Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#196

Viesti Lasse Candé »

Onko tuo boshiken tuossa tehtynä niin, että peukalo laitetaan avarin ja kohteen väliin? Videolla näyttää siltä. Video näyttää muuten siltä, että löisit ikäänkuin tenniksen lyöntityyppisesti sekä nakadaka ipponkenin että boshikenin.

Tässä karatebyjessen kuvat boshikenista ja selityksiä. Lainaan kaiken boshikenista, niin saadaan kaikki samalle sivulle.


Linkki:

Kuva
#1: Boshi-ken – The Thumb Strike

The first Okinawan Karate technique you should know is called boshi-ken.

“Boshi” literally means thumb.
“Ken” means fist.
Hence, boshi-ken is a strike where you actually hit with the knuckle of your thumb.

Sounds crazy, I know.

But it’s incredibly effective.

There are two basic ways of doing boshi-ken. Their practical application will vary depending on the circumstances (target, location, angle etc.) as well as your skill level:

The left, open hand version, was specifically designed to look like a harmless slap to the face for potential onlookers. In reality, however, it’s a vicious straight thumb strike in disguise; aimed at vital points (kyusho-jutsu) located on the torso, throat or face. Today this strike is primarily seen in Uechi-ryu Karate, where it’s still practiced as a fundamental self-defense technique.
The right, closed fist version (sometimes known in Japanese as oya-yubi-ippon-ken), was designed to be used in a circular or sideways fashion, aiming at vital points located in the soft tissue of your opponent’s side or back/neck. For instance, this strike was originally what we today perform as three high blocks in kata Jion, where you actually aim at the back of your opponents neck with this exact boshi-ken strike. Isshin-ryu Karate is a style that still frequently utilizes this fist formation.
Additionally, the second version can be used as a “tui-di” technique (Jap. “tori-te”), where you apply pressure with the knuckle of your thumb to manipulate vital areas of your opponents anatomy in a grappling situation.

Cool, huh?

I suggest you try boshi-ken on your own body and palm before moving on to focus pads, a punching bag or live opponent(s).

Just don’t break your thumb!


Pitääkin kysyä seibukanisteilta, miten Jionin ilmeisesti tuo kohta tulkitaan teillä? Tällä videolla kohta nähtäneen alun kahden potku-lyönti-lyönti yhdistelmän jälkeen, jossa kädellä koukataan ylhäältä alas ja lyödään.


paljastus:

Meillä tosiaankin jodanukeiksi muokattu versio, joka ilmeisesti (?) tulee Shotokanilta, mutta koska meillä ei ole valmistautumisia, niin on lisätty jodanuke ja meillä siis tehdään kolme jodanukea putkeen ja lyönti. Mutta tämä ei enää liity tähän. Onko tuon videon suoritus teidän oikeaoppinen muoto? (Ainakin seuraavan videon perusteella näyttää puuttuvan etukäden lyönti heti alun potkujen jälkeen. Meilläkin laskeutuessa lyödään etukädellä. Tämä ja yhden toisen videon suorittajat taas lyövät takakädellä.)

Tässä Measaran bunkaivideo Jionista.
paljastus:

Kohdassa 4:10 tullaan tuohon. Liike on alaspäin painaminen kyynärpäätaipeesta hiuksiin tai kurkkuun tarttumista vastaan. Optionaalisesti toinen käsi voi työntää käsivarren/ranteen kohdalta ylös, jolloin päädytään kyynärlukkoon.

Jesse sanoi että tässä liikkeessa käytetään tuota peukalon nyrkkimuotoista lyöntiä alunperin. Tietääkö kukaan mitään Jionin versiota missä näin tehtäisiin ja joka ei ole restauroitu? Minua kiinnostaisi nähdä niin sooloversio kuin bunkaikin tai mitä tahansa mitä tästä löytyy. Onko kukaan kaivellut Shorinryun haaroja asian osalta?




Miten tahansa, onko teillä Seibukanissa tuo avokätinen peukalolyönti ja onko siis Alen tapa yksinkertaisesti lyödä avari, mihin on laitettu peukalo väliin? Pienellä testailulla, kyllä tuo kestää aika hyvin, huomioiden miten pienipintaisen lyönnin sillä saa. Lisäksi avarin kanssa yhdessä, tuosta tulee kehon huijausvaikutuksia, minkä takia tuo saattaa satuttaa yllättävällä tavalla ja "päästä kehon defenssien läpi". Oletteko testailleet ja jos, niin onko tällaisia kokemuksia?


