Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Torjunnat ja vastaanotot eri lajeissa

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21165
Lauteille: Joulukuu 2007

Torjunnat ja vastaanotot eri lajeissa

Viesti Lasse Candé »

Oar kirjoitti:
Andy kirjoitti:
Lasse Candé kirjoitti: Isohanskatorjuilu ja sen harjoittelu on kyllä melko paljon eri asia kuin vaikkapa itsepuolustualähtöisen torjumisen harjoittelu. Ehkä jopa siinä määrin että minun ja Andyn mielipiteiden eroavaisuus selittyy sillä.
Ja ero on siis missä? Ihan samalla tavallahan lyönnit torjutaan nyrkkelyhanskoilla tai ilman.
Lyöntien torjunta on kyllä aivan erinäköistä vapariotteluissa ja nyrkkeilyotteluissa.
Andy kirjoitti: Ja ero on siis mikä?

Molemmissa suorat perustapana ohjataan sivulle sisäänpäin tai alas kämmenellä painaen ja koukut otetaan nostamalla hartia ja koukussa oleva käsivarsi pään sivulle.

Toki on olemassa suunnaton määrä erilaisia tapoja välttää lyöntejä mutta kai nämä nyt ovat ne "peruskurssitekniikat" molemmissa lajeissa?
Yksi aika selvä ero on että vapaaottelussa on jo etäisyys tyypillisesti melko paljon pidempi, suojaus on sekoitus jotakin potkunyrkkeilysuojausta ja paini-"kamaeta" ja vastineet pidemmän etäisyyden hyökkäyksiin usein painiksiviemistä.

Alun perin tässä ei kuitenkaan ollut kyse vapaaottelusta vaan itsepuolustuksesta vs isohanskalajit. Itsepuolustuksessa torjutaan miten sattuu eikä tekniikoita sinänsä samalla tavalla ole kuin niin rajoitetussa lajissa kuin vaikkapa nyrkkeily. Torjunta ei myöskään ole sama jos suojaus tms josta se lähtee on eri. Tarvittava liikerata kun on erilainen. Itsepuolustuskontekstissa myös "torjuminen" vs muut vastaanottotekniikat on typerä lähtökohta, ellei nimenomaan haluta analysoida mikroskoopilla. Japsiterminologian uke, eli vastaanotto on järkevämpi. Itsepuolustuksessa huitoillaankin sen takia vähän miten sattuu torjuakseen monenlaisia hyökkäyksiä ja lyönnit torjutaan usein erinäisillä säpsähdyksenomaisilla torjunnoilla. Yksi tyypillinen ero nyrkkeilyyn on että torjunnat tapahtuvat kauempana ja asian ympärillä ei jorailla samalla tavalla urheilullisesti liikkuen ja toista provosoiden.

Koska siis ajatus oli että torjuntatekniikat ja konteksti on sen verran erilainen että harjoittelu on erilaista ja täällä on nyt muutama karateakin jossain määrin tunteva ollut tuosta pointista eri mieltä, ollen kovasti samaa mieltä siitä että "samaa kuin isohanskalajeissa", niin ei siitä sitten sen enempää. Joko tässä puhutaan eri asioista tai sitten joku on hölmö tai sitten on eri tapoja. Se taas jos joku haluaa nähdä paniikkikilpparin jota jopa nörtti tekee kun on hakattavana nyrkkeilytekniikkana, niin... no eiköhän tämä keskustelu ole siinäkin tapauksessa taputeltu.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21165
Lauteille: Joulukuu 2007

Lyhytjänteisyys

Viesti Lasse Candé »

Riviharrastaja kirjoitti: Gedanbaraesta: Menin wadotaustalla treenaamaan Seibukania. Yllättäen huomasin, että mun gedanbaraeni ei olekaan oikeastaan gedanbarae. Muhun kun on wadotreeneissä iskostettu hyökkäyslinjalta väistäminen. Esim. etupotkun tullessa väistän koko kropalla sivulle ja käsi joko vain varmistaa tai ohjaa potkun sivulle. Käsi kohtaa torjuttavan raajan joko jo kehon vieressä tai juuri hetkeä ennen kun väistö on valmis. Käden liike ja sen tekemä kaari on pieni koska kroppa liikkuu vastakkaiseen suuntaan.

