Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Kumpi ompi parempi??

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
kenttiensankari
päähänpotkija
Viestit: 5261
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Wroclaw
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Thainyrkkeily, Vapaaottelu, BJJ, Karate
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti kenttiensankari »

Itse ainakin olen huomannut että kun treenaa paremman kanssa niin toimin vähän samalla tavalla kuin nyrkkeilysäkki, kerran kun humauttaa niin heilahdan taakse ja olen kohta taas lyötävissä :D

Kyllä tässä tosin on kehitystäkin tullut kun alan saamaan matsissakin jo jotain aikaan, tänä vuonna salikisoissa on sitten näytön paikka. Aloittelijoita ei sen sijaan kannata laittaa matsaamaan reilusti taitavempia vastaan, voi olla osalle kova paikka jatkon kannalta jos heti alussa ottaa rumasti turpiinsa. Itse tosin sain siitä vain lisämotivaatiota.

Mutta pakko se on parempia vastaan matsata kun ei ole minua huonompiakaan :D Passiivinen tyylini on taitojen mukana hieman muuttunut vaikkakin edelleen en mikään raivomättäjä olekkaan, parempi vaan kytätä toisen virheitä.
"Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa" - Eräs häviäjä

Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit: 12812
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Etulaji: Defendo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti L.K. »

Sparratessa esim. Muay Thai/KB säännöillä on parempi sparrata parempaa vastaan tai samantasoista kuin heikompaa. Heikomman kanssa jos treenaa jatkuvasti, alkaa nopeasti viljelemään sellaisia tekniikoita, jotka voivat olla suht kohtalokkaita parempaa vastustajaa vastaan.

Itseään parempi voi sparrissa kuitenkin tiputtaa taitotasoaan. Sen sijaan omaa tasoaan voi harvoin kukaan nostaa :D Se parempi voi hyvin tehdä tekniikat nopeasti ja lyödä paljon osumiakin, mutta kontaktin ei tarvitse eikä kannata olla niin luja, että heikommalle tulee pelko. Eli toki vähän pitää tulla punishmenttia, jotta tietää tehneensä virheen, unohtaneensa suojata etc. mutta jos se parempi pistää kunnolla turpaan, ei se loppupeleissä hirveästi kehitä. Ilmaiseksi tämän paremman ei pidä paikkoja tai osumia antaa, mutta kuitenkin hänen on hyvä kannustaa ja kehua, jos heikompi onnistuu.

Huono homma on se, jos se parempi vain taputtelee sitä heikompaa. Silloin sille heikommalle tulee se tunne, että eihän tuon kaverin lyönnit satu tai helpostihan minä voin tuon kiertarin ottaa reiteen, ei tunnu missään. Sitten kun se parempi kaveri pistääkin kunnolla voimaa iskuihin ja potkuihin, menee heikomman pakka täysin sekaisin.

Lisäksi heikompitasoisen kanssa on loukkaantumisriski isompi, koska
hän saattaa tehdä sellasia tekniikoita joita ei pitäisi, hän ei ehkä osaakaan torjua samalla tavalla etc.

Toki, kuten muutkin ovat todenneet, välillä on hyvä ottaa myös heikompia vastaan, mutta jos kahdesta olisi valittava, niin ehdottomasti parempaa vastaan.
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.

Kuvake
Polvi
päähänpotkija
Viestit: 9836
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Wisteria Lane
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Polvi »

Joo, samoilla linjoilla mennään. Parempia vastaan sparratessa oppii enemmän, ainakin pystylajeissa. Mattolajeista ei juuri ole kokemusta, joten niistä en osaa sanoa juuta enkä jaata.. luulisin, että tilanne on kuitenkin sama kuin pystyssä.

Heikompaa vastaan sparratessa tulee helposti löysäiltyä; suojaus putoaa omien lyöntien aikana, potkuja ei vedetä tarpeeksi rivakasti jne jne. Tämä kaikki kostautuu siinä vaiheessa, kun vastaan tulee vähän kovempi kaveri. Onhan se tietysti "kiva" potkia huonommalta jalkoja alta jne, mutta ei se pidemmän päälle hirveästi kehitä.

