Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Leirien ja seminaarien järjestäminen

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 17200
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 45 kertaa
Viesti:

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#1

Viesti Andy »

Tuoreimmassa FightSportissa (6/12) oli sekä Ville Kaivosen kolumnissa että pääkirjoituksessa puututtu leirin/seminaarin (mitähän eroa niilläkin on?) järjestämisongelmiin. Lähinnä siis siihen, että ihmiset eivät ole valmiita maksamaan seminaareista ja niiden järjestäminen on siksi taloudellisesti kannattamatonta huolimatta siitä, että ohjaajat ovat kuuluisia ja erittäin päteviä.

Esimerkkejä itsepuolustusseminaareista:

http://www.pakkotoisto.com/kurssi-ilmoi ... re-porvoo/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=25&t=14046" onclick="window.open(this.href);return false;

Kolumnista päätellen menestys ei ole ollut valtaisa. Tässä hiukan toisenlainen leiri:

http://www.kulmassa.fi/foorumi/viewtopi ... 363#p14363" onclick="window.open(this.href);return false;

Huomatkaa järjestämispaikka Pori, jonne on huomattavasti heikommat liikenneyhteydet kuin Tampereelle. Osallistujia oli kuitenkin noin 170.

Miksi näin?

No ensinnäkin on maine. Olen aivan varma, että Ernesto Hoost on huomattavasti tunnetumpi jopa senshidoharrastajien keskuudessa kuin Alan Peasland tai Lee Morrison. Suuri osa perustason harrastajista ei tule leirille oppimaan uusia asioita vaan katsomaan Staraa. Nämä henkilöt eivät tule paikalle, jos eivät ole koskaan kuulleetkaan henkilöstä. Tämä seikka on ohjaajien ja muiden lajifanaatikkojen usein hankala mieltää.

Toinen seikka on se, että leirin pääasiallinen yleisö pitää saada omasta porukasta. Kansallisella leirillä omasta seurasta ja kansainvälisellä leirillä omasta lajiliitosta - ja tällöinkin järjestävä seura pitää olla reilusti yliedustettuna. Jyväskyläläisellä potkunyrkkeilijällä on paljon pienempi kynnys lähteä Poriin Potkunyrkkeilyliiton viralliselle kesäleirille kuin vaasalaisella MilFight -harrastajalla on lähteä Tampereelle Senshido-seuran järjestämälle seminaarille, jonka vetäjä ei opeta MilFightia eikä Senshidoa. Ei Hoostiakaan tulleet katsomaan vapaaottelijat Kuopiosta.

Entäpä hinta? Sehän on 40-50€ luokkaa. Erona vain on se, että toisessa luvataan yksi 4h setti ja toisessa koko viikonloppu treeniä ja yhteensä neljät treenit. Yöpyminen tietysti maksaa, mutta silti koko viikonlopun treenileiri tuntuu paljon arvokkaammalta palvelulta kuin yksi setti, olkoonkin neljä tuntia. tässäkin kuitenkin vaikuttaa se, että se viikonloppuleiri on tunnetun maailmantähden vetämä ja siksi "varmasti hintansa arvoinen" kun taas nuo ip-seminaarit vetää joku tyyppi, josta ei ole välttämättä edes kuultu ennen leirimainoksen näkemistä.

BJJ on myös laji, jossa leiritys on onnistuttu järjestämään hyvin. Suomessahan pyörii jatkuvasti brasilialaisia pitämässä jopa viikkojen mittaisia leirejä. Näihin treenaajat tulevat tietysti pääosin paikallisesta seurasta. Mutta ei sielläkään mikä tahansa toimi. Royce Gracien yhden treenin leiri keräsi vain 25 innokasta. Eikä ihme, kun hinta oli 75€. En maksaisi 75€ yhdestä harjoituksesta kenellekään paitsi yksityisopetuksesta. Toki tätä voi perustella sillä, että ohjaajien työtä pitää arvostaa mutta erittäin maineikkaan Hoostin leiri oli sekin järjellisissä hinnoissa ja esim. BJJ:ssä huomattavasti Roycea taitavamman Demian Maian leirillä sai 95€ hintaan kymmenen treeniä: http://www.bjjliitto.fi/forum/viewtopic.php?f=9&t=431" onclick="window.open(this.href);return false;

