka vetävät brassijutsua. Näin ollen lukkopaini jäi vaihtoehdoksi, joka häntä kiinnosti. No kehoitin silti käyttämään sen verran aikaa, että tutustuu paikalliseen tarjontaan, sillä hän kyllä tarvitsi työvälineen noita kiinnipitotilanteita varten. Tiedä sitten kuinka kävi, en ole nähnyt henkilöä sen jälkeen. Mutta selkeästi juuri käyty raamattuopisto raakkasi naisen elämää. No hän koki tekevänsä juuri kuten pitää, joten toivotin hänelle mielessäni onnea työkalun etsimiseen.

Liekö offtopiccia jo hieman tämäkin?
”You must enjoy this”.
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit: 5569
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 125 kertaa
Tykätty: 102 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Ile »

Kuhmu kirjoitti: Liekö offtopiccia jo hieman tämäkin?
Ehkä ennemminkin juuri sitä, mistä tässä on kyse. Vain toisesta suunnasta katsoen, kuin mistä Mika V. aloitti. Siis uskonnon ja kamppailulajin epärelevantista koplaamisesta.
Kuvake
Presenter
kylkeenpotkija
Viestit: 1560
Lauteille: Tammikuu 2007
Sivulajit: BJJ, itsepuolustus, voimankäyttö, lähitaistelu
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 0

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Presenter »

Meille tuli joskus tällaista palautetta seuran sähköpostiin:
Itämainen uskonto kuten myös buddhalaisuus puhuu rauhan puolesta, mutta siihen usein
(ei aina) sisältyy väkivaltaiset itsepuolustuslajit, jotka vetoavat ihmisiin, sillä
syntinen ihminen haluaa olla jotakin erikoista ja hallita itseään. Tähän sopii
itsepuolustustaito, jonka kautta ihminen saa "luvan" kanssa harjoittaa väkivaltaa
toista ihmistä kohtaan. Monet (ei kaikki) ihmiset, jotka harrastavat
itsepuolustuslajeja hakeutuvat sellaisiin tilanteisiin, jossa he saavat "luvan"
kanssa käyttää taitojaan, eli väkivaltaisesti satuttaa toisia ihmisiä.

Buddhalaiset munkit ovat kautta historian harjoittaneet itsepuolustuslajeja. Tässä
kohtaa on heti suuri ristiriita koskien buddhalaisuuden opetuksia, joka opettaa
ettei ketään kohtaa saa tuottaa vahinkoa. Väkivaltaan väkivallalla vastaaminen on
vastoin buddhalaisuuden opetuksia. En tietenkään sitä sano, että kaikki
buddhalaisuuteen uskovat itämaisten itsepuolustuslajien harrastajat vastaavat
väkivaltaan väkivallalla. Mutta yksikin väkivaltaan vastaaminen väkivallalla on
vastoin buddhalaisuuden opetuksia. Tällöin on selkeä ristiriita opetuksen ja
käytännön elämän kanssa.

Sanottakoon tähän, että olen itsekin ennen uskoontuloani harrastanut
itsepuolustuslajia ja tiedän siitä jotakin ja myös sen miksi monet sitä harrastavat.
Suurin osa harrastaa sitä siksi, että saa lyödä takaisin, jos joku käy päälle.
Itsepuolustuslajien harrastajat eivät myönnä tätä, mutta silti he päivittäin
harjoittelevat sitä kuinka satuttaa, lyödä, potkaista tai lamauttaa väkivaltaa
käyttävä ihminen. On suurta sokeutta koittaa uskotella itselleen, että ei harrasta
itsepuolustuslajia toisen vahingoittamiseksi, koska sitä he juuri harjoittelevat
päivittäin. Tämä kuvaa hyvin sitä millainen synti on. Se koittaa muuttaa asiat
joksikin muuksi, mitä ne eivät kuitenkaan ole. Synti pukeutuu usein hyväksi ja
ihailtavaksi asiaksi, joka itse asiassa kuitenkin satuttaa ja loukkaa toisia sekä on
väärää ja pahaa.

tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/buddhalaisuus.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Toi kannattaa lukea joogan vaaroista; http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tekstin logiikka ja sanoma oli niin mykistävää tavaraa, että lopetimme kaikki saman tien nämä saatanalliset harrastukset.

Myös TV7:lla on otettu kantaa taistelulajeihin, http://www.tv7.fi/vod/player.html?id=10650" onclick="window.open(this.href);return false; - entisen karate/kali/potkunyrkkeilymiehen haastattelu alkaa kohdasta 07:45.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 17556
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 80 kertaa
Tykätty: 221 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti Andy »

Tulee mieleen tapaus eräistä potkunyrkkeilykisoista, joissa muuan suomalaisottelija kohtasi vastustajan Lähi-idän suunnalta. Suomalainen oli selvästi parempi ja antoi idän ihmeelle selkään oikein kunnolla jo ensimmäisessä erässä. Erätauolla päätettiin sitten ilmeisesti julistaa jihad, koskapa arabi nousi kehäjakkaralta huutaen kovaan ääneen: "ALLAH AKBAR!" Tuloksena oli kuitenkin se, että suomalainen löi jihadistin nopeasti pötkölleen ja matsi loppui siihen.

Kun myöhemmin kerroin tästä eräälle islaminuskoiselle kilpailijallemme, hän totesi vain, että "Allah ei auta kehässä."
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
saarikko
etupotkija
Viestit: 1505
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 17 kertaa
Tykätty: 8 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti saarikko »

Presenter kirjoitti: Myös TV7:lla on otettu kantaa taistelulajeihin, http://www.tv7.fi/vod/player.html?id=10650" onclick="window.open(this.href);return false; - entisen karate/kali/potkunyrkkeilymiehen haastattelu alkaa kohdasta 07:45.
Aika helmi :badgrin: . Pahus kun ei ole tosta Hannusta muistikuvia. Kyyniis??
sinappi
etupotkija
Viestit: 2558
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: voimankäyttö
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai
Tykännyt: 11 kertaa
Tykätty: 37 kertaa

Kamppailulajit ja uskonnot

Viesti sinappi »

Andy kirjoitti: Kun myöhemmin kerroin tästä eräälle islaminuskoiselle kilpailijallemme, hän totesi vain, että "Allah ei auta kehässä."
Kun hurskas mies kuollessaan tunnustaa, ettei ole muuta jumalaa kuin Allah, pääsee hän paratiisiin. Näin olen kuullut. Ehkä tämä muslimi-ottelija ei rukoillutkaan voimia vaan varautui pahimpaan.

Seuraajat

Kuvake
Alioppilas
Kuvake
Andy
Kuvake
Antti
Kuvake
Jasse
Kari Aittomäki
Lasse Candé
PetriP
Kuvake
Shaolinsi
sihteerilintu
Kuvake
Valvoja
Kuvake
Ôari