Niinkuin aiemmin mainittiin, häviöistä oppii. Oman opettavan "häviöni" koin, kun sparrasin runsaasti ottelukokemusta omaavan henkilön kanssa. Välillä meinasi tulla äitiä ikävä kun iskuja ropisi, mutta väitän, että suojaukseni kehittyi noiden muutamien erien aikana enemmän kuin kymmenen rauhallisemman pariharjoituksen aikana. Lisäksi siitä saa melkoiset kiksit, kun (jos :lol: ) onnistuu pistämään välillä takaisinkin.. Tällöin vastustajan on parempi olla tervejärkinen, ettei lähde täysillä murjomaan "nokittelevaa" rookieta :)
Arrogance and ignorance go hand in hand
Metallica - Holier than thou

Kuvake
Simpanssi
etupotkija
Viestit: 2298
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Simpanssi »

Ehdottomasti itseään parempien. Varsinkin sparrauksessa. Joudut jatkuvasti äärirajoillesi, jolloin kehityt pakostakin nopeammin.

Kuvake
premier
munillepotkija
Viestit: 750
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti premier »

Kummankin kanssa, joo.

Paremman kanssa siksi, että joutuu pakostikin keskittymään ja parantamaan omaa suoritustaan ja hakemaan rajojaan. Parempi harrastaja voi myös ohjata, opettaa ja osoittaa virheitä tekniikassa. Tietenkin, jos tämä parempi osapuoli lähtee mättämään turpiin huonompaa ihan vaan siks kun pystyy, homma menee vähän prinkkalaan. Onneksi näitä on vähemmän. Ja oppiihan tässä myös paljon nöyryyttä, mikä on ihan hyväksi aina välillä.

"With great powers comes great responsibility" -Hämiksen kasvatti-isä

Nuorempien harrastajien kanssa on hyvä treenata siksi, että oppii puolustautumaan myös "villejä" tekniikoita vastaan. Hieman heikompaa vastustajaa vastaan on myös helpompaa lähteä kokeilemaan ja harjoitella uusia tekniikoita.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 17246
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 28 kertaa
Tykätty: 75 kertaa

Viesti Andy »

Jido kirjoitti: Kun treenaat itseäsi paremman kanssa opit puolustamaan itseäsi erittäin hyvin, mutta et hyökkäämään.
Oletko joskus treenannut itseäsi paremman kanssa? :o

Noin muuten olen enemmistön kanssa samaa mieltä siitä, että on parempi treenata kokeneemman kanssa. Kaikkein parhaana pitäisin kuitenkin suunnilleen samantasoista paria. Siinä kun voi oikeasti kokea myös niitä onnistumisia, eikä vain siksi, että toinen ei käyttänyt kaikkia kykyjään. Tällöin myös parhaiten näkee sen, mikä toimii ja mikä ei. Jos ero taitotasossa ei ole kovin suuri, voi kuitenkin esim. koko, sukupuoli tai treenitapojen yhteensopivuus olla tärkeämpi seikka, kuin se kumpi on parempi.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 89896
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 131 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Viesti Mika »

Andy kirjoitti:
Jido kirjoitti: Kun treenaat itseäsi paremman kanssa opit puolustamaan itseäsi erittäin hyvin, mutta et hyökkäämään.
Oletko joskus treenannut itseäsi paremman kanssa? :o
:lol:


Perusteluja tässä on tullut jo monestakin kynästä, joten en niitä enää toista, mutta olen tosiaankin edelleen sitä mieltä että sekä että.

Sama kaveri voi olla molempia, enkä nyt tarkoita eri osa-alueita, vaan sitä että todella hyvä osaa oikealla tavalla asettautua harjoitusvastustajansa alapuolelle. Helppoa se ei ole, kuten varmasti monet tietävätkin. Liian helpolla ei saa päästää eikä tehdä typeriä virheitä, mutta vain onnistumisten kautta voi oppia. Tämä nyt pätee kaikkeen elämään ja on siksi itsestäänselvyys. Onnistumisten määrää ja laatua tulee toki kontrolloida, jotta kehitys on aitoa.