Seibukanin peruspariharjoitteissa kehon liike on erilainen. Kyllä siinäkin mennään takaviistoon, mutta pienemmällä liikkeellä. Näin ollen gedanbaraen pitää olla barae; laajakaarinen pyyhkäisy maalialueen poikki. Ainoa tapa oppia oikea liike on treenata sitä aluksi yksin perusmuotoisena ilmaan. Kyse ei ole pelkästä käden ja käsivarren liikkeestä, vaan siitä ja kropan yhteistyöstä. Erilainen kropan liike ja suunta vaatii erilaisen käden ja käsivarren liikkeen. Tää kombinaatio pitää vaan hinkata lihasmuistiin.
Ei millään pahalla, mutta epäilen että sinulle on opetettu Wadon gedanbarai aivan päin honkia. Voisin heittää enemmänkin spekulaatiota miltä pohjilta näin voisi olla, mutta mennään mielummin ihan suoraan asiaan.

Wadossa ei sinänsä ole mitään perusgedanbaraita, vaikka toki onkin niin että lähes kaikki hyvät opettajat käyttävät jotakin jaloiltaan symmetrisestä asennosta tehdävää perusharjoitetta. Siis esim naihanchidachista. Haluan nähdä sen opettajan joka opettaa että maalialuetta ei tule peittää. Ja siis puhun jostain kovan luokan tekijästä. Samalla odotan innolla perusteluaan. Wadossa ei ole (tietenkään) yhtäkään torjunnaksi tarkoitettua gedanbaraita paritekniikoissa tai katoissa missä kyseistä aluetta ei peitetä. Lisäksi sanottakoon että torjunta tulee vieläpä suorittaa niin ettei se ole pelkästään kyynärnivelen ojennus. Virhe mitä näkee joidenkin tekevän ja jota näki enemmän silloin kuin aloittelin, mikäli tässä väärinkäsittämisessä on kyse vanhoista suomalaisista rikkinäisistä puhelimista. Muistan nimittäin kuulleeni alkuaikoinani erinäisiä minimiliikeihanteita, jotka on päin perssiittä tulkittu. Otsukakin puhuu kirjassaan hyvin usein nimenomaan suurista liikkeistä ja kuinka niitä saadaan aikaiseksi. Ja täysin samalla tavalla opettaa huiput nykyäänkin.

Seibukanin gedanbaraissa voi olla erona erilainen filosofia lataamiseen, eli vaiheeseen kun käsi nostetaan. Seibukanissa (kuten muissakin karateissa) gedanbarai tehdään alemmas kuin meillä. Lisäksi heidän lajinomainen voimantuotto ja varmaan liikkumisen periaatteetkin ovat erilaiset, joka mahdollisesti muuttaa rivihinkkauksen ulkonäköä myös osaltaan. Sen sijaan missään itseään kunnioittavassa lajissa itse pyyhkäisyn liikerata ei voi olla juuri mitään muuta kuin mitä se on sekä Seibukanissa että Wadossa, eli että... ööö... se peittää alueen jolle se on tarkoitettu.


Älkäämme yhdistäkö ylläolevaa kilpakarateen, ellei sitten jotakin löydy. Tuo oli settiä Wadosta ja Seibukanista. Alla kilpakaratesta.


Andy kirjoitti: Kumpikaan ei taida kuitenkaan olla sama asia kuin tuo etukäden painaminen alas oman hyökkäyksen alussa.
injunjack kirjoitti: ei ole sama asia, tai ainakin sillä käden painamisella on oma nimensä, osae uke.

Sitäkin harjoitellaan ensin ihan jäykän muodollisesti ilmaan. Kun homma alkaa sujumaan harjoitellaan parin kanssa. Ensin esim. niin, että uke pysyy paikallaan kädet otteluasennossa, ja siitä kun kehitytään alkaa harjoittelu liikkuvaan vastustajaan.....