Avainsanat ovat siis riittävä oma harrastajapohja ja kohtuullinen hinnoittelu.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
PDC
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3966
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Kokkola
Etulaji: Aikido
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#2

Viesti PDC »

Andy kirjoitti: Tuoreimmassa FightSportissa (6/12) oli sekä Ville Kaivosen kolumnissa että pääkirjoituksessa puututtu leirin/seminaarin (mitähän eroa niilläkin on?)
Olen ymmärtänyt, että leiri on esimerkiksi

Pe-Su, treenit klo 11:00-13:00 & 16:30-18:00, illanvietto la klo 19:00 jne

Kun taas seminaari on esim.

La 12:00-15:00, tauko, 16:30-18:00

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18355
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 16 kertaa

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#3

Viesti Jussi Häkkinen »

Seminaari lienee uudempi nimitys samalle tapahtumalle, todnäk. englannista suomeen levinnyt.

Andyltä hyvää pohdiskelua.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#4

Viesti DeusVult »

Kumpikin on minusta sanoina hieman epämääräisiä tässä yhteydessä. Leiristä tulee mieleen sellainen missä on telttoja ja nuotio, kun taas seminaari on sellainen missä ihmiset istuu auditoriossa katsomassa powerpoint-esitystä ja tekemässä muistiinpanoja.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 12462
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 54 kertaa
Tykätty: 8 kertaa

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#5

Viesti Ôari »

Meillä Bujinkan-kuvioissa ainakin huomattua, että tuo pitokaupunki määrää paljon...

30 treenaajan pintaan päästään Hesassa, Tampereella ja Jyväskylässä...
20 hujakoille jäädään melkein kaikkialla muualla

Hinnat semmoillemme on yleensä 20 euroa (yksipäiväinen) tai 30 euroa (kaksipäiväinen), treeniä per päivä 5-6 tuntia.

Ja maailmantähtiä ei ole varaa ollut tuottaa oikeastaan vuosiin, viimeksi kun väännettiin sen luokan tapahtuma niin takkiin tuli muutamia satoja euroja. Vaikka paikkana oli ihan Helsinki.
______________________

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 17200
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 45 kertaa
Viesti:

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#6

Viesti Andy »

Ulkomaanguruissahan maksaa lähinnä ohjaajan palkkio ja lentoliput, etenkin jos ohjaaja tulee Euroopan ulkopuolelta.

Palkkio 2000€
Lentoliput 700€
Majoitus ja ruoka 400€
Salivuokra 200€
Julisteet, bensat yms. 100€

Yhteensä tämä tekee 3400€. Jos hinta on 50€, pitää osallistujia tulla 68 että päästään edes nollille. Ja jos joku ihmettelee miksi leirien vetäjät eivät ole niitä sen hetken kuumimpia nimiä (potkunyrkkeilyssä tällä hetkellä vaikka Petrosyan tai Ghita), niin se johtuu siitä, että nämä saattavat pyytää palkkioksi viikonloppuleiristä esim. 10000€.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 17178
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 45 kertaa
Tykätty: 32 kertaa

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#7

Viesti Lasse Candé »

