Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Harjoittelun tavat

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18957
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Harjoittelun tavat

#1

Viesti Andy »

Eri kamppailulajeissa nimitetään usein erilaisia harjoitustapoja tietyillä slanginimityksillä ja samaa asiaa voidaan kutsua monella eri nimellä. Tyypillisiä termejä ovat aliveness/elävä harjoittelu, sparri, kihon, koulunyrkkeily, skenaarioharjoittelu jne. Usein käy niin että muut kuin kirjoittaja itse eivät ymmärrä mistä puhutaan.

Teen tässä nyt kunnianhimoisen yrityksen luokitella kaikki mahdolliset kamppailulajien harjoittelutavat. Tämä toivottavasti auttaa hahmottamaan eri lajien harjoittelutapojen eroja.

Soolotekniikkaharjoittelu paikaltaan
Tehdään tekniikoita yksinään lähtien staattisesta asennosta. Tekniikan aikana voidaan ottaa askelia mutta tekniikka päättyy pysähtymiseen. Esimerkiksi "temppelikävely"-tyyppinen perustekniikkaharjoittelu monissa itämaisissa lajeissa.

Soolotekniikkaharjoittelu liikkeestä
Tehdään tekniikkaa liikkeestä. Tässä on kuitenkin määrätty tekniikka tai tekniikkasarja mitä harjoitellaan. Esimerkiksi jonkun kombinaation harjoittelu säkkiin on yleensä tätä.

Vapaa sooloharjoittelu liikkeestä
Tehdään ennaltamääräämätöntä tekniikkaa samalla liikkuen. Esimerkiksi varjonyrkkeily tai vapaa säkin lyöminen.

(Loogisesti voisi ajatella olevan myös vapaata sooloharjoittelua paikaltaan mutten ole koskaan nähnyt sellaista missään.)

Paritekniikkaharjoittelu paikaltaan
Tyypillinen "kuollut" pariharjoitus jossa lähdetään paikaltaan, hyökkääjä tekee iskun ja jää seisomaan paikalleen odottaakseen puolustajan toimenpiteitä. Voi toimia myös niin että toinen vain seisoo paikallaan ja toinen tekee hyökkäysteniikkansa.

Paritekniikkaharjoittelu liikkeestä
Tekniikka alkaa tilanteesta jossa molemmat ovat liikkeessä. Toinen hyökkää ja toinen puolustautuu määrätyillä tekniikoilla. Molemmat pitävät luonnollisen liikkeen mutta "häviämään" määrätty osapuoli ei varsinaisesti yritä estää toisen suorittamista. Välineharjoittelu esim. pistehanskoilla kuuluu yleensä tähän luokkaan.

Puolivapaa pariharjoittelu
Tehdään yleensä siten että toinen hyökkää ja toinen tekee vastatekniikan. Näitä ei ole täysin määrätty vaan voidaan esimerkiksi määrätä että hyökkääjä aloittaa tekniikalla X ja puolustaja torjuu sen ja vastaa vapaavalintaisella potkulla. Tätäkin voisi periaatteessa tehdä paikaltaan mutta en muista koskaan nähneeni sellaista harjoittelua.

Tekniikoiltaan rajoitettu tehtäväsparri
Harjoittelijat kamppailevat keskenään mutta käytettäviä tekniikoita on toisen tai molempien osalta rajoitettu. Esimerkiksi niin että toisella on käytössä pelkät lyönnit ja toisella potkut. Tekniikkavalikoimaltaan laajoissa lajeissa tämä on hyvin yleistä siten että molemmilla on käytössä samat tekniikat mutta ei kaikkia lajin sisältämiä tekniikoita. Tiettyjen yksittäisten ja suht harvinaisten tekniikoiden jättäminen pois ei siirrä sparria vielä tähän luokkaan, esimerkiksi polvipotkut päähän.

Taktisesti rajoitettu tehtäväsparri
Käytössä ovat kaikki lajin tekniikat mutta toisen tai molempien käyttämää taktiikkaa on rajoitettu. Esimerkiksi toinen on määrätty hyökkäämään voimakkaasti eteenpäin ja toinen yrittämään sivuliikkeellä neutraloida hyökkäyksiä.

Tekniikoiltaan ja taktisesti rajattu tehtäväsparri
Edellisten yhdistelmä. Monet itsepuolustuslajien harjoitukset joissa toinen on selvästi "pahis" kuuluvat tähän luokkaan.

Vapaa sparri
Kaikki lajin tekniikat käytössä eikä käytettävää taktiikkaa ole rajoitettu. Tämä on siis lajisidonnainen asia ja esimerkiksi nyrkkeilyn tai thainyrkkeilyn vapaa sparri olisi vapaaottelijalle tai defendokalle tekniikoiltaan rajoitettua tehtäväsparria.

Ryhmäharjoittelu
Kaikki harjoitteet joissa on vähintään kolme henkilöä samanaikaisesti tilanteessa mukana. Nämä ovat yleensä (aina?) edellisten muunnelmia.

Keksittekö joitakin sellaisia harjoituksia jotka vaatisivat oman kategoriansa? Fysiikkaharjoittelu on sitten tietysti oma juttunsa eikä mennä siihen tässä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 92 kurkkijaa