pitää kumminkin muistaa, että jos/kun karatesta puhutaan, niin kaikella on perusmuotonsa, ja sitten soveltavampi muoto...
siihen perusmuodon hinkkaamiseen josta riviharrastaja puhui vaaditaan sitä pitkäjänteisyyttä.
Kilpakaratessa ei ole mielekäs lähtökohta niin erotella näitä ollenkaan. Miten toinen reagoi on kuitenkin aika vaihtelevaa. Osaeukessa, otoshiukessa jne jne mitkä suuntautuvat alaspäin on myös huomattavia eroja juuri sen suhteen että mikä tarkoitus on, mitä toinen käsi tekee perään jne. Olen itse jauhanut gedanbaraista sen takia että se tuli puheeksi ns turhana tekniikkana kilpakaratelle. Nyt jos on sitten niin että se ei tarjoa valmiuksia noihin tilanteisiin joissa kädet ovat kontaktissa ja käydään lyhyt taistelu sen suhteen miten paljon kontaktista saa irti, niin ok. Tilanteissa on myös vartalonkiertoja ja pieniä koukkauksia välillä. Itse näen samana settinä, jos joku ei näe, kyse on joko siitä minkälaista opetusta on saanut tai sitten vain tuijotetaan eri asioita.

Jos taas joku tahtoo puhua siitä miten paljon näitä pitäisi treenata, palauttaisin tämänkin kysymyksenasettelun lähtökohtiin: Kenen ja milloin?

Ei minulla ole paljon muuta sanottavaa asiaan kuin että kyseinen treenimuoto on settiä mitä voi tehdä hurjia määriä väsymättä juurikaan ja että siitä saa näitä edellytyksiä sisäiseen ajoittamiseen ja voimantuottoon. Antaa kivasti myös eri suuntia.

Ja sitten oli vielä ne kaadot. Jos liikerata on täysin sama, se on. Ei gedanbarai ole pelkkä torjunta. Siinä lienee yksi syy miksi sitä ei olle nimetty edes ukeksi, joka ei sekään ole pelkkä torjunta. Tätähän injunjack jo sivusikin, mutta meni vissiin ohi tai jotain. Kyllä kaadot joissa kyseinen liike on mahtuu vallan mainiosti hyötyihin, koska se on hyöty. Okinawan tyypit voivat kertoa onko kyse joskus kaadosta ihan siellä katassakin...

Asiaa kannattaisi katsoa tavalla joka on jotain vaikkapa etunojapunnerrusten ja käyttötekniikan välillä. Tapa on tosin ennen tuottanut foorumilla suunnattomia vaikeuksia ja kyseiseen argumenttiin saa palata aina uudestaan samojen ihmisten kanssa. Saas nähdä joskos tällä kertaa sitten...
Kuvake
Tyttö
etupotkija
Viestit: 7295
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Kirkkonummi
Etulaji: Krav Maga
Sivulajit: Judo
Takalajit: Defendo, Karate (shorinji-ryu)

Lyhytjänteisyys

Viesti Tyttö »

Lasse Candé kirjoitti: Alun perin tässä ei kuitenkaan ollut kyse vapaaottelusta vaan itsepuolustuksesta vs isohanskalajit. Itsepuolustuksessa torjutaan miten sattuu eikä tekniikoita sinänsä samalla tavalla ole kuin niin rajoitetussa lajissa kuin vaikkapa nyrkkeily. Torjunta ei myöskään ole sama jos suojaus tms josta se lähtee on eri. Tarvittava liikerata kun on erilainen. Itsepuolustuskontekstissa myös "torjuminen" vs muut vastaanottotekniikat on typerä lähtökohta, ellei nimenomaan haluta analysoida mikroskoopilla. Japsiterminologian uke, eli vastaanotto on järkevämpi. Itsepuolustuksessa huitoillaankin sen takia vähän miten sattuu torjuakseen monenlaisia hyökkäyksiä ja lyönnit torjutaan usein erinäisillä säpsähdyksenomaisilla torjunnoilla. Yksi tyypillinen ero nyrkkeilyyn on että torjunnat tapahtuvat kauempana ja asian ympärillä ei jorailla samalla tavalla urheilullisesti liikkuen ja toista provosoiden.
Vaikka itsepuolustustuslajit perustuvat monesti ihmisen luonnolliseen reaktioon, niin en itse allekirjoita väitteitä "torjutaan/huitoillaan miten sattuu", "eikä tekniikoita sinänsä samalla tavalla ole". Krav Magassa lyönnit torjutaan säpsähdyksenomaisilla tekniikoilla, jos tilanne tulee yllättäen, silloin jos on aikaa ja puolustautuja on valmis, ei ole mitään syytä "säpsähdellä".
Krav Maga 1998 > ja Judo 2006 >
KMG Instructor: Self Defence, Kids & Teens, Combat & Fighting, VIP, Women
Ammattivalmentaja
Method Putkisto ja MP Pilates -ohjaaja
Kahvakuulaohjaaja
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21165
Lauteille: Joulukuu 2007