Meillä on ainakin eroa leirillä ja seminaarilla. Tässä yhteydessä sanat ovat "training camp" ja "seminar". Tottakai on niin ettei voida sanoa olevan mitään yhtenäistä standardia nimityksille. "Training camp":ssa pyritään ainakin oman opettajani meiningeissä kangeiko/shochugeiko-henkeen vähäisissä määrin. Kokonaisvaltaisuuteen. Tosin nyt kun on enää viikonloppuleirejä eikä viikon mittaista erot tavalliseen leiriin alkaa olla pienemmät. Kokonaisvaltainen leiri kuitenkin tarkoittaa tässä yhteydessä sitä että syödään ja nukutaan yhdessä, siivotaan dojo, pidetään kaikesta huoli itse jne jne. Harjoitteluun tulee osallistua ja etikettiä tulee seurata... Varmasti kuulostaa melko samanlaiselta kuin moni muukin treeni, mutta ehkä siivoamisissa ja muissa kokonaisvaltaisuuteen tähtäävissä asioissa tulee tiettyä eroa esiin.

Yksi toinen opettajani taas järjestää nimenomaisesti seminaareja joissa pureudutaan tarkemmin yksityiskohtiin eikä juurikaan tule hiki. Näistä haetaan tietoa omaan treenaamiseen ja sitä yritetään tarjota mahdollisimman paljon, kun taas training camp on nimensä mukaisesti treenileiri. Seminaarissa nousee sessioiden yhteenlaskettu kesto suuremmaksi. Pidän molemmista lähestymisistä ja uskon että omassa lajissani paras oppiminen tapahtuu kun käy molemmissa.Olen samaa mieltä sekä vetäjän tärkeydestä että hinnasta. Nämä ovat osittain tosin selviöitä ja itselleni ei hinnalla ole juurikaan merkitystä jos todella tahdon leirille. Mutta tuo on erittäin hyvä pointti tuo ihme "yhdet kolmen tunnin treenit lauantaina"-meininki. Todella harvoin uhraan kokonaista viikonloppua millekään noin vähäiselle. Käytännössä kuitenkin tällaiseen reissuun menee about se viikonloppu, ellei se nyt ole naapurikunnassa/kaupungissa. Ainakin se helposti eliminoi jotain muuta ja juuri tämä on ainakin minun tapauksessani se keissi, kun juoksentelen jonnekin joka viikonloppu. Tahdon vaivalleni vastineeksi aikaa ja syventymistä. Tällöin leiri menee kalenterissa helposti edelle. Yhdet pitkät treenit eivät. Älkää hemmetissä järjestäkö noita tai jos järjestätte, tietäkää mitä olette tekemässä älkääkä ihmetelkö jos ei ollutkaan suosittu.

Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#8

Viesti Elina »

Paikkakunnista tuli mieleen, että vaikka Helsinki on tietyllä tapaa keskeinen paikka, niin leirien järjestämiseen se on siinä mielessä huono, että välimatkat ovat pitkiä ja jos porukkaa on liikenteessä julkisilla, niin siirtymiset maksavat helposti aika paljonkin. Yhden päivän setti maksaa helposti siten satasenkin kaikkine kuluineen, joten välttämättä halpa seminaari/leirihintakaan ei joka kerralla ole se ratkaiseva tekijä, vaan ne oheiskulut.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 17200
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 45 kertaa
Viesti:

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#9

Viesti Andy »

En kyllä näe tuota mitenkään erityisen merkittävänä seikkana. Yleensä leirille kuitenkin tullaan autolla ja muutenkin ratikka- tai metroliput eivät kovin paljon maksa verrattuna junalippuihin esim. Jyväskylä-Helsinki-Jyväskylä tai hotelliyöpymiseen.

Helsingissä on kuitenkin se, että siellä on yleensä ei-marginaalilajeissa monta seuraa joista tulee sellaisia harrastajia, jotka voivat yöpyä kotonaan. Silloinhan on aina paljon pienempi kynnys lähteä leirille.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Presenter
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1559
Lauteille: Tammikuu 2007
Sivulajit: BJJ, itsepuolustus, voimankäyttö, lähitaistelu
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#10

Viesti Presenter »

Yksi kysymys onkin, että kumpi seuraavista vaihtoehdoista on järkevämpi - ottaa leiriä vetämään lajin ykköskisaaja hintaan 5000e + kulut vai tämän kisaajan opettaja/valmentaja hintaan 2500e + kulut?