Ja sitten tuo nakadaka ipponken... Näenkö oikein, että koputtelet ikäänkuin löisit tenniksessä tai pingiksessä kämmenpuolelta? Ja uchina (lyöntilyöntinä, ei pistolyöntinä)? Jos näen oikein, en olekaan koskaan tuollaiseen törmännyt, paitsi vähän vastaavaan rintakehän tai kämmenen päällisen naputteluun kipua tuottaakseen. (Luulen näiden tulevan Hokutoryusta tai sitä edeltävistä jujutsuista.) Onko teillä tuota missään katassa Seibukanissa?

Jessehän videolla sen sijaan kehotti kääntämään rannetta hieman (siihen suuntaan kuten mopoa kaasuttaessa) jolloin aseesta tulee pistolyönnin työkalu. Näin myös meillä Wadossa paritekniikoissa, kuten kerroin edellä.
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#197

Viesti Veepee »

Lasse Candé kirjoitti: heinä 7, 2020, 14.34 Ja sitten tuo nakadaka ipponken... Näenkö oikein, että koputtelet ikäänkuin löisit tenniksessä tai pingiksessä kämmenpuolelta? Ja uchina (lyöntilyöntinä, ei pistolyöntinä)?Jos näen oikein, en olekaan koskaan tuollaiseen törmännyt, paitsi vähän vastaavaan rintakehän tai kämmenen päällisen naputteluun kipua tuottaakseen.
Mainitsin yhdessä aikaisemmassa viestissä jo tuosta:
Veepee kirjoitti: kesä 30, 2020, 12.32 Shukumine muistaakseni mainitsee nakadakenin pääasiassa kiertävien lyöntien osumapintana.
Shukumine taitaa kutsua nyrkissä pidettävän peukalon nivelellä tehtävää lyöntiä nimellä "suiken". En muista sille kuin yhden käyttöesimerkin. Boshikeniä hän ei mainitse.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#198

Viesti Lasse Candé »

Älä suotta panttaa, minkälaisen esimerkin. :D
Ale
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 1210
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Lahti
Etulaji: Shorin-ryu Seibukan karate-do
Sivulajit: Okinawalainen kobudo
Takalajit: JKA-Shotokan
Sin moo hapkido
Shorin-ryu (Okuhara-ha)

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#199

Viesti Ale »

Sen kummemmin Nakadaipponken kuin Boshikenkään ei ole Seibukanin standardoituja tekniikoita. Nakadaipponken on ollut mun työkaluvalikoimassa Shotokan vuosilta, kun ihastuin Chinte kataan, jossa sitä tehdään niin videolla näkyvänä laajakaarisena tällinä kuin tsukinakin. Boshikeniä voidaan käyttää peukalon keskinivelillä tehtävänä tökkäyksenä kaulan sivuun, mutta tuo mun videossa näkyvä tapa on yleisemmin käytetty silloin kun lyödään kovaa. Halvatun kätevä tapa vetää ilmat pihalle ilman, että näyttää pahalle.
Aleksi Isotalo
http://www.seibukanlahti.fi

"People sleep peaceably in their beds at night only because rough men stand ready to do violence on their behalf."
"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it. "
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#200

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti: heinä 7, 2020, 14.34 Pitääkin kysyä seibukanisteilta, miten Jionin ilmeisesti tuo kohta tulkitaan teillä? Tällä videolla kohta nähtäneen alun kahden potku-lyönti-lyönti yhdistelmän jälkeen, jossa kädellä koukataan ylhäältä alas ja lyödään.
Jion on meillä vähän sellainen kata, että sitä harvoin käydään läpi, koska se ei (muistaakseni) ole mukana meidän virallisissa vyökoevaatimuksissa. En itse asiassa muista edes milloin meidän seurassa sitä olisi kukaan muu kuin minä opettanut. Liekö koskaan :) Sen takia vähän hankala sanoa mitään yleispätevää tuosta. Tuolla Measaran videolla nähdään yksi, ehkä hieman haastava sovellus tuohon. Itse tulkitsen sen pikemminkin niin, että joku on jo ottanut minusta kiinni, hiuksista, takista, jostain kuitenkin suhteellisen korkealta. Se alaspäin suuntautuva liike on se kun laitan oman käden hyökkääjän käden päälle ja painan sitä itseäni vasten. Sitten tirvaisen vastalyönnin tai teen esim. kaadon siihen perään. Varsinaista boshikeniä ei siinä meillä(kään) ole, mutta kuten jo aikaisemmin olen tainnut sanoa, lyönnit voi mieltää vähän kuin ruuvimeisselin kärjiksi, eli niitä voi vaihtaa keskenään. Tärkeintähän on se periaate, ei niinkään yksittäinen tekniikka.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#201