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Lasse Candé »

Näkemissäni itsepuolustustilanteissa on ollut paljonkin sitä että on torjuiltu miten sattuu. Siitä voi toki parannella. Varsinkin kehittämällä taktiikoita. Olen käsityksessä että defendossa on kaksi torjuntaa suosittuja. Tätä voi pitää taktiikkana. Voi sitten pohtia onko nämä nyt sitten ne samat torjunnat joita Andy tuossa kuvaili.

Tai sitten pohtia miten oikeassa itsepuolustuksessa. Toki samassa sitten miten oikeassa isohanskailussa. Harvemmin näkee että paketti hajoaa yhtä paljon. Syitä on lukuisia muitakin kuin että itsepuolustautuja ei ole saman tasoinen kuin se vähän aikaan nyrkkeillyt joka jo osaa jossain määrin pitää paketin kasassa.

Kyllä torjumiskenttä nyt vain on aivan erilainen isohanskailussa kuin itsepuolustuksessa, jossa painopiste muuten yleisesti on otteesta taistelussa. Vaikka jengi sitten kovasti onkin samaa mieltä Andyn kanssa.
Kuvake
Tyttö
etupotkija
Viestit: 7295
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Kirkkonummi
Etulaji: Krav Maga
Sivulajit: Judo
Takalajit: Defendo, Karate (shorinji-ryu)

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Tyttö »

Lasse Candé kirjoitti: Kyllä torjumiskenttä nyt vain on aivan erilainen isohanskailussa kuin itsepuolustuksessa, jossa painopiste muuten yleisesti on otteesta taistelussa.
Tarkoitatko torjumiskentällä sitä, missä tilanteissa torjuntoja tehdään? Koska mielestäni nyt puhutaan nimenomaan tekniikoista ja niiden harjoittelusta, eikä nakkikioski- tai ottelutilanteista tai taktiikoista.

Jos puhutaan erilaisista tilanteista, joissa torjuntoja tehdään, niin itsepuolustusharjoittelussa on toki lähtökohtana, että vastustajia voi olla useampia ja hyökkääjät voivat tulla eri kulmista, jolloin kaikkia lyöntien torjuntoja ei välttämättä tehdä aina sisäänpäin. Krav Magassa on kaksi torjuntaa: torjunta sisäänpäin ja torjunta ulospäin. Mutta se ei poista sitä, että (perus)tekniikoita on, ne eivät ole epämääräistä huidontaa (jos niitä on harjoiteltu oikein), eivätkä ole täysin erilaisia isohanskalajien kanssa.

Voi tietysti olla, että on olemassa itsepuolustuslajeja, joissa tilanne on toinen. En tunne kaikkia itsepuolustuslajeja.
Krav Maga 1998 > ja Judo 2006 >
KMG Instructor: Self Defence, Kids & Teens, Combat & Fighting, VIP, Women
Ammattivalmentaja
Method Putkisto ja MP Pilates -ohjaaja
Kahvakuulaohjaaja
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21165
Lauteille: Joulukuu 2007

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Lasse Candé »

Sinänsä minua ei kiinnosta vääntää peistä siitä onko jossain lajissa torjuminen epämääräistä huitomista vai ei. Olen käsittääkseni jo sanonut kaiken oleellisen tuosta juonteesta edellisessäni. Jos jäi jotakin epäselvää, voi toki kysyä uudestaan.

Jos mielipiteesi siis on se että tilanteiden lähtökohdat eivät vaikuta torjuntoihin, olen kovasti eri mieltä.

Noin muutenkaan en ihan löydä tuosta mitään mistä jatkaa jota en jo edellisessäni tai sitä aiemmin kirjoittanut riittävästi auki.