Joskus kuumimpina racquetball-aikoinani pärjäsin kaikkien yllätykseksi itseäni ylemmäksi rankattuja vastaan melko hyvin. Olin itsekin vähän yllättynyt. Kun sitten pelasin vaikka aloittelijoita vastaan ja yritin pitää peliä mielenkiintoisena pitämällä palloa pelissä, huomasin että tekniikkani hajosi täysin eikä vaihtoehtoja ollut kuin kaksi: pelata kovaa ja voittaa törkeästi tai yrittää pelata kevyesti ja hävitä törkeästi (valitsin aina ekalla kerralla jälkimmäisen). Vaatii oikeasti taitoa asettua vastustajan tasolle ja tehdä se oikein. Hyvä opettaja tai sparrikaveri hallitsee tämän taidon. Aina se ei tietenkään ole paikallaan, mutta joskus on. Pelkkien epäonnistumisten kautta oppii vain epäonnistumaan, onnistumisia tarvitaan joukkoon, jotta suunta on oikea.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Naked
etupotkija
Viestit: 2185
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Naked »

Treenistä oppii silloin parhaiten, kun vastus on juuri sellainen, että ehkä kolmasosa yrityskerroista menee pieleen. Tällöin ne onnistuneet kerrat vahvistavat sitä tapaa tehdä mikä on opittu, ja epäonnistumisien kautta ohjataan eteenpäin, lähemmäksi haluttua tekniikkaa. Jos onnistumisia on liikaa, ei onnistuminen enää merkitse mitään ja jämähdetään samaan muotoon, jos taas onnistumisia on liian vähän, ihmismieli väkisin lähtee varioimaan erilaisia asioita tekniikasta yrittäessään onnistua, ja ihan vääriä asioita muutetaan.

Ja tämän oikean treenaustason pystyy tuottamaan vain vastustaja, joka on samalla opettaja, joka osaa säädellä vastustaan juuri sopivaksi ja keskittyä olennaiseen. Niinpä treeniparissa on aina opettaja ja oppilas, eikä samantasoiset opeta toisiaan.

Eri asia sitten jos sparrataan tai matsataan.

Ja tottakai vain oma mielipide ja näkemys, vaikka Totuuksia tässä lauotaankin ;)
Nuutti Kotivuori

"Karvainen ja helppo"

Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti Elina »

Sanoisin, että itseään paremman kanssa, koska

a) oppii nöyryyttä,

b) oppii.

On kuitenkin parempi olla tottunut kovempaan seuraan, kuin itseään heikompaan. :) Omalla kohdalla ei ole kovinkaan hankalaa tämä, kun suurinpiirtein jokainen kadulla vastaantuleva ekaluokkalaisista ylöspäin saisi meikäläisen halutessaan kanveesiin... :lol:

lemmenkahvakuula
polveenpotkija
Viestit: 145
Lauteille: Kesäkuu 2005
Paikkakunta: Etelä-Suomi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Re: Kumpi ompi parempi??

Viesti lemmenkahvakuula »

Toranaga kirjoitti: treenata itseään kokeneempien vai kokemattomien kanssa??
Kokeneemmat ovat, jos valinta on näin mustavalkoinen, parempi vaihtoehto. Monesti kokeneemmat tempaisevat testinomaisesti pari lopetusta samantien, ja sitten rupeavat päästämään vastustajaa pahoihin asemiin harjoitellakseen poistuloa. Joskus saattavat myös antaa onnistuneen escapen tai reversalin, jos se on tehty "riittävän oikein". Lopetuksen saaminen on sitten kokonaan toinen juttu, niitä hyvin harvat antavat tehdä.

Vähemmän kokeneisiin voi testata uusia juttuja, ja erityisen hauskaa on uuden väkivahvan hirmuriehujan järjestämät rodeot.
:naka:
toimintaa ja sensellaista.