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 17200
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 15 kertaa
Tykätty: 45 kertaa
Viesti:

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#11

Viesti Andy »

Opetuksellisesti on tietenkin järkevämpää ottaa valmentaja, mutta taloudellsiesti välttämättä ei. Mike Passenier tai Thom Harinck eivät takuulla vedä leirille puoltakaan siitä treenaajamäärästä kuin Badr Hari tai Peter Aerts. Ja jos harrastaja ei tule Mike Passenierin leirille, niin ei se opi läheskään niin paljon kuin Badr Harin leirillä jonne se tulee.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Streetwise
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 762
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Nokia
Etulaji: Itsepuolustus
Sivulajit: Krav Maga, Jeet Kune Do, Kali, Blauer Tactical Systems
Takalajit: Karate, Kung-Fu, Nyrkkeily
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#12

Viesti Streetwise »

Itsepuolustajia on vaikea saada yleensäkään treenaamaan aktiivisesti saati sitten käymään leireillä, puhumattakaan muiden kuin oman lajin leireistä. Peasland ja Morrison ovat todellakin aika tuntemattomia nimiä, joten ei ihme jos leirit eivät ole kovin menestyksiä olleet. Eihän kovinkaan moni ip-harrastaja tiedä edes kuka on Thompson, Blauer tai Vunak. Noistakin ehkä vain Geoff Thompsonin leiri saattaisi liikauttaa isompia väkimääriä - silti en löisi vetoa siitäkään. Aikoinaan kyselin häntä Suomeen leiriä pitämään, ei ollut kiinnostunut ulkomaan leirien pidoista vaan tarjosi Peaslandia sen sijaan, josta minä taas en ollut kiinnostunut koska tiesin että ei siitä jäisi kuin järjestämisen ilo ja minulla on iloa elämässä jo tarpeeksi.
STREETWISE - Serious Self-Defense Training
http://www.itsepuolustus.com
Facebook: @StreetwiseNokia

Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 12462
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 54 kertaa
Tykätty: 8 kertaa

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#13

Viesti Ôari »

Tästä nimien heittelystä herää jatkokysymys, että kuinka näitä nimiä yleensä markkinoidaan rivitreenaajille, eli puhutaanko lajien nimiätekevistä ja annistaan lajiin?

Itse välillä taas huomaan vastaavasti puhuvani jostain lajin merkkihenkilöstä ehkä liiankin "kyllähän kaikki tietää kenestä puhun ja ansioistaan" tyyliin.... :(
______________________

Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 12812
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Etulaji: Defendo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0
Viesti:

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#14

Viesti L.K. »

Kuinka paljon Andy potkisliitto osallistui Hoostin leirin kuluihin? Tai jos joku muu guru tulee?

Kannattaa muistaa, että järjestävän tahon asema myös vaikuttaa. Jos henkilön tuo joku kaupallinen sali tms joka esim seminaarin/viikonloppuleirin tms ajaksi sulkee salinsa muilta käyttäjiltä, saattaa tämä tuoda taas niitä menoja lisää menetettyjen tulojen myötä. Lisäksi tulee se, että yleensä näissä tapauksissa se järjestävä taho saattaa haluta itselleen myös jotain osuutta.

Mikäli taas järjestävä taho on enempi ry-pohjainen, tällöin varmaan pyritään sihen, että päästään plusmiinus-nollaan tai pieneen voittoon, tappiollahan nyt kukaan ei voi oikeasti järjestää jos yhtään järkeä on päässä...?

Hinnoitteluthan ei muuten aina ole itse ohjaajan laatimia vaan yleensä on sovittu joku könttäsumma ja sitten järjestävä taho itse miettii millä pyrkii saamaan osallistujat. Sitten taas jotkut saattavat vaatia sen tietyn osuuden tuloista jolloin ehkä helpommin se hinta on korkeampi. Koska kuitenkin hinnanerot on suht pieniä (muutamia kymppejä yleensä) niin volyymilla useimmiten saadaan ne tulot kasaan, ei myymällä kallista tapahtumaa pienemmälle määrälle.