Paitsi toki "torjumiskentän" käsite. Tarkoitin sillä pelikenttää. Ja sitten sitä miten torjumiset liittyvät asiaan. Pelikentällä tarkoitin niiden tilanteiden realiteetteja joihin harjoittelu tähtää.
Kuvake
Tyttö
etupotkija
Viestit: 7295
Lauteille: Huhtikuu 2007
Paikkakunta: Kirkkonummi
Etulaji: Krav Maga
Sivulajit: Judo
Takalajit: Defendo, Karate (shorinji-ryu)

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Tyttö »

Lasse Candé kirjoitti: Jos mielipiteesi siis on se että tilanteiden lähtökohdat eivät vaikuta torjuntoihin, olen kovasti eri mieltä.
En sanonut missään kohdin, etteivätkö lähtökohdat vaikuttaisi torjuntoihin. Pikemminkin juuri toisin.
Krav Maga 1998 > ja Judo 2006 >
KMG Instructor: Self Defence, Kids & Teens, Combat & Fighting, VIP, Women
Ammattivalmentaja
Method Putkisto ja MP Pilates -ohjaaja
Kahvakuulaohjaaja
Riviharrastaja
polveenpotkija
Viestit: 183
Lauteille: Maaliskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki

Lyhytjänteisyys

Viesti Riviharrastaja »

Lasse Candé kirjoitti: Ei millään pahalla, mutta epäilen että sinulle on opetettu Wadon gedanbarai aivan päin honkia. Voisin heittää enemmänkin spekulaatiota miltä pohjilta näin voisi olla, mutta mennään mielummin ihan suoraan asiaan.

Wadossa ei sinänsä ole mitään perusgedanbaraita, vaikka toki onkin niin että lähes kaikki hyvät opettajat käyttävät jotakin jaloiltaan symmetrisestä asennosta tehdävää perusharjoitetta. Siis esim naihanchidachista. Haluan nähdä sen opettajan joka opettaa että maalialuetta ei tule peittää. Ja siis puhun jostain kovan luokan tekijästä. Samalla odotan innolla perusteluaan. Wadossa ei ole (tietenkään) yhtäkään torjunnaksi tarkoitettua gedanbaraita paritekniikoissa tai katoissa missä kyseistä aluetta ei peitetä. Lisäksi sanottakoon että torjunta tulee vieläpä suorittaa niin ettei se ole pelkästään kyynärnivelen ojennus. Virhe mitä näkee joidenkin tekevän ja jota näki enemmän silloin kuin aloittelin, mikäli tässä väärinkäsittämisessä on kyse vanhoista suomalaisista rikkinäisistä puhelimista. Muistan nimittäin kuulleeni alkuaikoinani erinäisiä minimiliikeihanteita, jotka on päin perssiittä tulkittu. Otsukakin puhuu kirjassaan hyvin usein nimenomaan suurista liikkeistä ja kuinka niitä saadaan aikaiseksi. Ja täysin samalla tavalla opettaa huiput nykyäänkin.
.
Juu, paljon mahdollista että olen oppinut sen päin honkia!

On meinaan totta, että aika pienellä liikkeellä tulee ottelutilanteessa tehtyä. Olen jotenkin ehdollistunut tähän.

Jos olen otteluasennossa vasen puoli edessä niin maalialue on alue vasemman lonkkani yläpuolelta napaan saakka. Kun kroppa on vinossa niin se on kuin kolmion hypotenuusa, eli suoraan edestä katsottuna vielä pienempi alue. Siis tosi pieni alue!

Hyökkäyksen tullessa tavoitteenani on liikkua alta pois oikealle (jos vaikka etujalan maegeri)ja varmistaa kädellä. Käsi peittää kyllä maalialueen, mutta ei enempää. Jos vetäisin laajan kaaren, olisi se melkoisen turhaa, koska ei olisi mitään mitä torjua. Etukäsi on aluksi rennosti edessä, kyynärpää alhaalla. Ei ole tarpeen, eikä edes aikaa, liikuttaa kättä sisäänpäin, eihän siellä ole mitään!
Tietysti voidaan ajatella, että jos väistö myöhästyy niin laajakaarinen torjunta pelastaisi tilanteen. Mutta onko se käsi lopulta kuitenkaan sen nopeampi? Jos myöhästyy niin myöhästyy.