Viesti TimoS »

Ale kirjoitti: heinä 7, 2020, 16.59 Boshikeniä voidaan käyttää peukalon keskinivelillä tehtävänä tökkäyksenä kaulan sivuun, mutta tuo mun videossa näkyvä tapa on yleisemmin käytetty silloin kun lyödään kovaa. Halvatun kätevä tapa vetää ilmat pihalle ilman, että näyttää pahalle.
Näinhän se. Boshiken löytyy meillä, tavallaan, Fukyugata 3:sta (eli Uechi ryun Kanshiwa) ja Kusankussa on vastaavanlainen liike, joskaan siinä sitä ei taideta yleensä lyönniksi tulkita. Nakadakanipponkeniä ei ole tosiaan missään katassa meillä, vaikka sen jonnekin voisi sovelluksissa laittaakin
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#202

Viesti Lasse Candé »

Niin, siis Measaran videollahan se tulkinta on juuri tuo minkä sanot. Mutta Jesse ehdottaa jotain muuta mikä ei edes toimi vain vaihtamalla meisselin päätä, vaan on täysin eri tekniikka.

(Korkeintaan ymmärtäisin, että tekee ensiksi sen mitä sanot ja sitten jatkoksi siihen sen mitä Jesse sanoo. Tätä kautta ymmärtäisin ne sooloversiot missä käsi käy ylempänä useamman kerran ja koska Seibukanilla ei käy, kyselen lisää.)
Ale
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 1210
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Lahti
Etulaji: Shorin-ryu Seibukan karate-do
Sivulajit: Okinawalainen kobudo
Takalajit: JKA-Shotokan
Sin moo hapkido
Shorin-ryu (Okuhara-ha)

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#203

Viesti Ale »

Oliko tuossa kysymys, vai vain pelkkä toteamus?
Aleksi Isotalo
http://www.seibukanlahti.fi

"People sleep peaceably in their beds at night only because rough men stand ready to do violence on their behalf."
"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it. "
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#204

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti: heinä 7, 2020, 22.06 Niin, siis Measaran videollahan se tulkinta on juuri tuo minkä sanot.
No joo, osittain sama, sanotaan vaikka näin. Se käden painaminen on sama, mutta Measara sensei tekee siinä lukon, kun minä vaan löisin.
Mutta Jesse ehdottaa jotain muuta mikä ei edes toimi vain vaihtamalla meisselin päätä, vaan on täysin eri tekniikka.
Ah, joo, luin uudelleen tuon kohdan ja ymmärrän nyt mitä tarkoitat. Mistä lienee Jesse tuollaisen, mielestäni sangen villin tulkinnan saanut (taidan kyllä arvata, mutta se ei kuulu tähän ketjuun). Minusta tuo ei ole kovin realistinen.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#205

Viesti Lasse Candé »

Ale, se oli toteamus koska täällä on muitakin ja videoiden katsominen on vähän mitä on. Timo silti ymmärsi sen implikaatiot ja tarkensikin tuossa nyt niiden pohjalta.

Enempää ei ole kommentoitavaa asiasta, paitsi jos joku sattuu tietämään tuosta peukalolyönnistä Jionissa joko historiallisesti tai jossain okinawalaisessa tyylissä, niin olisi aika bueno.