Se on kyllä totta, että harvoin itse tapahtuma on vielä liian kallis versus treeniaika/sisältö. Oheiskuluthan ne helposti aiheuttaa sen kielteisen päätöksen osallistumiselle. Tähän on selkeitä syitä jo se, että polttoaina on kallista, samaten julkiset ovat suht hinnakkaita eikä Suomen hotellimajoituksia voi halvaksi sanoa. Tietty jollain leireillähän voi majoittua esim järjestävän tahon salille tms mutta kaikille tämä ei ole vaihtoehto. Syödäkin pitää ja yleensä tämä tarkoittaa "ulkona syömistä" mikä taas on hinnoissaan keskimäärin, eväät toki vaihtoehto mutta pitkillä leireillä tämä ei aina onnistu/ole mahdollista.

Hinnoitteluun toki mun mielestä pitää katsoa kokonaisuutta. Jos puhutaan keskimäärin 10eur/h veloituksesta niin se on kuitenkin aika pirun vähän ammatti-ihmisen opetuksesta. Okei, tietty eihän se opettaja ole sielä privaopetusta antamassa, mutta silti. Onhan se muistettava kuitekin, että henkilö tekee hommaa ammatikseen.

Kuluista järjestäjän taholta (olemme järkänneet aika monta seminaaria ja leiriä täällä Kotkassa) niin kannattaa muistaa, että jos joutuu vuokraamaan jonkun tilan, niiin eihän se ilmaista ole sekään. Koulujen/vast. vuokrat viikonloppuisin ovat yllättävn kalliita, eritoten jos sieltä joudutaan perumaan muita liikuntavuoroja jne. Myös mainontaan yms. menee helposti kuluja.

Useille seminaarit ovat kuitenkin kokemuksia ja tietynlaisia elämyksiä. Jokainen ymmärtää että sieltä ei saa hirveästi sitä henk.kohtaista ohjausta ja tekniikatkin voivat olla jotain suht simppeliä tai jo tuttua. Siellä kuitenkin tapaa tuttuja, saa uusia kontakteja, pääsee treenaamaan uusien ihmisten kanssa ja tietty pääsee saamaan sitä oppia kuitekin eri ihmiseltä kuin normaalisti, kenties jopa jonkin sortin "legendaltakin", tapahtumasta riippuen.

Jokaisen pitää vaan punnita niitä asioita vaakakupissa. Mun mielestä Tilles kirjoitti oikein asiaa ja on ihan totta, että moneen tosi paljon turhempaan ihmiset on valmiita käyttämään rahaa paljonkin,mutta sitten näissä tapauksissa helposti aina kitistään kuluista. Siellä baarissa eritoten sitten taas kukaan ei ole köyhä eikä kipeä.:)
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.

Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 12462
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 54 kertaa
Tykätty: 8 kertaa

Leirien ja seminaarien järjestäminen

#15

Viesti Ôari »

L.K. kirjoitti: Useille seminaarit ovat kuitenkin kokemuksia ja tietynlaisia elämyksiä. Jokainen ymmärtää että sieltä ei saa hirveästi sitä henk.kohtaista ohjausta ja tekniikatkin voivat olla jotain suht simppeliä tai jo tuttua. Siellä kuitenkin tapaa tuttuja, saa uusia kontakteja, pääsee treenaamaan uusien ihmisten kanssa ja tietty pääsee saamaan sitä oppia kuitekin eri ihmiseltä kuin normaalisti, kenties jopa jonkin sortin "legendaltakin", tapahtumasta riippuen.
Itse aina mietin semman jälkeen, että pystyinkö antamaan kaikille edes jotain, vai olisinko voinut parantaa opin jakamistapaani.... :(
______________________

Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ile, Jasse, Jorge ja 13 kurkkijaa