Jos hyökkäys tulisi navan koiralle puolelle, menisi se jo alun perin vähän ohi ja väistäisin sen vasemmalle. Silloin ei etukäden gedanbarae tulisi kysymykseen.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21165
Lauteille: Joulukuu 2007

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Lasse Candé »

Opettajani sanoo että "nyrkki alas ensin". Hän tarkoittaa tällä sitä että että nyrkin annetaan laskeutua vastakkaiselle puolelle, jolloin käsivarsi aina olkapäästä saakka torjuu. Tämä muuttaa voimantuoton jotakuinkin täysin, verrattuna vaikkapa kyynärnivelen suoristamiseen. Käytännössä pitää pyrkiä mahdollisimman paljolla lakaisevaan liikkeeseen.

En ihan hahmota mitä tarkoitat kaikella tuolla valinnanvaralla. Tai ehkä en vain osaa. Itse en oikein tyypillisesti näe minkälainen potku tarkalleen ottaen tulee ja torjunta tarkentuu loppua kohti. Usein ei mene niinkuin elokuvissa. Juuri tällöin tahdon että se perusjuttu on mahdollisimman kokonaisvaltainen suorite eikä tarkkaa näpräilyä. Tämä problemaattisuus voi peräti tulla muodollisessakin pariharjoittelussa esiin jos on vasta vähän aikaa harrastanut kaveri joka ei osaa potkia nätin tarkasti.

Syy miksi väistetään lisäksi ei niinkään ole torjunnan turhaksi tekemisessä vaan torjunnan kulman muuttamisessa. Alaspäin torjuessa vaikkapa etupotkua käy helposti niin että käsitorjunta on paljolti häviävä tekniikka. Potku tulee läpi ja käteenkin sattuu. Jos taas olkapään saa asemoitua siten että se ei ole ihan jalan yläpuolella, torjunta suuntautuu enemmän sivuun ja siirtää jalkaa tai lyö sitä. Lisäksi tarttuminen tulee eri tavalla mahdolliseksi.

Joo, siis toki väistö on myös väistö, mutta ideaalitapauksessa torjunnasta ei tehdä turhaa vaan sillekin jää roolinsa suojauksessa. Se että onnistuu siirtymään edes vähän pois tieltä pilaa jo hyökkääjältä paljon. Usein jos siirtyy liikaa vastustaja pääsee jatkamaan jollakin muulla, koska torjunnalla ei saada häntä yhtään hallintaan. Nämä siis ideaalitapauksessa.

Vastaavat periaatteet lyöntien torjumiseen. Olen kuullut mantran siitä miten "käsi vain varmistaa" pikkusen liian monta kertaa. Se että tuo ei pidä paikkansa menee taas oman tulkintani mukaan sen piikkiin miten wadossa kuuluu hoitaa minimiliikkuminen oikein. Jos väistää kokonaan, ei pääse kiilaamaan ja dominoimaan, vaan antaa toiselle mahdollisuuden kerätä itsensä uutta hyökkäystä varten.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Lyhytjänteisyys

Viesti PetriP »

Tyttö kirjoitti:
Lasse Candé kirjoitti: Alun perin tässä ei kuitenkaan ollut kyse vapaaottelusta vaan itsepuolustuksesta vs isohanskalajit. Itsepuolustuksessa torjutaan miten sattuu eikä tekniikoita sinänsä samalla tavalla ole kuin niin rajoitetussa lajissa kuin vaikkapa nyrkkeily. Torjunta ei myöskään ole sama jos suojaus tms josta se lähtee on eri. Tarvittava liikerata kun on erilainen. Itsepuolustuskontekstissa myös "torjuminen" vs muut vastaanottotekniikat on typerä lähtökohta, ellei nimenomaan haluta analysoida mikroskoopilla. Japsiterminologian uke, eli vastaanotto on järkevämpi. Itsepuolustuksessa huitoillaankin sen takia vähän miten sattuu torjuakseen monenlaisia hyökkäyksiä ja lyönnit torjutaan usein erinäisillä säpsähdyksenomaisilla torjunnoilla. Yksi tyypillinen ero nyrkkeilyyn on että torjunnat tapahtuvat kauempana ja asian ympärillä ei jorailla samalla tavalla urheilullisesti liikkuen ja toista provosoiden.
Vaikka itsepuolustustuslajit perustuvat monesti ihmisen luonnolliseen reaktioon, niin en itse allekirjoita väitteitä "torjutaan/huitoillaan miten sattuu", "eikä tekniikoita sinänsä samalla tavalla ole". Krav Magassa lyönnit torjutaan säpsähdyksenomaisilla tekniikoilla, jos tilanne tulee yllättäen, silloin jos on aikaa ja puolustautuja on valmis, ei ole mitään syytä "säpsähdellä".
No KM osaaminen rajautuu alkeiskurssiin ja varmasti tiedät paremmin, mutta oma havaintoni oli että KM torjunnat eroaa nyrkkeilystä eniten siinä että:
- yritetän torjua ajoissa ( ei mahdollisimman pienellä liikkeellä)
- Torjunnasta pyritään tekemään sellainen että se kelpaa riippumatta siitä onko hyökkääjällä puukko tai ei