Halusin myös tietty sanoa miten minä voisin nähdä Jessen mainitseman ylipäätään mahdollisena tuossa. Ei nähdäkseni ole kaukaa haettua, että joku kekkaa painaa kyynärpästä toisen alas ja kun siitä on vähän vaikea lyödä suoraa, niin sitten hakeekin lyöntiä niskaan. Lisäksi se selittäisi käden noston esim shotokanissa vielä kerran, jos sen historiallisessa juuressa on ollut lyönti niskaan jatkona.



EDIT: Niin, mutta siis en minäkään usko että bunkai on vaihtunut tuohon Measaran näyttämään, vaan sen minä uskon aina olleen sen. Olisi outoa että niskaan lyöminen vaihtuisi tuohon. Mutta se on siis tällä tavoin arveltuna voinut joskus olla: molemmat peräkkäin.
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#206

Viesti Veepee »

Lasse Candé kirjoitti: heinä 7, 2020, 15.50 Älä suotta panttaa, minkälaisen esimerkin. :D
Shukumine esittelee Shinkaratedo Kyohanissaan "higi"-periaatteen, jolla hän tarkoittaa ns. katan ulkopuolisia tekniikoita. Käytännössä kyseessä on hyökkäävän tai torjuvan käsitekniikan jatkaminen samalla raajalla toiseksi tekniikaksi. Funakoshi käyttää samasta idesta nimitystä "hente".

Suiken löytyy Higi-sarja kakkosen ekasta tekniikasta, jossa normaali tsuki chudan-tasolle, so. rintaan jatketaan/muutetaan lyömällä suiken alhaalta ylös vastustajan leuankärkeen - japaniksi fänsisti sankagetsu-nimiseen pisteeseen. Melko lailla samannäköinen idea löytyy Sansaista, jossa käsimuotona on kahden käden ns. aiken. Suurin osa porukoista, jotka treenaa Butokukain Gensei-ryuta Tosan linjasta tai ovat oppineet videon netistä, tekevät ko. kohdan väärin avaamalla kämmenpohjat eteenpäin.



Samassa setissä taitaa olla myös yksi nakadaka-ken esimerkki, Shukumine tosin taitaa kutsua sitä käsimuotoa nimellä "kooken". (En tehnyt tästä kunnon muistiinpanoja, joten oon siitä vain 85 % varma.) Tekniikkana on jatkaa/muuttaa leuan yläosaan tähdätty kooken-uchi urakeniksi kainalon alle wakigake-pisteeseen. Uchi tarkoittaa Shukuminen termistössä aina vaakatasossa kulkevaa tai kiertävää tekniikkaa (esmes shutoa), joten tässäkin tapauksessa lyönti vastaa Alen makiwaraan koputtelemaa tekniikkaa.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#207

Viesti Veepee »

TimoS kirjoitti: heinä 7, 2020, 18.38 Boshiken löytyy meillä, tavallaan, Fukyugata 3:sta (eli Uechi ryun Kanshiwa) ja Kusankussa on vastaavanlainen liike, joskaan siinä sitä ei taideta yleensä lyönniksi tulkita.
Missä kohtaa teidän Kusankua löytyy boshikenin näköinen liike? :?:
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#208

Viesti TimoS »

Veepee kirjoitti: heinä 8, 2020, 05.14 Missä kohtaa teidän Kusankua löytyy boshikenin näköinen liike? :?:
On toki väärin kutsua sitä boshikeniksi, se vaan näyttää liikkeenä samalta kuin FK3:ssa, mutta



Nyt kun katson tarkemmin, niin peukalot eivät ole ihan samallalailla kuin boshikenissä olisi, mutta jotenkin tuo tekniikka vaan minun silmissä näyttää vastaavalta kuin

Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#209

Viesti Veepee »

TimoS kirjoitti: heinä 8, 2020, 07.46
Veepee kirjoitti: heinä 8, 2020, 05.14 Missä kohtaa teidän Kusankua löytyy boshikenin näköinen liike? :?:
On toki väärin kutsua sitä boshikeniksi, se vaan näyttää liikkeenä samalta kuin FK3:ssa, mutta

[Chatan Yara Kusankun tora-guchi]
No totta kai, KD:n Kusankusta tuo liike puuttuukin.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Kananpääkäsi-isku ja muut "erilaiset" lyönnit

#210

Viesti Veepee »

Hyödyttömän ippon-kenin/oni-kenin treenaamista makiwaraan.

Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 57 kurkkijaa