Se säpsähtämine on vaarmaan totta, mutta se ei tuossa lyhyessä tutustumisessa sillein jäänyt päällimmäiseksi
PaavoH
kylkeenpotkija
Viestit: 1251
Lauteille: Heinäkuu 2005
Etulaji: Baji, bagua
Sivulajit: Xinyi liuhe

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti PaavoH »

Mulle opetettiin nyrkkeilyssä, että kyynärpää ei juurikaan sais jättää rintakehää. Sitten vaparissa taas opetettiin, että miltei koko kyynärpää saatetaan nostaa suojaksi kasvojen eteen. Siinä ainakin ihan sellaset peruskurssierot vaparissa ja "isohanskalajeissa" mitä ite oon huomannut.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21165
Lauteille: Joulukuu 2007

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Lasse Candé »

Ja nuo kuulostavatkin järkeviltä. Osin juuri hanskan koon takia. Isolla hanskalla kun on helpompi suojata ja se on mukavampi tukea esim päätä vasten. Lisäksi sitä isompaa hanskaa on helpompi torjua, koska se ei mahdu jokaiseen koloon niin helposti.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21165
Lauteille: Joulukuu 2007

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Lasse Candé »

PetriP kutsui ajoissa torjumiseksi. Minä kaukana torjumiseksi. Tarkoitamme luultavasti samaa. Siinä on yksi melko tärkeä ero verrattuna suojauksen kasassapitämiseen.
Kyllä näitä näköjään alkaa löytyä sittenkin.
halmehe
munillepotkija
Viestit: 666
Lauteille: Elokuu 2009

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti halmehe »

Tuntuu omalta kohdalta enemmän tilanne kuin lajikohtaiselta. Mikäli sparrasin hanskat kädessä heebon kanssa joka vetää ala-yläkoukku hätäisesti niin varmaan pysyi käsi kyljessä ja kumarsin pään nyrkin taa. Vastaavasti kauempaa tulevia voi vähän poimiakin.
...ei siinä auta hillo, jos on polttanut jo letut... (Raappana)
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19214
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Lyöntien torjunta eri lajeissa

Viesti Andy »

Kai tuo nyt liittyy lyöntien etäisyyteen eikä hanskojen kokoon. Vaparissahan ei juuri ole puolietäisyyden lyömistä, koska se otetaan painilla pois. Nyrkkeilyssä tämä taas on hyvin tavallista. Onhan se nyt selvä että vastustajan lyödessä sarjaa puolietäisyydellä ei voi kovin paljon nostella käsiä koukkujen blokkeihin, koska tulee lyönti pakkiin.

Itse opetan potkunyrkkeilyssä molempia tapoja, eli kauempaa tehndyt koukut otetaan täydellä blokilla, jossa kyynärpää nousee ja läheltä tehdyt enemmän "pakettiin" pienellä käden ohjauksella. Molemmissa tapauksissa on nyrkkeilyhanskat käsissä. Yleisesti potkunyrkkeilyn otteluetäisyys on jotain nyrkkeilyn ja vapaaottelun välistä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Seuraajat

Kuvake
Antti
G12
halmehe
Hiimän
Lasse Candé
Lowclass
Oar
Pasuuna
Riviharrastaja
Kuvake
TommyV